!
Събота, 18 Май 2024
14
май
53
 

Какво може и какво не може да направи д-р Стойчо Кацаров като служебен министър?

Петък, 14 Май 2021 | 14:18:56 Полина Тодорова
53

Служебният кабинет, който ще управлява страната до съставянето на редовно правителство, е вече факт.

Служебният кабинет, който ще управлява страната до съставянето на редовно правителство, е вече факт. Д-р Стойчо Кацаров бе изборът на президента Румен Радев за служебен министър на здравеопазването, а в гилдията надделява мнението, че той е личност с опит, професионализъм и визия за развитие на сектора. Със сигурност завидният опит на д-р Кацаров както в политиката, така и начело на една от най-сериозните структури в защита на правата на пациентите у нас чертаят профил на човек, който е добре запознат както със структурата на системата, така и с основните проблеми в нея за пациентите, но и за работещите в сферата на здравеопазването.

Големият въпрос пред него обаче е какви промени може да осъществи в сектора в качеството си на служебен здравен министър за краткото време на живот на служебния Министерски съвет.

Макар и на практика да има почти същите правомощия, с които разполага и редовният кабинет, служебният такъв и съответно членовете му са силно ограничени от факта, че действат в условия на разпуснат парламент. В този смисъл нито един важен за системата закон не би могъл да се промени. Той обаче би могъл да участва в извършването на други инициативи.

„Служебният министър на здравеопазването може да направи всичко, което е в правомощия му, а именно – да запази системата работеща, да направи предложения за бъдещи изменения на нормативната уредба, както и да предприеме одит и ревизии там, където смята, че се налага“, обясни за Zdrave.net специалистът по медицинско право адвокат д-р Мария Петрова.

По думите й д-р Кацаров може да предприеме и кадрови промени там, където това му е вменено като правомощия, тоест в структурите, на които той се явява работодател и орган по избора. За целта обаче ще е нужно провеждането на нови конкурси за Съветите на директорите съгласно Закона за публичните предприятия.

Адв. Петрова коментира и наложения мораториум над конкурсите в държавните болници, като посочи, че той няма обратна сила. В същото време нормативната база позволява, ако служебният министър открие основание, да проведе нов конкурс, въпреки че не е изтекъл мандатът за управление на стария. Тя обаче отбеляза, че в правилата им за провеждане са заложени определени срокове и е много малко вероятно да се стигне до реални промени. „Теоретично е възможно, но практически е почти невъзможно“, отбеляза тя. Дори да се стигне до конкурс за ново управление, старото ръководство ще управлява структурата, докато няма вписване на Съвета на директорите в Търговския регистър, което има конститутивно действие, допълни адв. Петрова.

Краткото време, през което се очаква да работи служебният кабинет, може да се окаже и пречка за промяна на медицинските стандарти. Въпреки че за това призоваха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, според адв. Петрова е малко вероятно те да бъдат променени в мандата на д-р Кацаров. Тя посочи, че част от тях все още не са завършени. На следващо място – бидейки подзаконов нормативен акт, те подлежат на обществено обсъждане в срок от един месец, който може да бъде удължаван, поясни адв. Петрова. „Когато не си спазил тези срокове, ти имаш порок в процедурата и съответно отваряш врата на Върховния съд да излезе с позиция, че тя не е спазена“, обясни тя.

Служебният здравен министър обаче би могъл да предприеме промени, свързани със специализацията на бъдещите медици. „Той би могъл да направи предложения или за съвсем нова наредба, или да предложи изменения в настоящата, както и в Кодекса за социално осигуряване по повод осигурителните рискове на лекарите-специализанти“, разясни тя.

В контекста на епидемията на COVID, възможна работа на д-р Кацаров би могла да е в насока одит в различния направления. За пример адв. Петрова посочи закупената апаратура и извършени ремонти без обществена поръчка в болниците, в които МЗ е принципал.

Проверка може да се направи и на всички решения, взимани в условията на епидемия – дали те са протоколирани, на какво се основават, какви са били мотивите за тях, допълни още адв. Петрова.

Във всеки случай първите действия на новия здравен министър, макар и на фона на очертаващия се пред него кратък хоризонт за действие, се очакват с интерес от целия сектор.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WhPJ

Инвизибъл 09.06.2021 23:25:55

Да,трябва проверка за броят на смъртността по болници.Истината от първо лице е,че изобщо не се работи адекватно!Жив свидетел и работещ съм в системата-грижа?!-под всякаква критика,професионализъм-налучкване,а отношение-липса на всичко човешко!Лицемерие и безхаберие в здравната ни система!

