!
Сряда, 24 Април 2024
19
март
31
 

Д-р Николай Брънзалов: Нашите кабинети са приравнени с търговските обекти

В този вариант наредбата е неприложима здравните заведения

Вторник, 19 Март 2019 | 12:35:28
31

„Нашите кабинети са приравнени с търговските обекти. Чисто търговски еквилибристики са пренесени в медицинската практика. Новите касови апарати трябва да бъдат въведени септември месец. Не ми е ясно кое налага промяната и въвеждането на касови ап

„Нашите кабинети са приравнени с търговските обекти. Чисто търговски еквилибристики са пренесени в медицинската практика. Новите касови апарати трябва да бъдат въведени септември месец. Не ми е ясно кое налага промяната и въвеждането на касови апарати в лечебните заведения“, каза в предаването „Тази сутрин” по bTV д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Той допълни, че са се обърнали към информатици и юристи, които са им разяснили доста неща относно Наредба №18 на НАП. „Искам да подчертая, че Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и БЛС заставаме зад всяка идея за подобряване на фискалния контрол и намаляване на сивата икономика, но в тази наредба има доста неща, които ни смущават. На първата среща, която се проведе с членове на УС на БЛС и НАП на 4 март т.г., беше обяснено, че нашият медицински софтуер е т.нар. СУПТО – Софтуер за управление на продажби в търговските обекти. С този софтуер ще може да се проверява т.нар. складова наличност. Ние нямаме друга складова наличност, освен електронните досиета на българските граждани – без изключение – от президента, до баба Иванка, дето е при мен за изписване на лекарства. Всички данни ще бъдат в системата, така ни беше обяснено. Според мен има риск да изтече лична информация. Има заявено желание, че се работи в посока да няма достъп от НАП до въпросните здравни досиета, но това не е направено все още“, обясни д-р Брънзалов.

Вторият аспект в наредбата, който притеснява джипитата, касае лекарските практики. Ако по някакъв начин се получи повреда в софтуера, те трябва да преустановят работа. „При нас как ще се получи това спиране на „продажбите“, както пише в наредбата. Ние предоставяме услуги, нямаме стоки. До този момент няма обяснен авариен режим какво се прави в такава ситуация“, каза лекарят.

Предложението на Сдружението е техният медицински софтуер въобще да не бъде приравняван със СУПТО, тъй като той не е предназначен за продажби, а за складиране на здравна информация за дадения пациент.

„В този вариант на наредбата тя е неприложима в медицински здравни заведения в България. Искрено се надявам, че ще има допълнителен диалог с НАП“, обобщи д-р Брънзалов.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
f4gN

Работете, роби на труда! 26.03.2019 08:35:03

Апартаментите на 7-мия етаж в луксозната сграда "Вселена" в квартал "Изток" с ДДС струват между 2160 и 2280 евро на квадратен метър, на фона на под 700 евро, платени от министъра в оставка Цецка Цачева за имот на същия етаж, с по-добро изложение и гараж. Това става ясно от оферта на фирма "Артекс" към потенциален клиент за останалите три апартамента на етажа на Цачева.

Д-р Русева 25.03.2019 14:52:55

Досега не прочетох нито един смислен отговор ,който да обясни ЗАЩО се налага силово и едва ли не наказателно това СУПТО в практиките ни?Вместо да се облекчава работата на лекаря,вместо да се говори за Медицина и Здравеопазване, тука се напада колегата,който е изразил позиция на, смея да твърдя ,цялото съсловие!?Не вярвам ,че има здравомислещ човек ,който да иска нещо друго в лекарския кабинет и болницата,освен да му се ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И ПОМОГНЕ за медицински проблем или здравен статус.Всички други чиновнически натрапени бумащини ,само пречат на работата ни. Или това е целта?!Още нещо- утопия да се мисли ,че Медицинската дейност може да е ЕДНОВРЕМЕННО безплатна ,достъпна и качествена ! Това не са го постигнали и най- богатите и цивилизовани в здравно отношение общества и държави! п.с. Тук е пълно със Злобни тролове!

