!
Събота, 27 Юли 2024
27
апр
16
 

Д-р Пенкова: Бюджетът на НЗОК е съобразен с касовото изпълнение от миналата година

Четвъртък, 27 Април 2023 | 15:59:12
16

Бюджетът на НЗОК 2023 е съобразен с касовото изпълнение за миналата година по видовете дейности, най-вече в частта здравноосигурителни плащания. Така реалното увеличение на средствата е 607 млн. лв. спрямо касовото изпълнение, а спрямо бюджета за 2022

Бюджетът на НЗОК 2023 е съобразен с касовото изпълнение за миналата година по видовете дейности, най-вече в частта здравноосигурителни плащания. Така реалното увеличение на средствата е 607 млн. лв. спрямо касовото изпълнение, а спрямо бюджета за 2022 г. е 900 млн. лв.

Това заявява временно изпълняващата длъжността управител на Здравната каса д-р Йорданка Пенкова по време на заседанието на Надзора на 20 април, на което беше обсъден проектобюджетът на Касата, става ясно от стенограмата.

„След като получихме снощи становището от Министерството на здравеопазването, нанесохме разликите спрямо първоначално предложения бюджет за обсъждане. Имаме намаление в няколко вида здравноосигурителни плащания за сметка на увеличение на 60 млн. лв. в частта лекарствени продукти в болнична помощ и за домашно лечение. Намалението е в областта на първичната извънболнична помощ – 4 млн. лв. близо, 2.5 млн. лв. е в СИМП, 33 млн. лв. намаление в болнична помощ и 20 млн. лв. намаляваме от други здравноосигурителни плащания, това са задълженията ни към чуждите фондове“, казва още д-р Пенкова.

Тя обаче подчертава опасенията си, че все още няма подписани договори за лекарствата с притежателите на разрешение за употреба, както и има просрочени от миналата година

30 млн. лв. невнесени суми по Механизма и като отстъпки

„Предполагам, че сега, като се приеме Законът за бюджета, договорите ще се подпишат и ще си внесат от миналата година задълженията, защото сега трябва да правим и изравняването за 2022 г. И отделно вече сме в периода, в който трябва да се изпратят справките за задълженията за първо тримесечие на 2023 г. Спазени са процентните съотношения на стойностите между видовете здравноосигурителни плащания от предходни години“, казва д-р Пенкова.

Бюджетът всяка година не е само числа, които отчитаме, а е и политика. За да можем да отчитаме всички обстоятелства, при които се прави този бюджет, тъй като миналата година беше в условията на пандемия, която продължи до средата на годината, за неусвоените средства има обективни причини. Надявам се тази година условията да се нормализират и усвояването на средствата да е по-голямо от миналата година, за да имаме реална представа къде и какво. Получихме писмата и за лекарствата, и за онколекарствата, не е ясно какво ще поиска Лекарският съюз по отношение на пътеките при преговорите, защото имаше писма да се увеличат някои пътеки. Минималните заплати трябва да отговарят на КТД. Тъй че има много условия, които ни карат да помислим, когато кажем „да“ или „не“ за съответни параметри, на какво се базират. Обръщам се към управителя на Касата, че когато се предлага закон, трябва да има и мотиви. Увеличиха се пенсиите, не знам дали няма да се увеличи минималната работна заплата. Ако има правителство, то ще внесе бюджет. Не знам дали сега е времето да се внася бюджет“, коментира представителят на КНСБ в Надзорния съвет д-р Иван Кокалов.  

„Бюджетът с така направените корекции за мен е приемлив. За съжаление в него не виждам политика, но това не е работа на Касата.

Пациентът отново ще бъде принуден да доплаща много повече

отколкото в цяла Европа, което за нас е неприемливо. Надявам се този парламент да съумее да състави нещо смислено и да започне онзи разговор за промяна в здравеопазването с оглед на това да се намали доплащането от страна на пациента“, допълва и представителят на пациентските организации адв. Андрей Дамянов.

Представителят на Българска стопанска камара (БСК) проф. Григор Димитров заявява, че увеличението с 60 млн. лв. за лекарства не бива да идва от намаляване на средствата за ПИМП и СИМП, тъй като това са дейности, които са неглижирани в сравнение с европейските стандарти. „По европейските стандарти болничната помощ е около 25% от бюджета. При нас болничната е 50%. Затова предлагам да не ги ощетяваме, а тази сума да я вземем от болничната помощ и от средствата към чуждите фондове. Още повече с тези 7 млн. лв. няма да затрудним работата на болничната помощ. Направил съм една проста справка. От 2016 г. до сега увеличението на болничната помощ е 1 400 млн. лв. Не забелязвам огромни изменения в качеството на обслужването. Моето предложение е да не взимаме от ПИМП и СИМП, а да ги вземем от болничната помощ и от средствата, предназначени за чуждите фондове. Още повече, че имаме възможност по-нататък от резерва, ако видим, че сме ги ощетили с тези пари болничната помощ, да ги компенсираме. Това е моето предложение по чисто емоционални съображения“, казва той.

