!
Събота, 20 Април 2024
30
септ
19
 

Д-р Мина Сълева-Статева: Медицината е призвание, а не професия

Неделя, 30 Септември 2018 | 11:47:17 Надежда Ненова
19

Д-р Сълева е завършила медицина през 2009г. в Медицинският Университет Фрайбург, Германия. През следващите години работи като докторант към лабораторията на Проф. Брукнер - Тудерман, в Университетската Болница по Кожни и Венерически болести в Фрайб
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Сълева е завършила медицина през 2009г. в Медицинският Университет Фрайбург, Германия. През следващите години работи като докторант към лабораторията на Проф. Брукнер - Тудерман, в Университетската Болница по Кожни и Венерически болести в Фрайбург, Германия. През 2011г. защитава успешно дисертация на тема немеланомни кожни тумори към  Медицинският Университет в Фрейбург, Германия. Към момента, Д-р Сълева е асистент към Катедрата по Дерматология и Венерология, МУ- София, УМБАЛ „Александровска“.


Д-р Сълева, защо избрахте медицината за своя професия?

Аз съм потомствен лекар, трето поколение и никога не съм имала дилема. Още от малка знаех, че имам интерес към медицината, харесвало ми е предизвикателството и считам, че мога да помагам на хората и това е моето призвание. Защото медицината е призвание, а не професия.

Как избрахте специалността си?

Дерматологията е по специфична и   много разнообразна специалност, в която се съчетават различни аспекти на медицината. Аз лично имам интерес към онкологичната дерматология и дерматохирургията. Считам, че има поле за изява и за хора, които се интересуват от по-фина, по-естетична хирургия. Тъй като  редица заболявания засягат и кожата, често дерматолозите  първи се насочваме към точната диагноза. Тя е първата изява, че нещо в нашия организъм не е както трябва.

Каква е причината меланомът да е най-смъртоносния вид онкологично заболяване?

Проблемът при меланома е способността му да избегне имунната защита на организма и бързо да метастазира по кръвен и по лимфен път, като това го прави изключително опасен. Това е причината, поради която често се открива в по напреднал стадий и води до висока смъртност.

Само слънцето ли  е виновно за все по-увеличаващите се случаи на рак на кожата?

Действително честотата на меланома се повишава. Слънцето е основен рисков фактор, но съществуват и други - като генетични фактори, които в комбинация с факторите на околната среда могат да доведат до появата му. Вероятно обаче нарастването на честотата на меланома се дължи и на ранното му диагностициране, като резултат от образователни и профилактични кампании.  Днес хората са по-информирани и по-често преглеждат своите бенки. По-ранната диагностика води до по навременно  откриване и поставяне на правилната диагноза на меланома, което води и до по-добра прогноза за пациентите. 

Каква обаче е причината за все по-честото откриване на диагнозата псориазис , както и на дерматитите?

 Вероятно на динамичното време, в което живеем. Много пъти те са свързани с някакви професионални рискови фактори, с фактори на околната среда. При голям брой кожни заболявания причината е неясна, лечението е  продължително и изисква търпение и доверие към лекаря.

Стресът, начинът на живот и околната среда обаче не са причина за най-големия проблем на тийнейджърите - акнето. Защо едни младежи имат изключително тежка форма, а при други  е едва забележимо?

Акнето се среща най-често при подрастващите. То може да има сериозни психологически и социални последствия за пациента. В днешно време хората са добре информирани и се обръщат първо към дерматолог за адекватно лечение. Правят се и много профилактични кампании и достъпът до специалистите е улеснен. Имаме вече и „оръжия“ срещу акнето . Фармацевтичните фирми са напреднали в проучванията си и вече има много добри препарати, както за локална, така и за системна терапия. В Клиниката по кожни и венерически болести предстои кампания за безплатни прегледи  на пациенти с акне и свързани с акне  заболявания, По този начин повече хора ще имат достъп до специалист,  ще  получат компетентно мнение и правилно лечение.

Препоръчвате ли и специален режим на хранене на пациентите?

Избягваме да натоварваме пациентите със съвети за правилно хранене. Предлагаме им балансирано хранене, тъй като много храни са полезни, а други трябва да се ограничават.  Важно е храненето да се комбинирана с правилно насочената терапия.

Защо избрахте да работите в „Александровска“ болница?

Завърших медицинското си образование в Германия, но избрах да се върна в България, защото считам, че тук мога да бъда полезна. Университетската  кожна клиника към „Александровска“ болница е мястото, в което човек може да се изгради като специалист. Това е базата, в която идват най-сложните и редки случаи от цялата страна и се трупа изключителен опит. Освен това, тук са и едни от най-големите специалисти по дерматология и венерология.

Какво по-конкретно е причината да изберете да се върнете в България?

