!
Вторник, 16 Април 2024
02
февр
30
 

Жени Начева: Потребителската такса е минимален дял от постъпленията на джипитата

Председателят на надзора на касата не очаква дефицит в бюджета на фонда тази година

Петък, 02 Февруари 2018 | 10:21:30
30

„Решението за това каква да бъде потребителската такса е определено в Закона за здравното осигуряване и то е законодателно решение“. Това коментира пред bTV зам.-здравният министър и председател на надзора на касата Жени Начева във връзка с

„Решението за това каква да бъде потребителската такса е определено в Закона за здравното осигуряване и то е законодателно решение“. Това коментира пред bTV зам.-здравният министър и председател на надзора на касата Жени Начева във връзка с исканията на общопрактикуващите лекари таксата отново да бъде „вързана“ за минималната работна заплата.

„Бих казала, че по-скоро трябва да насочим усилията си към разумни преговори за това каква основна дейност предоставят общопрактикуващите лекари на населението и на хората, които са записани при тях“, допълни Начева. Тя отбеляза още, че потребителската такса е съвсем минимален дял в общата структура на постъпленията на общопрактикуващите лекари и заяви: „Така че предлагам на всички общопрактикуващи лекари да се насочим към разумни и конструктивни преговори в подготовката на Рамковия договор“.

„Това, което мога да кажа е, че в Закона за бюджета на касата са предвидени спрямо настоящата година за общопрактикуващи лекари 14 млн. повече средства, 7 от които вече са разчетени, други 7 за сметка на резерва на касата, както е записано в закона. Ние в момента водим преговори с тях в хода на подготовката на Рамковия договор за 2018 г. Нашата идея е да бъдат разпределени основно за профилактични дейности, диспансерно наблюдение на хората и насочени към детското здравеопазване“, коментира още председателката на Надзорния съвет на НЗОК.

Жени Начева коментира и проблемите около състоянието на общинските болници, като заяви: „Самият факт, че има лечебни заведения, които работят без просрочени задължения при равни други условия показва, че основен фактор за това е недоброто финансово управление на територията на лечебните заведения“.

По отношение на това какво прави ведомството за справяне с нередностите в болниците, Начева каза: „Нашата работа е насочена именно в две посоки – идентифициране на проблемите до момента чрез проверки. Компетентните органи ще се произнесат. Това са обществени поръчки, които са провеждани, договори, които е сключвало лечебното заведение с други лечебни заведения“. Тя уточни, че на базата на проверките МЗ формулира общи правила за финансово управление на болниците. „Направили сме план за разсрочване на просрочията. Договорили сме с кредиторите погасителни планове на натрупаните просрочени задължения с цел недопускане на нови такива. Това е нещото, което можем да направим в момента“, допълни зам.-министърът.

Тя коментира накратко и темата с лекарствата, като заяви, че усилията на екипа на МЗ са насочени не към ограничаване достъпа на хората до лекарства, а към оптимизиране разходите на институциите, които са отговорни за разходване на лекарства.

Според Начева, бюджетът за здраве, определен за тази година, ще стигне. „Ние не планираме недостиг, тъй като само тази година има над 430 млн. ръст спрямо предходната година по бюджета на касата“, каза тя и допълни, че при едно ефективно използване на средствата и засилване на контролните мерки не би трябвало да се стигне до дефицит.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KpNY

гост 09.02.2018 17:30:52

Най -добре е на личните лекари да бъдат прекратени договорите с касата . Който пациент иска да се запише в тяхната практика нека да бъде на свободно , да си плаща годишен абонамент . Който пък не иска да има личен лекар на негова си отговорност , ще ползва само специалисти и болници по Каса . Ще изпукате от глад бе , ненормалници . Само претенции и лигавене , обаче ако опре ножа до кокала ще циврите , за какво и да е , плащане от Касата . От най простите и некадърни поликлинични мързеливи и без специалност докторя , направиха Лични лекари . Осигуриха ви доход който не зависи от това колко си кадърен и работлив , нагушихте се с пари дето и насън никога нямаше да видите преди . Обаче не се гледате ,че не ставате за нищо , ами и наглеете и заплашвате . Любимата ви закана : Ще си спрем договорите с НЗОК и тогава да видите как пациентите ще бъдат принудени да си плащат за преглед , пък тогава ей на всички да се научат колко сме важни . Важни и потребни сте друг път , пациентите ще си ходят при специалисти и толкова , ще си умрете от глад , без да сте на хранилката на НЗОК , сте умрели прави . Посерковци.

