Сряда, 30 Септември 2020
15
февр
12
 

И студентите лекарски асистенти поискаха самостоятелна професионално-съсловна организация

Петък, 15 Февруари 2019 | 12:22:18
12

Дни, след като Сдружението на фелдшерите

Дни, след като Сдружението на фелдшерите изпрати писмо до здравния министър с поредно искане за собствена професионално-съсловна организация, същото направиха и от Българската асоциация на студентите лекарски асистенти (БАСЛА).

Професията лекарски асистент е приемник на професията фелдшер у нас и се очаква след пенсионирането на последния фелдшер в страната работата на тези професионалисти да се поеме тъкмо от лекарските асистенти.

В писмото си от БАСЛ искат нормативно регламентиране на професионалните дейности на лекарските асистенти, което според тях ще бъде гаранция за пълноценна реализация на професионалистите в полза на обществото, както и предоставяне на законодателна възможност за членуване на професионалистите лекарски асистенти съвместно с практикуващите фелдшери в самостоятелна професионално-съсловна организация.

„Аргументираме отправените към Вас искания с предизвикателствата от настоящата действителност, възпрепятстващи професионалната реализация на дипломираните лекарски асистенти от първи випуск“, обръщат се от БАСЛА към здравния министър Кирил Ананиев.

„Обезпокоени сме от обстоятелството, че до настоящия момент не са регламентирани с нормативен акт професионалните дейности, които лекарските асистенти имат право да реализират съобразно квалификацията си. Това не е направено с актуализиране, дори с дописване на професията „Лекарски асистент“ след професия „Фелдшер“, на Наредба №1 на МЗ, регламентираща професионалните дейности, които медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти и здравни асистенти могат да извършват по назначение или самостоятелно. Обстоятелството е основание за работодателите на различни лечебни заведения да не назначават на работа лекарски асистенти поради невъзможност от изготвяне на длъжностните им характеристики“, посочват от Асоциацията в писмото си до министъра.

От там отбелязват още, че дипломираните им колеги са назначавани на работа безпрепятствено само в центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, на които МЗ е принципал.

„Ситуацията е абсурдна. В условията на дефицит на медицински кадри в здравеопазването лекарските асистенти, като квалифицирани по медицински модел специалисти – модел, различен от този на лекарите, с възможност за реализиране на консултативно-диагностична и терапевтична помощ, не могат да стартират професионалната си реализация. Същевременно обучението ни в Медицинския факултет е с хорариум 4896 часа (с обстойна подготовка по спешна и първична медицинска помощ) и предполага успешната ни реализация в тези структури – с възможността при адекватно законодателство да осигурим първична медицинска помощ на населението в малки и отдалечени от големите градове селища и най-вече там, където няма регламентирани лекарски практики. Моделът е успешно приложим в много страни“, посочват от БАСЛА.

„Не считаме за логично и си позволяваме да декларираме несъгласие с принудителното ни членство като асоциирани специалисти в Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) съгласно Закона за професионално-съсловните организации. Ние, студентите лекарски асистенти, се отнасяме с уважение към всяка медицинска професия, но считаме за нелогично професионалните ни интереси да се представляват пред държавните институции от професионалисти от друго съсловие, не познаващо спецификата на нашата професионална дейност. Факт е, че до настоящия момент БАПЗГ не сезира МЗ за необходимостта от нормативно регламентиране на професионалната дейност на лекарските асистенти“, подчертават от там.

Студентите лекарски асистенти се обявяват за ясни принципи и правила, равнопоставеност и идентичност на професията фелдшер/лекарски асистент, за да бъдат професионалистите от съсловието в полза на обществото. „В този смисъл споделяме и подкрепяме безусловно позицията на Сдружението на фелдшерите за самостоятелна професионално-съсловна организация, в която да членуваме съвместно. Подобна организация в България няма да бъде прецедент, защото аналогичните на нас специалисти в Холандия и Канада имат самостоятелни професионално-съсловни организации и постигат успехи в квалификационното развитие на кадрите с последваща удовлетвореност на пациентите в процеса на обслужването им“, допълват те.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5HE3

Генчева 16.02.2019 15:26:57

За журналята в България всичко е парамедици. Ами образовайте се

Борислав 15.02.2019 22:46:22

"Лекарски асистент" хора, а не мед. сестра-разликата е огромна!

