Сряда, 17 Август 2022
30
септ
19
 

Д-р Мина Сълева-Статева: Медицината е призвание, а не професия

Неделя, 30 Септември 2018 | 11:47:17 Надежда Ненова
19

Д-р Сълева е завършила медицина през 2009г. в Медицинският Университет Фрайбург, Германия. През следващите години работи като докторант към лабораторията на Проф. Брукнер - Тудерман, в Университетската Болница по Кожни и Венерически болести в Фрайб
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Сълева е завършила медицина през 2009г. в Медицинският Университет Фрайбург, Германия. През следващите години работи като докторант към лабораторията на Проф. Брукнер - Тудерман, в Университетската Болница по Кожни и Венерически болести в Фрайбург, Германия. През 2011г. защитава успешно дисертация на тема немеланомни кожни тумори към  Медицинският Университет в Фрейбург, Германия. Към момента, Д-р Сълева е асистент към Катедрата по Дерматология и Венерология, МУ- София, УМБАЛ „Александровска“.


Д-р Сълева, защо избрахте медицината за своя професия?

Аз съм потомствен лекар, трето поколение и никога не съм имала дилема. Още от малка знаех, че имам интерес към медицината, харесвало ми е предизвикателството и считам, че мога да помагам на хората и това е моето призвание. Защото медицината е призвание, а не професия.

Как избрахте специалността си?

Дерматологията е по специфична и   много разнообразна специалност, в която се съчетават различни аспекти на медицината. Аз лично имам интерес към онкологичната дерматология и дерматохирургията. Считам, че има поле за изява и за хора, които се интересуват от по-фина, по-естетична хирургия. Тъй като  редица заболявания засягат и кожата, често дерматолозите  първи се насочваме към точната диагноза. Тя е първата изява, че нещо в нашия организъм не е както трябва.

Каква е причината меланомът да е най-смъртоносния вид онкологично заболяване?

Проблемът при меланома е способността му да избегне имунната защита на организма и бързо да метастазира по кръвен и по лимфен път, като това го прави изключително опасен. Това е причината, поради която често се открива в по напреднал стадий и води до висока смъртност.

Само слънцето ли  е виновно за все по-увеличаващите се случаи на рак на кожата?

Действително честотата на меланома се повишава. Слънцето е основен рисков фактор, но съществуват и други - като генетични фактори, които в комбинация с факторите на околната среда могат да доведат до появата му. Вероятно обаче нарастването на честотата на меланома се дължи и на ранното му диагностициране, като резултат от образователни и профилактични кампании.  Днес хората са по-информирани и по-често преглеждат своите бенки. По-ранната диагностика води до по навременно  откриване и поставяне на правилната диагноза на меланома, което води и до по-добра прогноза за пациентите. 

Каква обаче е причината за все по-честото откриване на диагнозата псориазис , както и на дерматитите?

 Вероятно на динамичното време, в което живеем. Много пъти те са свързани с някакви професионални рискови фактори, с фактори на околната среда. При голям брой кожни заболявания причината е неясна, лечението е  продължително и изисква търпение и доверие към лекаря.

Стресът, начинът на живот и околната среда обаче не са причина за най-големия проблем на тийнейджърите - акнето. Защо едни младежи имат изключително тежка форма, а при други  е едва забележимо?

Акнето се среща най-често при подрастващите. То може да има сериозни психологически и социални последствия за пациента. В днешно време хората са добре информирани и се обръщат първо към дерматолог за адекватно лечение. Правят се и много профилактични кампании и достъпът до специалистите е улеснен. Имаме вече и „оръжия“ срещу акнето . Фармацевтичните фирми са напреднали в проучванията си и вече има много добри препарати, както за локална, така и за системна терапия. В Клиниката по кожни и венерически болести предстои кампания за безплатни прегледи  на пациенти с акне и свързани с акне  заболявания, По този начин повече хора ще имат достъп до специалист,  ще  получат компетентно мнение и правилно лечение.

Препоръчвате ли и специален режим на хранене на пациентите?

Избягваме да натоварваме пациентите със съвети за правилно хранене. Предлагаме им балансирано хранене, тъй като много храни са полезни, а други трябва да се ограничават.  Важно е храненето да се комбинирана с правилно насочената терапия.

Защо избрахте да работите в „Александровска“ болница?

Завърших медицинското си образование в Германия, но избрах да се върна в България, защото считам, че тук мога да бъда полезна. Университетската  кожна клиника към „Александровска“ болница е мястото, в което човек може да се изгради като специалист. Това е базата, в която идват най-сложните и редки случаи от цялата страна и се трупа изключителен опит. Освен това, тук са и едни от най-големите специалисти по дерматология и венерология.

Какво по-конкретно е причината да изберете да се върнете в България?

Много хора заминават за чужбина заради по-добрите възможности и най-вече много български лекари емигрират, но аз смятам, че моето място е в България, страната, в която съм родена и израсла. В Германия действително има неща като организация и ред, които много би ми се искало да бъдат въведени и тук.  Най-вече това, което считам за техен плюс, че всеки изпълнява своята функция абсолютно точно. Като пример бих дала болните от меланом. Тъй като това е  интердисциплинарно заболяване, лекувано от различни специалисти, е важно  връзката между тях да бъде изградена, докато това у нас малко се губи. Когато се постави диагнозата на пациента, той тръгва по една утъпкана пътека, има установен протокол за изследване и лечение, докато в България по това все още трябва да се работи.

