!
Четвъртък, 28 Март 2024
09
ян
7
 

Д-р Таня Димитрова: Всяка успешна операция дава такъв стимул,че забравяш за умората и продължаваш напред

Неделя, 09 Януари 2022 | 10:30:06 Невена Попова
7

Д-р Таня Димитрова завършва медицина в Медицинския университет - София през 2014 г. През 2015 г. започва специализация в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и през 2020 г. придобива специалност „Пластично-реконструктивна и естетична хирургия&ld
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Таня Димитрова завършва медицина в Медицинския университет - София през 2014 г. През 2015 г. започва специализация в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и през 2020 г. придобива специалност „Пластично-реконструктивна и естетична хирургия“. През 2019 г. взима участие в курс на тема „Микрохирургична техника“ в Тимишоара, Румъния. През 2018 г.провежда стаж в Клиника по реконструктивна хирургия в The Christie NHS, Манчестър, Англия.

Интересите на д-р Димитрова са в областта на реконструктивната и естетична хирургия, лечението на изгаряния, кожни тумори, травми, хронични рани. Има редица участия на български и международни конгреси и форуми.

Член е Българската асоциация по пластично-реконструктивна и естетична хирургия, на Европейската асоциация за лечение на изгаряния, на Европейската асоциация за лечение на изгаряния и на Международното дружество по пластична хирургия.


Д-р Димитрова, какво Ви накара да посветите на пластичната хирургия - една тежка и изискваща голяма издържливост област на хирургията?

Вярвам, че в живота всичко се случва с причина. Когато започнах да уча медицина, бях категорична, че няма да се занимавам с хирургия. В трети курс исках да стана невролог и кандидатствах за такъв стаж. Но пръстът на съдбата се намеси и погрешка ме изпратиха в отделението по хирургия. Бях решила да се преместя след първата седмица, но след първата операция, на която присъствах промених решението си. От друга страна, пластичната хирургия беше любов от пръв поглед. Помня първата пластична операция, на която присъствах, беше базоцелуларен карцином на носа на пациентка...

За мен това е най-интересната и вълнуваща хирургична специалност, която ти дава възможност да помагаш по много и различни начини. Среща те с най-различни пациенти – недоволни от външния си вид – основателно или не, възрастни хора с хронични рани, пациенти от инциденти - изгаряния, катастрофи, богати или бедни, млади или стари. И, без значение кой стои пред теб или е на операционната маса, трябва да дадеш максималното, да гониш най-добрия резултат. Разбира се, има и трудни моменти, когато ти се иска просто да се откажеш, но после идват и победите. Всяка успешна операция, всеки човек, на който си помогнал ти дават такъв стимул, че забравяш за умората и продължаваш напред.

Разкажете за първите случаи, които са Ви впечатлили най-много в началото на специализацията Ви?

Когато си специализант в началото на кариерата си всичко те впечатлява, всичко е ново, интересно. Първия пациент, когото видях, когато влязох в клиниката беше момче на 16 години с некротизиращ фасциит - рядка, животозастрашаваща инфекция на меките тъкани. Негов приятел го беше ударил на шега по рамото. В резултат на това става хематом, който се инфектира. Когато видях момчето, то беше в много тежко състояние с огромни рани, с опасност за живота и реален шанс да загуби целия крайник. Въпреки това, той не само оцеля, но успяхме да спасим и ръката.

Друг случай от началото на моята специализация беше инцидент, при който бяха пострадали пет деца. Все още си спомням имената на всички. Пристигнаха едновременно, по всички медии говореха за тях, бяха с тежки пламъкови изгаряния и реална опасност за живота. Наложиха се доста операции. Всички оцеляха и вече са големи момчета.

Работите в една от най-утвърдените клиники с дългогодишни традиции в тази област. Кои са Вашите учители в специалността?

Имах огромен късмет да попадна на място с такава разнообразна патология, с традиции и история. От началото на специализацията си бях под ръководството на проф. Мая Аргирова и д-р Анастасия Викторова. Научих и продължавам да уча много от тях, за което винаги ще съм благодарна, защото те ме приеха и вложиха много усилия, за да стигна до мястото, където съм днес.

Преди няколко години имах възможността да се запозная с проф. Йордан Червенков, един от бившите ръководители на Клиниката по изгаряния, от който научих много за историята и начина на работа. Почувствах гордост, че съм на това място, където хирургията е била на такова ниво още преди години.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Щастлива съм да работя с хора, с които не сме само колеги, но и приятели. Хирургията е отборен спорт, където колкото и да си самостоятелен, ако искаш да постигаш повече трябва да имаш на кого да разчиташ. Мисля, че всички са много амбициозни, с голям хъс за работа, внимателни към пациентите. За да си добър лекар, сестра, рехабилитатор или санитар на първо място трябва да си добър човек, а работата ми ме срещна с много добри хора

Новите технологии навлизат бързо във всички области на медицината. Какви са Вашите очаквания за развитието на пластичната хирургия?

