!
Събота, 09 Декември 2023
27
ян
7
 

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците

Със скъпите медикаменти лечебните заведения блокират милиони за 3 месеца, докато Касата ги възстанови

Понеделник, 27 Януари 2020 | 16:47:32
7

„Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред ЕК заради несъответствие между българското законодателство и европейското, по-точно заради неправилно транспониране на Директива 2014/24/ЕС на Европейския парламент в нови

„Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред ЕК заради несъответствие между българското законодателство и европейското, по-точно заради неправилно транспониране на Директива 2014/24/ЕС на Европейския парламент в новия по онова време Закон за обществените поръчки. Според мен точно това доведе до законодателните промени и вероятно затова всички парламентарни групи подкрепиха единодушно промяната в закона за отпадне на задължителните обществени поръчки в частните болници“. Това заяви бившият председател на Управителния съвет на Сдружението на частните болници и бивш собственик на МБАЛ „Света Богородица“ в интервю за "Право и здраве".

По думите му обществени поръчки не може да се провеждат от частни болници, защото това би било в противоречие с Директивата, тъй като болниците с изцяло частен капитал не са публично-правни организации и не са задължени да провеждат обществени поръчки.

Според него Европейката директива съвсем ясно казва, че понятието „възлагащи органи“ и по-специално „публично-правни организации“ е многократно разглеждано в съдебната практика на Съда на Европейския съюз. „Пояснено бе, че организация, която действа в нормални пазарни условия, стреми се да реализира печалба и понася загубите в резултат от извършването на дейността си, не следва да се счита за „публично-правна организация“, тъй като нуждите от общ икономически интерес, за задоволяването на които е създадена или има задача да задоволява, имат промишлен или търговски характер. Ето защо, няма как Европейската комисия да препоръча частните болници да правят обществени поръчки, тъй като това ще противоречи на директивата“, допълва д-р Болтаджиев.

Той уточнява, че ако частните болници правят обществени поръчки, това няма да реши проблема с разликата в цените на лекарствата. „Както видяхме, разлика в цените има и при тези, които са правили такива. Едни са купували лекарството например за 200 лв., а други за 800 лв. Обществената поръчка не намалява цените в никакъв случай, даже в момента по мои наблюдения, частните болници купуват много по-качествени консумативи, на много по-ниски цени отколкото тези, които правят обществени поръчки. Говоря за тези лекарства и консумативи, които влизат в цената на клиничната пътека. Много се говори и за комисионните, които се получават при тези обществени поръчки. И друг важен момент, частната болница, ако купува по-скъпи консумативи е за сметка на самата болница. Ако една частна болница прахосва средствата си, тя ще фалира“, казва д-р Николай Болтаджиев.

„Да, частните болници ползват публични средства. Но всички болници са търговски дружества. Болниците извършват дейност, която се заплаща от НЗОК за извършена услуга. Тоест, с публични средства им се заплаща за дейност, която са извършили, без значение дали е държавна или частна болница, Касата плаща за извършена дейност. При това положение, влизайки средствата в болница, те вече престават да са публични, защото влизат в търговското дружество като частни средства, и търговското дружество харчи собствени средства, получени заради извършена болнична дейност“, уточнява той.

Той допълва, че болницата плаща със собствени средства лекарствата, с които лекува пациенти, а после чака три месеца Касата да възстанови средствата за тях. „Така че болниците нямат сметка да купуват скъпи лекарства, включително и частните. Защото по този начин, болницата блокира едни финансови средства за 3 месеца, докато касата ги възстанови. Тук не говорим, че Касата купува от болниците, както казва д-р Дечев, а че Касата възстановява на болниците средства, които те са дали за лекарства, с които са лекувани пациентите на Касата. Така че от тази гледна точка трябва се гледа всичко. Болниците нямат интерес да купуват скъпи средства, защото те блокират капитал за три месеца. Болницата не печели нищо от това. Това се отразява на всички болници, а става въпрос за сериозни средства, защото тези лекарства са много скъпи, става въпрос за милиони“, казва д-р Болтаджиев.

Той е категоричен, че печалбите са за фирмите. „Провеждането на обществени поръчки също е в интерес на лекарствената мафия. Казах „мафия“, защото ми се струва, че интересите стават мафиотски. Вместо да се направи това, което ще е в интерес на всички – лекарствата да се заплащат директно от Касата, продължават да се облагодетелстват фармафирмите. Какви изводи можем да си направим тогава, от години се предлага как да се икономисат публични средства и никой, подчертавам и д-р Дечев не говори за това, никой не иска да пипне печалбите на фармацевтичните фирми. Дори частните болници са предлагали лекарствата да се заплащат по този начин, централно, защото това е в техен интерес, за да не блокират за 3 месеца средства за лекарства, от години го предлагат. По този начин лекарствата ще станат по-евтини, защото един ще преговаря за всички обеми“, допълва бившият председател на НЧСБ.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u6rM

КРАДЛЬО 27.01.2020 23:59:09

Този на всяко изречение си противоречи. Иначе крадец.

Правдата 27.01.2020 22:42:24

Фармацевтичната мафия си има собствени вериги от болници!

Истината 27.01.2020 21:46:05

Д-р Илко Семерджиев: Съществува добре прикрита, но организирана фармацевтична „мафия“

Гост 27.01.2020 21:12:51

Правилно, другарю Болтаджиев. Парите не са за болницата и персонала, който работи в нея, те са за семейството. То е просто и вече всеизвестно.

Компетентен 27.01.2020 18:44:25

Българският капиталист обича да печели не само от свойта дейност. Той обича да печели от ВСЯКа дейност. На входа , на изхода и по средата. Така както бг хирург иска процент и от консумативите и от избора на екип и от пътеката. Та илачите за Частните болници идват през фирми с които играят вързано. И едните са на другите или другите на първите. Другарите Семерджиев и Дечев се изказАА по въпроса.

Гост 27.01.2020 18:29:27

А на Методи Янков Range Rover-a да не е от хистероскопии?

Гост 28.01.2020 10:57:44

Янков е изпечен крадец


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...