Гост 19.05.2021 13:51:21

Вярно ли е, че главният здравен държавен инспектор си отива, защото отказал КАТЕГОРИЧНО да подпише заповедта за спирането на зелените коридори, която в крайна сметка просъществува само няколко часа:))) И го сменя с проф. Мира Кожухарова?!

Гост 18.05.2021 16:29:59

Те са 15-20 души- директори на големи болници. Но докато всички лекари не станат милионери няма и да помиришете европейско здравеопазване.

Гост 20.05.2021 16:44:13

Как станаха милионери?

лекар 16.05.2021 23:03:36

Добре би било да се направи системен анализ на болничния леталитет от Ковид защото има болници в които е в пъти по-висок. Да се преразгледа новата методика за определяне заплатите на изпълнителните директори.

Гост 17.05.2021 09:36:42

Естествено, че смъртността ще е висока след като няма достатъчно лекари и медсестри, нито пък анестезиолози. Но това мутричките от властта няма да го кажат в прав текст. То ако можеше с толкова малко персонал и с толкова зле платен и демотивирани хора в обрулен сектор, германците щяха да го въведат като челен опит. Да ,ама не.

Гост 17.05.2021 18:36:48

Как зле платен персонал ? Я финансова ревизия на лекарите милионери!

Гост 16.05.2021 16:52:41

Реваншът е нормален за българския народ! Така е било след османското присъствие, след 9.9.44г.,след всяка смяна на власт ! Разчистване на сметки чрез власт с цел бързо забогатяване...това ще е и в бъдеще !

Гост 16.05.2021 22:07:37

Когато трябва да изчистиш от властта калинките, мутрите и айдуците не е никакъв реванш, а задължителна стъпка към нормализация и реална демократизация с върховенство на закона и управление от народа за народа!

Д-р Тодоров 16.05.2021 11:13:28

Трудно ще му е за два месеца да промени нещо съществено, бързо и качествено. Имунизациите и началото на края, защо не и края на ковид кризата ще са най-важният приоритет в един от най-тежките здравно-икономически моменти на родината ни. Разчистването на оборите ще за следващия министър.

Гост 15.05.2021 13:45:06

Има необходимост от рационален анализ за повишената смъртност по време на пандемията и преди пандемията, като се направят рационални препоръки за възможни решения, независимо кой ще управлява.

един 16.05.2021 07:22:33

Рационалния анализ на пандемията и смъртността ,трябва да вървят с рационален анализ на отговорностите на пациентите ,които се само тестуват ,само лекуват ,крият заразното си заболяване умишлено ,ходят свободно и заразяват околните ,влизат болни в здравните заведения ,заразавят невинни хора ,деца ,медиците , отказват лечение предложено от дипломирани лекари ,самолекуват се ,купуват предложено от фармацевти и не такива продавачи на лекарства лечения ,несъгласувани с дипломиран медик ,а накрая масово отказват ваксиниране ,след което като се разболеят ,отново тичат при влошаване да заразяват цели болници и отделения ,поликлиники без никаква отговорност за тях ,без санкция и доплащания ,неща ,които контролират този процес в цял свят ,това е организирано умишлено убийство на невинни хора ,толерирано от държавата и администрацията на всички нива 1винаги досега е било така ,само ,че корона инфекцията се развива малко по бързо ,заразява ,умират и околните и нещата станаха много много явни кой къде и и какво представлява в здравната система и обществото .Правата на всеки ,трябва да вървят със задълженията и отговоности ,особено ако умишлено не се спазват наложени ограничения и се стига до загуба на живот на невинни .

Чичо Петър 15.05.2021 11:59:19

Да въведе веднага /става с елементарна промяна в Наредба 4/ всички лекарства по НЗОК да се изписват по молекула а не по търговско име/таман сега с елекронната рецепта ще е лесно/ , та да се хване бялата мафия за палците и да реве на умряло

БЛС-Въоръжено Крило 17.05.2021 09:44:06

Разбира се ,разбира се . Някои тъпаци ще си говорят постоянно за генерици ,. но не са толкова тъпи, че да кушуват генерично сирене ,а купуват определени марки и сирене и кашкавал и салам и автомобилни гуми и фасадни бои и дрехи .Не каквото да е . Избрани марки доказали се с времето. Но същите се навалят да агитират за таблетопълначни фирми с генерици, които нямат никакво реноме на производител. Внимавайте какво си пожелавате ,защото ще ядете генричното ерзац сирене (медикаменти с нишесте в капсула) и ушите ще ви плющят (както и кръвното и ще се питате защо) ,, щом не се доверявате на експертния избор на лекаря, Чу ли чичка ?

