Събота, 07 Декември 2019
20
юли
3
 

Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравноосигурителния модел

Петък, 20 Юли 2018 | 12:17:19 Надежда Ненова
3

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След то

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След това ще бъде съгласуван и с всички парламентарно представени партии и съсловните организации. Заедно с д-р Дечев смятам, че ще успеем да решим проблемите в здравеопазването.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев в парламента днес в отговор на въпрос на депутати защо обещаните промени в здравноосигурителния модел се отлагат постоянно. Според проф. Георги Михайлов обещаната нова визия се чака вече осем месеца, а срокът за представянето й в края на септември е недостатъчен, за да може да се вземе предвид при проекта за Бюджет 2019. По думите му категорично трябва да се промени и начинът на финансиране на болничната помощ, защото моделът с клиничните пътеки е неработещ.  

Припомняме, че в началото на месеца председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова каза, че съществуващият в момента солидарен модел с 8 процента здравна вноска не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. „Голям е процентът на доплащането от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здравноосигурителния модел с възможността за надграждане или за конкурентни фондове на НЗОК. С 8 процента здравна вноска, която е относително по-нисък процент в сравнение с останалите европейски страни, не може да се посрещнат всички тези нови желани потребности от включване на иновативни методи и терапии. Затова смятам, че тук отново ще бъде полезен моделът, който ще се представи с надграждащо здравно осигуряване, или застраховане“, каза тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bkz7

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 21.07.2018 19:05:12

".....Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравно осигурителния модел....." ОЧАКВАМЕ: 1. 16% ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА ВНОСКА ВЪРХУ РЕАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ/без такива в плик/. 2. 100% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЪС ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА/ сега имаме един милион тарикати, които не се осигуряват и нахално ползват здравни услуги през спешните центрове/. 3.ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА САМО ПЕНСИОНЕРИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ НА ЦЕНАТА НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ-20 ЛВ. МЕСЕЧНО. 4. ДА СЕ ОСИГУРЯВЯТ САМИ ВЪРХУ ОГРОМНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ - държавните служители /по които, на глава от населението и по корупция, сме на първо място в света/, хрантутниците от полицията/сдушени с престъпността от всички нива/ и армията/пълна със шишкав, като министъра си, състав от военни пенсионери, които не хвърлят пагоните , а си взимат и военни пенсии и военни заплати и чакат държавата да ги осигурява. 5.КОЙТО НЕ РАБОТИ И НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА ЗДРАВНИ УСЛУГИ, ДА ГИ ЗАПЛАЩА ПО СВОБОДНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ - сега работещите в чужбина и с двойно гражданство медицински туристи, свободно влизат в здравната ни система с мизерни 5-6 вноски, ползват здравни услуги за хиляди левове и пак тарикатски духват в чужбина. 6.ДА СЕ ОТБРЕМЕНИ ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ САРТИФИЦИРАЩИ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ И КОНТРОЛИРАЩИ СТРУКТУРИ, КОИТО ИЗСМУКВАТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СЕРИОЗЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ СИ И НЕНУЖНИ ФУНКЦИИ. МОДЕЛИТЕ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ СЪВСЕМ НЕ СА ЛОШИ И СА ДОБРЕ РАБОТЕЩИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ. У НАС ПРОСТО СА КОМПРОМЕТИРАНИ И ИЗВРАТЕНИ, КАКТО ИЗВРАТИХМЕ СОЦИАЛИЗМА, КОМУНИЗМА, ПРЕХОДА, КАПИТАЛИЗМА..... ВСИЧКО ГОРЕИЗБРОЕНО БИ НАЛЯЛО ПАРИ И СПРАВЕДЛИВОСТ В СИСТЕМАТА. ЕТО ТОВА СА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ!!! НЕ СЕ ЛИ ОПРАВДАЯТ И ТОЗИ МИНИСТЪР И ТОЗИ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК ЩЕ СА ПОРЕДНИТЕ ИЗРИТАНИ ОТ КРЕСЛАТА ИМ, А МОЖЕ ДА ГЪТНАТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ СМЕНИХА ТОЛКОВА ПРАВИТЕЛСТВА, ОТ ВСЯКАКВИ ЦВЕТОВЕ, С ГОЛЕМИ ОБЕЩАНИЯ ЗА УМНИ РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, А БАТАЦИТЕ СТАВАХА ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ! ЯВНО НЯМА КУРАЖ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ОПРАВИЯ!

Гост 21.07.2018 11:27:14

Този "капацитет" Георги Михайлов, показа умствения си багаж при управлението на хематологията в Дървеница- пълен фалит на болницата, а сега дава акъл и на другите! Наглец, алчен корумпиран нарцис!

Гост 20.07.2018 16:01:43

Наистина 8% здравна вноска са малко,но държавата не дава и 4% за безбройните си хрантутници.Всичко ще бъде неуспешно.ГЕРБ и останалите производни на БКП са неспособни на каквато и да е реформа.


Още новини
СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.
07.12.2019 10:53:31

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.

Повече от 140 000 души по света са починали от морбили през 2018 г., сочат последните данни на Св ...

Неразрешени за употреба лекарства иззе полицията в Хасково
07.12.2019 10:23:14

Неразрешени за употреба лекарства иззе полицията в Хасково

Служители на Икономическа полиция и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) са провели специали ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...