!
Вторник, 23 Юли 2024
14
окт
7
 

И Валери Симеонов предложи закон за разделяне на БАПЗГ

Понеделник, 14 Октомври 2019 | 16:02:42 Надежда Ненова
7

НФСБ предложи свой закон, с който различните здравни специалисти да имат отделни съсловни организации. И в този проект, както и в проекта на Мая Манолова, внесен от БСП, в сегашната организация, която представлява всички специалисти по здравни грижи &n

НФСБ предложи свой закон, с който различните здравни специалисти да имат отделни съсловни организации. И в този проект, както и в проекта на Мая Манолова, внесен от БСП, в сегашната организация, която представлява всички специалисти по здравни грижи – БАПЗГ, остават само медицинските специалисти (клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, ортопедични техници, масажисти с нарушено зрение, санитарни инспектори).

Съответно и в проекта на Валери Симеонов, както и в проекта на Мая Манолова, е предвидено Съсловната организация на зъботехниците да е Българска асоциация на зъботехниците (БАЗ), на помощник-фармацевтите по смисъла на този закон е Българска асоциация на помощник-фармацевтите (БАПФ), на медицинските сестри да е Асоциация на българските медицинските сестри (АБМС), на акушерките - Алианс на българските акушерки (АБА), на фелдшерите и лекарските асистенти - Българска асоциация на фелдшерите и лекарските асистенти (БАЛАФ) и на рехабилитаторите и кинезитерапевтите - Асоциация на физиотерапевтите в България (АФБ).

Според текстовете в закона на НФСБ извън тези съсловни организации, могат да се създават и други съсловни организации от регулираните професии. Медицинските специалисти от съответната регулирана професия с новосъздадена съсловна организация, излизат от представляващата ги Българска асоциация на професионалисти по здравни грижи.

И в двата законопроекта е предвидено представителите на конгресите на съсловните организации да се избират от общите събрания на регионалните колегии.

Представителността в проект на НФСБ е един делегат на 70 членове - за АБМС , един делегат за 30 членове за АБА, един делегат за 30 членове за БАПФ, един делегат на 30 членове - за БАЛАФ, един делегат на 10 членове - за БАЗ, един делегат на 30 членове за АФБ и един делегат на 30 членове на БАПЗГ.

Представителността в проекта на Манолова пък е съответно един делегат на 70 членове - за АБМС , един делегат за 30 членове за БАПФ, един делегат на 30 членове - за БАЛАФ, един делегат на 10 членове - за БАЗ, един делегат на 30 членове за АФБ и един делегат за 75 членове на БАПЗГ.

„Като асоциирани към БАПЗГ, професионалните права и законните интереси на медицинските специалисти нямат необходимото представителство касаещо както специфичните здравни грижи, така и предлаганата от тях квалифицирана медицинска помощ. Липсата на равнопоставена и отделна съсловна организация на специфичните професии на лекарските асистенти и фелдшерите, и другите медицински професии от направление Здравни грижи , като регулирани професии в областта на здравеопазването не е в синхрон с §4в от „Допълнителните разпоредби на Закона за висшето образование”, пише в мотивите към проекта на НФСБ.

„В сегашната нормативна уредба няма правна възможност за налагане на дисциплинарни наказания за нарушение на професионални, етични или други правила, относно медицинските дейности извършвани от лекарските асистенти /фелдшери, както и от специфичните дейности на другите медицински професионалисти. Това води до понижаване качеството на осъществяваната медицинска и здравна дейност, до безнаказани злоупотреби при упражняването на професията и до разделение на професионалистите. Липсата на адекватни професионални регистри за определени съсловия създава невъзможност за провеждане на всеобхватен и адекватен контрол за спазване на здравното законодателство от лицата, упражняващи квалифицирана медицинска помощ и здравни грижи“, допълват още от партията.

За създаването на такъв закон протестиращите медицински специалисти настояват още от първия протест през март. Тогава те заявиха искания за достойни условия на труд, адекватно заплащане и свой закон, който да отговаря на най-важните изисквания за равнопоставеност и представителство на отделните медицински професии. Според медицинските сестри, акушерките и фелдшерите всяка от регулираните професии в здравеопазването трябва да се представлява от отделна съсловна организация, която в максимална степен да защити правата и интересите на своите членове.

Припомняме, че през май д-р Даниела Дариткова каза, че няма да подкрепи разделяне на съсловна организация. „Категорично мога да заявя е, че докато съм председател на комисията по здравеопазване в парламента и отговарям за политиката по здравеопазване на ГЕРБ, няма да допусна разделяне на съсловна организация, за която съм убедена, че всички професионални направления са представени в нея и интересите им са защитавани максимално добре“, каза тя по време на дискусия, организирана от БАПЗГ по повод Международния ден на акушерките - 5-ти май, Международния ден на професионалистите по здравни грижи - 12-ти май и участието на БАПЗГ в кампанията „Nursing now” на Световната здравна организация (WHO) и Международния съвет на сестрите (ICN).

Проектът за закон на НФСБ може да видите тук. 

Проектът на Мая Манолова, внесен от БСП, може да видите тук. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sKaE

Zizi 15.10.2019 23:10:22

Е явно няма да гласувам за ГЕРБ. Госпожа Даридкова не ми харесва още от самото начало, сега разбирам защо. Много слабо представяне.Ще е за сметка май на ректорат.

Санитарката Милка 15.10.2019 20:53:02

Най после......... Дано се случи , това ще бъде началото на промяната !

Лъчко Акъла 15.10.2019 20:49:05

Уважаеми журналисти , не се правете на умрели лисици , а обявете спокойто , високо и ясно че цялата парламентарна група на Патриотичен фронт се е подписала и внесла Проектозакона , което им прави чест ! Не се срамувайте бе.......... :))))))

Йорданова 15.10.2019 16:19:35

Всичко е сомо проект.Кога да очакваме реалност?

Вашата... 15.10.2019 13:29:11

Идват избори. Всички ще се наредят на опашката като съавтори на законопроекта.А досега къде бяха?

Гост 14.10.2019 22:51:17

Да, ама Милка и Станка не щът да си вървът. .

Патриот майтапчия 14.10.2019 16:56:07

Щом като и гусин В. Симеонов е предложил закон, ще потръгнат нещата! Вервайте!


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...