!
Понеделник, 15 Април 2024
23
март
4
 

Участниците в конференцията на „Капитал“:

Здравеопазването след COVID изисква ефективно използване на ресурсите и повече контрол

Вторник, 23 Март 2021 | 10:43:08 Надежда Ненова
4

Ситуацията, в която се намираме, е огромно предизвикателство не само за тези, които всекидневно се борят за човешкия живот, но и за тези, които ще правят последващите действия в здравната политика. Категорично съм убедена, че за развитие на здравеопазв

Ситуацията, в която се намираме, е огромно предизвикателство не само за тези, които всекидневно се борят за човешкия живот, но и за тези, които ще правят последващите действия в здравната политика. Категорично съм убедена, че за развитие на здравеопазването е нужен надпартиен консенсус и визия за 10 години напред. Това ще е предизвикателството пред законотворците в следващото Народно събрание.

Това каза председателят на здравната комисия в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова при откриването на втората част на конференцията на „Капитал“ „Иновации и добри практики в здравния сектор“. Конференцията беше разделена на две с идеята днешната част да се проведе на живо, а не онлайн, но за съжаление развитието на COVID-епидемията осуети това намерение и тя отново се провежда през интернет. Конференция е посветена на бъдещето и анализа в какво състояние остава здравният сектор след ерата COVID, какви промени трябва да се направят, какво се случи с терапията на останалите тежки социално-значими заболявания и защо е необходимо спешно да се фокусираме върху тях, иновациите и безопасността на пациентите и лекарите.

Д-р Дариткова изрази очакването си усилията на участниците в днешната конференция да  намерят своето продължение и като законодателни инициативи. „Вярвам, че всички политици ще намерят общото съгласие, което ще ни даде надежда, смисъл и упование“, каза още тя.

За надпартиен консенсус говори и зам.-председателя на БЛС д-р Николай Брънзалов. Той припомни искането на партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ за ускорено развитие на здравеопазването. „През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв. Нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната“, каза д-р Брънзалов.

„Важният въпрос е какво става в сектора след ерата COVID. Всички сме обединени, че е необходимо ефективно използване на ресурситети и повече контрол. От БЛС търсим иновативни решения, работим по дигитален проект на съсловната организация, който ще позволи интеграция на регистъра в бъдещата НЗИС“, каза още той.

Като водещи приоритети д-р Брънзалов посочи още въвеждането на задължително продължаващо медицинско обучение за медицинските кадри и не на последно място - профилактиката. „Един лев, вложен в профилактика, означава 1000 лв. спестени от късно лечение“, подчерта той.

„По време на COVID-епидемията се научихме да използваме технологиите, а не те да ни използват. Иска ми се така да протече и дигитализацията в здравния сектор. Настояваме за повече инвестиции, защото знаем, че без отделяне на повече пари от БВП не можем да достигнем до останалите държави. Партньорите от „Заедно за повече здраве“ сме убедени, че всички специалисти трябва да работят като едно цяло, а за здравната система най-важното е да е ефективна. За да стане всичко това е необходимо да се случи промяна в мисленето. Първо трябва да се дискутират тези промени и тяхното значение от всички заинтересовани страни, законодателна и изпълнителна власт, и този форум е точното място, на което да се случи това“, каза председателят на БФС проф. Асена Стоименова. Ключовите думи според нея в сектора са повече инвестиции, ефективност и единство.

Новият председател на НПО Наталия Маева каза, че пандемията от COVID е довела до сериозно пренатоварване на здравната система и сега повече от всякога е належаща необходимостта от интегрирани здравни грижи. „Трябва да работим заедно, за да постигнем иновативни решения, за да осигурим живота и здравето на уязвимите групи. НПО е готова да продължи да предоставя своята експертиза към пациентите с хронични заболявания. Полагаме огромни усилия да стимулираме интереса на заинтересованите страни към дигиталните решения. Нужно е да бъдем реалисти и да се фокусираме в иновациите, но едновременно с това се нуждаем от реална преценка на състоянието на здравната система“, каза в приветствието си към форума Маева.  

„Липсата на профилактика е фатална за редица заболявания. Не можем да променим заболеваемостта от рак, защото няма профилактика. Основният ми въпрос към всички, които искат да бъдат управляващи, е защо не се завърши реформа в здравеопазването. Продължава натискът върху здравната система, продължава смъртоността да е над 100 души на ден и няма никакъв план как да се промени това“, каза и председателят на БАЗП Пламен Таушанов.

"Българското здравеопазване няма нужда от толкова много спорове, а от повече съгласие. От една страна то има нужда от повече инвестиции, а от друга - от повече ефективност и възвращаемост на тези инвестиции. Ако по тези две неща политиците се съгласят, ще можем да работим заедно така, че в следващите 10 години българското здравеопазване да е значително да е по-добро, отколкото е в момента и да е близко до средноевропейските показатели", каза изпълнителният директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании Деян Денев 

Очаквайте подробности от днешния форум на „Капитал“Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dZ%K

анти --Da,Da... 23.03.2021 17:25:19

аман от тоя Да, дз- за него всички са некомпетентни. да гго направим тогава министър...

Да да 24.03.2021 19:17:16

Има и компетентни хора, но не са тези смешници, клакьори на властта! Но уви ти си фен на тях :(

Гост 23.03.2021 11:44:07

Е, ми спряха да излъчват по телевизиите оня самонадеян "експерт" - Тодоров от Русе и сега няма кой да обяснява какво трябва да се направи.

Да да 23.03.2021 11:20:44

Пак ли този гнусен индивид Брънзалов! Дебелак, спри да се показваш по телевизията, не се ли виждаш как си се оял! Този ли е най-големият експерт! Боже прибери си вересиите, едни и същи хора гледаме от много време насам, сигурно са най-големите експерти!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“
15.04.2024 11:51:44

Откриват хеликоптерната площадка на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

В областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново днес ще бъде открита хе ...

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест
15.04.2024 11:06:35

Проф. Христова: От години у нас няма тежки случаи на Лаймска болест

„Организация за пръскане срещу кърлежи има. Действително тази година малко набързо свърши з ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...