Петък, 30 Септември 2022
16
септ
3
 

Д-р Симидчиев и проф. Михайлов: Нужна е генерална, но постепенна реформа в здравеопазването

Петък, 16 Септември 2022 | 12:30:29
3

„Реформата започна да става мръсна дума. Това е едно клише. От нашето коалиционно споразумение за управлението ни, което не продължи и една бременност, много неща не се случиха. Това, за което обаче и двамата можем да твърдим, че се случи, е елек

„Реформата започна да става мръсна дума. Това е едно клише. От нашето коалиционно споразумение за управлението ни, което не продължи и една бременност, много неща не се случиха. Това, за което обаче и двамата можем да твърдим, че се случи, е електронизацията на здравеопазването“. Това каза проф. Георги Михайлов от  „БСП за България” по време на дебата с д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“ в NOVA NEWS.

Проф. Михайлов допълни, че в момента тече електронна дискусия за и против електронните рецепти, но той не смята, че такава дискусия изобщо трябва да има. „Смятам, че трябва внимателно да се прецени до каква степен да се съвместяват и електронните, и хартиените рецепти“, каза той.

Д-р Симидчиев заяви, че няма единна картина по отношение на болничната и доболничната помощ, което води до необходимост от влизане в детайла. „Ключовите неща, които трябва да се направят в здравеопазването, са три. Първото е да имаме ясни правила, които да се следват. Второто е да контролираме с цифрови данни какво се случва на всяко едно ниво. И третото е обилно да комуникираме това, което правим”, каза д-р Симидчиев.

Според проф. Михайлов е необходима промяна в системата на финансиране и управление в здравеопазването. „Каквито и несъгласие да има, трябва да се обединим сега. Вижте фактите – 18 млн. лв. задължения на болниците преди 15 години, 800 млн. лв. – сега. Положението с кадрите в здравеопазването е трагично. И третият ни репер е лекарствената политика. Не може 10 000 населени места в България нямат аптечни пунктове. Затова са необходими спешни промени. Сега се надяваме в новото коалиционно управление, което се надяваме да имаме заедно, да ги постигнем”, каза той.

По думите на д-р Симидчиев трябва да има финансиране на профилактична и превантивна дейност, която да е осигурено от държавата. „Трябва да има осигурително финансиране от НЗОК за хронични заболявания, както и застрахователно финансиране за случаи, които са извън тези, които се покриват от касата. По този начин ще имаме пълноценно публично, прозрачно и много ефективно финансиране. Не можем да спрем здравеопазването, за да го ремонтираме, но трябва да го направим постепенно и в движение”, каза той.

Д-р Симидчиев допълни, че контролът е изключително важен. „В момента контролният орган е Изпълнителна агенция медицински надзор. А Министерството на здравеопазването е принципал на всички държавни болници. Контролът трябва да стане ефективен“, каза пулмологът.

„Има тежки лобистки и огромни финансови интереси в здравеопазването. НЗОК в момента има само два механизма за контрол на болничните заведения. На практика това е въртележка на пари. Никъде по света не се плаща за оборот. Това не са ресторанти, бензиностанции, дюкяни. Решението е да се плаща за качествена дейност спрямо региона и възможностите на населението“, каза д-р Михайлов.

Д-р Симидчиев каза, че съвременната медицина е медицина на постигнатия резултат. „Клиничните пътеки са механизми за поддържане на качеството, а не за заплащане. От самото начало у нас те се използват неподходящо и затова имаме система, която не работи оптимално. Ако продължаваме да наливаме пари в болнична помощ, няма да има промяна“, каза той.

Според проф. Михайлов там се наливат парите, защото в болнична помощ са лобистките интереси. „България е на първо място по предотвратима смърт – с инфаркти, инсулти. Това е проблемът. Липсва здравна инфраструктура“, категоричен беше кандидат-депутатът от БСП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XLh#

Гласоподавател 16.09.2022 13:43:50

Нужно е някои червенобузести професори с психиатрични диагнози да не са депутати, а да бъдат пратени в панделата. Особено ако са били директори и под тяхното мъдро ръководство болница се е озовала с милиони просрочени задължения и неизгодни договори. Абсолютна гавра е такива хора да говорят поучително за задълженията на болниците, а включването им в предизборни листи е автогол на партията, която го прави. Очакваме изборните резултати.

гост 16.09.2022 20:44:24

Много точно казано, но според мен червените бузки ще изглеждат добре и в Карлуково!!!!

Гост 16.09.2022 13:40:06

'Решението е да се плаща за качествена дейност спрямо региона и възможностите на населението“, каза д-р Михайлов.' Да и затова твоите ватници няма да минават при лекаря през 5 минути и 50 прегледа дневно (които прегледи не заплащате и без това) , а прегледът при лекар ще е 30-40-50 минути и ВСИЧКИ ЩЕ СА СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗАПИСАН ЧАС. Иначе НЕ.


Всичко за коронавируса
Още новини
Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите
29.09.2022 17:21:38 Невена Попова

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бю ...

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври
29.09.2022 17:13:20

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври

За поредна година УМБАЛ „Света Марина“ - Варна се присъединява към инициативата за пр ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...