Специалист 09.02.2018 22:10:26

Ок, ще ползват само специалист по каса /без ОПЛ- нали им прекрати договорите с касата/...та кой ще ти плати масрафа при специалиста, а посерко? С кирливите ти 20 лева на месец здравна вноска мислиш да си джиткаш от специалист на специалист? По 0.7 броя направления №3 за специалист ти отпуска годишно касата за теб- ВЕЛИКИЯ ПОСЕРКО - за да джиткаш и да си плащаш яко!

Гост 06.02.2018 22:26:45

Таз булинка от де я изкопаха пак ве?

един 06.02.2018 13:22:41

Тъй ли ? Да почвам ли да изреждам какво има още друго да плащам- Ток,Вода, Наем, Интернет,Тонери за принтери ,Касов апарат,Подръжка на софтуер,Формуляри,Канцеларски материали,Дезинфектанти .....то няма край Начева !

гост 03.02.2018 22:38:22

Ривете са Москов и палеца му , само циврене , тръшкане и оплакване , а повечето сте с нови коли , работите под 30 часа седмично , екскурзийки , почивчици . Кога за последно някой от вас е правил домашно посещение или нощно време е ходил при пациент . Мързелива паплач , дето само седи , играе си игри на компютъра и разкарва пациентите по специалисти и болници . А за каква профилактика ревете че не се плаща, като при 2 милиона хоспитализации и на всеки приет в болница се правят лабораторни изследвания , излиза че сума ти народ няколко пъти годишно му се правят изследвания . Трябва да се прави профилактика на младите хора и рисковите групи ,а те все пак са по-малкия процент хора , за това парите за профилактика на тези групи биха стигнали , ама то се иска малко съвест от вас и заинтересованост за пациентите ви . Каква профилактика на баба ти която е лежала пет пъти в болница само първото шестмесечие и е врънкала докторите в болницата да и правят какви ли не изследвания .

edin 06.02.2018 13:24:25

Егати простия гост !

Гост 05.02.2018 12:00:09

Галфон,ти колко пъти си отишъл на профилактични прегледи бе ? И изобщо нямаш понятие от това какво е профилактичен преглед. А и личния лекар не ходи по барове за обратни за да те вземе за профилактичен преглед с лимузина. А който си плаща труда на лекаря му се ходи на домашни прегледи. Тия явно си от червените задници и нямаш наблюдения. За червените смърдящи като теб свърщи авантата .По-долу ти казаха,че не ни интересува мнението ти на червен боклук. ИМАМЕ ПЛАЩАЩИ КЛИЕНТИ ДОСТАТЪЧНО ,а ти си просто някакво комуне мародер плачещо горко за изпуснатите вече безплатни неща. Не можеш да промениш нищичко. Ха-ха-ха. GoFY

ОПЛ 04.02.2018 21:04:32

Щом е толкова хубава, лека и доходна професията "джипка" защо не дойде вие, маститите драскачи тук да я работите? София , дебелогъзи чиновници, не е България! Без нас сте загинали прави и насрани!

Патриот-майтапчия 04.02.2018 20:42:05

Пепи, ти ли си бре? Ела си прибери пластамсите от нашата болница! И като си ги забереш, не забравяй, че тия пластмаси ни струваха струваха 12 заплати на сестри и санитарки. Панимаеш, таварищ "десен" Пепи?