д-р Николай Брънзалов 22.03.2019 11:26:58

Гост-1,гост-2…………….Елф,Суджуците,666 и т.н.Който има, наистина собствено мнение ,нека го устоява с името си.На постовете на мижитурките,които обикновено са обикновени хейтъри- не отговарям.Много е лесно да се криеш и да изливаш помия,без да си си мръднал пръста, за самия себе си, а камо ли за някой друг.

Elf 22.03.2019 12:37:01

Ot psiho-higienna gledna tochka moga li da ti ebba mamata,ei taka anonimno selendurino intrigantski ot Darjavna sigurnost,a?Perite se sas silata na tainite slujbi i represivnite NAP,prokuratura i svinski medii ,ama ste mnogo tihi kato trabva da napravite Nacionalna stachka.Izmet dolna,znaete li vie -BLS kolko ste vinovni,sa kolko smart na balgari ,umreli ot tova she ne si mardate prasta nito za pacientite nito za lekarite.I sega malchite kato putki za sestrite.Koi na teb ti kaza che ste lekari v BLS.Koi vi kaza che ste Hora?Vie ste jivotni,degenerati,utaika.Zapishi si go urod kazionnen.I osvobodeta lekarite ot vas.

СУДЖУЦИТЕ 22.03.2019 13:26:07

Брънзалов, от чисто граматическа гледна точка се пише "отстоява мнение", а не "устоява". Това, че нареди моя коментар заедно с коментарите на Elf и 666, говори не особено добре за теб, а не за мен. А името ми всички го знаят, когато му дойде времето - ще изляза с него и тук! Хубав ден!

Гост 20.03.2019 20:16:14

Брънзалов да, УС на БЛС и НСОПЛБ са абсолютно единни Толкова сте единни в мълчанието си за проблемите на лекарите, толкова се правите на несъгласни с правителствения боклук ,че ПРОСТО ЗАПРИЛИЧАХТЕ ЕДИН НА ДРУГ- една тъпа овча организация ,която се прави ,че прави нещо за членската си маса наивници , а резултатите са 19 години мизерни рамкови договори, мизерни заплащане на лекарския труд, ненормиран работен ден, административен произвол от НЗОК,МЗ,РЗИ , продължаващи намеци 24 часов труд , съгласни на всички глупости на управляващите кретени. НСОПЛБ беше замислен като алтернатива на бездушния БЛС, вместо това падна до дъното на същия този казионен БЛС. Затова и сте единни във формализма и дебелокожието си Браво за мизерията ,глупаво беше да се очаква друго освен това което сте днес - формална, казионна организацийка на пенсионери със затихващи функции водена от хитри и лицемерни хорица с претенции за величие

Гост 21.03.2019 14:14:35

Човече, успокой се! Ще вземеш да се поболееш от злоба. Карай по-спокойно, помисли и се заеми да направиш чудесата, за които говориш. ;-)

Гост 20.03.2019 19:47:44

ТОЗИ ГОСПОДИН НЕ Е ЕДНОЛИЧЕН, А ДВУЛИЧЕН ТЪРГОВЕЦ

Гост 20.03.2019 20:00:40

ТАка ли ? Само защото ти киртака червен не желаеш да плащаш реално здравното си обслужване ли ? Ако те преглежда безплатно ще го считаш за отличен лекар , нали така бе гнидави пролетарски потници. Заплахата че свършва авантата за вас яко ви тресе и притеснява а ? Ха-ха-ха. Тепърва ще плащате яко свиквайте както и да квалифицирате леакарите с каквито и да е епитети авантата си отиде за вас комунягите

Така е 20.03.2019 21:23:59

У нас ДОБРИЯТ Чичко Доктор веднага се превръща автоматично в "КОРУМПИРАН" ( по определението на ватническата медийно-пролетарска сган) в момента, в който поиска ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ за ТРУДА СИ ! (било с направление, било с кеш с ИЗДАДЕН ФИСКАЛЕН ДОКУМЕНТ И(ИЛИ) ФАКТУРА)...

