!
Петък, 12 Април 2024
01
дек
4
 

Д-р Полина Лъжанска: Интернет пространството прелива от дезинформация и съмнителни съвети за рака

Неделя, 01 Декември 2019 | 09:35:04 Невена Попова
4

Д-р Полина Лъжанска е медицински онколог, възпитаник на Медицинския университет - Варна. Започнала е кариерата си в Отделението по медицинска онкология в УМБАЛ „Св.Марина“, по-късно работи в столичната МБАЛ „Сердика“. За
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Полина Лъжанска е медицински онколог, възпитаник на Медицинския университет - Варна. Започнала е кариерата си в Отделението по медицинска онкология в УМБАЛ „Св.Марина“, по-късно работи в столичната МБАЛ „Сердика“. Заедно със свои колеги създава фондация „Победи рака“, чиято основна идея е да работи непосредствено с хора, на които е поставена диагноза „рак“ и с техните близки, както и да поддържа специализиран сайт на  достоверна и проверена информация по проблемите на заболяването, предназначена за пациентите и техните семейства.   

Д-р Лъжанска, как избрахте медицината за своя професия?

Медицината е призвание. Истината е, че в последната година от гимназията повочето от нас не знаем напълно какво искаме да работим, но трябва да изберем да поемем по определен път, за да се развиваме. Майка ми е фармацевт и с нея често пъти сме си говорили, че медицината е подходящ избор за мен като човек. Разбира се, много обичах биологията в училище и така се ориентирах към медицина, когато дойде моментът. От мига, в който стъпих в медицинския университет, знаех, че това е моят път.

Коя е причината да се посветите на онкологията?

Когато бяхме в трети курс, заедно с мои колеги,  работехме като доброволци  в организирането на първата тогава онкологична конференция МОРЕ, която е едно от най-значимите събития в онкологията в България. От тогава и до днес всяка година помагаме с каквото можем в МОРЕ. 

Кои са Вашите учители, които Ви предадоха любовта към онкологията?

 Конференцията МОРЕ, за която стана дума, се организира от доц. Димитър Калев и съпругата му проф. Валерия Калева. Те са моите първи учители и вдъхновители, благодарение на тях избрах именно медицинската онкология. След като завърших образованието си започнах работа в Отделението по медицинска онкология в УМБАЛ „Св. Марина“ във. Варна, където работех със страхотен екип. Дължа всичко, което знам на тях и винаги ще ги приемам като свое семейство. След време дойдох в София и започнах работа в МБАЛ „Сердика“, където се запознах с други прекрасни хора.  Благодарение на общуването ми с тях, започнах да надграждам себе си. .По пътя си срещнах много учители, които бяха не само лекари - учила съм се много и от медицинските сестри, с които съм работила. Благодарна съм на всички тях, те са ми дали безценни уроци.

Как се роди инициативата Вие и Ваши колеги да основете Фондация „ Победи рака“?

При срещите ми с пациенти и техните близки, виждахме отблизо проблемите, с които те трябва да се справят. По трудния път, по който вървяха, нямаше никаква достоверна информация за онкологичните заболявания, която да е събрана на едно място и  която да следва пътя на пациента на български език. Интернет пространството прелива от дезинформация и от съмнителни съвети за лечение на рак. Имали сме пациенти, които влошават състоянието си и дори губят живота си от прием на субстанции като сода, газ и много други.

Ние знаем, че в такъв момент човек е готов на всичко, за да се излекува. Но е много важно той да е информиран за ползите и рисковете от всеки вид лечение, а след това да вземе решение за себе си с какво и дали да се лекува.

Искахме да помогнем на хората да разберат по-добре онкологичните заболявания и да ги запознаем с лекарите, които се посвещават на борбата с тях. Много важен момент от нашия проект е и представянето на нашите „Герои“ – това са хората, преборили се с това заболяване. Те са тези, които са призвани да вдъхнат надежда и кураж, да покажат светлината на тези, които имат нужда.

Коя бе първата Ви победа в тази по-нетипична роля за един лекар – да убеждава, да просвещава, да се изправи срещу страха, грешните представи, предубежденията и страховете на хората, застигнати от болестта „рак“?

Победите за мен и колегите ми са ежедневни, защото виждаме колко сме полезни на хората с това, което правим. Всеки ден ни пишат пациенти и техни близки, за да ни благодарят за информацията, която им предоставяме и начина, по който я синтезираме. Всеки месец увеличаваме броя на потребителите си в сайта ни www.cancercare.bg. Ноември ще приключим с над 60 000 уникални потребителя.

На последния семинар за медиите, на който бяхте лектор, поставихте акцент върху проблема за дезинформирания пациент. Всъщност, как бихте определили този феномен – защо се появи той?

Нормално е в такъв труден момент човек да иска да пробва всичко, което има дори 1% шанс да го излекува. Особено когато няма достоверна информация, хората виждат само през една призма нещата за болестта. За съжаление, има хора, които по една или друга причина се възползват и подсилват слухове, недоразбрани факти, изкривяват истината и други подобни. Част от тези „новини“  могат да бъдат опасни за здравето на пациентите, могат да намалят ефекта на противотуморната терапия и дори да застрашат живота им. Ето защо е важно да се споделя с лекуващия лекар всичко, което се приема странично от назначената терапия и да се следват инструкциите на лекарите.

Причините за появата на дезинформацията са различни. Основните от тях са сриването на авторитета на традиционните медии като гаранти за автентичността на информацията, липсата на доверие в лекарите. В същото време съдържанието през социалните мрежи предоставя възможност на всеки да бъде говорител на "истината" и да достигне публиката на която и да е голяма медия.

