Петък, 23 Август 2019
04
юни
2
 

Д-р Иван Маджаров:

Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред

Вторник, 04 Юни 2019 | 12:18:59 Надежда Ненова
2

Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод обсъждането по времена на заседания на Надзорния съвет на НЗОК надлимитната дейност на лечебните заведения да бъ

Изплащането на надлимитната дейност на болниците ще бъде сериозна крачка напред. Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по повод обсъждането по времена на заседания на Надзорния съвет на НЗОК надлимитната дейност на лечебните заведения да бъде изплатена на разсрочено плащане.

„Това би дало възможност на мениджърите на болниците да повишат заплатите и не само това – би гарантирало пред кредиторите платежоспособността на лечебните заведения“, каза пред Zdrave.net председателят на БЛС.  

Д-р Иван Маджаров добави, че съсловната организация многократно е настоявала да се изплати надлимитната дейност на болниците.

„Нещо повече, на 70-ия Извънреден събор на БЛС беше решено да се настоява изплащането на 153-те млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019г., за което съсловната организация ще продължи да отстоява. В противен случай за заплащането на надлимитната дейност на болниците след спечелени съдебни дела ще са необходими повече от реално дължимите средства“, уточни той.

Принципната позиция на БЛС е, че разходите за лечение на пациенти, които са направени и отчетени към НЗОК трябва да бъдат изплащани своевременно, добави още д-р Маджаров.

Припомняме, че от стенограмата от заседанието на Надзорния съвет на 8 май стана ясно, че съдебните искове на лечебните заведения са общо за 155 млн. лв. за надлимитна дейност от 2015 г. до 2018 г. Това е сумата, която Касата би заплатила, ако загуби всички дела без лихвите.

„Ние се разбираме, че в рамките на две години ще ги изплащаме на траншове, няма да е накуп. Всичко е въпрос на договореност. Ще се договорим, че няма да ги плащаме накуп, а ще ги плащаме във времето“, казва д-р Кокалов. Д-р Дечев подкрепя предложението, като допълва, че в преговорите може да бъде включено, че разплащането ще започне от 2020 г.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yqxF

Гост 04.06.2019 15:45:23

Защо няма оставки на тъпанарите от Надзорния съвет на НЗОК, които набутаха фонда с дългове , лихви и дължими адвокатски хонорари за дела Със стотици милиони? Защо няма съдебно преследване и на Московеца- тъпанарът вдъхновител на неплащането., защо няма оставки и на Владко Келеша от Финансовото, както и на чичА му Киро? Така ли щеше да бъде ако НЗОК беше частен осигурителен фонд а? Без последствия за кретените ,които са го вкарали на кучето в …. ? Алооо ДАНС- здравеопазването е елемент от националната сигурност ако не са ви казали чичките кагебейци ,които са ви ментори и назначили по места само да слухтите за други работи, не и за вътрешното ограбване държавата от партийците ви роднини. Трайкайте си ,папкайте и слушкайте достойни синове и дъщери на милиционерите. Никой и не очаква ,че ще се размърдате да защитавате националната сигурност.

Гост 04.06.2019 20:09:15

Браво! Напълно подкрепям!


Още новини
Пробите за легионерска болест в
22.08.2019 17:17:47

Пробите за легионерска болест в "Слънчев бряг" са отрицателни

Пробите, взети от конкретния хотел в Курортен комплекс & ...

МУ-Варна купи високоенергиен лазер М6 на УМБАЛ „Св. Марина“
22.08.2019 16:41:44

МУ-Варна купи високоенергиен лазер М6 на УМБАЛ „Св. Марина“

Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина  на УМБАЛ „Св. Марина" вече разпола ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...