Четвъртък, 30 Юни 2022
23
юни
1
 

Здравната комисия прие проекта на ГЕРБ за ТЕЛК-решенията, но не и този на бившата четворна коалиция

Депутатите отхвърлиха изслушването на проф. Салчев в комисията

Четвъртък, 23 Юни 2022 | 18:45:18 Надежда Ненова
1

Парламентарната здравна комисия прие с 10 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“ на първо четене

Парламентарната здравна комисия прие с 10 гласа „за“, 7 „против“ и 1 „въздържал се“ на първо четене проекта на ГЕРБ за изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с който се удължава срока на ТЕЛК решенията до три месеца след отмяната на извънредната епидемична обстановка. Народните представители обаче отхвърлиха с 8 гласа „за“ и 10 „въздържали се“ измененията в същия законопроект, предложени от „Има такъв народ“, „Продължаваме промяната“, Демократична България“, „БСП за България“, с който срокът на ТЕЛК решенията, изтекъл в периода от 13 март 2020 г. до 30 юни 2022 г., продължават действието си до издаване на ново експертно решение, но не по-късно от 31 декември 2022 г., въпреки че той беше подкрепен от всички институции.

Основна роля при гласуването изиграха народните представители от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов и доц. Силви Кирилов, които гласуваха срещу собственото си предложение и подкрепиха предложението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ двата законопроекта да бъдат обединени, но за да се придвижели максимално бързо в пленарна зала, сега да бъде приет само единия – този на ГЕРБ.

Депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев пък подчерта, че кой от двата законопроекта ще бъде водещ, ще бъде решено в пленарна зала.

„Ако се приемат и двата законопроекта на първо четене, това означава, че в 14-дневен срок комисията трябва да предложи обобщен вариант на двата законопроекта, по който да се направят предложенията. Това би удължило процедурата. Предложението на проф. Ангелов ще ускори приемането, тъй като очевидно целите, които се преследват, не се различават по нищо“, каза и депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.

По-рано депутатите решиха да отпадне изслушването на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев относно синхронизирането на информационните системи на НЗОК с Националната здравно-информационна система и относно преминаването от 1 юли 2022 г. към НЗОК на дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания.

Според д-р Ивайло Христов с оглед ситуацията след миналия вчера вот на недоверие на правителството и съответно бъдещия кратък живот на това народно събрание депутатите трябвало да се съсредоточат само върху точки, които касаят „жизнено необходими процеси“ и такива, върху които не можели да имат директно влияние да отпадат. „НЗОК вече е декларирала, че има готовност да поеме процесите по предоставяне на помощните средства и са отпуснати нужните средства за тях, затова това изслушването е излишно“, каза той и получи подкрепата на проф. Костадин Ангелов.

Припомняме, че предложението за изслушване беше внесено от депутата от БСП проф. Георги Михайлов във връзка с твърденията на „Информационно обслужване“ АД, че „има някаква инертност от страна на НЗОК, която не позволява интерфериране на системите“. По време на заседанието, когато проф. Михайлов обяви, че е поискал изслушването, д-р Ивайло Христов обвини и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев, че заради Касата не ставало интегрирането между нейната система и „Информационно обслужване“.

„Интегрирането между системите на НЗОК – защото системите са 9 – и НЗИС се извършва от „Информационно обслужване“. По какъв начин Касата бави процеса? Каква инертност има от моя страна? Хванал съм програмистите на „Информационно обслужване“ и ги бия през ръцете, за да не осъществят интеграцията? Всеки ден си пишем с тях, заради хилядите проблеми, които създават. Няма да позволя някой да обвинява Касата, която плаща за електронизацията, че сме инертни. Нонсенс е да плащам за нещо, за да не работи то“, заяви тогава проф. Салчев.

На днешното заседание обаче думата не му беше дадена, въпреки че той присъства до края му.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
M4Z8

Гост 23.06.2022 20:50:51

Ивайло Христов танцува последен кючек


Всичко за коронавируса
Още новини
Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа
30.06.2022 16:17:17

Системата за онлайн регистрация за COVID ваксинация временно спира работа

От утре, 1 юли, системата за онлайн регистрация за ваксинация срещу COVID-19, достъпна на сайта w ...

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото
30.06.2022 15:44:21

Мускулно-скелетните увреждания – на второ място по икономически загуби за обществото

Мускулно-скелетните увреждания се нареждат на второ място по размер на икономически загуби за общ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...