един 16.05.2021 07:15:34

Преди да се изписва по молекула и аптекаря да взема решения за лечението на някого с кое точно лекарство ,трябва да се промени закона така ,че аптекаря да поема и последствията от лечението и евентуалните решения кое да е лекарството ,а не сега лекаря да робува денонощно срещу левче за преглед средно претеглено ,а аптекаря да си трупа по 20-50 лв от комисионните и рабатите на лекарства на пациент ,продаващ най скъпите в света лекарства на най бедното население ,а след това реват като магарета как здравната система и лекарите били некачествени и неграмотни ,щото смъртността била най голяма в света ,смъртността е голяма ,ама благодарение само на аптекарите и дрогеристите , които са лансирани единствено в България да продават свободно и без никакъв контрол на всеки непрегледан от лекар ,а загиналите в 90% не са сгигали до нито едно ниво на лечение в здравната система в последните си месеци и дни ,което показва кой е виновен за смъртността в България .Свидетели сме на масовия отпор на електронната рецепта от аптечната мафия ,защото ще им се хванат вече реалните обороти , затова и взеха да скачат да правят отново промени в доболничната помощ ,да закриват лекарските фирми ,да ги правят държавни ,че да има хаос и скоро да не влязат никакви промени ,комунизъм в действие .

Гост 15.05.2021 18:06:11

Това е абсурд

Гост 15.05.2021 13:45:37

Гледай ти да не ме хванеш за долуподписания когато почнеш да плащаш по 20 лв за изписване на рецепта. Да видим кой ще изреве на умряло.

Гост 15.05.2021 13:41:17

Добра идея по принцип, но кой тогава ще спонсорира пациентските НПО-та:)

Служителка в МЗ 15.05.2021 11:23:42

Министър Ангелов се правеше на много честен и коректен а кадруваше в уж независимата НЗОК. Д-р Кацаров да провери дали министър Ангелов се е убаждал на проф. д-р Салчев за да бъде назначена с фиктивен конкурс негова близка за директор на РЗОК Сливен без да има ръководен опит. С това по заповед на министъра и на управителя на НЗОК комисията на фиктивния конкурс на касата е била принудена да наруши ЗЗО за да бъде назначена поредната "калинка". Това е само един от примерите на които съм свидетелка и могат да бъдат проверени ако някой има желание.

Извинете 15.05.2021 14:49:45

Отварям скоба-извинете ме, обаче много правописни и граматически грешки допускате, а сте служител на МЗ?! Иначе, по същество-подайте сигнал, където е необходимо, в случай, че имате данни за злоупотреби или нарушение на закон. Това е нормално да се направи. Тук, в сайта написано, какво очаквате точно да се случи?

Служителка в МЗ 17.05.2021 13:06:23

Я ни се убаждай бе Извинете! Ас ви пиша за "калинки", а ти за граматиката си се хфанал

Гост 16.05.2021 09:07:02

А къде е необходимо да се подаде сигнала? Типично по "гербаджийски" ще се потърси отговорност на този, който е подал сигнала, а не да се провери дали това е истина, сигурно става за 10-на минути. Жената явно е от близкото обкръжение на д-р Ангелов и нарочно е писала с правописни грешки. Хората нямат доверие на институциите и се страхуват. Скоро даваха служител, лежал 5 месеца в ареста, затова че си е позволил да подаде сигнал срещу "калинка" на ГЕРБ.

Парадокс 17.05.2021 23:37:58

Ама, моля ви се, страх я било, не вярвала в институциите... И какво всъщност прави, като пише тук? Абсолютно нищо. Или скачаш в дълбокото, или изобщо не споменаваш, че имаш намерение да го правиш!

СЗОК 15.05.2021 12:12:07

Нищо ново! И нашата директорка е след нагласен конкурс, след обаждане на Ангелов, с участие в комисията лично на орденоносеца Салчев. Така е било, така и ще продължи да бъде. Нито Стойчо Кацаров, нито друг след него ще промени нещо.

летописец 15.05.2021 23:43:20

Най добре да се проверят всички конкурси за директори на РЗОК, където председател на комисията е Емил Велчовски. Тогава ще се установи какви случайни човечета "печелят" и ги спускат за директори. А за конфликти на интереси пък да не отваряме дума. Но така или иначе, ръковдствата на РЗОК са свързани/обвързани с докторската мафия, а не толкова с политически назначения, но знае ли се.....все пак всеизвестно е, че нищо не става без "благословията" на първия човек на ГЕРБ в областта...