чукча 08.04.2019 11:42:23

И каква е разликата, просвети ни! Пак работят под ръководството на лекар, който отговаря за всичките им решения и действия. Нямат самостоятелност нито практическа, нито административна, нито търговска...

Борислав 15.02.2019 22:37:39

Не само ситуацията е абсурдна, а изобщо начинът, по който в България се създават специалности-само заради еврофинансирането!?! Недоумявам как изобщо си позволяват "народните представители" да се гаврят със здравето на народа в България, а народът да продължава да спи?!! Специалността "лекарски асистент" е много ценена извън България,а в родната ни "демократична" република, се подиграват с обучаващите се студенти и вече завършили професионалисти! Как може за 5 години да не се открият работни места, завършилите да нямат ясна длъжностна характеристика законно и да се водят лекарските асистенти към сестрите-здравни грижи, след като това е специалност едно ниво под лекарите, трябва да е отделена - самостоятелно и да е на почит, защото лекарските асистенти не са маловажни, те са обучени да извършват жизненоважни и животоспасяващи дехности за населението-първична, спешна, неотложна и диагностично-консултативнаи медицински дейности! Не че нещо против ама къде се видяха тук сестрите, та лекарските асостенти да се принуждават в България от МЗ след като завършат утвърдени професионалисти да работят не по занаятът си, а като сестри????!

Негина Пипова 15.02.2019 21:20:46

Да, много изгодна професия за маниполация с нея в здравеопазването за нищо пари,за отговорностите за тежките случаи,които уж ще се поемат от лекари.Когато трябва да се изпълни задача със супер тежък случай фелдшера е лекар,а иначе е мед сестра .Заплатата е с 20 лв по висока от сестра и с 500 лвпо ниска от лекар Що за професия е???И с не регламентирани права,само задължения и отговорности!

ха 08.04.2019 11:47:26

Нарочно ли така неграмотно пишеш, мила ми Негина, или толкова си можеш? ... И за каква манипОлация става въпрос?

Емил ГОГОВ 15.02.2019 16:00:48

Понеже политиците не желаят да осигурят достойно заплащане, уважение и сигурност на досегашните работещи в Спешна помощ, решиха си проблемите с блъскане на конвеир, на парамедици и лекарски асистенти.

Ангелова 15.02.2019 19:13:33

Кой работи в спешна помощ ,преди и сега ,тук в България и Европа? Кой ще ви даде първа помощ и ще ви спаси живота?Кой ще ви носи по стълбите ? Знаете ли кой? Тези хора имат професия и тя се именува Фелдшер / вБГ/ или лекари асистенти .Тук не се говори за пари а за права.

Борислав 15.02.2019 22:44:48

Лекарски асистент не е създадена само за работа в ЦСМП или СО, образпвайте се повече за специалността, защото незнаещите не са предимство в държава като България-те най-лесно се манипулират,а точно това е идеята на депутатите да има повече незнаещи и повече извън България-политиката в България е това, а народът куса ли куса от празната паница!

Лека корекция 15.02.2019 19:18:44

Тук не се говори за пари, а за осигурено достойно заплащане, уважение и сигурност! За това говори г-н Гогов.

Иван Иванов 15.02.2019 14:29:06

Нещо логично което заслужава уважение . Смислено и стилно написано, като извадено от учебник. Четът ли учебниците си в МЗ ?

Генчева 16.02.2019 15:24:21

В България за журналятавсичко епарамедици. Ами образовайте се.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София
29.09.2020 19:46:08

Доц. Буланов и проф. Ланджов - на балотаж за декан на Медицинския факултет в МУ-София

Доц. Димитър Буланов и проф. Бойчо Ланджов са на балотаж за избор на декан на Медицинския факулте ...

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов
29.09.2020 17:29:29

Напусна ни врачанският хирург д-р Димо Николов

Врачанският хирург д-р Димо Николов е починал тази нощ, съобщава местното издание Modernavratza.c ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...