!
Понеделник, 22 Юли 2024
31
март
4
 

Д-р Цветан Тричков: Очарован съм от хирургията

Неделя, 31 Март 2019 | 10:32:37 Маргарита Иванова
4

Д-р Цветан Тричков е млад лекар, тази година му предстои да вземе специалност „хирургия“. От 5 г. работи в една от най-добрите хирургии у нас - Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА-София, под прякото
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Цветан Тричков е млад лекар, тази година му предстои да вземе специалност „хирургия“. От 5 г. работи в една от най-добрите хирургии у нас - Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА-София, под прякото ръководство на проф. Никола Владов, доайен в трансплантацията на черен дроб в България.

Д-р Тричков е от семейство на лекари, медицината му е „тръпка“, а заради хирургията е готов буквално да живее в болницата дни наред, без да се прибира у дома. Избрал е да работи и живее в България, защото смята, че мястото му е тук.

-Д-р Тричков, как избрахте медицината за своя професия?

- От 5 г. работя в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА-София. Не съм военен лекар, водя се на цивилна служба към Българската армия.

Към медицината се насочих, може би защото моите родители са лекари. Но те не са настоявали да наследя професията им, реших го в гимназията. Баща ми беше акушер-гинеколог, а майка ми е физиотерапевт. От малък свикнах с дежурствата, викането по спешност посред нощ – за мен това бяха нормални неща.

Започнах да следвам медицина в Германия, но се прехвърлих в България и тук завърших. Върнах се у нас, тъй като не смятам, че моето място за реализация е в чужбина. Предпочитам да съм си в България и да работя тук. Ако всички отидем в чужбина, както е модерно през последните години, не знам кой ще лекува българските пациенти. Сега мога да кажа, че медицината ми е тръпка. В началото не се бях насочил към хирургията, това стана впоследствие, когато завърших.

- Как стана това?

- Имаше място в хирургията в болницата в Пазарджик, откъдето съм родом. След като завърших медицина, работих там няколко месеца и видях, че хирургията ми харесва. Тази година ми предстои да взема и специалност.

След като разбрах, че се е отворило място във ВМА, разговарях с проф. Владов и така постъпих на работа тук. Лека-полека започна да ми харесва все повече и повече, видях, че това е специалността, която искам да работя. Очарован съм от хирургията, макар че като цяло е тежка специалност.  Тежка е, защото говорим за един дълъг процес – включва много дейности, като подготовката на болните за операция, самата интервенция, грижата за пациента след нея. Човек трябва да може във всяка една от тези сфери да намери как да бъде най-полезен за болните, да дава всичко от себе си за тях.

Аз имах възможност да попадна в Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, където хирургията е на световно ниво, работи се истинска медицина, каквато трябва да бъде, съобразена с най-новите тенденции. Постоянно участваме в престижни конгреси и конференции, представяме наши трудове навсякъде по света.

В началото ми беше много тежко. Човек на практика живее в болницата. И сега голяма част от денонощието прекарвам в клиниката, но в началото наистина беше много екстремно, особено когато навлизах в специалността. Постоянно трябва да четеш, трупаш опит, но с времето нещата стават по-лесни, всичко се изяснява. Трудно е, но се свиква, добива се рутина.  

-Самата дейност около трансплантациите на черен дроб по-трудна ли е от рутинната хирургия?

- Един от показателите за една здравна система е нивото на трансплантациите. За съжаление, в България няма много донори. В момента при нас имаме един трансплантиран от миналата седмица, но не можем да постигнем това, което е световна тенденция. Когато има трансплантация, всеки си знае задачите, защото проф. Владов ни разпределя в екипите кой, какво ще прави. Има изградени много точни правила за работа, а всеки от нас е вършил различни дейности при трансплантация.

Няколко пъти ми се е случвало да съм извън София и да ми се обадят да се върна по спешност, тъй като има трансплантация. Тогава се събираме целият екип, независимо кой къде се намира. Дори си спомням, че при един от последните случаи в началото на декември м.г. проф. Владов беше на конгрес в чужбина и се прибра. Никой не може да предвиди кога ще има донор.

Трансплантацията на черен дроб е сложна интервенция, но във ВМА вече е една рутинна дейност, защото ние ежедневно работим т.нар. тежка хирургия. Както вече казах – всеки път задачата е различна, няма лесно и трудно. Аз съм пътувал и с екипа, когато се е налагало да отидем до друга болница, в която се намира донора, участвал съм в експлантацията на черния дроб.

Самата трансплантация трае часове наред. Аз лично не съм правил трансплантация – тя се извършва от проф. Владов и от неговите заместници, които имат солиден опит зад гърба си. Но да съм тук и да се уча от проф. Никола Владов с такива операции, които на практика в България не се правят на друго място, за мен е голяма привилегия.

- Споделете за някой случай, който си спомняте...

-Точно преди Коледа имахме трима трансплантирани пациенти за две седмици и това се получи като истинско чудо. Беше много приятно усещането. Надявам се в съзнанието на хората ще се отрази това, че когато дарят органи на свой близък, помагат на няколко души едновременно.

- Това ли беше вашата мечта в работата?

- Мечта – да, може би, но човек трябва да се развива. Затова, когато постигам някаква цел, си поставям нова. Бъдещето ще покаже какви още мечти ще имам. Обичам да изпипвам нещата колкото се може по-добре.

-Как разпускате от напрежението в работата?

- Стресът си е стрес, независимо на колко години си. Честно казано, преди спортувах повече – играех футбол редовно, обичам разходките сред природата. Обичам да гледам филми, да чета художествена литература, класически романи, но нямам много време за тези неща в момента.

Напоследък е модерно да се говори за Бърнаут синдрома или т. нар. „професионално изпепеляване”. Наскоро четох, че вече се казва „морална травма”, специално за лекарите. Разбира се, всеки има такива моменти, когато е преуморен. Но, когато се наспи и почине - се възстановява. А когато човек си обича работата, честно казано, по-леко се приемат нещата и се възстановява много по-бързо. Ако не си обича работата, постоянно ще бъде „изхабен”. Аз лично най-бързо се зареждам със сън, с излизане навън или с дейност, в която не се налага да мисля много. Така и за половин ден се зареждам и възстановявам.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
QxbH

Пенсионер 05.04.2019 22:33:37

В Германия се иска С1, устен изпит пред леглото на болния, и писмен. Това е ако искаш да спезиалидираш. Важи за всички немско говорящи плюс знание на диалект, напр швейцарски. Добре за пенсията. Благадаря. Някой пенсионери знаят повече. само с С1 става в Скандинавия.

Лилия Станева пенсионер. 05.04.2019 15:46:27

Liliastaneva46@gmail.com

Пенсионер 31.03.2019 12:30:00

Трансплантациите са важно нещо за много заболявания, но по-важно е да не се стига до тях. А времето на преживяемост отчита ли се? И усложненията след това от поддържащите лекарства, както и от начина на живот. И е хубаво всеки да го харесат във водеща болница, но в 90% не става за специализантите и заминават за някъде. А там вече има приравнителни изпити, в повечето места. И става мъчно и тъжно на този специализант, че е завършил медицина.

Гост 31.03.2019 18:48:44

Да си гледаме пенсионерстването по-добре,отколкото да се месим на младите колеги. Отдавна вече на запад никой не ги подлага на приравнителни изпити,а ги грабват веднага на работа,че и тамошните лекари не достигат.То не е като едно време ,когато под формата на специализанти на запад изпращаха некадърни и недоучили комунистически шпиони


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...