Вторник, 17 Май 2022
05
март
 

Проф. Джошуа Мошонов:

И ние има какво да научим от българските лекари

Вторник, 05 Март 2019 | 13:12:51 Надежда Ненова


Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичн

Болница „Адаса“ в Израел, където ще се обучават българските лекари, има всички условия, в които да се правят специализации във всички медицински дисциплини на най-високо ниво. Това е главната причина за сключването на договора между Столичната лекарска колегия (СЛК) и болницата, казаха проф. Джошуа Мошонов, клиничен доцент и ръководител на катедрата по Ендодонтия при Hebrew University, и председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев на пресконференция днес.

„Днес „Адаса“ има два центъра в Йерусалим с хиляда болнични легла. Ние се гордеем, че сме лидери в медицината в Израел и за нас е голямо удоволствие да направим тази връзка с българската медицина и да напреднем заедно, защото и ние има какво да научим от българските лекари“, каза проф. Мошонов.

„СЛК изцяло поема специализациите на всички колеги, които имат желание и които са препоръчани от ръководителите на лечебните заведения. Колко души ще заминат зависи от потребностите на лечебните заведения – в кои специалности имат трябват хора. Първите курсове, които ще направим в Израел, са за акушер-гинеколози“, уточни д-р Меджидиев.

Той поясни, че допълнителна клауза в договора между СЛК и болница „Адаса“ дава възможност на лекари от израелската болница също да осъществяват лексикони курсове и да помагат в оперативна и всякаква дейност в лечебните заведения, когато има нужда от това. „Работим и в насоката на развиване на дигитализацията. Идеята ни е много скоро да осъществим с големите лечебни заведения в България телекомуникация, или телемедицина между двете структури, за да може обменът да се осъществи по-лесно“, допълни д-р Меджидиев.

Проф. Мошонов разказа, че макар и роден в Израел, има тясна връзка с България, тъй като родителите му са от Сливен. Това е и причината самия той да говори български, както и да е щастлив от възможността български лекари да се обучават точно в тази болница. Той подчерта, че договорът между СЛК и „Адаса“ е за една година, но може да бъде продължен безсрочно.

В СЛК има създадена комисия, която да одобрява кандидатите. Основният критерий, който ще се зачита, е да бъдат препоръчани от началник клиника  или съответно от директора на лечебно заведение. Съответно, поемайки тези специализации, СЛК и директорите на лечебните заведения, колегите-специализанти се ангажират три или пет години да работят в съответното лечебно заведение.

Фонд „Лекарска взаимопомощ“ се финансира изцяло от СЛК, заделяйки частично от членския внос, който лекарите от София внасят, като участие имат и ръководители на лечебни заведения. Очакваме участие и на други компании, които имат желание да помогнат за специализациите. До момента обаче мога да кажа, че за три месеца СЛК натрупа над 50 000 лв. във Фонда, а 15 болници са заявили готовност да се включат в него.

Д-р Асен Меджидиев поясни, че идеята на този фонд е на младите лекари да се подсигурят курсове за специализация по един или два пъти в годината, за 5-годишния им курс на обучение.

Той припомни, че СЛК има договорни отношения и с Бернския университет, Швейцария. „Вече двама души от „Пирогов“ заминаха на специализация в областта на детската коремна и детската гръдна хирургия и от 11 февруари специализират там. В тяхното финансиране се включи и директорът на лечебното заведение“, каза д-р Меджидиев.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
K*pD


Всичко за коронавируса
Още новини
Приеха меморандум за повишаване на стандартите в здравеопазването
16.05.2022 17:47:55

Приеха меморандум за повишаване на стандартите в здравеопазването

С приемането на Меморандум за повишаване на стандартите в сектора и апел за създаване на  Ст ...

ЕС вероятно ще се откаже от договора за доставка на COVID ваксината на Valneva
16.05.2022 17:19:17

ЕС вероятно ще се откаже от договора за доставка на COVID ваксината на Valneva

Европейската комисия потвърди, че е вероятно Брюксел да се откаже от договора за доставка на вакс ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...