Сряда, 29 Май 2024
01
март
22
 

ЕКИП: Да се регламентира доплащането в здравеопазването

Въвеждане на система от ваучери за медицински услуги и насочване на 10% от акцизите за здравеопазване също са подходяща мярка, смятат икономистите

Сряда, 01 Март 2023 | 12:48:05 Невена Попова
22

За някои големи многопрофилни болници цените на клиничните пътеки покриват едва 20-40% от средната реална цена на лечение и тази диспропорция има силно негативно отражение върху начина на функциониране на здравната система. Стойностите на някои клиничн

За някои големи многопрофилни болници цените на клиничните пътеки покриват едва 20-40% от средната реална цена на лечение и тази диспропорция има силно негативно отражение върху начина на функциониране на здравната система. Стойностите на някои клинични пътеки са близо 2,5 пъти по-ниски в сравнение с реалната цена на лечението.

Тези данни представиха на пресконференция днес двама икономисти – Аркади Шарков и Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), автори на анализ на тема „Инфлация в здравеопазването – проблеми, перспективи и решения“.

Според тях

липсата на достатъчна ценова индексация пък води след себе си многобройни последици,

които също се отразяват по неприемлив начин на обществото и пациентите – увеличено време за чакане за оказване на медицинска помощ, липса на определени лекарствени продукти от пазара, прехвърляне на тежестта на разходите върху пациента, заобиколни методи за неформално повишаване на цените, понижение на качеството на предоставяната услуга, свръхнатовареност на персонала.

Във встъпителното си изказване Аркади Шарков подчерта, че цените в здравеопазването изостават над 2 пъти от останалите цени в икономиката. По думите му това изоставане достига 13,6 процентни пункта от началото на COVID пандемията до днес. Според изследванията на ЕКИП промените в индекса на потребителските цени (ИПЦ) и подиндекса „Здравеопазване“ са съответно 24,9% и 11,3%.

Ръстът на цените от 2021 г. досега е толкова висок, че е изпреварил 2 пъти цените в здравеопазването.

В основните параметри в ценообразуването в здравеопазването цените изостават, а разликата в цените на клиничните пътеки и реалната цена на лечението, в комбинация с високата инфлация, става още по-голям проблем за системата и за пациентите, подчерта Стоян Панчев.

Експертите са категорични, че е наложително да се търсят решения, които в конкретната ситуация днес могат да бъдат три: да се регламентира доплащането, да се повиши процентът от акцизи и да се осигурят ваучери, за да се компенсира инфлацията в здравеопазването.

Ясно е, че това предложение е политически неизгодно, но така или иначе и сега доплащаме, но по нерегламентиран начин“,

подчерта Аркади Шарков.

Той призна, че предлаганите мерки не заместват необходимостта от цялостна реформа в сектора, за каквато се изискват политическа воля и капацитет, но бе категоричен, че те могат да бъдат практически полезни в момента и да решат до голяма степен тежкия проблем с недофинансирането на лечебните заведения. Според него в рамките на една реформа трябва да се намери решение и на проблема със заплащането на здравните вноски на категориите граждани, за които държавата има това задължение.

Шарков коментира и темата за увеличението на потребителската такса и изрази личното си мнение, че това би било справедливо решение, но трябва да се случва плавно и поетапно, за да не предизвика сътресения.

В момента 1% от акцизите върху тютюневи изделия и алкохол се отделят за дейности по програми за превенция на различни зависимости, а ние предлагаме

отделяните суми от акцизи да са в размер на 10%,

поясни икономистът, навлизайки в конкретика по темата за мерките, които могат да окажат положително въздействие върху издръжката на системата.

По думите му, ако се заделят 10%, ще бъдат осигурени допълнителни 110 млн. лв. за извънболнична помощ, 254 млн. лв. за болнична помощ и 140 млн. лв. за лекарства, медицински изделия и храни, което означава допълнително половин милиард лева за здравеопазване.

„Предоставянето на целеви ваучери, както се прави в Румъния например, също е начин да се помогне на хората“, допълни Стоян Панчев. По думите му

такива ваучери ще позволят на работодателите да предоставят някаква сума, върху която няма да се налагат данъци и осигуровки.

На пресконференцията стана ясно още, че според проучване на социологическата агенция „Тренд“ от септември 2022 г. всеки трети българин казва, че скъпото здравеопазване е основна причина за неудовлетворение от медицинските услуги.

Двамата икономисти бяха единодушни, че регламентирането на доплащането в лечебните заведения има за цел да допринесе за прозрачното финансиране на подценени дейности и да осигури яснота на транзакциите между пациент и система, като послужи за двойна проверка за извършена дейност. Освен всичко то ще доведе и до подобрение на конкурентната среда, смятат те. То ще има и още един добър ефект – ще спомогне за по-обективни финансови отчети към принципалите – държава и общини, на лечебните заведения, които са публична собственост.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Qwc5

Жоро 12.04.2023 14:03:15

хехе, ами що не се регулират заплащанията по клиничните пътеки и да видим дали няма да им стигат парите на болниците!!

Гост 16.04.2023 16:36:26

Ами регулирай ги бе!