В личен план какво Ви носи най-голямо удовлетворение?

Да съм полезна и да знам, че съм успяла да помогна на човек, който има нужда.

Какви са най-непосредствените Ви професионални планове?

Стартираме програма за психологическа подкрепа в София, Варна, Пловдив и Бургас за жени с рак на гърдата, които са на активно лечение. Програмата е насочена към създаване на групи за взаимопомощ, водени от психолози, които имат голям опит в работата си с онкологични пациенти. Тази инициатива е възможна, благодарение на средствата, които събрахме от събитието ни през септември Race for the cure, което се проведе в Южния парк. Предвиждаме също така организиране на профилактимчни прегледи в малки населени места. Планираме информационни кампании през следващите месеци за различни онкологични заболявания, специални срещи с лекари и психолози и други интересни начинания и проекти. През януари започваме и подготовката за Race for the cure 2020, което ще се проведе на 27 септември в София.

Вместо финал Ви моля да споделите коя е Вашата най-голяма мечта?

В този момент мечтая най-вече да имаме държавна политика по отношение на превенцията и профилактика на онкологичните заболявания. Това е изключително важно за нашата страна и за здравето на хората. Колкото по-рано е поставена диагнозата, толкова по-голям е шансът за излекуване. На първо място обаче, трябва да се постараем да живеем по-здравословно и да бъдем осъзнати за вредните ни навици в ежедневието. Нека го направим за нас самите и за нашите близки.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
B1bg

Гост 02.12.2019 10:51:52

Къщата за гости на Александър Манолев се оказа и в списъка на ДФ „ Земеделие“ с фирмите, които ще трябва да върнат 100% от европейската помощ по ПРСР, а усвоената сума е 391 хил. лева. Бившият зам.-министър е обвинен в подбудителство и умишлено склоняване за извършване на престъпление. Чрез 25 годишната Ана Димитрова, която е формален собственик и вносител на проекта, на ДФ Земеделие са представени фалшифицирани документи за собственост, за наличен капитал и фактури за извършени плащания, с които всъщност Александър Манолев си е построил луксозна къща за гости, която никога не е работела по предназначение. Заради това той и съучастничката му не просто ще трябва да върнат европейските пари, но и са обвинени в извършване на умишлено престъпление.

Гост 02.12.2019 08:26:58

Разследването на Васил Иванов уличи шефа на кардиологичното отделение на държавната болница в Пловдив В поредица от разследвания в последните два месеца в ефира на „Неделята на NOVA” показахме фрапиращи разкрития за измами в родното здравеопазване. Една от тях бе за това как кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лева месечна заплата, поставяйки стентове на голям брой пациенти, включително и здрави. Така д-р Петър Лазов получава полагащия му се процент от клиничната пътека - около 2000 лева за всеки поставен стент. Доказахме тези твърдения чрез експеримент. Сдобихме се с коронарография на здрав човек. Няколко специалисти, включително светилото проф. Генчо Начев, потвърдиха това. Ден по-късно човек от екипа ни се направи на пациент и отиде в кабинета на пазарджишкия лекар, носейки диска със същото коронарогравско изследване. Две минути по-късно д-р Лазов отсече, че подставеното лице има нужда от стент. Поставянето на стент в сърцето на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. Освен това по този начин се източва и Здравната каса. Така коментира случая проф. Генчо Начев. Той и шефът на НЗОК обясниха, че поставянето на стентове на здрави хора се е превърнало в практика в цялата страна заради 5 000 лева, които Касата плаща за процедурата за всеки пациент, а екипът ни за пръв път нагледно показа как се случват нещата. И двамата специалисти заявиха, че нещата са стигнали до там, че болниците пращат микробуси по селата, които докарват възрастните хора уж за изследвания. След това всички се оказват с поставени стентове. РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Фалшиво ли е ТЕЛК решението на директора на пазарджишката болница? След излъчването на материала получихме десетки сигнали, подкрепени с доказателства, от пациенти, на които д-р Лазов е поставил стентове без нужда. Получихме сигнали за същите злоупотреби на кардиолози и от други болници в страната. Един от тях се оказа от Пловдив - началникът на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев. „Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият пред камерата на NOVA. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите. Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг нейн колега – проф. Петров. „Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки, че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев. РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Кардиолог поставя стентове на здрави сърца, получава заплата от 57 000 лв. Екипът на NOVA потърси един от тримата – проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология. И пред камерата ни той потвърди, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение. Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив, вече спокоен. И, естествено, не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента. „Но тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев. И допълва: „Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”. При опита ни за интервю с него, единственото което, доц. Мануков каза, беше, че пациентът е викнат на 14 октомври, не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират. СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора Екипът на NOVA заведе пациента на доц. Мануков при шефа на Здравната каса, за да го запознае лично с поредния опит за източването й чрез увреждане на здрав човек. „Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви д-р Дечо Дечев. След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков. През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението. Цялото разследване на Васил Иванов гледайте във видеото. https://nova.bg/news/view/2019/12/01/270323/

В същото време... 02.12.2019 12:51:17

https://faktor.bg/bg/articles/zakopchaha-dvama-politsai-za-razprostranenie-na-narkotitsi Обаче прави ли ти впечатление, Васко, че в тази новина имена НЯМА?

Гост 02.12.2019 09:42:20

Недоказани твърдения на наглото журналистче В. Иванов.


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...