Сряда, 31 Май 2023
19
дек
4
 

Д-р Теодор Теофилов: Медицината е призвание и може би тя сама ни избира

Неделя, 19 Декември 2021 | 09:43:09 Невена Попова
4

Д-р Теодор Теофилов е завършил медицина в МУ – София през 2021 г. с пълно отличие. След дипломирането си започва работа като лекар в COVID отделението на УМБАЛ „Софиямед“. От 1 декември тази година започва специализация в Клиникат
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Теодор Теофилов е завършил медицина в МУ – София през 2021 г. с пълно отличие. След дипломирането си започва работа като лекар в COVID отделението на УМБАЛ „Софиямед“. От 1 декември тази година започва специализация в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата.

Д-р Теофилов, с какво ще запомните отиващата си 2021 година?

С една голяма палитра от разнообразни събития, които се случиха с мен в професионален и личен план. Ако трябва да ги подредя в хронологичен ред на първо място е дипломирането ми, което само по себе си беше доста различно като протичане от предходните години, заради COVID пандемията.

След това започнах работа като лекар, и, съответно започнах да имам и много повече отговорности и ангажименти. Безспорно, най-вълнуващо беше започването на специализация по желаната от мен специалност, което е едно основополагащо събитие за всеки млад лекар.

В личен план се запознах с много млади и позитивни колеги и тези запознанства ме изпълниха с много положителна енергия.

Случайността Ви отведе в COVID отделението, какво научихте там?

Работата в COVID отделението ме научи на много неща, и то за едно недостатъчно изучено заболяване, каквото беше COVID инфекцията в началото на годината, когато аз постъпих в отделението. Впоследствие, с напредване на времето и натрупването на наблюдения и опит, започнахме с колегите да придобиваме знания и умения и да ги прилагаме при лечението на пациентите, които бяха изключително много на брой. Сега смея да твърдя, че огромен процент от тях бяха излекувани успешно и работата с тях научи мен и колегите ми как трябва да бъдем адаптивни и да даваме всичко от себе си, за да помогнем на пациента. Медицината е призвание и резултатът, когато сме успели да помогнем на пациент и да го изпишем здрав, е безценен !

Как се отрази тази тежка и продължителна пандемия на колегите Ви – млади лекари?

Отрази ни се тежко, беше ни трудно, защото, както казах, COVID инфекцията е много коварно заболяване. Същевременно, този период ми донесе и удовлетворение, заради успешната работа, която свършихме. Тя нямаше да бъде възможна без нашите ръководители д-р Ценка Георгиева и д-р Василка Зарчева. Това са едни изключително опитни специалисти, които буквално ни приеха като свои деца и създадоха една атмосфера, която беше като семейна на работното място.

Това ни предразположи да работим, без да се притесняваме и страхуваме от тежката среда, каквато е в едно ковид отделение, защото това е една много сериозна инфекция. Благодарение на тях, работихме с огромно желание и мотивация, буквално „попивахме“ от техния опит. Аз лично винаги ще съм им благодарен за това отношение към нас и за споделения опит.

Ако обърнете поглед назад във времето, кое Ви накара да изберете медицината като професионална съдба?

Честно казано, не само аз, а и от други колеги съм чувал да казват, че не могат да кажат точно какво ги е накарало да я изберат. Това е, защото медицината е призвание и може би тя сама ни избира, и ние се впускаме неусетно в това безкрайно пътешествие от натрупване на знания, умения, опит.

Кои са Вашите учители в професията и в специалността?

На първо място това е ръководителят на специализация ми д-р Бисер Бончев. Един доказан специалист с дългогодишен опит, но още по-голям човек и ментор. Той е създал една малка школа в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Софиямед“, която е сред водещите в страната и всички, които работят там са големи професионалисти. Освен мен има и други специализанти, които той всекидневно обучава и ни предава от опита си.