Гост 02.02.2018 22:29:54

Какво рИвете бре, джипки? Нали болшинството от вас взеха насила специалност през последните години и то не полагайки изпити, а като на зачот в любимото ви АОНСУ. Като сте такива спецове, не подписвайте договори с мизерната каса и излизайте на свободния пазар с ценоразпис. Да, ама не ви стиска. Затова това и заслужавате, да виете нагло из форумите

Гост 03.02.2018 11:55:17

Мухльо , навсякъде по света можем да работим . И ти нещастника го знаеш и лаеш срещу Луната в безсилието си да върнеш безплатното получаване на блага. Тук засега пролетарските боклуци като теб се тълпят за безплатни прегледи , а не ходят да си плащат. С една каса работеща за тях утайката не се развива частен сектор в здравеопаването. Но рано или късно плюскането за теб свършва и ще си събираш парички за да отидеш на лекар .Гаранция ти даваме тържествено. Ти едва ли имаш някаква диплома и социално значима професия за да коментираш изпитите на други професионални групи. Просто ходи си набий някоя и друга чекия да се успокоиш в неистовата си омраза към недостижимото за теб.... Не можеш да засегнеш лекарите- ти си далеч от тяхното умствено и социално ниво. А след някое и друго време ,няма да има и кой да ти отговори. Лекарите в България ще имат стандарта на лекарите в Германия и никой няма да влиза във форуми след като са в Кицбюел на ски или на Дърбан на сърф, а червените помияри просто ще си драскат отчаяно без някой да ги чете освен другите тъпи копелета недоклатени отпадъци на обществото... Упражнявай си правописа за подаването на молба за работа, не ни пречиш с упражненията си....

Гост 03.02.2018 12:35:29

Цървул мизерен, ти май си поредният, който си брои стотинките и циври за някаква потребителска такса. Написал съм ти - късай договора с мизерната каса и идвай на свободния пазар. Там ще се разбере кой какъв е и колко струва. Явно ти си поредният мижитурляк, който иска държавата да му плаща за нищоправене колкото се може повече и повече. От осем години нямам нищо с партийното недоносче и съм си решил проблемите и със ските и яхтите. Айде, сполай ти!

Гост 03.02.2018 20:00:46

Тъпак , никой не се интересува от твоето мнение на трол в душевна криза .Ти си НИКОЙ. Пациентите си ни плащат и все по-малко разчитаме на НЗОК. Така,че си изкарваме парите нормално с професията. Никаква държава не ни плаща да не говорим ,че си неграмотен и не знаеш какво е държава и какво правителство. И защо драскащ тук , като си си решил проблемите със ските и яхтите бе п едал ? Карай си ги там ...или май няма какво да караш а ?

хаха 03.02.2018 10:06:14

много точно!

Гост 02.02.2018 22:17:08

Таз грозна лелка ще провали подписването на НРД-2018.

Гост 02.02.2018 21:59:32

Какви 14 милиона сънува тая ? Те и за 2018 пак не са осигурили пари за профилактични прегледи на населението, а едва за 50% от контингента. Ако всичките 7 милиона българи минат на годишен профилактичен преглед каквото е задължението за всички в Закона за Здравето ,то тези не са заложили средства и не могат да платят профилактичната дейност на на ОПЛ. Пак ще си продължат със смешни разценки като 4.50лв за имунизация на децата при условие ,че фризьорка взима 12 лева , чадър на плажа 7лева, шезлонг 10 лева, паркирането почва от 2 лева на час до 15 лева на ден за да седи някакъв млад рентиер и събира парички без да има грам от образованието, квалификацията и отговорността на лекаря. Това ли ви е грижата за децата бе кретени от НЗОК ? Няма никаква икономическа обосновка откъде,кой и как е оценил отделните дейности на лекаря, 29 години не остойностиха реално лекарския труд дори спрямо другите услуги в тази държава. Просто пускат някакви мизерни пари все едно те ги дават , а не данъкоплатеца и безочливо говорят за преговори по новия НРД след като всички параметри отдавна са фиксирани , приключили и изобщо не предполагат каквито и да е преговори. Бюджетно комунистическо здравеопазване по старите си им традиции, за което ЕС трябва да им тегли един здрав шут в задника и да им отнеме всякакво председателство и да ги прати да кандидатстват за приемане в Африканския съюз

Гост 04.02.2018 09:12:59

При това повсеместно лежане по болници ,не е нужно да правиш профилактични прегледи на 7 милиона човека .Ще викнеш тези за профилактика тези дено последните 6-9 месеца не са били в болница.

