!
Сряда, 24 Юли 2024
02
май
11
 

Д-р Павел Минев: Вярвам, че един лекар може да се развива успешно и в България

Фотографията ме тласна да се насоча към образната диагностика

Неделя, 02 Май 2021 | 12:18:54 Полина Тодорова
11

Д-р Павел Минев завършва медицина в МУ-Варна през 2016 година. Започва работа в Спешно отделение в УМБАЛ Бургас, а впоследствие и в отделението по образна диагностика на лечебното заведение. Д-р Минев е номиниран за наградата "Млад л
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Павел Минев завършва медицина в МУ-Варна през 2016 година. Започва работа в Спешно отделение в УМБАЛ Бургас, а впоследствие и в отделението по образна диагностика на лечебното заведение. Д-р Минев е номиниран за наградата "Млад лекар на Бургас" и е първият за Бургаска област член едновременно на Българската и Европейската асоциация по радиология.

Д-р Минев, как медицината стана вашето поприще?

Аз съм първият медик в моето семейство, а интересът към медицината в мен се зароди още в ранна детска възраст. Отдавам го на моите баба и дядо, които бяха хора, обичащи много природата и може би те успяха да „запалят“ в мен интереса към биологията. Впоследствие, това се оказа ключово и когато трябваше да реша с какво да се занимавам след гимназията.

Кое Ви насочи към специалността Образна диагностика?

В образната диагностика става въпрос за обработка и анализ на данни, а аз в свободното си време се занимавам с фотография и някак си нещата се сглобиха по естествен начин. Още повече, че това е една от най-прогресивно развиващите се технологично специалности, една модерна специалност, която за разлика от предишните десетина години, сега набира доста голяма популярност. Конкретно за избора на специалност, държа да кажа, че човекът, който ми показа колко информация може да се извлече от едно изображение и след срещата с когото разбрах колко значима може да е  тази специалност, е проф. Боян Балев. Имах щастието да бъда студент в неговата група и той ми помогна да взема окончателното решение да се насоча към образната диагностика.  

Вие сте първият лекар от Бургаска област член едновременно на  Българската и на Европейската асоциация по Радиология. Какви са наблюденията Ви върху развитието на специалността у нас на фона на това в останалите европейски страни?

В чисто технологически аспект смятам, че все още изоставаме като например по отношение на ядрено-магнитно-резонансна томография – един образен метод, който въпреки че вече 30 годни е на образното поле, у нас все още не е рутинен метод. Той е широкодостъпен, но е доста скъп и съответно не се прилага често, защото не е част от спешната образна диагностика, а се прави планово. Иначе като познания, развитие и квалификация смятам, че сме на еднакво, дори и на по-добро ниво в сравнение с останалите държави. В този смисъл наистина си мисля, че се развиваме добре. Доказателство за това е, че българските лекари, заминаващи  в чужбина, са изключително добре оценявани.

Заминаването им обаче оголва системата у нас. Има ли достатъчно специалисти в областта на рентгенологията в България?

Това е един от повсеместните проблеми на здравната система и не касае само нашата специалност. Може би е време и да залегне като основна точка в здравната реформа, която трябва  да бъде реализирана в близките години. Проблемът е изключително назрял. Наскоро четох статистика, че от 2000 година насам страната са напуснали хиляди лекари и много малко от тях са се завърнали. Това е буквално една пандемия на чисто кадрово ниво.

Вие обаче сте сред тези, които сте избрали да останете в България, бяхте номиниран и за наградата "Млад лекар на Бургас“, което е много сериозна оценка за работата ви до момента. Къде виждате бъдещето си като лекар?

Не мога да кажа категорично къде ще се развие професионалният ми път, но аз съм от хората, които като че ли поне за момента си тежат на мястото. Не бих могъл да си представя да работя за постоянно в друга държава и да се развивам там. Мисля, че се бих се чувствал най-добре и оценен тук – сред своите хора, сред своя народ. Все пак не може всички да заминат навън. Също така смятам, че при едно добро желание човек да се  развива успешно и тук, стига да харесва работата си. Възможностите за реализация и развитие, независимо в кой град, не са малки. Има смисъл човек да се опита да се развива и в тази държава.

