Вторник, 26 Януари 2021
08
май
7
 

Д-р Петър Петров: Липсата на контакт не води до изчезване на вирусите, а само до отлагане на заболеваемостта

Петък, 08 Май 2020 | 13:07:07 Надежда Ненова
7

„Основната характеристика на инфекциозните вирусни заболявания е, че за да бъдат предавани е нужна среща на човек с човек. Когато такава среща няма, няма и как да се предават вирусите. Що се отнася до чревните инфекции и контактно-битовите, след

„Основната характеристика на инфекциозните вирусни заболявания е, че за да бъдат предавани е нужна среща на човек с човек. Когато такава среща няма, няма и как да се предават вирусите. Що се отнася до чревните инфекции и контактно-битовите, след като си изолиран в дом или далече от източниците на зараза, също няма как да заболееш. На това се дължи и представата за намалялата заболеваемост. Липсата на контакт води до намаляване на заболеваемостта за конкретния период, но реално води до нейното отлагане. В момента, в който се осъществи контакт, тя ще се възстанови отново.“

Това каза пред Zdrave,net началникът на Инфекциозното отделени на УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Петър Петров по повод данните за инфекциозните заболявания от април и началото на май на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и в отговор на въпроса дали това се дължи на периода на изолация заради коронавируса.  

Според данните има намаляване на случаите на варицела, скарлатина, вирусни хепатити, гастроентерит, дизентерия и редица други заболявания. От началото на годината в страната са съобщени за 10 449 случая на варицела, като за същия период през изминалата година са регистрирани 15 053 случая. При вирусните хепатити намалението е с 56 случая, вирусните менингити са намалели с 19, гастроентеритите и ентероколитите с 1454, дизентерията с 40. С 26 случая е по-малко лаймската борелиоза, а с 5 – салмонелозата.

В началото на май месец обаче е регистриран един случай на коклюш, а за периода от началото на годината случаите са 21, колкото са били и предходната години. Увеличение има при колиентерит, като сега случаите са 102, а предходната година са били 72.  случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 72 случая. Отклонението от предходната година е (30).

„Няма основание да се очаква бум на някое от тях, но повечето инфекциозни заболявания имат сезонност. През летния сезон са ентеровирусите, а през зимния – грипа. Тези сезонни заболявания ще се появят отново, защото си ги носим в себе си“, каза още д-р Петров.

Той подчерта, че същия е и начина на разпространение на COVID-19. „Всички си го носим и го разпространяваме. Докато не успеем да развием имунитет срещу него, няма да премине епидемията. Така е и за другите заболявания, няма нищо ново в това отношение“, каза д-р Петров.

По думите му няма друг начин за отслабване на вирус, освен имунната система да се справи сама. „Дали ще бъде траен имунитета, това е друго нещо, но е невъзможно да не се създаде. Единствено колективния имунитет може да прекрати епидемията и нищо друго. Целта в момента е изграждането на имунитет минимум у 70% от обществото, а пътищата, по които да се постигне, могат да бъдат различни – имунизация, антивирусен препарат, преболедуване, контролирано преболедуване и т.н.“, уточни д-р Петров.  

Той допълни, че колективният имунинет се изгражда от хората с нормален имунитет, а тези, които са имунокомпрометирани трябва да бъдат пазени много внимателно. „Здравите, през които е минал вируса, дори биха могли да дадат плазма на тези, които нямат добър имунитет. Разбира се има и млади хора с много заболявания, има и хора, които независимо от всичко, реактивността на имунитета е такава, че загиват. Това обаче са единици“, каза д-р Петров.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5fDc

Veginiq 13.05.2020 16:32:48

Моля Ви отделете малко време и подкрепете: Подписка за премахване на НВО след седми клас и ДЗИ след дванадесети клас https://www.peticiq.com/263960?u=5322368

Dr. Ivan Krumov 12.05.2020 01:59:19

Откъде идва числото 70%??? А какво става с останалите 30 процента, или те са за пренебрегване или за съкращение на населението ???

