Четвъртък, 09 Декември 2021
22
юни
 

Засилват кампанията за ваксините сред ромската общност

Вторник, 22 Юни 2021 | 12:11:57 Полина Тодорова


Здравните власти започват информационна кампания за ползите от ваксинацията с приоритет сред ромската общност. Това стана ясно след брифинг на заместник-здравния министър д-р Александър Златанов. Решение за това е взето след проведена среща между здрав

Здравните власти започват информационна кампания за ползите от ваксинацията с приоритет сред ромската общност. Това стана ясно след брифинг на заместник-здравния министър д-р Александър Златанов. Решение за това е взето след проведена среща между здравните власти и медиатори, а причината е ниският процент имунизирани лица сред тази общност, който е едва около 10%,  разясни той. Останахме с впечатление, че все още битуват митове сред това население, те са уплашени, страх ги е, че ако си приложат ваксини, биха имали един куп странични последствия, коментира д-р Златанов.

Кампанията си поставя за цел по-висока информираност сред ромската общност и в нея ще бъдат ангажирани здравните медиатори, религиозни представители и други, които биха могли да ги убедят да се ваксинират. Имунизацията ще е възможна в пунктовете за ваксинация, както и при личните лекари, където ваксини ще се поставят безплатно, дори ако лицата са здравнонеосигурени.

„Медиаторите поеха ангажимента да започнат още днес. През период от 10 дни ще правим повторни срещи, за да видим ефекта от нашите действия. Прилагането на ваксините за цялото население трябва да е еднакво и справедливо, без някакви специални условия за никого. Гарантираме почти всички възможни ваксини, одобрени от ЕК, безопасно и безплатно и за тези, които са неосигурени“, каза още той. Не се предвижда финансово стимулиране за прилагане на дози ваксини нито сред българското, нито сред ромското население, каза още д-р Златанов.

На въпрос за случаи, при които лични лекари отказват да имунизират деца, д-р Златанов заяви, че всеки такъв случай ще се анализира. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви от своя страна, че няма проблем децата без специфични заболявания да бъдат имунизирани. „Няма достатъчно време от прилагане, за да направим някакво обобщение, но данните към момента не показват съществена разлика между процента нежелани реакции в групата на децата и възрастните“, обясни той.

Ние в момента сме в една от най-ниските точки, но при наличие на индийския вариант е само въпрос на време той да се разпространи във всички страни в Европа и да сме свидетели на нова вълна, предупреди още доц. Кунчев.

Здравният медиатор Христо Николов пък заяви, че сред тази група население има известни притеснения, цари дезинформация и целта на кампанията е да ги разсее.  Борбата ни е да спасим човешки живот, посочи той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xDPH


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка
09.12.2021 15:16:31

Отложено с три години изследване едва не коства живота на пловдивчанка

Изследване, отложено с три години, едва не коства живота на пловдивчанката Анастасия Кичева. Още ...

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства
09.12.2021 14:31:57 Надежда Ненова

Маринкова: Пандемията от COVID задълбочи вече съществуващия недостиг на лекарства

„Всеки трети сигнал за липса на лекарства е заради липса на разтвори и суспензии за инхалат ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...