хаха 02.02.2018 20:48:37

освен де си лежат на кълките ами обикалят света и се самосъжаляват как не са попаднали на пациенти, които да плащат големи осигуровки и да не им се налага да ходят при лекаря

Ха 02.02.2018 20:44:21

Ма защо скачате, бе...че не е ли вярно, че повечето джипки си лежат на кълката - капитация и не си мърдат особено пръстта да лекуват

Гост 02.02.2018 21:33:13

Тиквеник, пациентите които уважават труда на лекаря и си плащат винаги намират лекар да ги прегледа. А иначе за пролетарски боклуци изобщо не си мърдам нито кълката нито трътката. Вярно е . А капитацията е измислена от наглите копелета за които гласуваш. Така им е по-евтино вместо да остойностят труда на лекаря. А ти ще си лежиш на кълките също, не се притеснявай , само ,че в прострация ,просто ще скимтиш и ще чакаш медицинска помощ утре, но няма да дойде.

Гост 02.02.2018 17:59:49

Дрънчи на кухо.

Що нямало пари за здраве,а? 02.02.2018 15:17:11

http://www.mediapool.bg/bulgaria-plati-na-rusiya-12-mlrd-lv-za-aets-belene-news257574.html БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ НА РУСИЯ 1,2 МЛРД ЛЕВА ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ

Гост 02.02.2018 12:43:06

На тази куха лелка и куца логиката. Ако тези постъпления са минимален дял за ОПЛ ,защо да си плащаш тогава GSM разговорите, ако не са голям дял от заплатата ти ? Тези боклуци ежедневно крадат от лекарския труд , от семействата им и от лекарските деца. В Германия ако си дошъл на работа в 05.50 ч на смяна ти начисляват нощен труд за 10 минути , тук Е кво толкова бе , преглеждайте безплатно , а ако искате доплащане , представете 3 отчета за тези суми и ни го носете лично. Анатема, проклетници,всичко най-лошо ви пожелавам , комунистически боклуци !

Гост 02.02.2018 12:05:59

Уточнение за Женито...размера на таксата се определя в постановление на МС,а не в НРД.Да не продължаваме нататък с разбора.

Гост 04.02.2018 09:18:24

Нещо не изхвърляш и дърдориш без да си наясно.В закона за Здравното осигурване е определена потребителска такса ,а МС определи плащането на таксата за пенсионери..

Dr_Doolittle 02.02.2018 12:52:00

Тя тази е абсолютно неграмотна. Размерът на потребителската такса се определя с акт на МС в постановление 193/2012 г и там е фиксирано 2,90 лв, а не в Закона за Здравното Осигуряване. където до 2012 г в този закон се определяше като 1% от МРЗ . Тези са нормативни профани , а управляват министерство и огромен здравен фонд. Имат 5 нормативни документа да научат и нито един не знаят. Оставка другарко , намери си по-малко отговорна работа !

Гост 02.02.2018 11:40:52

Преговорите за ПИМП почти свършиха. Почти нищо по-оптимално не е договорено. Неконструктивно касата не възприема предложения на БЛС и се върви напред. Цени и обеми не се пипат - да се покаже идеята каква врътка е подготвена.

Гост 02.02.2018 10:47:19

На таз нещастница и се каза да не се заяжда с докторите и по-специално ОПЛ, че ще и струва скъпо ама тя инат! Е сега ще плаща 2-3 пъти повече за ПТ и ще трябва да брани със зъби и нокти ПТ да не се върже с МРЗ. Шанса е 50/50. Освен това ще бъде следена изкъсо и от Тиквата и от докторите, и за всяко прегрешение ще има вой до Бога.

Гост 02.02.2018 10:43:30

Много е одъртяла, заприличала е на бабичка, ама така е който лъже и краде така става!

гост 02.02.2018 10:42:53

Г-жо Начева а защо не направите структурни промени в НЗОК, от 350 некадърни експерти да станат 200. повечето неработят а стоят за социални осигуровки и памперси.


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...