Имаме още много да учим и доста, над което да работим и да усъвършенстваме. Пластичната хирургия непрекъснато върви напред, като започнем от диагностиката.Надяваме се да успеем да закупим лазарен доплер за диагностика на дълбочината на изгарянията. И да стигнем до сложни микрохирургични реконструктивни операции. Вярвам, че когато има желание и отдаденост, се постигат големи успехи.

Как виждате професионалното си развитие в бъдеще?

Надявам се да имам възможност да практикувам дълго, да се обучавам и да се усъвършенствам. И макар че оставам да практикувам в България се надявам да имам възможност да „открадна“ и малко чуждестранен опит. Вярвам, че хората тук също заслужават грижи на световно ниво.

Кои са любимите Ви занимания извън професията?

В малкото свободно време, което остава се опитвам да си почина максимално, да се откъсна от ежедневието, което обаче е доста трудно. Работата е такава, че не можеш просто да си тръгнеш и да забравиш. Непрекъснато мисля дали пропускам нещо, дали може да го направя по-добър начин. Най-много обичам да пътувам извън София и България, защото иначе се изкушавам да „отскоча“ до болницата, а в един момент знам, че човек трябва да се научи и да почива. Мечтая да обиколя света и да видя всичко.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си на прага на Новата година?

Най-вече да са здрави, но и да са щастливи. Да открият това, което ги вълнува и да му се посветят.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rry%

Гост 10.08.2023 12:25:34

Д-р Таня Димитрова е прекрасен специалист и Човек! Вчера претърпях инцидент и бях натъртена, първо помислих, че е изгаряне. Д-р Димитрова ми обработи раната, беше много мила и отзивчива, обясни ми всичко и съм много доволна. Благодаря на целия екип и най-вече за помощта от д-р Димитрова! Бъдете здрави и весело лято! :-)

Crocodile 25.01.2022 15:44:27

В България всеки гледа брутните заплати, но не и данъците! Те стигат до 51% понякога, като прехвърлиш годишен доход от 150 Хил паунда годишно например!

Гост 22.01.2022 22:51:37

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

Елеонора Узунова 09.01.2022 22:47:21

На добър час Д-рДимитрова. Гордейте се с постигнатото.Вие ще сте най-прекрасната пластично-реконструктивна в естетичната хирергия лекар, защото ведно с обучението и усъвършенстването Ви като хирерг ще плените пациентите си с чаровната усмивка, топлия поглед и добрата душа. Попътен вятър,здраве,благословия и късмет.

ПОЗИЦИЯ 09.01.2022 21:21:05

ДОКТОР ДИМИТРОВА, ДОКАТО СИ ТОПЛИЧКА, МЛАДА И ХУБАВА, ЗАПРАШВАЙ ЗА ЧУЖБИНА И ГЛЕДАЙ ДА ПРИСТАНЕШ НА НЯКОЙ ЧУЖДЕНЕЦ! ТУК ТЕ ЧАКАТ, ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, СЛУГУВАНЕ НА НЗОК, НЕБЛАГОДАРЕН РАЗВРАТЕН ОТ КОМУНИЗЪМ ЕЛЕКТОРАТ, МИЗЕРИЯ, ИЗТОЩИТЕЛНА РАБОТА БЕЗ ЛИЧЕН ЖИВОТ, ДОКАТО СЕ ПРЕВЪРНЕШ/ АКО ДОЖИВЕЕШ/ В БАБА С ОЩЕ ПО МИЗЕРНА ПЕНСИЯ!!! НАПРЕД ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ 2 С ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ!!! НЕ ТЕ ЗАСЛУЖАВА ДЪРЖАВА, В КОЯТО НА ДОКТОРА ПОДХВЪРЛЯТ 800-900 ЛЕВА ЗАПЛАТА, А БОКЛУЦИ/ ПОЛИТИЦИ, ФУТБОЛИСТИ, "БИЗНЕСМЕНИ", ВСЯКАКВИ ПОЛУГРАМОТНИ "МАЙСТОРИ"..../ СЕ МРЪЩЯТ НЯ ПЕТЦИФРЕНИ И ШЕСТЦИФРЕНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ!!

Теменужка Тодорова 09.01.2022 20:27:30

Поздравления за това интервю на Д-р Таня Димитрова. Изключително скромен, добронамерен, отдаден на професията човек. Много съм впечатлена ! Желая я и здраве, щастие и много професионални успехи!

6666 10.01.2022 21:06:12

Теменужке, явно си разкопка от Соц-а! Удобно забравяш да и пожелаеш 15-20 000 лв заплата, каквато докторката напълно заслужава!!! Животът не е само работа без личен живот извън болницата!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...