!
Понеделник, 22 Юли 2024
13
ян
7
 

Д-р Михаил Абаджиев:

Изумен съм, че най-високотехнологичната специалност е урологията, а младите нямат интерес

Неделя, 13 Януари 2019 | 11:08:51 Надежда Ненова
7

Началникът на Клиниката по урология на УМБАЛ „Св. Анна“ - София д-р Михаил Абаджиев е завършил МУ-София през 1983 г. След това три години е работил по разпределение като хирург в Пирдоп. От 1987 г. постъпва в „Пирогов“. В &b
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Началникът на Клиниката по урология на УМБАЛ „Св. Анна“ - София д-р Михаил Абаджиев е завършил МУ-София през 1983 г. След това три години е работил по разпределение като хирург в Пирдоп. От 1987 г. постъпва в „Пирогов“. В „Св. Анна“ постъпва през 2008 г. Специализирал е в Магдебург, Германия - референтния център на Южната част на Източна Германия за лечение на туморите на отделителната система. Специализирал е още в Мюнхен и Регенсбург.

Д-р Абаджиев, как избрахте медицината за своя професия?

На практика аз съм потомствен доктор. Баща ми, лека му пръст, беше лекар, майка ми е зъболекар. Прадядо ми пък е бил първия лекар в Пазарджик. И това всъщност от една страна е ген, а от друга - хоби. Няма нищо по-хубаво от това професията да ти е хоби.

А как се насочихте към урологията?

Едно време, когато започвах да се занимавам с медицина, имаше разпределения. Тогава попаднах на един изключителен хирург - д-р Иван Руменов, който ме научи на основното в хирургията. Неговият племенник, на сестра му син - Григор Гоцев, беше уролог. Запалих се по урологията  покрай цялата тази фамилия. Тогава - в средата на 80-те години, в урологията вече започваха да навлизат  високите технологии. Колкото и парадоксално да ви звучи - урологията е най-високотехнологичната специалност в медицината. Това е нещо изключително завладяващо и обвързващо. Още по-интересното е, че през годините урологията е специалността, където са се получили най-големите нововъведения в медицината. Ще дам един пример - приложението на лазера в медицината започва от урологията. Първата артроскопия, която в момента е рутинна манипулация, е правена от уролог със стетоскоп. Единственият нобелов лауреат по медицина, който е клиницист, получава наградата 30-40 години след като е направил първата сърдечна катетаризация. И тя е направена с уретерален катетър. Имайте предвид, че лапароскопските операции и роботизираната хирургия също са започнали от урологията. В Германия например системната химиотерапия, която тук се правеше в онкологията, се правеше в урологията.

С какво Ви вдъхновиха специализациите в Германия?  

Най-голямо професионално удовлетворение изпитах в Регенсбург. Това е една изключителна болница, с изключителни специалисти и там всъщност. Регенсбург е най-голямото пристанище на Дунава в Германия и един от двата немски града, който не е пострадал от бомбардировките по времето на Втората световна война. Градът е бил 800 години столица на Бавария. А болницата, в която бях, е започнала като лазарет към католическата църква. Днес тази болница е изключително бутикова и дори надхвърля обичайното за Германия ниво.

Каква е причината високите технологии първо да се ползват в урологията?

По две причини - първо, защото е благодатна специалност и второ, защото уролозите са отворени към всичко ново. Има специалности, които са доста консервативни като мислене, като визия, като школа дори. Ще дам още един пример за иновациите - апарата за Екстракорпорална литотрипсия - това е извънтелесното разбиване на камъни в бъбреците. До момента, в който е измислена тази машина, камъните в отделителната система са се лекували оперативно. Чисто концептуално, да можеш да разбиеш един камък без да правиш никаква операция, извънтелесно, е истинска революция. Странно е, че  дори този революционен метод, вече е остарял. За мен е необяснимо от чисто професионална гледна точка, защо напоследък младите лекари нямат желание да се занимават с това. Като чисто професионално предизвикателство, за мен е учудващо, че не искат да го поемат.