999 08.05.2020 17:32:01

Докато има възпримчиви, ще нараства и броят на заразените. независимо от карантината и другите ограничения. Всеки който твърди обраното е глупак. Не можем да управляваме природата. Това, че забавяме, ако това е вярно, скоростта на разпространение на заразата няма съществено да промени финалната картина. Само ще удължим агонията на страха, мъчителното очакване на ада. Ще платим и цената на спрения живот. Да припомня, епидемиология се учи в хода на семестриалното образование и по време на държавния стаж. Изпитите са два, семестриален и държавен. Обидно е лекари да изпадат в паника и да натрапват страхове, които не са професионално защитими. Различните вирусни епидемии в различните години дават различна смъртност. Тя винаги съществува, въпреки напредъка в диагностичните и терапевтични технологии. Количествените колебания са неизбежни. Лошото е, че при сегашната епидемия, не малка част от жертвите са причинени от свръхактивни медицински действия.

Гост 08.05.2020 13:13:48

Още едно загрижено мангърче.

Гост 08.05.2020 14:26:05

Глупак ,това не са закони на лекарите Мангъров или Петров. Това са закони на Природата, прости човече. Все едно да кълнеш Нютон за законите на гравитацията. Примитивни същества от една скапана комунистическа образователна система.

Команданте Че Говада 09.05.2020 08:26:39

относно закона на лекаритеРазследване на Lupa.bg: Мангъров има частна лаборатория - тя ли ще внесе бързите тестове? Шефът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров, който е част от новия Медицински съвет за борба с COVID-19, притежава частна лаборатория за медицински изследвания – „Лаборатория - Медицински решения”, разкри проверка на Lupa.bg в Търговския регистър. Фирмата е с капитал от 100 000 лв. и е с научно-развойна и предприемаческа дейност за създаване, производство, дистрибуция и търговия с иновативни продукти и решения в сферата на медицината и козметиката. Тя също така предоставя технологичен трансфер, включващ придобиване и внедряване на лицензи, патенти и ноу-хау, става ясно от регистъра. Дали притежанието на Мангъров на частна лаборатория не обяснява досегашните му критики на правителството за борбата с коронавируса, питат се в гилдията. И дали той не иска фирмата му да бъде включена в борбата с опасната зараза с бързите тестове за наличие на антитела, за които днес така настоятелно призова. При представянето на екипа на Медицинския съвет той горещо препоръча да започне масов скрининг за COVID-19. "Тестовете, които правят в момента (PCR), хващат наличието на вирус, във времевия интервал от 3-4 дена след заразяването до 15-20 дни след това. При контактните лица обикновено не се хваща нищо, защото това са едни хора, които са го преболедували вече и не отделят вируса или пък са заразени, но все още не са започнали да отделят вируса, защото се намират в инкубационен стадий. Накратко казано, с настоящите тестове трудно ще докажем размерите на епидемията. Сегашните проби са бавни, трудоемки, те са сравнително точни, ако се правят както трябва, но виждаме, че всяка проба се проверява по два-три пъти, което показва, че тези, които ги правят не са сигурни в тяхната достоверност. Ако в последните дни се изследват максимум стотина души дневно, то в началото се изследваха 15-20. Това е много малко”, обясни доц. Мангъров. Повече на https://lupa.bg/news/razsledvane-na-lupabg-mangarov-ima-chastna-laboratoriya-tya-li-shte-vnese-barzite-testove_50611news.html

Да да 08.05.2020 13:20:26

Пий си хапчетата Мишко! Не е мангърче, а ти си гъзолизец! Лижеш ли дупето на вожда?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Екипи на ВМА и „Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор
26.01.2021 10:39:43

Екипи на ВМА и „Пирогов” оперираха 11-месечно бебе с рядък тумор

Екипи на Военномедицинска академия и УМБАЛСМ „Пиро ...

Д-р Миндов: Имаме всичко, нямаме само ваксини и желаещи за ваксиниране
26.01.2021 10:06:01

Д-р Миндов: Имаме всичко, нямаме само ваксини и желаещи за ваксиниране

Имаме хората, имаме кабинетите, но ни трябват още две неща - ваксини и желаещи да се ваксинират. ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...