!
Понеделник, 24 Юни 2024
26
ян
8
 

Здравната комисия изслушва и. д. управителя на НЗОК за кислородолечението

Четвъртък, 26 Януари 2023 | 12:19:30
8

Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес и. д. управителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на УС на Българското дружество по белодробни болести във връзка със становището на дружеството относно възможностите за осигуряване на кислород

Парламентарната здравна комисия ще изслуша днес и. д. управителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова и председателя на УС на Българското дружество по белодробни болести във връзка със становището на дружеството относно възможностите за осигуряване на кислородолечение в домашни условия на пациенти с хронична дихателна недостатъчност.

През ноември миналата година с две поредни писма управителят на Здравната каса проф. д-р Петър Салчев се е обърнал към Експертния борд по Белодробни болести за изготвяне на медицински критерии и определяне на видовете заболявания за провеждане на кислородотерапия. Застъпената от него теза е, че терапията трябва да бъде включена в проект на спецификация за помощни средства за хора с увреждания. От Експертния борд обаче са категорични, че кислородолечението е метод за немедикаментозно лечение и в този смисъл не би трябвало да се разглежда като вид „помощно средство“ за хора с увреждания.

„Пациентите с хронична дихателна недостатъчност не могат да бъдат причислени към дефиницията за хора с увреждания, по смисъла на определението на Закона за хора с увреждания (...лица с трайна физическа, психическа, интелектуална и сетивна недостатъчност, която при взаимодействие с обкръжаващата ги среда би могла да възпрепятства тяхното пълноценно и ефективно участие в обществото равноправно с останалите“...), пише в становището на Борда.

Експертите заявяват, че пациентите с дихателна недостатъчност трябва да получат възможност да дишат нормално и да имат оптимално качество на живот. „Мерките в тази посока и оптимизиране на грижата и обслужването на пациентите в домашни условия ще намалят значимо разходите за болнична помощ и ще дадат на показаните за лечение пациенти равни права с подобни пациенти от останалите европейски държави“, категорични са те.

В становището си от 24 януари от Българското дружество по белодробни болести заявяват, че предходното становище на Борда е интерпретирано по неверен и злонамерен начин. „Ние не сме против това нуждаещите се пациенти с хронична дихателна недостатъчност да получат финансиране от НЗОК за домашно кислородолечение, както злонамерено бе интерпретирано нашето становище. Ние настояваме у нас да се прилага възприетата в Европа и света практика на лечение, а не да създаваме отново „български модел“ с неясни резултати и липса на контрол, който би могъл да доведе до загуба на човешки животи“, казват от БДББ.

От дружеството допълват, че необходимостта НЗОК да заплаща домашното кислородолечение е декларирана от тях от десетилетия. „Поколения лекари и национални консултанти по Белодробни болести се борят за това право на пациентите. Някои достигнаха пенсионна възраст, а поставеният проблем стои нерешен (…) Наша задача е да дадем методологията, което сме направили, а НЗОК да почерпи опит от други страни, какъвто опит е налице, да определи финансовата рамка и да въведе модела за домашно кислородолечение в доболничната помощ. Такъв модел в България до момента липсва“, казват от БДББ.

На днешното си заседание Комисията ще разгледа на второ четене и законопроекта за допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ, приет на първо гласуване в парламента на 20 януари.

Припомняме, че със законопроекта се предлагат редица изменения като финансиране на приоритетни болници, финансиране на аптечна дейност, както и залагане в Националния рамков договор на изисквания относно заплатите на медиците, които следва да бъдат „не по-малко благоприятни от предвидените в колективните трудови договори“ в сектора, а също така и методика, с която да се финансира осигуряването на персонал в лечебни заведения, намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U3pF

Гост 26.01.2023 21:38:08

Не са само последните 2 години. Тя Пенкова си знае всичко.

Гост 26.01.2023 20:59:00

Не е само Велико Търново ! В последните 2 години има и други нагласени конкурси. Те си знаят кои, унижиха качествени хора.

Гост 26.01.2023 20:16:26

Данчето Пенкова е крайно време да изхвърли директора на РЗОК Велико Търново. Салчев го няма вече да го крепи.

рзок В.Т 26.01.2023 23:53:27

Директорът на търновската каса го крепи Велчовски ! Символът на мракобесието в РЗОК Търново е Анка Начева- деспотична, зла,хитра, алчна и в зависимости от определени ИМП и ЛЗ. Де юре е началник на контрола, де факто - тя е директора, по скоро сатрапа на РЗОК Търново. Нея трябва да разследват и разкарат

Гост 26.01.2023 14:47:51

Как кой ! ДАНА от Делиормана !

пневмофтизиатър 26.01.2023 14:19:33

Кой ще контролира, назначава и дозира кислородолечението в дом. условия. Кой ще спазва основните принципи на това лечение- дозираност, непрекъснатост, контрол. Знаете ли колко болни ще си загинат у тях с маската, обаче розовички и хубавички.

Хан Крум 26.01.2023 14:56:15

Този въпрос - задай го към лобистите които натискат за това. Много е яко да имаш някаква власт и да зъдалжаваш касата да плаща определин работи , пък после дадени производители се отблагодаряват. Особено като НЗОК е поставена в партер от политиците и идват избори - трябват си пари за предизборна кампания.

Хан Крум 26.01.2023 14:56:15

Този въпрос - задай го към лобистите които натискат за това. Много е яко да имаш някаква власт и да зъдалжаваш касата да плаща определин работи , пък после дадени производители се отблагодаряват. Особено като НЗОК е поставена в партер от политиците и идват избори - трябват си пари за предизборна кампания.


Всичко за коронавируса
Още новини
Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог
24.06.2024 17:21:31

Датска компания разработва лекарство за отслабване - дългодействащ амилинов аналог

Датската фармакомпания Zealand Pharma обяви, че клинично проучване на ранен етап показва много до ...

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?
24.06.2024 16:59:25 Невена Попова

Да има или да няма филиали на Столичния ЦСМП в 4 големи квартала?

Да има или да няма филиали в София столичният ЦСМП – това бе темата, която предизвика оживе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...