Много хора заминават за чужбина заради по-добрите възможности и най-вече много български лекари емигрират, но аз смятам, че моето място е в България, страната, в която съм родена и израсла. В Германия действително има неща като организация и ред, които много би ми се искало да бъдат въведени и тук.  Най-вече това, което считам за техен плюс, че всеки изпълнява своята функция абсолютно точно. Като пример бих дала болните от меланом. Тъй като това е  интердисциплинарно заболяване, лекувано от различни специалисти, е важно  връзката между тях да бъде изградена, докато това у нас малко се губи. Когато се постави диагнозата на пациента, той тръгва по една утъпкана пътека, има установен протокол за изследване и лечение, докато в България по това все още трябва да се работи.

Как се разтоварвате?

Умението да се разтоварваш е наистина важно покрай напрежението от работата с пациенти. За мен най- приятната почивка е в компанията на съпруга ми и три годишата ми дъщеричка. Обичаме да спортуваме, караме сноуборд а също така сме в търсене на подобен спорт и за летните месеци. Вероятно ще е сърф. Това ще е следващото предизвикателство.  Обичам и спокойните разходки в планината, които много ме зареждат, слушам музика и много чета.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$QYZ

Гост 05.10.2018 21:12:27

Маминото детенце се върнало да поработи в Медицинска Академия.Тука му било призванието,а после ще стане и началник.Тате е от ДС милионерите.

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 08:56:38

Ааааааа, това не е за всеки. Освен че трябва да си умен доста над средното за гилдията, да четеш и знаеш много, трябва и да си много, ама много корав.

Гост 01.10.2018 10:07:25

ВЕрвай си!!!

Гост 01.10.2018 10:34:26

Ей сега е момента да започнете да се ядете на тема коя специалност е "по-велика".

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 13:07:04

Едни лесни три-четири-пет, че и нагоре (според слуховете) хилки се разхождат безпризорни и няма мераклии да ги гушнат. Някои от двама ни говори глупости и определено не съм аз.

Гост 01.10.2018 11:55:29

За вас няма мераклии, защото младите колеги са умни.Що да учат 6 г за джипи,когато като завършат фелдшерското пак същите стават.А в Александровска за 800 лв никой не ще да бачка,ходят в частните за 3 пъти по-висока заплата.

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 10:40:48

Нали? :):):) Факт е обаче, че въпреки легендите за купищата лесни кинти при нас, мераклии йок, но за асистенти в Александровска не съм чул да има дефицит.

Истината 01.10.2018 08:37:44

Там, където е минал ватнишкият ботуш, медицината била призвание, ама не била професия. Където не е минал - медицината е едновременно и призвание, но и много успешна, реномирана, добре печеливша професия!

Гост 30.09.2018 22:27:27 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
Също БГ лекар 30.09.2018 16:55:54

Ясно! С професията човек си вади хляба, храни семейството си, купува си автомобил, поддържа го, налива бензин в него, плаща каско, ГО, винетки и данъци. Също си купува и жилище, в което да живее и да създаде Семейство. Там разходите са десетина пъти в повече, отколкото за автомобила. С професията човек също храни децата си, изучава ги, плаща им образованието и квартирите. Обаче, с призванието, нещата не стоят точно така! Така че, уважаеми колеги, бъдете жизнерадостни, работливи, отзивчиви, себераздавайте се, ВИЕ СТЕ ПРИЗВАНИ да бъдете такива! И да не забравите най-важното? ВЕРВАЙТЕ! Силно!

Elf 30.09.2018 16:03:08

Gluposti !Duchevno akne.Lekuva se s boi ot pacient.

Компетентен 30.09.2018 13:02:39

Възможностите за бизнес, aдреналинът, фолк клубовете, екшънът - всичко това го няма в Германия. Животът е случаен, природара мръсна и неатрАктивна в сравнение с българскатА, така че щом има икономическата възможност да живее в България и то вече София защо не

Гост 30.09.2018 19:38:31

Глупости бе каскет, природата била мръсна в Германия. Ти бил ли си поне на екскурзия в Баварските Алпи да видиш каква запазена природа имат. Вашата природа на ганьовци е мръсната.

Компетентен 30.09.2018 22:52:38

Мен в Германия не ме е посрещала деж. Сестра с "е...Е ли ви се , докторе ?" А за природата - остави морето, само кажи къде в Германия въздухът напомня този в българската планина иглолистна или на Витоша, Банкя

Компетентен 01.10.2018 08:56:24

Точно.

стар лекар 01.10.2018 08:26:32

И мен вече не ме посрещат така сестрите.Ама на млади години ме посрещаха. И дежурствата минаваха неусетно. И нямаше депресия.И който на дежурство е гледал само болните,а не е уважавал хубавите сестри така ще си умре като кон без история.

Един ОПЛ на 33 30.09.2018 12:19:29

Оххххх, поредната захаросана история. Трето поколение лекар.... образование в чужбина.... директно на завет в голямата болница... И тази колежка потна вода не е пила. Нищо лично, разбира се.

Гост 01.10.2018 21:02:28

Бе и ти морен вода не си пил. И в болница не си бачкал И между два екзитуса на нощно дежурство сестра не си облюбвал. Само единствената ти жена. Абе живей си.Ама нямаш спомени.

Гост 01.10.2018 08:27:39

Е,като е завършила в Германия джипи ли да стане.


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...