Гост 08.04.2023 09:20:28

До г-н Бойко Борисов, собственик на партия ГЕРБ ДО МЕДИИТЕ Господин Борисов, недейте да тежите като огромен воденичен камък връз шията на крехката българска демокрация! ОТВОРЕНО ПИСМО от Общността на небезразличните граждани на България Драги господин Борисов, Смятаме, че сме длъжни да Ви заявим и съобщим без усукване следната истина: оттеглете се от българската политика, понеже заради Вас политическия живот в свидното ни отечество е блокиран вече трета година! Вашият личен интерес не може да стои над народния и обществения интерес, т.е. да стои над интереса на всички нас, над интереса на България, ерго, Вие следва, ако имате поне капчица съвест и морал (достойнство), т.е. ако поне малко уважавате народа и страната ни, да се оттеглите незабавно от политиката. Поне това добро можете да направите след като, за жалост, за последните 20 години й нанесохте толкова много злини, вреди и загуби. (12-те години Ваше управление са 12 загубени години за България, ако в това време България беше управлявана от разумни, способни и некрадливи политици, сега народът ни щеше да живее в пъти по-добре, сиреч, доходите на всички българи щяха да бъдат в пъти по-високи! Погледнете нашата комшийка Румъния къде се намира сега, а ние в какво отвратително и унизително положение се намираме - и това е заради Вашето корумпирано, крадливо и некадърно управление!) Да, имате сега исторически шанс да направите поне една добрина за клетата Майка България: оттеглете своето огромно туловище от арената на българската политика, щото то я затлачи и задръсти така, че повече не може и да бъде!

Черногъзец Храбър 29.03.2023 20:04:06

Тодор Живковите троикаджии , сега ОПЛта диктуват чрез рекет ограбването на Здравната каЦа!!!

surg 21.03.2023 08:36:44

само изградилия се "виден" специалист смята че света почва от него, навремето шута Дянков беше обяснил увеличението на акциза за цигарите с това че над 350 милиона лева всяка година ще отиват за борба с рака.......една стотинка разбора се не бе дадена.....та и тоя сега... мерките първо....1. увеличена вноска с поне 30 %, 2. държавата да плаща в пълен обем а не на минимална заплата и редовно за държавни служители, деца д 18 и пенсионери, както и инвалиди....3. НЗОК да плаща всички импланти от стави до стентове и клапи, без лимити на бройка и качества - ако това не сработи, тогава доплащане.....

един 20.03.2023 11:03:21

За 10% акцизи, питайте другарката БЕЛОМОРОВА, тя е много компетентна.....И най-веще много умело се извинява с експертите от Министерство на финасите........

Гост 07.03.2023 22:46:44

Колко пари отиват на вятъра заради некомпетентни лекари? Вместо да отидеш веднъж - два пъти на лекар! Ти трябва да ходиш 5-10 пъти! И той не може да те диагностицира! За каква неграмотност става въпрос тук? Хората отдавна са утвърдили съответните методики!

surg 21.03.2023 08:30:29

неуки, даже не знаеш за какво говориш.......ама опитай да се информираш какво става в Англия или Холандия например.....

Гост 08.03.2023 09:37:55

Сигурно 5-6 пъти по-рядко, отколкото ходиш при майстор!

Илиян С. 07.03.2023 22:42:39

Има НЗОК! За какво някой трябва да плаща след като вече си е платил?

аз 09.03.2023 10:34:57

Не си платил достатъчно! Платил си по български, а искаш да се лекуваш по германски!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 07.03.2023 21:19:28

Добре, похвално! И КОЙ да го направи това доплащане? КОЙ? Като всички (без едно изключение) са проксита на комунистическата ДС и Олигарсите, по руZZки имперски образец?

Dodt 06.03.2023 17:45:19

Оправдавате некадърността си с комунизъм , какъвто всъщност не е имало!

Гост 07.03.2023 11:34:57

А вие оправдавате вашата некадърност с капитализма, който още не е дошъл.

Гост 04.03.2023 17:00:58

Свик8ай!!!!

GEST 03.03.2023 08:16:12

Регламентирането на доплащането днес е пътят за пълнота заплащане утре на медиинската помощ

Гост 02.03.2023 14:29:41

АхааааХАааа добрЮтро. Ама вече е късно. Понеже 23 години всички комунета се бяха залепили на амбразурата де запушат и смешната такса левче-два сега вече идва дебелия чеп със свободните цени на медицинските услуги И НИЩО НЕ МОГАТ ВЕЧЕ ДА НАПРАВЯТ, късно е либе за актуална потребителска такса. След 3-4 години най-късно няма да има и 30% лекари работещи с гадната нзок в ПИМП и СИМП при което фалшивата ви здравна система пада върху плебса със страшна сила

Жоро 12.04.2023 14:04:53

и къде ще отидат лекарите ? На Запад ли те там ги чакат с отворени обятия и даработят по български!!

аз 16.04.2023 16:37:30

Тук ще са , ама ще работят кеш!

Гост 01.03.2023 21:09:18

Доплащането сега предстои и никой не може да го спре

Гост 01.03.2023 20:32:56

Държавата да плаща за синекурниците си — МВР, МО, държавните служители, децата и пенсионерите вноски в пълен размер, както и за спешната помощ на неосигурените в реални цени, здравната вноска да е 10%, от акцизите върху алкохол и цигари по 10% и нещата ще си дойдат на мястото без да се налага да плащаме от джоба си за щяло и нещяло, че НЗОК не го покривала.

един 06.03.2023 02:45:35

За какво да плаща държавата за държавни служители и пенсионери и МВР и МО и съдии , те си вземат заплатите и са длъжни да си плащат от джоба си ,като нас останалите , не може цялата пенсионна система и телкове да отива за привилегии на комунисти и милиционери ,а за тези дето работим и даваме всеки месец данъци от джоба си да ни обясняват че няма пари ,няма направления ,няма ресурс ,щото държавата била бедна ,пълно е с милиционери пенсионирали се на по 50 ,вземащи хиляди пенсия ,при това освободени от плащания ,здравни осигуровки и кой им ги поема ,ние ,данъкоплатците ,освен ,че им работим в лекарските кабинети безплатно като роби ,че и ни гледат с презрение ,докога комунизъм ?


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...