Сряда, 02 Декември 2020
05
март
 

Проф. Джошуа Мошонов:

И ние има какво да научим от българските лекари

Вторник, 05 Март 2019 | 13:12:51 Надежда Ненова


Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичн

Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичната лекарска колегия (СЛК) и болницата, казаха проф. Джошуа Мошонов, клиничен доцент и ръководител на катедрата по Ендодонтия при Hebrew University, и председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев на пресконференция днес.

„Днес „Адаса“ има два центъра в Йерусалим с хиляда болнични легла. Ние се гордеем, че сме лидери в медицината в Израел и за нас е голямо удоволствие да направим тази връзка с българската медицина и да напреднем заедно, защото и ние има какво да научим от българските лекари“, каза проф. Мошонов.

„СЛК изцяло поема специализациите на всички колеги, които имат желание и които са препоръчани от ръководителите на лечебните заведения. Колко души ще заминат зависи от потребностите на лечебните заведения – в кои специалности имат трябват хора. Първите курсове, които ще направим в Израел, са за акушер-гинеколози“, уточни д-р Меджидиев.

Той поясни, че допълнителна клауза в договора между СЛК и болница „Адаса“ дава възможност на лекари от израелската болница също да осъществяват лексикони курсове и да помагат в оперативна и всякаква дейност в лечебните заведения, когато има нужда от това. „Работим и в насоката на развиване на дигитализацията. Идеята ни е много скоро да осъществим с големите лечебни заведения в България телекомуникация, или телемедицина между двете структури, за да може обменът да се осъществи по-лесно“, допълни д-р Меджидиев.

Проф. Мошонов разказа, че макар и роден в Израел, има тясна връзка с България, тъй като родителите му са от Сливен. Това е и причината самия той да говори български, както и да е щастлив от възможността български лекари да се обучават точно в тази болница. Той подчерта, че договорът между СЛК и „Адаса“ е за една година, но може да бъде продължен безсрочно.

В СЛК има създадена комисия, която да одобрява кандидатите. Основният критерий, който ще се зачита, е да бъдат препоръчани от началник клиника  или съответно от директора на лечебно заведение. Съответно, поемайки тези специализации, СЛК и директорите на лечебните заведения, колегите-специализанти се ангажират три или пет години да работят в съответното лечебно заведение.

Фонд „Лекарска взаимопомощ“ се финансира изцяло от СЛК, заделяйки частично от членския внос, който лекарите от София внасят, като участие имат и ръководители на лечебни заведения. Очакваме участие и на други компании, които имат желание да помогнат за специализациите. До момента обаче мога да кажа, че за три месеца СЛК натрупа над 50 000 лв. във Фонда, а 15 болници са заявили готовност да се включат в него.

Д-р Асен Меджидиев поясни, че идеята на този фонд е на младите лекари да се подсигурят курсове за специализация по един или два пъти в годината, за 5-годишния им курс на обучение.

Той припомни, че СЛК има договорни отношения и с Бернския университет, Швейцария. „Вече двама души от „Пирогов“ заминаха на специализация в областта на детската коремна и детската гръдна хирургия и от 11 февруари специализират там. В тяхното финансиране се включи и директорът на лечебното заведение“, каза д-р Меджидиев.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
%ru3


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ
01.12.2020 20:41:29

Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ

Едва месец след като напусна поста на директор на СРЗИ, д-р Данчо Пенчев отново оглавява столична ...

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия
01.12.2020 17:17:37

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия

Парламентарната здравна комисия ще гласува на второ четене измененията на Закона за здравето, ста ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...