Сряда, 20 Октомври 2021
14
окт
 

Коктейлът от антитела, излекувал Тръмп от COVID, вече разрешен и у нас

Четвъртък, 14 Октомври 2021 | 13:14:04


Комбинацията от моноклонални антитела Casirivimab и Imdevimab за лечение на COVID-19 вече е разрешена и у нас. Това се случва след заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена вчера. Припомняме, комбинацията бе използвана за лечени

Комбинацията от моноклонални антитела Casirivimab и Imdevimab за лечение на COVID-19 вече е разрешена и у нас. Това се случва след заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров, издадена вчера.

Припомняме, комбинацията бе използвана за лечението на бившия американски президент Доналд Тръмп при заболяването му от коронавирусната инфекция. Тя е разрешена за спешна употреба в САЩ през ноември 2020 г., а в края на февруари тази година Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че коктейлът може да се използва за лечение на пациенти с COVID, които нямат нужда от кислород, но са с повишен риск от тежка форма на болестта. От ЕМА уточниха, че тази препоръка може да се използва за насоки в отделните държави от ЕС преди издаването на разрешение от самата агенция.

Със своята заповед д-р Кацаров посочва, че при лечението с коктейла антитела трябва да се спазват научното становище на ЕМА, препоръките на Експертния съвет по инфекциозни болести, както и публикуваното от СЗО ръководство „Therapeutics and COVID-19: living guideline“ – всяко от тях подробно разписано в заповедта.

Така например, съгласно показанията, посочени в научното становище на Европейската агенция по лекарствата, моноклоналните антитела са предназначени за лечение на потвърден COVID-19 при пациенти над 12 години, които не се нуждаят от допълнителен кислород при лечението и са изложени на висок риск от прогресиране до тежък COVID-19, като рисковите фактори могат да включват, но не се ограничават до: напреднала възраст, затлъстяване, сърдечносъдови заболявания, включително хипертония, хронични белодробни заболявания, включително астма, захарен диабет тип 1 или тип 2, хронично бъбречно заболяване, включително на диализа, хронично чернодробно заболяване, имуносупресирани, въз основа на преценката на лекуващия лекар - лечение на рак, трансплантация на костен мозък или орган, имунна недостатъчност, ХИВ (ако е лошо контролиран или има данни за СПИН), сърповидно-клетъчна анемия, таласемия и продължителна употреба на имуноотслабващи лекарства.

В заповедта на министъра се отбелязва още, че при прилагането на медикаментите трябва да се спазват терапевтичните показания от кратката характеристика, публикувана на страницата на регулаторния орган на Обединеното кралство, където коктейлът има разрешение за употреба под условие.

Лечението с коктейла антитела у нас е разрешено за срока на действие на извънредната епидемична обстановка или до получаване на централизирано разрешение на за употреба от ЕМА, става ясно още от заповедта.

Припомняме, вчера на брифинг министър Кацаров съобщи, че властите правят всичко възможно комбинацията от моноклоналните антитела Casirivimab и Imdevimab да може да се използва у нас. Очаква се коктейлът да бъде осигурен в най-скоро време.

С цялата заповед на здравния министър можете да се запознаете тук, а със становището на главния държавен здравен инспектор по темата - тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MqT8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
 Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик
19.10.2021 17:30:46

Благодарствено писмо за д-р Пишмишева и медиците от Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик

Благодарствено писмо до ръководството на МБАЛ-Пазарджик изпрати Райна Зайкова от Пловдив. С него ...

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска
19.10.2021 17:16:17

Късно търсене на помощ и приток от други градове – основните COVID проблеми на Александровска

Основният проблем при лечението на пациенти с коронавирусна инфекция е, че те се обръщат към лека ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...