Неделя, 09 Май 2021
14
февр
4
 

Д-р Слави Яков: Хората се замислят за болестта само когато ги засегне лично

Неделя, 14 Февруари 2021 | 10:20:02 Невена Попова
4

Д-р Слави Яков е завършил образованието си в МУ - София през 2017 г. От 2018 г. е специализант в Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ‘‘. В момента работи в COVID-отделението на болницата.
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Слави Яков е завършил образованието си в МУ - София през 2017 г. От 2018 г. е специализант в Клиниката по кардиология към УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ‘‘. В момента работи в COVID-отделението на болницата.

Д-р Яков, как се чувствате в момент, в който са наложи освен специализацията си, да поемете и грижите за болни от COVID?

Отначало, както всички колеги, бях доста притеснен за работата с COVID пациенти, най –вече заради риска от заразяване – на самия себе си и на близките ми. Беше ми ясно, а то е и съвсем логично, че на нас, младите лекари ще се разчита много. Още повече, че ние работим в кардиология с интезивен сектор, имаме опит в грижите за тежко болни хора. Мисля, че благодарение на усилията на болницата и на колегите, които отговарят за COVID звеното, се създаде една доста добра и приятна работна среда.

Пък и сега, след като масово сме ваксинирани сме доста по – спокойни и работата не се различава много от тази в другите отделения.

Какви са впечатленията Ви - увеличават ли се пациентите, как приемат болните и близките им диагнозата, склонни ли са да вярват на лекарите или по-скоро са обзети от песимизъм и тревога за изхода от болестта?

Нашите наблюдения са, че броят на хоспитализациите драстично намаля през последните близо месец и половина, въпреки че през последната седмица се наблюдава отново тенденция за леко повишаване на случаите. Въпреки това, тежките случаи и необходимостта от апаратна вентилация персистират.

Моето мнение е, че пората масово подценяват и неглижират спазването на мерките, не се държат отговорно. Изглежда обаче, когато заболяването ги засегне лично - тях или техни близки, се замислят и стават доста притеснени, загрижени и дори започват да злоупотребяват - лекуват се сами с лекарства, за които са чули или прочели, друг път ни питат защо ги лекуваме с един медикамент, а не с друг...   

Вие сте бъдещ кардиолог, допринася ли практиката в такова отделение за формирането Ви като специалист по сърдечно-съдови заболявания?

Със сигурност. Най–вече с опитът ми с тежки пациенти, които се нуждаят от интезивни грижи и от апаратна вентилация, каквито доста често имаме в кардиологията.

Впрочем, как избрахте тази специалност?

Винаги съм знаел, че ще специализирам някой дял от вътрешните болести. По време на следването си просто премислих различните варианти. Асистентът ми по кардиология също ми помогна в избора.

А как решихте да станете лекар?

Не можех да си представя нещо друго, което е свързано с такова динамично ежедневие. Пък и биологията винаги ме е привличала. А и лекарите в семейството изиграха своята роля.

Коя е най-голамята Ви професионална мечта?

Не гледам толкова далеч в бъдещето. За момента е важно да се обучавам и да взема специалност.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Колегите ми са страхотни. Една от причините да избера именно кардиологията на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ за специализация беше именно екипът от млади и амбициозни лекари, на които винаги можеш да разчиташ за помощ или съвет. А това е много важно, докато правиш първите стъпки в професията.

Ако имахте административна власт на кои проблеми в здравеопазването бихте обърнал най-голямо внимание?

Добре че нямам! Аз съм привърженик на идеята, че здравеопазването има нужда от рестарт, за да се избере и обсъди някой вече съществуваш модел, който да се приеме и да се работи по него.

Всъщност смятам, че медицината в България е на едно добро ниво, включително например обучение на млади кадри, достъпност до лекарска помощ, специалисти, апаратура и т.н. Проблемът обаче е, че се наблюдава един пълен хаос и липса на каквато и да е комуникация между всички звена. Може би това мога да изтъкна като основен проблем, с който всички ежедневно се сблъскване.

Какво искате да пожелаете на колегите си от екипа, в който работите?

Предвид сегашната обстановка пожелавам да са здрави – те и техните близките. Пожелавам на всички по-бързо да приключи всичко това и да се опитаме да се върнем към нормалния работен процес, доколкото би било възможно.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2gfN

Магьосника 05.03.2021 13:48:21

Какво стана Доган върна ли Студения Резерв? Защото и аз имам Права и Свободи и мога да се Движа, но нямам Студен Резерв. Нали това е Демокрацията?

Магьосника 02.03.2021 10:06:03

Как е партията на НОРМАЛНОСТТА и ЗАЕДНОСТТА?

doctor 14.02.2021 18:32:28

Успех Докторе!

doctor 14.02.2021 18:32:26

Успех Докторе!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас
08.05.2021 11:15:25

Поставят ваксини в 373 временни пункта у нас

373 е броят на временните пунктове за ваксинация срещу COVID-19 у нас. Това се разбира от наредба ...

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни
08.05.2021 10:02:25

Официално: Е-рецептите задължителни от 1-ви юни

Срокът на задължителното издаване на електронните рецепти се удължава до 1-ви юни. Това става ясн ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...