Как се разтоварвате?

Умението да се разтоварваш е наистина важно покрай напрежението от работата с пациенти. За мен най- приятната почивка е в компанията на съпруга ми и три годишата ми дъщеричка. Обичаме да спортуваме, караме сноуборд а също така сме в търсене на подобен спорт и за летните месеци. Вероятно ще е сърф. Това ще е следващото предизвикателство.  Обичам и спокойните разходки в планината, които много ме зареждат, слушам музика и много чета.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
YgM8

Гост 05.10.2018 21:12:27

Маминото детенце се върнало да поработи в Медицинска Академия.Тука му било призванието,а после ще стане и началник.Тате е от ДС милионерите.

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 08:56:38

Ааааааа, това не е за всеки. Освен че трябва да си умен доста над средното за гилдията, да четеш и знаеш много, трябва и да си много, ама много корав.

Гост 01.10.2018 10:07:25

ВЕрвай си!!!

Гост 01.10.2018 10:34:26

Ей сега е момента да започнете да се ядете на тема коя специалност е "по-велика".

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 13:07:04

Едни лесни три-четири-пет, че и нагоре (според слуховете) хилки се разхождат безпризорни и няма мераклии да ги гушнат. Някои от двама ни говори глупости и определено не съм аз.

Гост 01.10.2018 11:55:29

За вас няма мераклии, защото младите колеги са умни.Що да учат 6 г за джипи,когато като завършат фелдшерското пак същите стават.А в Александровска за 800 лв никой не ще да бачка,ходят в частните за 3 пъти по-висока заплата.

Един ОПЛ на 33 01.10.2018 10:40:48

Нали? :):):) Факт е обаче, че въпреки легендите за купищата лесни кинти при нас, мераклии йок, но за асистенти в Александровска не съм чул да има дефицит.

Истината 01.10.2018 08:37:44

Там, където е минал ватнишкият ботуш, медицината била призвание, ама не била професия. Където не е минал - медицината е едновременно и призвание, но и много успешна, реномирана, добре печеливша професия!

Гост 30.09.2018 22:27:27 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
Също БГ лекар 30.09.2018 16:55:54

Ясно! С професията човек си вади хляба, храни семейството си, купува си автомобил, поддържа го, налива бензин в него, плаща каско, ГО, винетки и данъци. Също си купува и жилище, в което да живее и да създаде Семейство. Там разходите са десетина пъти в повече, отколкото за автомобила. С професията човек също храни децата си, изучава ги, плаща им образованието и квартирите. Обаче, с призванието, нещата не стоят точно така! Така че, уважаеми колеги, бъдете жизнерадостни, работливи, отзивчиви, себераздавайте се, ВИЕ СТЕ ПРИЗВАНИ да бъдете такива! И да не забравите най-важното? ВЕРВАЙТЕ! Силно!

Elf 30.09.2018 16:03:08

Gluposti !Duchevno akne.Lekuva se s boi ot pacient.

Компетентен 30.09.2018 13:02:39

Възможностите за бизнес, aдреналинът, фолк клубовете, екшънът - всичко това го няма в Германия. Животът е случаен, природара мръсна и неатрАктивна в сравнение с българскатА, така че щом има икономическата възможност да живее в България и то вече София защо не

Гост 30.09.2018 19:38:31

Глупости бе каскет, природата била мръсна в Германия. Ти бил ли си поне на екскурзия в Баварските Алпи да видиш каква запазена природа имат. Вашата природа' на 'ганьовци е мръсната.

Компетентен 30.09.2018 22:52:38

Мен в Германия не ме е посрещала деж. Сестра с "е...Е ли ви се , докторе ?" А за природата - остави морето, само кажи къде в Германия въздухът напомня този в българската планина иглолистна или на Витоша, Банкя

Компетентен 01.10.2018 08:56:24

Точно.

стар лекар 01.10.2018 08:26:32

И мен вече не ме посрещат така сестрите.Ама на млади години ме посрещаха. И дежурствата минаваха неусетно. И нямаше депресия.И който на дежурство е гледал само болните,а не е уважавал хубавите сестри така ще си умре като кон без история.

Един ОПЛ на 33 30.09.2018 12:19:29

Оххххх, поредната захаросана история. Трето поколение лекар.... образование в чужбина.... директно на завет в голямата болница... И тази колежка потна вода не е пила. Нищо лично, разбира се.

Гост 01.10.2018 21:02:28

Бе и ти морен вода не си пил. И в болница не си бачкал И между два екзитуса на нощно дежурство сестра не си облюбвал. Само единствената ти жена. Абе живей си.Ама нямаш спомени.

Гост 01.10.2018 08:27:39

Е,като е завършила в Германия джипи ли да стане.


Всичко за коронавируса
Още новини
Намалява свръхсмъртността в ЕС, България регистрира по-ниски средни нива на показателя
17.08.2022 16:26:41

Намалява свръхсмъртността в ЕС, България регистрира по-ниски средни нива на показателя

Свръхсмъртността в ЕС е намаляла до +6% през юни 2022 г. от +7% през май и +11% през април, съобщ ...

С 8000 повече са самоубийствата в Япония заради пандемията
17.08.2022 15:37:35

С 8000 повече са самоубийствата в Япония заради пандемията

COVID пандемията е довела до още 8000 самоубийства в Япония между март 2020 г. и юни 2022 г., пре ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...