!
Понеделник, 22 Юли 2024
11
ян
3
 

Мария Петрова:

Законът трябва да регламентира санкции при фалшив сигнал към Спешна помощ

Липсата на кадри се усеща все повече, посочва спешният медик д-р Георгиев

Петък, 11 Януари 2019 | 13:24:12
3

„Проблемите между пациентите и лекарите от Спешна помощ идват на ниво комуникация и тя започва с тел. 112. В делата, които ние разглеждаме, начинът, по който пациентите се свързват със Спешна помощ, по който обясняват своите оплаквания, препращан

„Проблемите между пациентите и лекарите от Спешна помощ идват на ниво комуникация и тя започва с тел. 112. В делата, които ние разглеждаме, начинът, по който пациентите се свързват със Спешна помощ, по който обясняват своите оплаквания, препращането на информацията е един от сериозните и ключови проблеми. Особено по делата, по които впоследствие се търси отговорност на екипа или на самата Спешна помощ като структура“. Това коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

„Сблъскваме се и с другата страна – насилието над медици, въпреки че се увеличиха наказанията. Това не проработи като добър механизъм, който да спре насилието над лекари“, коментира тя.

„Проблемът е комплексен, като започнем още от обаждането на тел. 112, до изпълнението на спешното повикване. Хората знаят, че има стандарти за пристигане на линейката, но те се изпълняват с другите стандарти – брой екипи спрямо население – това също е голям проблем за спешните центрове като цяло. Така че е много относително дали линейката закъснява или не. Защото за София би трябвало да има 60 линейки, които да работят, а работят, да кажем, 15, сами се сещате, че тогава закъснението, ако можем да говорим за такова при липса на ресурс, с който да покрием стандарта, не знам дали можем да го наречем закъснение като цяло“. Това заяви от своя страна спешният медик д-р Делян Георгиев.

Двамата коментираха проблемите на Спешната помощ във връзка със случая с починалото дете в Ботунец, за което близките обвиняват тъкмо Спешна помощ.

И двамата подчертаха един много сериозен проблем, който досега не е намерил решението си: фалшивите и неспешни сигнали, които се подават на тел. 112. Мария Петрова посочи, че за миналата година 60% от сигналите не са били спешни, а в същото време санкции за това дори не са регламентирани. „Трябва да напомним на хората, че подаването на невярна информация е престъпление. Отделно от това, добре би било нормативно да се разпише механизъм, по който хората, които са извикали линейка и са ползвали медицинска услуга, без това да е било нужно, да заплащат това, което са ползвали. От друга страна обаче трябва да има много ясно разграничение и от нормативна, и от медицинска гледна точка на тези състояния“, коментира тя.

Д-р Георгиев от своя страна даде пример със сигнал от преди дни, подаден от мъж от високопланинско село, до когото медиците са стигнали с помощта на „Гражданска защита“ и пожарната. „И се оказа, че пациентът е пиян и е излъгал за симптоматиката“, отбеляза той и заяви, че хората масово злоупотребяват със Спешна помощ, но последици няма. „За съжаление, част от населението се изучи какви сигнали да подава на тел. 112 на базата на реална симптоматика, за да заблуди Спешна помощ“, каза д-р Георгиев.

Лекарят коментира и друг познат проблем – липсата на кадри в системата на Спешна помощ, която по думите му се усеща все повече. Той подчерта, че работата на спешния медик е непривлекателна основно заради голямата несигурност – лекарите не знаят къде и при кого отиват, какъв проблем точно ще заварят, а няма и с кого да се консултират. „При нас лекарите са всичко – ти си сам на дадения инцидент, със собствените си възможности и апаратурата в линейката“, отбеляза той, като сравни ситуацията с работа в лечебно заведение, когато имаш възможността да се консултираш с колега при нужда.

В обобщение на проблемите на Спешната помощ д-р Георгиев заяви: „Държавата трябва да се намеси, защото системата се задъхва.“

Подкрепи го и Мария Петрова, по чиито думи у нас има нормативна неяснота. „В настоящата ситуация ние имаме доста често променящи се стандарти, нормативна уредба, която не успява да обхване този спектър от обществени отношения в пълнота и създава едно допълнително напрежение и хаос. Поставя и лекарите под страх как работят, и пациентите под страх дали ще дойде линейката, дали състоянието им е спешно, кой ще носи отговорността“, отбеляза тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mf5b

Gospodinov 13.01.2019 10:13:01

"Това коментира пред БНТ адвокатът по медицинско право Мария Петрова. „Сблъскваме се и с другата страна – насилието над медици, въпреки че се увеличиха наказанията. Това не проработи като добър механизъм, който да спре насилието над лекари“, коментира тя." Не проработило като добър механизъм?! Не проработи защото няма воля този механизъм да бъде използван пълноценно! Лично аз оставам с впечатлението че полиция, прокуратура и съд си правят оглушки щом стане дума за малтретиране на лекари!

Gospodinov 12.01.2019 12:21:12

Санкциите са регламентирани, ама няма кой да ги прилага. Защото се досещате(предполагам) кой контингент ще бъде най- засегнат.

Gospodinov 12.01.2019 12:16:29

Ето конкретните разпоредби от Закон за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 : Чл. 36. Длъжностно лице, което не изпълни задължение, възложено му с този закон, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Чл. 37. Който ползва не по предназначение ЕЕН 112, се наказва с глоба от 200 до 1000 лв. Чл. 38. (1) Който предава чрез ЕЕН 112 неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. (2) Когато в случаите по ал. 1 са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, както и обезщетение за причинените на службите вреди. (3) (Нова - ДВ, бр. 88 от 2010 г. , в сила от 1.01.2011 г.) Който пуска предварително записано съобщение чрез електронно устройство, което автоматично избира телефонен номер 112, се наказва с глоба 1000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание.


Всичко за коронавируса
Още новини
Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София
22.07.2024 17:46:20

Столична лекарска колегия - с инициатива в помощ на пенсионираните лекари от София

Столична лекарска колегия създаде нов фонд “Помощ Пенсиониран лекар”, съобщиха оттам. ...

ПП-ДБ с план срещу демографската криза
22.07.2024 17:16:40

ПП-ДБ с план срещу демографската криза

План за справянето с демографската криза са разработили от ПП-ДБ заедно с екип от експерти. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...