Сряда, 29 Март 2023
05
март
 

Проф. Джошуа Мошонов:

И ние има какво да научим от българските лекари

Вторник, 05 Март 2019 | 13:12:51 Надежда Ненова


Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичн

Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичната лекарска колегия (СЛК) и болницата, казаха проф. Джошуа Мошонов, клиничен доцент и ръководител на катедрата по Ендодонтия при Hebrew University, и председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев на пресконференция днес.

„Днес „Адаса“ има два центъра в Йерусалим с хиляда болнични легла. Ние се гордеем, че сме лидери в медицината в Израел и за нас е голямо удоволствие да направим тази връзка с българската медицина и да напреднем заедно, защото и ние има какво да научим от българските лекари“, каза проф. Мошонов.

„СЛК изцяло поема специализациите на всички колеги, които имат желание и които са препоръчани от ръководителите на лечебните заведения. Колко души ще заминат зависи от потребностите на лечебните заведения – в кои специалности имат трябват хора. Първите курсове, които ще направим в Израел, са за акушер-гинеколози“, уточни д-р Меджидиев.

Той поясни, че допълнителна клауза в договора между СЛК и болница „Адаса“ дава възможност на лекари от израелската болница също да осъществяват лексикони курсове и да помагат в оперативна и всякаква дейност в лечебните заведения, когато има нужда от това. „Работим и в насоката на развиване на дигитализацията. Идеята ни е много скоро да осъществим с големите лечебни заведения в България телекомуникация, или телемедицина между двете структури, за да може обменът да се осъществи по-лесно“, допълни д-р Меджидиев.

Проф. Мошонов разказа, че макар и роден в Израел, има тясна връзка с България, тъй като родителите му са от Сливен. Това е и причината самия той да говори български, както и да е щастлив от възможността български лекари да се обучават точно в тази болница. Той подчерта, че договорът между СЛК и „Адаса“ е за една година, но може да бъде продължен безсрочно.

В СЛК има създадена комисия, която да одобрява кандидатите. Основният критерий, който ще се зачита, е да бъдат препоръчани от началник клиника  или съответно от директора на лечебно заведение. Съответно, поемайки тези специализации, СЛК и директорите на лечебните заведения, колегите-специализанти се ангажират три или пет години да работят в съответното лечебно заведение.

Фонд „Лекарска взаимопомощ“ се финансира изцяло от СЛК, заделяйки частично от членския внос, който лекарите от София внасят, като участие имат и ръководители на лечебни заведения. Очакваме участие и на други компании, които имат желание да помогнат за специализациите. До момента обаче мога да кажа, че за три месеца СЛК натрупа над 50 000 лв. във Фонда, а 15 болници са заявили готовност да се включат в него.

Д-р Асен Меджидиев поясни, че идеята на този фонд е на младите лекари да се подсигурят курсове за специализация по един или два пъти в годината, за 5-годишния им курс на обучение.

Той припомни, че СЛК има договорни отношения и с Бернския университет, Швейцария. „Вече двама души от „Пирогов“ заминаха на специализация в областта на детската коремна и детската гръдна хирургия и от 11 февруари специализират там. В тяхното финансиране се включи и директорът на лечебното заведение“, каза д-р Меджидиев.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
VsqB


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС
28.03.2023 17:59:47

НЗОК предлага удължаване на срока на действащия договор с БФС

НЗОК предлага сега действащият договор с Българския фармацевтичен съюз (БФС), който изтича на 31 ...

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции
28.03.2023 17:22:08

САЩ: Прилагат назален гел за превенция на следоперативни инфекции

Назалният гел XF-73 на американската компания Destiny Pharma вероятно ще се окаже надеждно средст ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...