Kirov 20.03.2019 16:15:16

Д-р Брънзалов участва в предаването, тъй като бе посочен като лице от мен. Поканата бе отправена към мен като председател на НСОПЛБ. Разбира се, коректно е да се посочи и другата отговорна длъжност, която заема в БЛС. Уточнявам, за да няма празни приказки. За сведение на "загрижените", с УС на БЛС работим в добра колаборация и нямаме конфликт, както вероятно определени хора или среди очакват. За справка, изслушайте участието ми в БНР днес заедно с д-р Маджаров. Чуйте какво говорим без да сме знаели, че ще бъде едновременно и без предварителна уговорка. Толкова от мен за "вътрешнопартийните раздори". ;-)

Elf 20.03.2019 17:45:00

,,dozent,,Kirov samo edno vaprosche-Abe ne te vi e sram tolkova godini da ste ,,Veshnata Ambar,,

СУДЖУЦИТЕ 20.03.2019 17:55:27

Elf, a ти кой си, дребно и дребнаво човеченце? С дребна и злобна душичка.

Гост 21.03.2019 17:40:36

Kakto sam napisal po-dolu vie -BLS- ste edna pazorna I NENUJNA !!!!!! Shaika intriganti,a ti ,,Psevdodozent Kirov,, ,ste natrapen i smeshen kloun ot mnoogo godini,verojatno zashtoto ste ot Peshtera..Otarvane ot vas niama.

само за протокола 20.03.2019 10:11:32

УВАЖАЕМИ Д-р Николай Брънзалов: Всички лечебни заведения /в това число ЛЗ за ПИМП и ЛЗ за СИМП, освен всички „държавни” и частни болници/ в страната се РЕГИСТРИРАТ ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОН. Това го няма никъде в никоя друга държава от Европейския съюз /в Холандия също/. Във всяка държава има отделен закон за лечебните заведения, по който закон става регистрацията им. У нас след въвеждане на „Търговския закон” всички ЛЗ за ПИМП се записват в търговския регистър най-често като еднолични търговци. Такова нещо го няма в никоя друга държава от Европейския съюз . Ако това не беше станало по този начин днес нямаше да има близа 200 частни болници в страната които да са търговски дружества с право за формиране на печалба. Вашите интереси са засегнати от прекомерната лакомия на "бизнесмените" от частните болници.

Гост 20.03.2019 20:05:22

Глупости ,както обикновено си драскаш ти протоколчика. Не лекарите са решили как да става регистрацията им, а твоите лайняни политически идоли за които гласуваш.

д-р Николай Брънзалов 20.03.2019 09:29:34

Съжалявам,че бях представен ,като представител на НСОПЛБ,макар ,че бТВ са много добре запознати,че съм и зам.председател на БЛС.Мой пропуск е ,че не поправих г-н Хекимян,за което се извинявам.По проблема,искам дебело да подчертая,че УС на БЛС и НСОПЛБ са абсолютно единни,което е подкрепено и с документи.Много по важно е ,че между УС на БЛС и НСОПЛБ няма разногласия по никакви съществени проблеми по принцип.Този факт ме радва,но явно не радва някой.Е,,надявам се ,че с написаното съм го разочаровал!

