Събота, 16 Ноември 2019
30
апр
1
 

Из пресата: Лечение в чужбина, имунизации, пушене на закрито

Понеделник, 30 Април 2018 | 09:18:40
1

„Пенсионери и болни все по-често емигрират, за да се лекуват в чужбина, показа проверка на „24 часа”. Поводът за нея бе историята на Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария, родена с увреждания. Майката обяви, че заминава за Холанд

„Пенсионери и болни все по-често емигрират, за да се лекуват в чужбина, показа проверка на „24 часа”. Поводът за нея бе историята на Красимира Обретенова и дъщеря й Пасионария, родена с увреждания. Майката обяви, че заминава за Холандия, за да може да я лекува и за да протестира по този начин срещу системата”, четем днес във вестника, който отбелязва: „Оказва се, че техният случай въобще не е изолиран и дори може да се говори за нова тенденция в емиграцията.

Възрастни хора, чиито наследници от години са зад граница, се изселват при тях, за да получат безплатни медицински грижи. Родители на болни деца също се хващат на работа в чужбина, за да им осигурят социална грижа и интеграция. Все още няма точна статистика по въпроса, но в социалните медии на българи зад граница има десетки подобни истории и съвети как роднините им могат да се възползват от европейското право на избор в коя страна да се лекуват”, пише изданието.

В крайна сметка обаче разходите за голяма част от здравните емигранти се покриват от българската НЗОК, посочва вестникът, с което опровергава тезата си за емиграция на лекуващите се зад граница българи.

„Понякога това става и чрез сключване на трудови договори. Така например Испания твърди, че 14 българи са източили над 1,5 милиона евро за бъбречни трансплантации. Те са успели да си осигурят място в испанската листа на чакащите за операции, след като са изгубили надежда, че някога ще бъдат трансплантирани в България. Властите в Мадрид смятат, че това е станало чрез представяне на фиктивни трудови договори, което е лишило испански пациенти от орган”, припомня случая всекидневникът и посочва, че дълговете на НЗОК към Испания са общо 21 милиона лева.

„Най-много са към Германия -128 млн., въпреки че там живеят приблизително толкова българи, колкото и в Испания. Според германските власти голяма част от разходите са за пенсионери. Сред тях имало пациенти, дошли да се лекуват в последен стадий на болестта (една от големите празноти в България е липсата на палиативни грижи). Затова здравните надзорници в Берлин са се оплакали и са искали съдействие от българските си колеги”, четем още във вестника, който припомня и скандала с дълговете на НЗОК към чужди здравни фондове.

Няколко издания се спират на имунизациите у нас и по-специално на отчет от РЗИ в Пловдив за отказите от имунизация от началото на годината досега. „40 отказа от началото на годината до момента са получили в РЗИ - Пловдив, от майки, които не искат да имунизират децата си. Според родителките ваксините били вредни и причинявали аутизъм и други заболявания, което категорично се отрича от науката. Точно обратното - благодарение на ваксините у нас са изкоренени заболявания като например: полиомиелит, коклюш и дифтерия. Това съобщи д-р Петринка Крачанова от имунизационния кабинет на РЗИ – Пловдив”, четем в „Телеграф”.

„Всички неимунизирани деца са заради отказите на родителите им да го направят. Причините са различни, но най вече хората вярват на писания в интернет вместо на лекарите. Глобата за откази е между 50 и 100 лева и тя изобщо не плаши майките. Те не само се крият от здравните власти, но не искат да получават и писмата, които им изпращат. 2/3-ти от изпратените писма се връщат, казват от РЗИ-Пловдив. В последните 5-6 години са били наложени 50 глоби”, допълва вестникът.

„Монитор” пък разговаря по темата с главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който отбелязва, че за втора поредна година Европа се сблъсква с безпрецедентна морбилна епидемия, която на практика засегна почти всички страни в континента. „Най-тежка е ситуацията в Румъния. Там епидемията започна в края на 2016 година и за година и половина има 46 починали деца”, посочва д-р Кунчев и коментира: „Не е нормално в 21-ви век в европейска страна да умират деца от ваксинопреодолими инфекции. В момента около България е доста напрегнато. В Гърция и Сърбия вече има по над 2000 случая, както и починали деца. Така че когато се случва нещо подобно около нас, не можем да бъдем спокойни. Всъщност няма как да не се осъществи внос, защото хората пътуват, контактуват помежду си, заболяването е силно заразно. Въпросът е да не позволим възникването на епидемични взривове”.

„Стандарт” пък съобщава, че и БСП се присъединява към гласовете за смекчаване забраната за тютюнопушене на закрити обществени места у нас. „БСП е готова да подкрепи предложението за отмяната на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията”, пише вестникът, като цитира депутата от левицата Спас Панчев.

„Смятам, че предложението на Валери Симеонов е разумно, защото българинът живее в стрес и няма нищо лошо, когато отиде в заведенията, да си запали една цигара, обяви Спас Панчев. И допълни: И това го казвам аз, който съм непушач”, четем във вестника. „Изказването на депутата от БСП връща интригата за това дали няма да падне пълната забрана за пушене в заведенията. Този въпрос е актуален не само в България, но и в Европа.

Преди дни стана ясно, че преразглеждане на европейската директива може да се случи по време на австрийското председателство на ЕС. Австрия бе една от държавите, които от началото на годината върна залите за пушачи с аргумента, че е искане на туристическия бранш”, пише още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5D4d

Elf 30.04.2018 09:49:23

Urodite oz RZI si misliat che mogat da natiskat roditelite kakto semeinite lekari.Pri parvite globi takiva hubavi dela kam Mejdunarodnia sad po pravata na choveka ste ima che napravo ste sednaz na edin 36 santimetrov.Publikaciite v presata otdelno.


Още новини
Средната възраст на медсестрите у нас е 50 г., броят им двойно по-малък от нужния
15.11.2019 19:09:38

Средната възраст на медсестрите у нас е 50 г., броят им двойно по-малък от нужния

В момента у нас се падат  429 медицински сестри на 100 000 души население, докато в дру ...

БЛС предлага със 100% да се увеличи цената за вродени лицеви малформации
15.11.2019 17:35:26 Надежда Ненова

БЛС предлага със 100% да се увеличи цената за вродени лицеви малформации

Намаление на прогнозните хоспитализации и увеличение на цените на 220 клинични пътеки предложи БЛ ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...