Показателно е да спомена и двама млади, но изключително знаещи и можещи специалисти - д-р Цветослав Йорданов и д-р Теодор Иванов. Те, въпреки младата си възраст, поне според моите скромни наблюдения, няма нещо, което да не могат и да не практикуват в областта на специалността, а това много ме мотивира и вдъхновява. Вече споменах и д-р Георгиева и д-р Зарчева, с които професионалните ни пътища в бъдеще ще се разделят, но никога няма да забравя, защото наученото от тях ще остане и в бъдеще. Също и колегите от Отделението по съдова хирургия, където работех през част от студентските ми години, както и моите преподаватели в Медицински университет София .

Какво бихте искал да постигнете в професионалното си развитие в близките години?

Все още съм в началото на моето развитие като лекар и бих искал просто да натрупвам нови знания и умения, които с времето да надграждам и така да вървя напред в професионален план. Убеден съм, че Клиниката по ортопедия и травматология в болницата е перфектното място за развитие на един млад лекар. Затова съм и безкрайно благодарен за възможността, която ми бе дадена да специализирам там.

Какво е любимото Ви занимание за свободното време?

Определено спортът, въпреки че той остана на заден план през последната година. Той ми се отряза изключително добре, не само във физически, а и в психически аспект, така се освобождавам от напрежението. Също така обичам да пътувам и това ме зарежда допълнително с положителна енергия и красиви спомени.

Коя Ваша мечта бихте искали да видите осъществена през идващата 2022 година?

Бих си пожелал здраве за мен и всички мои близки, защото това е най-важното, особено, когато през предходната година ежедневно бях свидетел на борбата между живота и смъртта. Когато сме здрави, всичко останало е в нашите ръце, така че това е основното ми желание. Разбира се, бих се радвал и на малко повече свободно време и възможност да го прекарвам с близките ми хора.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U8kR

Гост 22.01.2022 22:52:31

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

Гост 19.12.2021 12:46:35

Уф! Стига с тези алибали за призвание! Вредно е и деморализира пациентите, обезличава труда на лекаря и го превръща във вечен длъжник и слугинаж. Казвам го като човек, вярвал, че медицината е призвание. Медицината е отговорност, много труд и необходимост от много пари за да си на ниво.

ПОЗИЦИЯ 19.12.2021 23:48:08

Този сайт прекалява и става отвратителен с поръчковите си и явно дирижирани интервюта с млади, започвам да подозирам виртуални, лекари горящи от мазохизъм и желание бити, обругавани, демонизирани да слугуват за жълти стотинки! Реалността е доста по-различна! Медицината в момента се крепи на пенсионираните лекари! Всичко младо и кадърно запрашва веднага за чужбина , пак да слугува , но достойно и за много много повече ПАРИ!!!!!! Качественото здравеопазване се постига с много много пари - от здравни фондове и най-вече кеш, на момента! Това трябва хубаво да се набие в главите и манталитета на българина, който на всякакви простаци-"майстори"дава луди пари, а за здраве му се свидят!? Тогава почва да бръщолеви за право на безплатно здравеопазване, Хипократова клетва и комунизма с девиза му "Всекиму според потребностите"! Това устройства политиците и вече за 30 години се извъртяха през управлението всякакви, но комунизмът в здравеопазването не си отива! Платил неплатил и без това мизерните осигуровки - ползваш, и то с големи претенции!! Промяна няма да има и сега, още повече с узаконения овчи БЛС, чиято единствена и успешна роля е да предава и репресира своите членове! На всичко отгоре и членският внос им се вижда малък! Новопръкналите се адвокати по медицинско право са хиените, които надушиха голяма плячка, настройват пациентите срещу медиците и направиха отвратителни условията да се практикува медицина в Булгаристан! За това през Терминал-2 не спира, и няма да спре, потокът от всичко младо и кадърно заминаващо с еднопосочен билет!

Гост 20.12.2021 08:37:23

1000 плюса!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията
30.05.2023 17:29:18

Омбудсманът: Промените в правилника не решават напълно проблема с бавенето на ТЕЛК-решенията

Промените в правилника не решават проблема със забавените ТЕЛК-решения. Това посочва омбудсманът ...

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена
30.05.2023 17:13:11

Сложна двуетапна операция в столична болница спаси живота на жена

Две сложни операции, при които беше направена резекция на дебелото черво, беше извадена стома на ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...