Вторник, 16 Август 2022
20
юли
3
 

Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравноосигурителния модел

Петък, 20 Юли 2018 | 12:17:19 Надежда Ненова
3

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След то

Готов съм със здравноосигурителния модел, но ми е необходим период от време да го съгласувам с партньорите в правителството. Очаквам резултатите от социологическо проучване, което е направено с цел да се видят обществените нагласи по тези теми. След това ще бъде съгласуван и с всички парламентарно представени партии и съсловните организации. Заедно с д-р Дечев смятам, че ще успеем да решим проблемите в здравеопазването.

Това каза здравният министър Кирил Ананиев в парламента днес в отговор на въпрос на депутати защо обещаните промени в здравноосигурителния модел се отлагат постоянно. Според проф. Георги Михайлов обещаната нова визия се чака вече осем месеца, а срокът за представянето й в края на септември е недостатъчен, за да може да се вземе предвид при проекта за Бюджет 2019. По думите му категорично трябва да се промени и начинът на финансиране на болничната помощ, защото моделът с клиничните пътеки е неработещ.  

Припомняме, че в началото на месеца председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова каза, че съществуващият в момента солидарен модел с 8 процента здравна вноска не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. „Голям е процентът на доплащането от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здравноосигурителния модел с възможността за надграждане или за конкурентни фондове на НЗОК. С 8 процента здравна вноска, която е относително по-нисък процент в сравнение с останалите европейски страни, не може да се посрещнат всички тези нови желани потребности от включване на иновативни методи и терапии. Затова смятам, че тук отново ще бъде полезен моделът, който ще се представи с надграждащо здравно осигуряване, или застраховане“, каза тя.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wNxG

ПОТЕНЦИАЛЕН ПАЦИЕНТ 21.07.2018 19:05:12

".....Кирил Ананиев: Готов съм с промените в здравно осигурителния модел....." ОЧАКВАМЕ: 1. 16% ЗДРАВНО ОСИГУРИТЕЛНА ВНОСКА ВЪРХУ РЕАЛНИТЕ ЗАПЛАТИ/без такива в плик/. 2. 100% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЪС ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА/ сега имаме един милион тарикати, които не се осигуряват и нахално ползват здравни услуги през спешните центрове/. 3.ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА САМО ПЕНСИОНЕРИ, УЧЕНИЦИ, СТУДЕНТИ НА ЦЕНАТА НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ-20 ЛВ. МЕСЕЧНО. 4. ДА СЕ ОСИГУРЯВЯТ САМИ ВЪРХУ ОГРОМНИТЕ СИ ЗАПЛАТИ - държавните служители /по които, на глава от населението и по корупция, сме на първо място в света/, хрантутниците от полицията/сдушени с престъпността от всички нива/ и армията/пълна със шишкав, като министъра си, състав от военни пенсионери, които не хвърлят пагоните , а си взимат и военни пенсии и военни заплати и чакат държавата да ги осигурява. 5.КОЙТО НЕ РАБОТИ И НЕ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИ В БЪЛГАРИЯ ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА ЗДРАВНИ УСЛУГИ, ДА ГИ ЗАПЛАЩА ПО СВОБОДНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНИ - сега работещите в чужбина и с двойно гражданство медицински туристи, свободно влизат в здравната ни система с мизерни 5-6 вноски, ползват здравни услуги за хиляди левове и пак тарикатски духват в чужбина. 6.ДА СЕ ОТБРЕМЕНИ ЗДРАВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ ОТ МНОГОБРОЙНИТЕ САРТИФИЦИРАЩИ, РЕГЛАМЕНТИРАЩИ И КОНТРОЛИРАЩИ СТРУКТУРИ, КОИТО ИЗСМУКВАТ ОТ ЗДРАВНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ СЕРИОЗЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС ЗА ИЗМИСЛЕНИТЕ СИ И НЕНУЖНИ ФУНКЦИИ. МОДЕЛИТЕ НА ЗДРАВНОТО ОСИГУРЯВАНЕ И КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ СЪВСЕМ НЕ СА ЛОШИ И СА ДОБРЕ РАБОТЕЩИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ. У НАС ПРОСТО СА КОМПРОМЕТИРАНИ И ИЗВРАТЕНИ, КАКТО ИЗВРАТИХМЕ СОЦИАЛИЗМА, КОМУНИЗМА, ПРЕХОДА, КАПИТАЛИЗМА..... ВСИЧКО ГОРЕИЗБРОЕНО БИ НАЛЯЛО ПАРИ И СПРАВЕДЛИВОСТ В СИСТЕМАТА. ЕТО ТОВА СА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ОЧАКВАНИЯ!!! НЕ СЕ ЛИ ОПРАВДАЯТ И ТОЗИ МИНИСТЪР И ТОЗИ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК ЩЕ СА ПОРЕДНИТЕ ИЗРИТАНИ ОТ КРЕСЛАТА ИМ, А МОЖЕ ДА ГЪТНАТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО!!! ЛОШОТО Е, ЧЕ ЗА ТОЛКОВА ГОДИНИ СЕ СМЕНИХА ТОЛКОВА ПРАВИТЕЛСТВА, ОТ ВСЯКАКВИ ЦВЕТОВЕ, С ГОЛЕМИ ОБЕЩАНИЯ ЗА УМНИ РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, А БАТАЦИТЕ СТАВАХА ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ! ЯВНО НЯМА КУРАЖ И ЖЕЛАНИЕ ЗА ОПРАВИЯ!

Гост 21.07.2018 11:27:14

Този "капацитет" Георги Михайлов, показа умствения си багаж при управлението на хематологията в Дървеница- пълен фалит на болницата, а сега дава акъл и на другите! Наглец, алчен корумпиран нарцис!

Гост 20.07.2018 16:01:43

Наистина 8% здравна вноска са малко,но държавата не дава и 4% за безбройните си хрантутници.Всичко ще бъде неуспешно.ГЕРБ и останалите производни на БКП са неспособни на каквато и да е реформа.


Всичко за коронавируса
Още новини
Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик
15.08.2022 17:31:30

Четири модерни кувьоза получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик

Кувьози от висок клас получи Неонатологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщиха от лечебнот ...

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения
15.08.2022 17:13:25

Прокуристът на „Пирогов“: До две години болницата няма да има просрочени задължения

„Икономическото състояние на здравното заведение върви нагоре с бавни темпове. Състоянието ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...