Следите остават 16.05.2021 11:10:11

Така е, Велчовски е "известен" още от предишния си престой в НЗОК, след това с игричките си в одита. Не е случайност събирането на Салчев и Велчоески.

Гост 16.05.2021 00:12:39

Нямаше начин без благословията на ГЕРБ да се заеме какъвто и да е управленски пост в администрацията. Партийна вярност вместо професионални качества. Чрез нагласени конкурси, фиктивни конкурси, без конкурси, нагли и арогантни калинки превзеха и здравната каса! Но след изборите ще трябва да отлетят

Гост 15.05.2021 11:37:11

Що за глупост е това. Ако единият професор е бил казал на другив да се хвърли под влакчето на метрото, то вторият ще го стори ли. Истината е, че в последните 14-15 г. в администрацията конкурсите поголовно са измислени. Ако Салчев е натинал комисията за този конкурс, то моментално да бъде даден на съд за оказване на натиск върху държавни служители.

Гост 15.05.2021 00:27:13

Редно е доктор Кацаров да се поинтересува защо в НЗОК има директори на дирекции, които получават по над 70 000 лв. годишно, а подуправителката на касата, осъдена на последна инстанция за конфликт на интереси, е с 10 000 лв. месечен дохо и камара други благини. Да, скъпи колеги. Това е самата истина и т не трябва да се затаява, а да се поиска незабавно оставката на Салчев!

Питам 15.05.2021 11:00:14

Ако това е така, вероятно вие имате информация по въпроса, то защо не продадете сигнал в министерството на здравеопазването? Писане по сайтовете не е най-удачният вариант в случая.

Препатила 15.05.2021 11:26:02

А вие смятате ли, че тази информация, която може да се провери от годишните декларации, би заинтересувала някого? На никой не му пука за нищо, всеки си гледа схемичката и си копа там.

Уточнение 15.05.2021 14:53:27

Въпреки това, редно е да се опита. Иначе, какъв е смисълът само да си чешем езиците по форумите? Не бива да се премълчава. Има ли факти и документи, а дори и само свидетелски показания-подайте сигнал.

Гост 14.05.2021 23:24:20

Да одитира/преразгледа договорите за външни услуги, лекарства и консумативи на лечебните заведения, на които е принципал.

Гост 14.05.2021 23:15:42

Да събере неплатените здравни вноски от новия шеф на НАП Румен Пенков Спецов за периода от октомври 2018 г. до сега:) И да публикува списък с други известни мутри, които не си плащат здравните осигуровки, а ползват такива безплатно, при определени спешни състояния. А сериозно, може да ускори организацията на ваксинационния план и пренасочи приоритетно ваксинациите към възрастните и хронично болните през личните лекари или с мобилни екипи.

Гост 14.05.2021 20:08:46

ДА НАПРАВИ ОТНОВО КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИТЕ. НАПРИМЕР РОСЕН ПЕТКОВ НА НАЦИОНАЛНА КАРДИОЛОГИЧНА БОЛНИЦА КАК Е СПЕЧЕЛИЛ. ТОЗИ НЕКАДЪРНИК Е ПРОТЕЖЕ НА ЖЕНИ НАЧЕВА ЗАЕДНО С НЕГОВИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ. НЕКАДЪРНИЦИ. СТРАШНО Е . ПЕРСОНАЛА НЕ ГО ИСКА. ВСИЧКИ СМЕ УЧУДЕНИ ОТ НЕГО. ИЗГОНИ ЕДНИ КАДЪРНИ ЛЕКАРИ.

реален 14.05.2021 20:04:05

Да се започне от директора на Нзок и всички Рзок.Там корупцията е голяма.Да влезе ОДИТ във всички здравни каси.Всички пенсионери,и които са в пенсионна възраст да ги махат.Да се назначават млади специалисти,чисти и високо образование,с няколко говорящи езика.

РЗОК 17.05.2021 12:00:17

Да, не е място да се пише тук, но очевидно недоволството на служителите в НЗОК и РЗОК срещу несправедливостите в системата, срещу некадърните, корумпирани и арогантни шефове, толерирането на пенсионерите и некадърниците вече прелива чашата и се надяват на промяна.

Гост 15.05.2021 18:17:50

Точно така! Всички вън! Да се назначат кадърни хора! Не парашутисти, с нагласените конкурси!

Руйо 14.05.2021 19:15:40

Ревизия на мошениците като този Въоръжения лекар до девето коляно и отнемане на имущество !