„Аз не знам какви са мотивите лични и емоционални. Аз съм против да се взимат средства от болничната и да се дават на ПИМП и СИМП. Извънболничната система не е ремонтирана, няма никакви промени там. Виждам, че никой не предлага някакви законови и финансови, фискални промени в здравеопазването. Така че тези чисти аритметики, прехвърляне от едното в другото, смятам да не ги правим. Ако има някакви недоволства, имаме резерв, ако трябва с резерва ще се покриват. Но при условие, че действително в болничната помощ има изключително недофинансирани пътеки, които създават затруднение в много болници, най-вече в малките общински болници, надявам се, че там по закон държавата и министерството ще се включат във финансирането. Аз смятам на този етап да не прехвърляме нищо, защото исканията за повече пари са отвсякъде. Още повече, че не е финализирано и договарянето на цени и обеми с Лекарския съюз, и там действително ще се търси увеличение на цените на недофинансираните пътеки, още повече, че акцентът е и педиатрията, детското и майчино здравеопазване. Трябва много добре да се огледат, когато се договаряме. Аз лично

не смятам, че прехвърлянето на средства от болничната към извънболничната помощ ще доведе до завишаване на качеството“,

отговаря д-р Кокалов.

Председателят на Надзорния съвет доц. Момчил Мавров заявява, че е склонен да приеме предложението на проф. Димитров, тъй като не се касае за голяма корекция, но е против да се прехвърлят пари от болнична помощ. „В крайна сметка ние очакваме да има някакво качество, да има някакъв ефект от това, което ще се върши. Предстои действително договаряне на цени и обеми, а договарянето на цени и обеми трябва да бъде съобразено с някаква финансова рамка. Отделно от това бяха направени съответните изменения в Закона за здравното осигуряване по отношение на допълнителното финансиране, на осигуряването на персонал в лечебните заведения в специфични региони, където нуждата от болнична помощ е осезаема, въобще от медицинска помощ. Предстои ни също така и договаряне на по-високи цени на педиатричните пътеки, които всички знаем, че са недооценени, където повишаването на цените вероятно – сега не искам да казвам нищо, тъй като това е въпрос на договаряне – но се очаква да бъде и то значително. Отделно от това тук, в последния момент, виждам, е постъпило едно писмо от Българския фармацевтичен съюз по отношение на заплащането на изпълнените електронни предписания за лекарствените продукти, заплащани сто на сто от НЗОК, и се търси осигуряване на по-високо възнаграждение, а това е приоритет за настоящите политики в здравеопазването, така че може да се помисли макар и минимално повишаване на средствата в това перо, които могат да бъдат прехвърлени от други здравноосигурителни плащания, а може и от някои други. Не съм склонен да прехвърляме от болничната помощ, поради изложените причини, но предвид малката корекция, която можем да направим, съм по-склонен да вземем съответните средства от другите здравноосигурителни плащания“, категоричен е доц. Мавров.

Пълния текст на стенограмата може да видите тук.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Mkwq

Работливко 04.05.2023 20:35:21

Данче, можеш да хванеш FB 977, вместо FB973, идват три почивни дни :))) Изморихме се...

Гост 04.05.2023 12:35:05

Дано! Крадлива, долна, тъпа, нескопосана селянка от Делиормана! Защо като си осъждана си начело на НЗОК? Нищо, след около 2 месеца ще си минало и пак в тъча. Никой не може да издържа истериите ти и незнанието ти. Нищо не знаеш и нищо не можеш.

Гост 01.05.2023 13:43:26

Алкохолиците из НЗОК нещо са се развихрили. Данче, направи добро, изчисти тези лентяи!

Гост 01.05.2023 09:14:11

Дана, както и Жени Начева бяха с подкрепата на дпс. Сега вече висят където ги приемат по партийните централи, да обещават всичко за постове

Гост 30.04.2023 21:21:20

Нещо около ДПС..?

Лекар 30.04.2023 08:45:47

Не забравяйте, че беше заместник и по времето на Дечо! Помислете пак кой я назначи изначално!

Гост 28.04.2023 18:39:49

Дана е протеже на химичката.Двете са токсични. Кариерата на Макрончо в София е тяхно дело.

Гост 29.04.2023 08:36:05

То и кариерата на Мирко в Шумен е тяхно дело

Лекар 28.04.2023 15:13:11

Тази, която цитирате!

Гост 28.04.2023 12:59:33

А кой я направи зам. управител? А..?

Лекар 28.04.2023 11:51:55

Какво общо има президентът с това назначение?! Тя беше зам упраеител на Салчев и когато го махнаха тя изпълняваше длъжността. Парламентът удължи стока на заместване на 6 месеца.

Гост 28.04.2023 10:55:44

Осъдена за 130 000 лв., усвоила с частната си психиатрична клиника като шеф на РЗОК- Шумен, сега пенсионирана продължава далаверата в София. Протежето на бившата Жени от МЗ. Комплексарката с амбиции да управлява здравната каца и да влудява медиците. Психиатърката само по диплом, но без стаж, да ходи на психиатър. В психоболницата в Царев брод я чакат. Президентът още не е ли разбрал в какви мръсни ръце е поверил НЗОК? Къде е разузнаването? Това е срам за цялата власт. Ето затова хората не ходят на избори!

Гост 28.04.2023 08:58:26

Тази лелка се е взела много на сериозно и ще продължава да твори глупости, защото е протектирана от тъмни сили.

Гост 27.04.2023 19:43:47

Ти ако мислиш, че Гана знае !

Гост 27.04.2023 21:17:08

Гана поне знае коя е най-близката пивница, което все пак е нещо.

Гост 27.04.2023 18:40:28

Бас хващам, че тази лелка не знае какво е касово изпълнение? А какво е некасово?


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...