Понеделник, 30 Януари 2023
20
ян
5
 

На първо четене

НС одобри колективните трудови договори в здравеопазването да влязат в НРД

Петък, 20 Януари 2023 | 12:12:25 Ирина Пекарева
5

С пълно единодушие, изразено в подкрепата на 121 народни представители, парламентът прие днес на първо четене предложението на депутати от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за

С пълно единодушие, изразено в подкрепата на 121 народни представители, парламентът прие днес на първо четене предложението на депутати от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за допълнение в Закона за здравното осигуряване, насочено основно към заплащането на медиците.

Припомняме, допълненията в Закона са в няколко направления: финансиране на приоритетни болници, финансиране на аптечна дейност, както и залагане в Националния рамков договор на изисквания относно заплатите на медиците, които следва да бъдат „не по-малко благоприятни от предвидените в колективните трудови договори“ в сектора, а също така и методика, с която да се финансира осигуряването на персонал в лечебни заведения, намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места.

По време на дискусията депутати от всички парламентарни групи, които се включиха в обсъждането, декларираха, че ще подкрепят текстовете, но ще внесат корекции между първо и второ четене.

Сред изказалите се бяха Илиян Йончев от БСП, доц. Джевдет Чакъров от ДПС, д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“, както и вносителите доц. Васил Пандов и доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

По думите на доц. Пандов природата на законопроекта е такава, че всички съсловни организации и синдикатите го подкрепят, а възраженията са от работодателите – организациите на университетските и на общинските болници, БСК. Той отбеляза, че притесненията на работодателите ще се коментират между двете четения на законопроекта.

Д-р Симидчиев заяви: „Парламентарната група на „Демократична България“ ще подкрепи допълненията на първо четене, макар че нашата философия е малко по-различна. Лекарската професия е една от малкото саморегулирани и те обичайно не се регулират с КТД, а с определяне на минимални почасови ставки от съответната професионално-съсловна организация. Независимо от това факт е, че тенденцията е изключително негативна и лекарското съсловие е тежко ощетено, заедно с другите медицински специалисти. Поради това ще подкрепим на първо четене, със съответните забележки между първо и второ четене“.

В дискусията се включи и бившият образователен министър акад. Николай Денков. „От няколко години в сферата на образованието се използва подобен подход – чрез колективните трудови договори да се дефинират минимални заплащания за различните категории преподаватели и педагогически участници в процеса. Този подход показа, че е изключително положителен, защото обърнахме една негативна тенденция, която десетки години наред пречеше в нашето образование. Затова призовавам народните представители да подкрепят този закон, защото това е нашият шанс да обърнем съответния тренд и в областта на здравеопазването. Без качествено образование, без качествено здравеопазване България няма бъдеще“, коментира той.

Илиян Йончев от БСП пък призова „колегите от Здравна комисия всички да се съберем и да направим най-доброто предложение, което да мине максимално бързо, така че и съсловните организации, и общинските болници да бъдат удовлетворени от промените, които предстоят“.

В крайна сметка при гласуването народните представители подкрепиха единодушно текстовете на първо четене.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xeNY

Гост 23.01.2023 14:28:02

Май секторът здравеопазване ще обедини ГЕРБ и т.нар.ПРОМЯНА.Лошото е,че не осъзнават каква поредна щета ще нанесат на пачиентите!

ББ 22.01.2023 05:07:43

няма как да се промени ситуацията по болниците ,след като в държавните МБАЛ управляват от години милиционери без здравно образование и пенсионери ,дърти комунисти несменяеми от над 40 години ,докога комунизъм в здравеопазването ,кога ще се въведе мандатност в управлението на здравеопазването ,всеки управляващ най много 4 години на този пост ,след което да се сменя с друг .

Гост 21.01.2023 23:24:28

Правилно, заплащането трябва да е добро и гарантирано от държавата. Лошото е, че тези плямпала само плямпат и за пет пари работа не вършат.

Гост 20.01.2023 12:26:55

Това нито ще подобри качеството в здравеопазването, нито ще спре задълбочаването на кадрови дефицит в лечебните заведения. Най-много да доведе до съкращения на персонал.

Гост 20.01.2023 12:16:33

Поредната политическа глупост.


Всичко за коронавируса
Още новини
Директорът на УМБАЛ
30.01.2023 10:09:22

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечев е подал молба за напускане

Директорът на столичната болница "Св. Иван Рилски" - д-р Дечо Дечев, е подал молба за напускане, ...

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари
30.01.2023 09:31:03

Гърция очаква пик на коронавируса през февруари

Коронавирусът ще показва нарастваща тенденция към разпространение до средата на февруари, според ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...