Гост 17.05.2021 09:50:43

Како Сийке клеветнице имаш ли доказателства за мошениците или просто си поредната злобна куха лелка висяща тук да пръска злъч. Само защото плащаш някъде на лекар и те е яд на хората с професии не значи ,че доходите им са незаконни бе ,галфон. Да си учил, да си изкарал диплома, да печелищ бе , мангал. Ревизирай си нещастното минало и бъдеще на социален отпадък

Гост 14.05.2021 17:31:38

Да изчегърта информационно обслужване от МЗ и НЗОК, че гледаме ИТ през крив макарон, а милионите текат

Гост 16.05.2021 11:34:14

Да, милионите текат към тези кото настаниха Информационно обслужване в НЗОК и МЗ и скрити зад него ги усвояват. Така се заобикалят обществени поръчки, по модела на Автомагистрали.

БЛС-Въоръжено Крило 14.05.2021 16:09:33

Може поне да махне галфоните директори по дирекции и отдвели в идиотското МЗ , които сега ще ни вкарат електронно здравеопазване само ,че с оставащи ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТУРНИ КНИЖКИ. Чудо невиждано в нормалната бяла Западна Европа където си имат смарткарти ,а не хартиени бележки ,книжки, тетрадки, журнали и прочее учетни форми по соцмодел от 1959 г Келавият чиновник в това министерство и КАСА не може без тях , иначе сега ще се бият в гърдите ,че са стартирали електронно здравеопазване. И не лошо да провери връзките на IT фирмите с мутрокомунистическата здравна власт и цялата фалшива електронизация с хартиени елементи. Защото е обидно за лекарите да работят с такава буртафорна полуелектронна система като полупроводниците на правешкия селяндур ТодАр.

Гост 15.05.2021 00:15:29

Само залповете на Аврора и портрета на бай Тошо са ти в главата, психопат крадлив!

Гост 17.05.2021 09:57:24

Залповете на Аврора са в главите на всички мангали ,които трябва да платят лекарския труд ,но си мислят ,че всичко им е безплатно именно защото ТодАр Правешкия цървул им го е казал на времето и то трябва да е актуално и днес според тях. Съшия крадец и мародер си и ти социалният оотпадък без образование, професия и доходи от някаква квалификация и работещ някаква нужна дейност за обществото. Просто шляещ се циг анин ползващ на корем всичко до което се докосне и може да отнесе

Гост 15.05.2021 07:28:13

А ти не си ли крадец,бре гащник.Не ползващ ли цял живот безплатно и денонощно висококвалифициран лекарски труд,а. Както те е учил бай ти Тошо. За такива като теб трябва ревизия до девето коляно и лечение на стълбите на болницата.

Гост 15.05.2021 13:47:37

Не ходете при търгашите да се лекувате бе,кой ви кара насила.

До долния 15.05.2021 11:41:02

Това е в чужбина, но у нас т.нар. лекари са в една голяма част основно търгаши. Те зстова и си стоят тук, защото на запад номерцата им не минават.

Гост 15.05.2021 09:30:54

Навсякъде по света без БГ лекарите притежават лимузини,яхти и луксозни имоти. Защото са милионери. Защото имат образователен ценз. Какъвто вие,плебсът нямате, защото сте прости.Като всички гербокомуняги.

Гост 15.05.2021 09:23:05

Не бре-най, селяндурино. Явно за теб е нормално да "лекуваш" болните възрастни хора на стълбите на болницата, която именно от техните данъци и заплати е построена. Такива като теб само цвилят за пари, че мутрафонтските им Жипки много горят, или пък в Гърция са вдигнали данъците на имотите им и пристанищните такси за яхтите ви. Наяждане нямате!!

Гост 14.05.2021 15:45:46

Няма медицинско право. Справка: Министърът на правосъдието - Янаки Стоилов, изключителен професионалист !!!!!

Гост 14.05.2021 17:41:43

Янаки е комунист.

Гост 14.05.2021 14:38:40

Чистка на всички калинки


Всичко за коронавируса
Още новини
Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат
17.05.2024 18:15:24 Надежда Ненова

Десетки лекари напират за парламента, но малцина са с шансове да влязат

Десетки са лекарите, включени в листите на партиите и коалициите за изборите на 9 юни, показа про ...

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване
17.05.2024 17:22:22

Румъния: 34% от лекарите страдат от прегаряне, 80% се страхуват от съдебно преследване

Между 34% и 36% от румънските лекари имат прегаряне, а 58% от младите медици на възраст под 35 г. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...