Може би искат по-бърза реализация…

Как така? Нали трябва да дадеш, за да получиш? Няма как да се получи от днеска за утре и всичко на тепсия. Ако на човек му влезе тази специалност в кръвта, когато се потопи в нея, е безкрайно завладяващо.

След хирургическата интервенция, налага ли се допълнително лечение или операцията е достатъчна за пълно излекуване?

България е известна с най-много минерални извори след Исландия. Ние тук имаме един дар Божи, който изобщо не ценим. Най-парадоксално е, че българина изобщо не пие вода. Ще намери хиляда причини, за да не го прави. А само с увеличаването на количеството течности, може да се профилактира напълно образуването на камъни.

Кой е най-интересният случай в практиката Ви?

Всеки случай сам по себе си е уникален, но това, което за мен беше изключително предизвикателство и то по стечение на обстоятелствата, че в нашата болница имаме великолепни специалисти по кардиохирургия, беше един може би втория ми случай. Това беше един млад пациент с тумор на бъбрека и изключително голям тромб в горната празна вена, който стигаше до предсърдието. Предизвикателството беше наистина огромно, защото той нямаше никакви разсейки. Обсъдихме случая с колегите и оперирахме. Аз махнах тумора, колегите го включиха на екстракорпорално кръвообращение и през предсърдието извадиха тромба. Той беше с около 1/3 по-малък от тумора. След това помогнахме на още около десетина души по този начин.

Вие много дълго сте работил в „Пирогов“, защо избрахте „Св. Анна“?

Точно 23 години. Клиниката по урология в „Пирогов“ във времето, в което аз отидох, беше най-елитната клиника не само в България, но и в цяла Югоизточна Европа. Там идваха най-големите световни специалисти. Имаше обмен на кадри с най-голямата болница в Мюнхен. В началото Ви казах едно име - Григор Гоцев, който беше изключителен хирург. Жалкото е, че си отиде на 41 години. Ако беше жив, нещата в урологията щяха да са съвсем други. Благодарение на него, българската урология беше поставена на правилните релси на развитие. За мен това беше уникален шанс. Идва обаче един момент, когато рутината те поглъща и човек трябва да намери някакъв друг вид предизвикателство, за да продължи да функционира.

Как се разтоварвате?

Както се разтоварва всеки. Почивам си. Пасивната почивка за мен е най-пълноценна. Въпросът е човек да намери достатъчно време за себе си. Успявам да го направя.

Снимка: Надежда Ненова

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eEBF

Роза 03.04.2023 12:08:03

Можели някой да ми даде телефон номер на д-р Абаджиев

Станка 05.03.2020 11:54:36

Др.Абаджиев вие не сте доктор вие сте БОГ който дарява живот. Сърдечно ви благодаря за моя живот защото вие направхте чудо за да живея сега.Бъдете жив и здрав

Йоана 23.11.2019 19:44:49

Благодаря Ви, доктор Абаджиев, за професионализма на първо място,както и за това,че сте толкова лъчезарен :)

Нейков 15.01.2019 12:20:10

Поздрави на Д-р Абаджиев! Драги Мишо, да не забравяме и откъде почна екстракорпоралната литотрипсия.....

Гост 20.01.2019 15:30:01

От ВМА-май 1986 г.

Гост 14.01.2019 15:54:05

Каква е цената на брахитерапията.Са на простатата.

Др. Савов 13.01.2019 13:28:55

Мога да поздравя сърдечно Д-р Абаджиев за неговото високо професионално и човешко постоянство! В Германия клиничната онкология продължава да се практикува от уролози с онкологичната допълнителна специалност, не се губят седмици за онкологични комисии. А Урологията на Регенсбург се разви от Професор Виланд, личен приятел, а сега се води от Проф. Бургер. По същото време се създадоха и центровете в Дегендорф-Проф.Карл,Ландсхут - Проф. Ротенбергер, и в Щраубинг - моят втори дом, с Проф. Набер, моя втори баща. Няма друга такава благодарна специалност като Урологията!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК
20.07.2024 13:26:02

Продължава spam-кампанията, използваща името на НЗОК

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) продължават да пристигат ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...