!
Събота, 09 Декември 2023
20
ян
7
 

На първо четене

НС одобри колективните трудови договори в здравеопазването да влязат в НРД

Петък, 20 Януари 2023 | 12:12:25 Ирина Пекарева
7

С пълно единодушие, изразено в подкрепата на 121 народни представители, парламентът прие днес на първо четене предложението на депутати от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за

С пълно единодушие, изразено в подкрепата на 121 народни представители, парламентът прие днес на първо четене предложението на депутати от „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ за допълнение в Закона за здравното осигуряване, насочено основно към заплащането на медиците.

Припомняме, допълненията в Закона са в няколко направления: финансиране на приоритетни болници, финансиране на аптечна дейност, както и залагане в Националния рамков договор на изисквания относно заплатите на медиците, които следва да бъдат „не по-малко благоприятни от предвидените в колективните трудови договори“ в сектора, а също така и методика, с която да се финансира осигуряването на персонал в лечебни заведения, намиращи се на отдалечени и труднодостъпни места.

По време на дискусията депутати от всички парламентарни групи, които се включиха в обсъждането, декларираха, че ще подкрепят текстовете, но ще внесат корекции между първо и второ четене.

Сред изказалите се бяха Илиян Йончев от БСП, доц. Джевдет Чакъров от ДПС, д-р Александър Симидчиев от „Демократична България“, както и вносителите доц. Васил Пандов и доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“.

По думите на доц. Пандов природата на законопроекта е такава, че всички съсловни организации и синдикатите го подкрепят, а възраженията са от работодателите – организациите на университетските и на общинските болници, БСК. Той отбеляза, че притесненията на работодателите ще се коментират между двете четения на законопроекта.

Д-р Симидчиев заяви: „Парламентарната група на „Демократична България“ ще подкрепи допълненията на първо четене, макар че нашата философия е малко по-различна. Лекарската професия е една от малкото саморегулирани и те обичайно не се регулират с КТД, а с определяне на минимални почасови ставки от съответната професионално-съсловна организация. Независимо от това факт е, че тенденцията е изключително негативна и лекарското съсловие е тежко ощетено, заедно с другите медицински специалисти. Поради това ще подкрепим на първо четене, със съответните забележки между първо и второ четене“.

В дискусията се включи и бившият образователен министър акад. Николай Денков. „От няколко години в сферата на образованието се използва подобен подход – чрез колективните трудови договори да се дефинират минимални заплащания за различните категории преподаватели и педагогически участници в процеса. Този подход показа, че е изключително положителен, защото обърнахме една негативна тенденция, която десетки години наред пречеше в нашето образование. Затова призовавам народните представители да подкрепят този закон, защото това е нашият шанс да обърнем съответния тренд и в областта на здравеопазването. Без качествено образование, без качествено здравеопазване България няма бъдеще“, коментира той.

Илиян Йончев от БСП пък призова „колегите от Здравна комисия всички да се съберем и да направим най-доброто предложение, което да мине максимално бързо, така че и съсловните организации, и общинските болници да бъдат удовлетворени от промените, които предстоят“.

В крайна сметка при гласуването народните представители подкрепиха единодушно текстовете на първо четене.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LtVv

Гост 10.02.2023 07:47:18

Дори и свалени дечев и калчев разбиха докрай здравната система в полза на бизнеса. ГЕРБ сега ще махнат директорите на 6 болници нови директори много пари за тях ха ха

surg 08.02.2023 08:19:36

и така вече 23 години в нищо правене......честито, водят ни алчни неуки слепи хора

Гост 23.01.2023 14:28:02

Май секторът здравеопазване ще обедини ГЕРБ и т.нар.ПРОМЯНА.Лошото е,че не осъзнават каква поредна щета ще нанесат на пачиентите!

ББ 22.01.2023 05:07:43

няма как да се промени ситуацията по болниците ,след като в държавните МБАЛ управляват от години милиционери без здравно образование и пенсионери ,дърти комунисти несменяеми от над 40 години ,докога комунизъм в здравеопазването ,кога ще се въведе мандатност в управлението на здравеопазването ,всеки управляващ най много 4 години на този пост ,след което да се сменя с друг .

Гост 21.01.2023 23:24:28

Правилно, заплащането трябва да е добро и гарантирано от държавата. Лошото е, че тези плямпала само плямпат и за пет пари работа не вършат.

Гост 20.01.2023 12:26:55

Това нито ще подобри качеството в здравеопазването, нито ще спре задълбочаването на кадрови дефицит в лечебните заведения. Най-много да доведе до съкращения на персонал.

Гост 20.01.2023 12:16:33

Поредната политическа глупост.


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...