!
Понеделник, 17 Юни 2024
05
юни
1
 

ЕС иска свободно минаване на границите за ваксините и лекарствата срещу COVID-19

Събота, 05 Юни 2021 | 11:12:49
1

ЕС представи предложение за многостранен търговски план за действие с цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 и гарантиране на всеобщ и справедлив достъп до тях. Предложението цели ангажимент от страна на членовете на Св

ЕС представи предложение за многостранен търговски план за действие с цел разширяване на производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19 и гарантиране на всеобщ и справедлив достъп до тях. Предложението цели ангажимент от страна на членовете на Световната търговска организация (СТО) и е разделено в две съобщения.

В първото съобщение ЕС подчертава централната роля на СТО в отговора на пандемията от COVID-19 и настойчиво приканва останалите членове на СТО да постигнат съгласие по набор от ангажименти, включително относно правата върху интелектуална собственост.

ЕС призовава правителствата да гарантират, че ваксините и лекарствата срещу COVID-19, както и компонентите за тях, свободно преминават през границите; да насърчават производителите да разширяват своето производство, като същевременно се гарантира, че най-нуждаещите се от ваксини държави ги получават на достъпна цена и да улесняват използването на принудително лицензиране в рамките на съществуващото Споразумение на СТО за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (ТРИПС). Споразумението ТРИПС вече предвижда тази възможност за гъвкавост — легитимен инструмент по време на пандемията, който може да се използва бързо при необходимост.

С първия елемент се цели да се намали прибягването до ограничения на износа и да се запазят отворени веригите на доставки. Държавите-производителки на ваксини, следва да са готови да изнасят справедлив дял от вътрешното си производство. Освен това ЕС смята, че доставките за механизма COVAX никога не бива да се ограничават и че не трябва да има мерки, възпрепятстващи търговията с материали, необходими за производството на ваксини и лекарства срещу COVID-19.

С втория елемент се отправя призив към правителствата да подкрепят и да насърчават настойчиво производителите и разработчиците на ваксини да разширяват производството и да гарантират доставките на ваксини на приемливи цени за държавите с ниски и средни доходи. Тези действия биха могли да включват лицензионни споразумения, споделяне на опит, диференцирано ценообразуване, в това число продажби с нестопанска цел за държави с ниски доходи, производство по договор и нови инвестиции в производствени съоръжения в развиващите се държави. ЕС очаква всички производители и разработчици на ваксини да поемат конкретни ангажименти за увеличаване на доставките за уязвимите развиващи се държави. В това отношение ЕС приветства ангажимента на дружества като BioNTech и Pfizer, Johnson & Johnson и Moderna, които вече се ангажираха да доставят 1,3 милиарда дози тази година на държавите с ниски доходи, без да формират печалба, а на държавите със средни доходи — на по-ниски цени.

С третия елемент, касаещ интелектуалната собственост, се определя, че доброволните лицензи са най-ефективният инструмент за улесняване на разширяването на производството и споделянето на опит. При липсата на доброволно сътрудничество принудителните лицензи, с които правителство предоставя целеви лиценз, даващ право на желаещ производител да произвежда ваксина без съгласието на патентопритежателя, са легитимно средство в условията на пандемия.

ЕС смята, че всички членове на СТО следва да са готови да се съгласят, че пандемията от COVID-19 е извънредно обстоятелство, изискващо спешни мерки на национално равнище, и че изискването за водене на преговори с носителя на правата може да бъде законно отменено, когато това е необходимо; да подкрепят производителите, които са готови да произвеждат ваксини и/или средства за лечение на приемливи цени по силата на принудителен лиценз, така че размерът на възнаграждението, заплащано от производителя на патентопритежателя, да е съобразен с тези достъпни цени; да приемат, че принудителният лиценз би могъл да обхваща всеки износ, предназначен за държави, които не разполагат с производствен капацитет, включително чрез механизма COVAX.

Второто съобщение касае интелектуалната собственост и е отправено към органа на СТО, отговарящ за прилагането на Споразумението за свързаните с търговията аспекти на правата върху интелектуалната собственост (Съвета по ТРИПС).Коментари по темата

Правила на форума за коментари
k34J

Гост 05.06.2021 12:38:31

Само преди месец Кацаров обяви по медиите, че ЕС трябва да се засрамят за въвеждането на този сертификат. А днес на 180 градуса...


Всичко за коронавируса
Още новини
Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна
17.06.2024 09:16:33

Провеждат безплатни прегледи за туберкулоза в цялата страна

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областнит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...