Branzalov, 20.03.2019 17:41:24

..По проблема,искам дебело да подчертая,че УС на БЛС и НСОПЛБ са абсолютно единни,което е подкрепено и с документи.Много по важно е ,че между УС на БЛС и НСОПЛБ няма разногласия по никакви съществени проблеми по принцип.Този факт ме радва,но явно не радва някой.Е,,надявам се ,че с написаното съм го разочаровал!,,Tova e prosto intstitucionalno intriganstvo,no vse pak e dobre che priznavate vashata saprichastnost kam svinstinata v medizinata v Balgaria.Taka vie/BLS/,kojato ste edna kazionna ,pozorna i nenujna organizacia podkrepiate ikonomicheskia proekt narechen GERB na Darjavna sigurnost .Vie ste tam za da darjite v podchinenie balgarskite lekari ,da im otnemate pravoto na svobodno izraziiavane na voliata im i da otnemate svobodata i chesta na balgarskia lekar.Vie ste edna pozorna Shaika ot intrigatti s nerealizirani ambicii.VIDIA SE REZULTATA OT VASHIA ;;TRUD;;-RAZBITA MEDIZINA I SADBI-osvobodete si chlenovete bez zaplahi i shtte vidite kolko ste populiarni vsred lekarite.A Kirov go slushanme ot 20 godini.Aman ot peshterci,aman…...I Pozor.

д-р Миндов 19.03.2019 21:54:48

Здравето не е стока и ние не продаваме здраве, а предлагаме и продаваме услуги на хората, чрез които профилактираме, възстановяваме и поддържаме здравето им.

Д-р Русева 25.03.2019 14:33:34

Точно така ,Колега!И е крайно време обществото ни да разбере ,че с това неуважение към Лекаря, много скоро ще остане на естествен отбор . Всеки труд има право на остойностяване. Лекарският труд в България НЯМА СТОЙНОСТ и досега! Това обслужва както чиновниците , така и пациентите. Ние не продаваме стоки и нямаме "складови наличности" и въпреки ,че принудително сме вкарани в Търговския закон , работим в сферата на медицинските услуги.Доходите ни са ясни ,защото са свързани с фактури ,касови бонове НОИ и банки. Вече над двадесет години носим товара на незаслужено ниски заплащания и ниЗко отношение .Не ви ли е срам да нападате Колегата ,който защитава интересите на цялото съсловие?!

6666 19.03.2019 21:47:39

"Новите касови апарати трябва да бъдат въведени септември месец. Не ми е ясно кое налага промяната и въвеждането на касови апарати в лечебните заведения“, каза....д-р Николай Брънзалов" . А КОГА ЩЕ БЪДАТ ВЪВЕДЕНИ КАСОВИ АПАРАТИ В ЦЪРКВИТЕ И МАНАСТИРИТЕ, КЪДЕТО СЕ ИЗВЪРШВА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ НА ПОРАЗИЯ- НА БЕЗСРАМНИ ЦЕНИ СЕ ПРОДАВАТ СВЕЩИ, ИКОНИ, СУВЕНИРИ, КРЪЩЕНЕТА, ОПЕЛА, БРАЧНИ РИТУАЛИ И ДР.! БЕЗ ДА СЕ ИЗДАВАТ КАСОВИ БЕЛЕЖКИ! ВСИЧКИ ПАРИЧКИ "В ГУШКАТА"! НАП И ДАНЪЧНИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА НИ ЧУЛИ, НИ ВИДЕЛИ! ДОКОГА? ОКАЗА СЕ, И ЧЕ БЕЗБОЖНО НЕ СА ПЛАЩАНИ ДАНЪЦИ И ОСИГУРОВКИ С ГОДИНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ БУДАЛИТЕ СЪВЕСТНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ! НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ПОПОВЕТЕ СЕ ОКАЗАХА ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ, НА ДЪРЖАВНИ ЗАПЛАТИ ПРИРАВНЕНИ С УЧИТЕЛСКИТЕ. СЪВСЕМ СКОРО ПОЛУЧИХА И ДАР ОТ 15 МЛН.ЛВ. ЗА ЗАПЛАТИ! ВОЗЯТ СЕ НА ДЖИПОВЕ И МЕРЦЕДЕСИ ПОСЛЕДНИ МОДЕЛИ! И ПАК РЕВАТ, НО ЗНАЯТ НА КОГО ДА СЕ МОЛЯТ ГОРЕЩО - НЕ НА БОГА, ОТ НЕБЕТО ПАРИЧКИ НЯМА ДА ПАДНАТ, А НА ББ. И ББ И ГОРАНОВ ДАВАТ ЛИ ДАВАТ. А ДЕЦАТА СЪБИРАТ ПЛАСТМАСОВИ КАПАЧКИ ЗА КУВИОЗИ! . А докторите, предадени от безгръбначния БЛС/ за това Брънзалов не смее да се легитимира като зам. председател на УС на БЛС/, се молят на НЗОК за някакви мизерни жълти стотинки - не толкова за себе си, колкото за пациентите!