Разкажете и за вашето хоби, свързано с фотографията…

За съжаление следствие на доста натоварения график и ежедневие, покрай работата ми, ми остава все по-малко време за фотографията. Но и това е една породена в детска възраст страст, която продължава да тлее в мен. Тя има и много допирни точки, свързани с образната диагностика, особено сега в дигиталната ера и софтуерните възможности, които дават технологиите. Има доста сходни неща и допирните точки са толкова много и може би и затова толкова много харесвам работата си.  Смело мога да кажа, че това е и мое хоби – моята работа. Както е казал Конфуций – ако човек намери работата, която харесва, няма да му се налага да работи никога. Щастлив съм, че мога да изпълня със съдържание тази максима.

Имате голям опит и с пациенти с COVID, какви са впечатленията ви от отражението на вируса върху тях? Какво „казват“ рентгеновите снимки на тези пациенти?

В хода на пандемията и всички тези вълни, които минаха, официално три, а неофициално може да са и повече, изявата на заболяването що се касае до белодробни усложнения и пневматични изменения се промени леко. Като цяло, както и при други заболявания, образната диагностика е един клон от медицината, без който тя е абсолютно обречена в наши дни. Въпреки че в повечето случаи тя остава в сянка, нашата специалност е определяща за това как ще се продължи с евентуалното лечение, какво ще се предприеме и каква ще бъде крайната диагноза.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u$yA

Гергана 29.08.2023 12:15:56

Явно хората които са коментирали тук не са били пациенти на д-р Минев. Първо, няма нищо напудрено в интервюто и второ, има и лекари по призвание, не всеки работи само за пари.

Лекар 03.05.2021 23:02:31

Прави впечатление, че се публикуват само напудрени интервюта в този сайт в унисон с "големите успехи" на нашето здравеопазване според официалната пропаганда. Другата гледна точка не се застъпва изобщо.

БЛС-Въоръжено Крило 05.05.2021 11:04:28

Не ,това е нагласата на цялото глупаво общество, което вместо да плаща средноевропейски заплати на лекарите, тръби как всичко тук е прекрасно и може да се прави кариера .След като на българския лекар му дреме за т.н кариера, ако трябва да си брои парите за да може да осигури летуване на море (примерно) за семейството си. Никой нищо не плаща, символични здравни вноски не покриващи здравните услуги ,обаче иначе всичко е прекрасно за българския лекар тук. Напразно- никой млад лекар няма да остане тук и следващите 10-20 години.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 04.05.2021 00:42:26

"Отгоре" (разбирай - ДС) така разпореждат...Това е причината!

6666 03.05.2021 22:36:54

"Вярвам, че един лекар може да се развие успешно в България". МЛАД ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ТАКЪВ БУДАЛА! Поръчкова статия!

Долу мутрите в здравеопазването 03.05.2021 22:26:01

Абсолютно съм съгласен с колегата по-долу че е поръчкова статия на мутрите в здравеопазването. Знаете че сайтът е част от портфолиото на мутрогрупата Булфарма.

Гост 03.05.2021 17:21:44

Млади колега,България е прокълнато място за лекарите.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 03.05.2021 20:48:21

Абсолютно вярно! Казвам го с горчивината на oпита от 27 годишно слугуване (ангария) на "работническата аристокрация" и МУТРИТЕ!

Гост 02.05.2021 13:18:25

Ха ха ха ха. Поработете малко навън и сравнете. Не само професионалната част. Ще установите колко са различни българските пациенти. Тук никога няма да лекувате, а ще обслужвате. Ще дойде време и това ще тежи.

позиция 03.05.2021 17:35:36

Поръчкова статия от мутрокомунистите за заблуда на младите доктори! Само през терминал-2 е пътят към достоен живот! В Булгаристан докторът е смачкан до клошар!

Долу мутрите в здравеопазването 03.05.2021 22:27:18

Прав сте колега. Сайтът е на мутрата Тиков.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив
24.07.2024 17:40:34

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ-Пловдив

Д-р Аргир Аргиров е новият директор на РЗИ – Пловдив, съобщи Plovdiv24.bg. Той е назначен с ...

Проф. Кантарджиев:
24.07.2024 17:32:41

Проф. Кантарджиев: "Флирт" прилича на коронавирусите от преди пандемията

Сега на Балканите върлува подвариант на "Омикрон", наречен „Флирт”, който е доста по- ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...