!
Сряда, 06 Декември 2023
12
апр
2
 

Д-р Петрова: Тепърва ще има дела заради заповедите на министрите за COVID мерките

Вторник, 12 Април 2022 | 10:59:44
2

Каквито и мерки да се наложат у нас за контрол над общественото здраве, ако няма ефективен контрол върху тях и работещи институции, всичко остава на хартия. Тази теза защити адвок

Каквито и мерки да се наложат у нас за контрол над общественото здраве, ако няма ефективен контрол върху тях и работещи институции, всичко остава на хартия. Тази теза защити адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова пред NOVA NEWS.

По думите й е без значение дали ще ни наложат карантина или задължително носене на маски на обществени места, ако няма кой да ни проверява. „Когато се налагат мерки, освен спазването на принципите на хуманитарното право, трябва да има и контрол, какъвто за съжаление не винаги имахме, не винаги беше достатъчен и респективно ефективен“, каза д-р Петрова.

По отношение на мерките в Шанхай тя каза, че разделянето на майки с деца и затваряне на магазини в Шанхай звучи абсурдно, не са спазени принципите на равнопоставеност и пропорционалност. "Трябва винаги да си даваме сметка дали тази COVID мярка не вреди повече, отколкото помага. Да ограничаваме свободното придвижване не мога да кажа, че е законосъобразно, нарушени са човешките права. Възможно е в китайското законодателство е позволено, но у нас не може да се случи", коментира д-р Петрова.

Тя коментира предложените промени в Закона за здравето, включително и новите предложения на депутата от „Има такъв народ“ проф. Андрей Чорбанов, според които противоепидемичните мерки не могат да включват задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни сертификати.

"Промените в Закона на здравето е юридически некоректен, да не кажа неграмотен. Тези промени предлагат да не сме в извънредна обстановка и въпреки това, като продължение на мерките, в дискрецията на министъра на здравеопазването да остане въвеждането на определени противоепидемични мерки, което за мен и от медицинска гледна точка не носи особена логика. Отделно от правна гледна точка не е добро решение с административни актове като заповедите на министъра, да решаваме толкова общ проблем. Трябваше да се съобразим с изискванията на СЗО, според които плановете за действие се правят спрямо отделните патогени в зависимост силата на разпространението им и пораженията, които нанасят на човешкото здраве без да се навлиза в конкретика. Трябваше с подзаконов нормативен акт като наредба да се създадат такива правила за в бъдеще, защото не можем да разчитаме на политическата коректност на министър на здравеопазването. Всичко се прави в последния момент и се опитваме да запушим пробойни, защото корабът отдавна потъва. Експертното мнение не се цени, за сметка на това да сме политически угодни", аргументира се адвокатът. 

По думите й политическите дрязги и конфликти заместват идеята да се опази общественото здраве. "С риск да прозвучи самонадеяно имам решение. И то е максимално бързо въвеждане на електронно здравеопазване, за да имаме верни данни, на базата на които да правим анализите. Всички познаваме хора, които са починали с коронавирус, но са имали друго основно заболяване. След това да се изготви добра нормативна база, която да изхожда от общото към частното, за да не наблюдаваме пороците в заповедите на министрите на здравеопазването, които сринаха доверието в обществото", каза д-р Петрова.

Тя допълни, че заради грешките на МЗ по време на цялата пандемия, държавата ще понесе голяма отговорност. „Всеки може да търси вреди за незаконосъобразните актове, които са издавани. Голяма част от заповедите на министрите на здравеопазването са именно такива, част от тях могат да бъдат прогласени за нищожни. Всеки един бизнес, който е бил ограничен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от държавата. Такива дела вече започнаха от центровете за инвитро процедури, дентални центрове, медицински центрове. Такива дела ще има и тепърва държавата ще плаща", каза юристът. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pE5#

Турбоинжекцион 12.04.2022 15:01:10

"Да ограничаваме свободното придвижване не мога да кажа, че е законосъобразно, нарушени са човешките права. Възможно е в китайското законодателство е позволено, но у нас не може да се случи" А, не може! Я виж как преди две години Меджид-ефенди направи апломб на властите и блокираха градовете. Нещастници!

гост 12.04.2022 12:58:12

На електронен или хартиен носител все едно,важно е какво се въвежда или записва!Отдавна нямаме вярна статистика и това се дължи на изкуственото определяне на цените.


Всичко за коронавируса
Още новини
СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“
05.12.2023 17:19:13

СГС временно спря вписването на д-р Димов като директор на „Пирогов“

Софийският градски съд спря временно вписването на Константин Димов като директор на болница &bdq ...

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ
05.12.2023 16:39:15

Незабавни действия за справяне с кадровата криза поискаха от БАПЗГ

МЗ да състави експертна работна група, която да изготви нормативна база, свързана с подобряване с ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...