Отец Нафарфорий до 6666 19.03.2019 22:38:38

Айдааа! Остави футболистите, сега с нас, поповете се захвана. Църквата е отделена от държавата, бе серсемино! Не знаеш ли?! Какви данъчни бълнуваш??? Да пея срещу магии и зли сили, и да имам касов апарат?! Ха-ха-ха!Ама ти верно не си у ред! Ела да ти прочета една молитва за здраве и да ти изгоня злите сили, чадо! Явно дяволът се е вселил в теб, та пишеш и с големи букви? Я пак, за пореден път разкажи за онзи футболист, дето взимал 6000 евро на месец! Там ти е силата!!!

Гост 20.03.2019 20:19:19

Ми мухльо а ти пък къде си виждал лекар с касов апарат в нормалните западни държави а ? Или по филмите дори

8888 19.03.2019 22:06:24

В своята "Песен за паричката" Славейков пише: "На тебе/паричката/ се кланят царе, папи, патриарси...." Бихме добавили и мюфтии, и доктори, и пациенти и кой ли не! И в това няма нищо лошо! Виновни са финикийците измислили тия "финикийци знаци"? Всичко в света се върти около тях! Това са реалностите!

д-р Миндов 19.03.2019 21:58:47

6666 според наредба Н-18 БПС и др. вероизповедания са ОСВОБОДЕНИ от ползване на касови апарати

6666 19.03.2019 22:22:45

Д-ре Миндов, нямаш представа за какви пари става дума! Тогава защо са им субсидии и заплати ужким от държавата, а в същност ограбени от съвестните данъкоплатци? На всяка баба изнесла на пазара две връзки чесън и искат касов апарат, че и директно свързан с НАП! Защо не бъдат освободени от ползване на касови апарати и докторите от които обществото изисква слугинаж 24 часа в денонощието! Д-ре Миндов, щеше да живееш много по-щастливо, ако беше станал поп!

ОПЛ 19.03.2019 15:51:31

И на мен това ми направи впечатление. Което навява мрачни мисли за настроенията в останалана не-ОПЛ част на УС на БЛС

999 19.03.2019 13:19:07

Не разбрах, д-р Николай Брънзалов само член на НСОПЛБ ли е или е и зам. председател на УС на БЛС. И ако е зам. председател, защо го крие? Кое му качество е по-важно и с по-голяма тежест?

Гост 19.03.2019 16:53:21

Това ли е най-важното? Коментирай по същество казаното от КОЛЕГАТА.

999 19.03.2019 18:49:39

Точна това е важното. Посоченият проблем засяга всички лечебни заведения в извънболничната помощ по един и същи начин. По аналогия, това се отнася и за болниците. Натрапването на идеята, че единствените засегнати са амбулаториите за първична медицинска помощ, подвежда и разделя съсловието. Когато човек заема изборна длъжност, трабва да си дава сметка за тежестите, които поема. Д-р Брънзалов, като зам. председател на УС на БЛС представлява /иска или не/ всички български лекари. Иначе може да членува където си поиска, без това да се противопоставя на мандата, даден му от Събора на БЛС. Имаш ли още въпроси?

Гост 19.03.2019 20:19:54

Кой я "натрапва идеята"?? Човекът ясно ти казва, че е имало среща на БЛС с НАП по проблема! Точно такива като тебе всяват разделение с коментарите си! Други въпроси има ли?


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...