!
Събота, 27 Април 2024
20
юли
3
 

Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравноосигурителния модел

Петък, 20 Юли 2018 | 12:17:19 Надежда Ненова
3

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След то

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След това ще бъде съгласуван и с всички парламентарно представени партии и съсловните организации. Заедно с д-р Дечев смятам, че ще успеем да решим проблемите в здравеопазването.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев в парламента днес в отговор на въпрос на депутати защо обещаните промени в здравноосигурителния модел се отлагат постоянно. Според проф. Георги Михайлов обещаната нова визия се чака вече осем месеца, а срокът за представянето й в края на септември е недостатъчен, за да може да се вземе предвид при проекта за Бюджет 2019. По думите му категорично трябва да се промени и начинът на финансиране на болничната помощ, защото моделът с клиничните пътеки е неработещ.  

Припомняме, че в началото на месеца председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова каза, че съществуващият в момента солидарен модел с 8 процента здравна вноска не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. „Голям е процентът на доплащането от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здравноосигурителния модел с възможността за надграждане или за конкурентни фондове на НЗОК. С 8 процента здравна вноска, която е относително по-нисък процент в сравнение с останалите европейски страни, не може да се посрещнат всички тези нови желани потребности от включване на иновативни методи и терапии. Затова смятам, че тук отново ще бъде полезен моделът, който ще се представи с надграждащо здравно осигуряване, или застраховане“, каза тя.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1WgM

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 21.07.2018 19:05:12

".....Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравно осигурителния модел....." ОЧАКВАМЕ: 1. 16% ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА ВНОСКА ВЪРХУ РЕАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ/без такива в плик/. 2. 100% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЪС ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА/ сега имаме един милион тарикати, които не се осигуряват и нахално ползват здравни услуги през спешните центрове/. 3.ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА САМО ПЕНСИОНЕРИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ НА ЦЕНАТА НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ-20 ЛВ. МЕСЕЧНО. 4. ДА СЕ ОСИГУРЯВЯТ САМИ ВЪРХУ ОГРОМНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ - държавните служители /по които, на глава от населението и по корупция, сме на първо място в света/, хрантутниците от полицията/сдушени с престъпността от всички нива/ и армията/пълна със шишкав, като министъра си, състав от военни пенсионери, които не хвърлят пагоните , а си взимат и военни пенсии и военни заплати и чакат държавата да ги осигурява. 5.КОЙТО НЕ РАБОТИ И НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА ЗДРАВНИ УСЛУГИ, ДА ГИ ЗАПЛАЩА ПО СВОБОДНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ - сега работещите в чужбина и с двойно гражданство медицински туристи, свободно влизат в здравната ни система с мизерни 5-6 вноски, ползват здравни услуги за хиляди левове и пак тарикатски духват в чужбина. 6.ДА СЕ ОТБРЕМЕНИ ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ САРТИФИЦИРАЩИ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ И КОНТРОЛИРАЩИ СТРУКТУРИ, КОИТО ИЗСМУКВАТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СЕРИОЗЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ СИ И НЕНУЖНИ ФУНКЦИИ. МОДЕЛИТЕ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ СЪВСЕМ НЕ СА ЛОШИ И СА ДОБРЕ РАБОТЕЩИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ. У НАС ПРОСТО СА КОМПРОМЕТИРАНИ И ИЗВРАТЕНИ, КАКТО ИЗВРАТИХМЕ СОЦИАЛИЗМА, КОМУНИЗМА, ПРЕХОДА, КАПИТАЛИЗМА..... ВСИЧКО ГОРЕИЗБРОЕНО БИ НАЛЯЛО ПАРИ И СПРАВЕДЛИВОСТ В СИСТЕМАТА. ЕТО ТОВА СА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ!!! НЕ СЕ ЛИ ОПРАВДАЯТ И ТОЗИ МИНИСТЪР И ТОЗИ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК ЩЕ СА ПОРЕДНИТЕ ИЗРИТАНИ ОТ КРЕСЛАТА ИМ, А МОЖЕ ДА ГЪТНАТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ СМЕНИХА ТОЛКОВА ПРАВИТЕЛСТВА, ОТ ВСЯКАКВИ ЦВЕТОВЕ, С ГОЛЕМИ ОБЕЩАНИЯ ЗА УМНИ РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, А БАТАЦИТЕ СТАВАХА ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ! ЯВНО НЯМА КУРАЖ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ОПРАВИЯ!

Гост 21.07.2018 11:27:14

Този "капацитет" Георги Михайлов, показа умствения си багаж при управлението на хематологията в Дървеница- пълен фалит на болницата, а сега дава акъл и на другите! Наглец, алчен корумпиран нарцис!

Гост 20.07.2018 16:01:43

Наистина 8% здравна вноска са малко,но държавата не дава и 4% за безбройните си хрантутници.Всичко ще бъде неуспешно.ГЕРБ и останалите производни на БКП са неспособни на каквато и да е реформа.


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...