Четвъртък, 04 Юни 2020
01
ноем
 

Из вестниците: Агресия в спешното, извинителни бележки, подкуп за лекар

Вторник, 01 Ноември 2016 | 15:08:25


„Районният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за 18-годишния Димитър

„Районният съд в Пазарджик постанови постоянен арест за 18-годишния Димитър Костадинов, който в четвъртък преби д-р Гергана Анчева и охранител в спешното отделение на местната държавна болница.“ Това пише днес „24 часа“, като припомня, че Костадинов е обвинен за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностни лица при изпълнение на служебните им задължения.

„Аргументът на съдията е, че обвиненият може да извърши друго подобно престъпление. Решението му ще бъде обжалвано пред окръжния съд“, уточнява публикацията.

„Димитър поиска да бъде освободен от ареста, защото се грижи за по-малката си сестра, тъй като баща му, който е пожарникар, бил на постоянни дежурства. Майката на момчето е починала от тежко онкологично заболяване. По време на делото стана ясно, че вече са разпитани 10 свидетели и са назначени три съдебни експертизи - две медицински за установяване на телесните повреди на пострадалите и психиатрична на обвиняемия. „24 часа“ научи, че при разпитите Димитър твърдял, че нищо не си спомня за случилото се, което наложило да му бъде назначена психиатрична експертиза“, четем още във вестника.

В коментар на този и подобни случаи председателката на асоциацията на спешните медици д-р Десислава Кателиева отбелязва пред „Стандарт“: „Да, факт е, че през последната година има намаление на броя физически нападения над нас, но лошото е, че те стават все по-яростни. Лошото е, че тази година има два случая, в които младежи ни нападат, 16-18-годишни младежи, и не ни е ясно откъде тази ярост от тези хора, които нямат достатъчно житейски опит. Преди време дедите ни са възпитавани с уважение към лекаря, към учителя, попа и кмета, а сега бият лекари и деца.“

По думите й, вербалната агресия в спешните отделения е често срещана. „Вие разбирате ли, че влиза пациент, който страда, пациент, на който трябва да му помогнеш, а близките му започват да ти крещят и да те заплашват, да те обиждат. Нямате представа каква ескалация на вербална агресия в момента е в спешните отделения. Те ни заплашват още на вратата, преди да сме видели за какво идват. Заплашват ни вътре в кабинета например, не можем да изведем придружителите навън, защото нямаме нормални чакални, в които да чакат. Никъде по света придружителят няма място в спешното отделение. Те ни отнемат времето, в което ние трябва да се грижим за пациентите си, като ни обиждат. Смятате ли, че без да те провокират, ти ще обидиш някого? Да не казвам за случаи, в които ни предупреждават, че когато излезем от болницата, ще се саморазправят с нас. Това е една агресия спрямо нас, която аз не мога да разбера от какво е породена. Ние не сме имали още контакт помежду си и вече агресията е факт“, разказва д-р Кателиева.

Според близките на младежа обаче ситуацията е била коренно различна. „След като синът ми Сашо бе докаран с линейката, Димитър и шофьорът на линейката са го свалили и е бил оставен в коридора, където дълго време е лежал безпомощен. Никой не го е прехвърлил в друга носилка и не е дошъл лекар да го поеме. Момчето е с размазана глава, разкъсано лице, обезобразен. Въпросната лекарка излиза и започва да пъди племенника ми Димитър от коридора, те дори не са били в отделението. Лъжа е, че тя е преместила момчето на другата носилка - това са направили брат ми, племенникът ми, съпругата ми и шофьорът на линейката. А д-р Анчева се обърна и заяви: "Аз този няма да го лекувам!". И си замина. Синът ми е лежал от 11.30 до 17.30 часа - 6 часа - в Бърза помощ. Чак тогава го настаниха в УНГ отделение“, разказва чичото на арестувания младеж Ангел Костадинов. Според него момчето не е удряло лекарката. „Няма удари, нито един! Имаше блъсканица - ръце в тяло, като първа започна тя. Започна с нецензурни думи, които ме е срам да цитирам, може да попитате нея, да видите как псува лекар“, коментира пред „Стандарт“ той.

Ежедневниците се спират и на решението, взето по отношение на извинителните бележки в училище. „Отсъствията по болест вече ще се извиняват с медицинска бележка, в която обаче лекарите ще посочват номер от амбулаторния лист, от документ за преглед в спешен кабинет или от болница при лечение. Това съобщиха от МОН. Още в началото на учебната година вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че ще работи в посока пресичане на порочната практика, при която учениците си извиняват отсъствията с фалшиви медицински бележки“, пише „Монитор“.

„След разговори между нея и министъра на здравеопазването д-р Петър Москов бяха предприети действия за стриктно регламентиране на случаите на отсъствие от училище по медицински причини, както и за документиране и контрол на тези случаи, обясниха от ведомството“, допълва вестникът и продължава: „Д-р Москов е поискал директорите на регионалните здравни инспекции да информират болници на територията на областта за новите изисквания.

В указанията се посочва, че отсъствие от училище по болест, което например налага лечение у дома или процедури в амбулаторни условия, се извинява от лекаря в съответната болница, център за спешна помощ или спешно отделение. Това важи например за случаи, когато детето е болно от грип или е било прието в спешен кабинет.“

Пресата отбелязва и друга информация, оповестена през вчерашния ден. „48-годишен лекар от Велико Търново е задържан и обвинен в получаването на пари за лечение от пациентка, съобщиха от МВР.

В хода на разследването е установено, че 48-годишният лекар е поискал и получил на три пъти сумата от общо 600 лв. от семейство от Габрово за лечението на тяхна близка, която страдала от рак на гърдата. При извършен личен обиск в медика били намерени пари, получени за извършен в същия ден медицински преглед, хоспитализиране и лечение. След доклад на материалите в прокуратурата докторът е привлечен в качеството на обвиняем“, пише „Телеграф“.

„Взета му е мярка за неотклонение "подписка". По неофициална информация подкупният лекар е работил в Комплексния онкологичен център във Велико Търново. По време на разпитите той се оправдал, че взел парите от пациентката, защото мислел, че са му дадени като благодарност, за да се почерпи“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
T8Wn


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас
03.06.2020 17:21:18 Надежда Ненова

Проф. Паскалев: Дори и само за двама пациенти, кръстосаното донорство трябваше да бъде разрешено у нас

„Кръстосанато донорство се случва на база случайност. Тя може да предопредели и повече и по ...

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения
03.06.2020 16:36:09 Невена Попова

Доц. Узунов: Ще правим PCR диагностика за пациенти на общински лечебни заведения

От днес в столичната Втора многопрофилна болница за активно лечение ще се правят PCR тестове на в ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...