!
Събота, 22 Юни 2024
28
март
2
 

И МУ София реагира срещу изказването на Таня Андреева за ИСУЛ и Александровска

Понеделник, 28 Март 2022 | 16:35:57
2

Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня Андреева във връзка със столични болници, Медицинският университет в София е поредната структура, която реагира на думите ѝ. Миналия вторник, 22 март, по време на дискусия з

Седмица след скандалното изказване на бившия здравен министър д-р Таня Андреева във връзка със столични болници, Медицинският университет в София е поредната структура, която реагира на думите ѝ.

Миналия вторник, 22 март, по време на дискусия за кадровия дефицит в здравния сектор бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева заяви, че ако ИСУЛ и „Александровска“ болница бъдат закрити, „никой няма да разбере, че ги няма“. 

Ден по-късно с остра реакция излязоха и двете лечебни заведения, а днес към тях се присъединява и МУ София.

„Категорично заявяваме, че изказването на д-р Андреева е невярно, неприемливо и тенденциозно. Тя е публична фигура и работи твърде дълги години в сектора, за да си позволява такова отношение към общественото здраве.

Бихме искали да заявим ясно, че това не са болници „на командно дишане“, както ги определя д-р Андреева, а са значими болнични, консултативни, научни и образователни центрове“, се посочва в изявлението на университета, подписано от неговия ректор акад. Лъчезар Трайков.

„Не можем да пренебрегнем фактите по отношение на болничната и доболнична помощ, които са от значение за пациентите в национален мащаб:

Множество клиники, лаборатории и отделения, които са уникални за страната и такива, които са с най-голям капацитет и експертен ресурс в България;

Многопрофилни спешни центрове, на които населението разчита в случай на сериозни катаклизми, каквато беше пандемията от Ковид-19. Спешни центрове, които носят загуби, а не печалби на болницата, поради което не са развити в повечето болници, особено в частните;

Единствена възможност за лечение за огромен брой пациенти от цялата страна, с тежки заболявания, които изискват дълъг и скъп болничен престой, който те сами не могат да заплатят“, отбелязват от ВУЗ-а.

В позицията на университета се подчертава още,  че хиляди студенти, специализанти и докторанти в областта на медицината, фармацията и здравните грижи разчитат за своята качествена подготовка на тези болници. От МУ София посочват, че там те се обучават на изключително високо ниво, учат се и работят в екипите на международно признати авторитети във всички области на медицината, ръководители на национални медицински научни дружества, експерти към съвети и комисии на Министерство на здравеопазването по различни клинични дисциплини.

„В двете лечебни заведения нашите млади лекари могат да развиват научна дейност, да се включат достойно в международни екипи, да попиват световен опит и да го привнесат в практиката у нас. Това важи с пълна сила и за опитните ни и дългогодишни преподаватели, които не спират да се развиват в научно и професионално отношение, благодарение на достъпните в двете болници технологично оборудване, експертни мрежи и възможности за обмен на опит по международни проекти“, пише още в позицията.  

„В заключение, бихме искали отново да подчертаем, че изказването на д-р Андреева е абсолютно неприемливо за нас.

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и УМБАЛ „Александровска“ са университетски клинични бази от огромно значение за националната здравна система. А общественото здраве трябва да е основен приоритет на всяко медицинско лице, каквото е и д-р Андреева. И това е неотменна част от ценностите, които ние в Медицински университет-София поддържаме и на които учим нашите студенти“, завършва акад. Трайков.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jbwN

стар доктор 28.03.2022 19:14:54

И Таня Андреева мина на хранилка при лобито на частните болници.

Гост 29.03.2022 11:31:21

Ми откак беше директор на Шейново, кара на диета. Все чака някое топло директорско местенце (ех, ако може и в МЗ), но не й се получава. Сега пробва с частниците, ама там навалицата е голяма...


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 311 направени теста. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...