Сряда, 10 Август 2022
01
авг
1
 

ИПИ: През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен

Понеделник, 01 Август 2022 | 17:34:06
1

През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Лесният достъп до специалисти в Плевен до голяма степен е обясним с Медицинския университет в областния център, докато самата област не е сред най-големите по население. Тов

През 2021 г. достъпът до лекари-специалисти в Плевен остава най-лесен. Лесният достъп до специалисти в Плевен до голяма степен е обясним с Медицинския университет в областния център, докато самата област не е сред най-големите по население.

Това показва индексът на Института за пазарна икономика (ИПИ), който оценява достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната. Индексът се основава на данните за териториалното разпределение на 17 групи лекари-специалисти към края на 2020 г., съотнесени като брой лекари от конкретната специалност на човек от населението. Оценката на достъпа за всяка група в отделните области  представлява отстоянието от областта с най-широк достъп до лекари с конкретната специалност, а общият индекс на достъпност (представен на графика 1) – на усреднената стойност на оценките за отделните стойности за областта.

На второ място се нарежда столицата с големия си брой специализирани лечебни заведения. Сходен е достъпът до лекари-специалисти в Пловдив и Варна, а София-област също се нарежда в челната петица. Извън водещите области с най-труден достъп изпъкват Добрич, Кърджали и Ямбол.

Повечето области споделят сходни проблеми в достъпа – най-често такива има при кардиолозите, акушер-гинеколозите, психиатрите. Спрямо година по-рано достъпът до лекари-специалисти се влошава в повечето области (по-ниската стойност на индекса е по-добра) в сравнение с предходната година. Изключение правят Плевен, Видин, Кюстендил, Ловеч и Ямбол където се наблюдават подобрения, но те са видими най-вече в Плевен. Прави впечатление, че и в някои от най-големите градове   - включително столицата, Пловдив, Варна - има влошавания на индекса през последната година, което най-вероятно отразява противоположната динамика в съсредоточаването на лекари във връзка с лекуването на COVID-19. През 2021 г. най-бързо се влошава достъпа до специалисти в Разград и Кърджали.

 

В отделните специалности най-малки регионални различия в  достъпа има при инфекционистите. Причина за това обаче е най-вече малкият им брой – общо 248 в цялата страна, като дори в столицата те са едва 39, а в редица области има по двама. Обратно - най-неравномерното разпределение е при най-разпространените специалисти, като от 1843 кардиолози почти 500 са в София, но за сметка на това в цялата област Търговище извършват дейност едва 12. Сходно е разпределението и при акушер-гинеколозите.

Възможно обяснение за различията по специалности, разбира се, е и различната натовареност на отделните специалисти, въпреки че това остава в сферата на спекулациите, предвид липсата на достъпни данни. От значение е и разпределението на болничните заведения, техният престиж и възможности за заплащане, както и редица други фактори. При много специалности се наблюдава влошаване в общия индекс на достъп през 2021 г., като най-видима е тази тенденция е при лабораторните лекари, акушер-гинеколозите и невролозите. Обратно, най-бързо се подобрява достъпа до офталмолози и експертите по вътрешни болести.

 

Преобръщане на тенденцията се наблюдава обаче при общопрактикуващите лекари, като в редица области за първи път от десетилетие се наблюдава подобрение в достъпа. Трендът към подобряване на достъпа е видим в някои части на страната, при това сред тези, които отбелязват и най-големи трудности – Търговище (+102 души на един ОПЛ) и Силистра (+95 души на един ОПЛ). Част от обяснението за подобрението на индикатора в някои области е и в демографските процеси и свиването на населението. Най-видима негативна промяна пък има в Бургас, с 71  души на един ОПЛ, както и в Хасково и Перник.

„Доколкото на този етап наблюдаваме подобрение в рамките на една година е рано и да говорим за дълготрайна тенденция към подобряване на достъпа“, се казва в анализа на ИПИ.

Налице са и значителни разлики между регионите, като Плевен отново е лидер, с 1214 души на един общопрактикуващ лекар; най-слабо се представя Кърджали, където на един ОПЛ се падат над 3 000 души. Прави впечатление също, че водещите икономически центрове – Варна, Пловдив, столицата – се концентрират в средата на разпределението, най-вероятно в следствие на ръста на населението им.

От ИПИ уточняват, че данните за достъпа до лекари не представят цялата картина за качеството на регионалните здравни системи. „Много други фактори – от наличната апаратура в болниците до натоварването и квалификацията на отделните лекари определят колко добре ще се справят те с лечението на пациентите. Въпреки това влошаването в достъпа на лекари, както специалисти, така и общопрактикуващи неизбежно е знак за негативно развитие на здравната система“, пише в анализа.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
nuJ1

стар доктор 01.08.2022 21:25:07

Явно плевенчани го списват този индекс на Института за пазарна икономика (ИПИ), който оценява на чисто субективен принцип достъпа до лекари-специалисти в различните области на страната.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам
09.08.2022 20:28:22

Д-р Меджидиев: Не съм в Министерството да критикувам, а да надграждам

„Поради краткия мандат основната цел на служебното правителство и на МЗ е да създадем комфо ...

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето
09.08.2022 17:17:12

Правят проверки на ценообразуването на медицинските услуги по морето

Максимално бързо ще бъде осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черномориет ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...