!
Събота, 27 Юли 2024
01
апр
 

Коригират заплатите на медиците, маските на места остават

Петък, 01 Април 2022 | 09:36:55


Връзват средната работна заплата в хуманитарното здравеопазване с цената на олиото. За това се споразумяха властимащите, притиснати от заплахи за протести в сферата. При всеки скок на мазния продукт, заплатата на медиците ще бъде коригирана със съответ

Връзват средната работна заплата в хуманитарното здравеопазване с цената на олиото. За това се споразумяха властимащите, притиснати от заплахи за протести в сферата. При всеки скок на мазния продукт, заплатата на медиците ще бъде коригирана със съответния процент. Промяната ще бъде в сила, докато цената на зехтина е по-ниска от тази на олиото. Минималната заплата пък ще се равнява на 8 стека олио от 24 бутилки, изчислена в промоция в магазин „Била” в четвъртък сутрин, важаща до изчерпване на количеството.

Обмисляла се е и идеята не олиото, а цената на дизела да бъде водеща при определянето на възнагражденията. Това обаче не било прието от никого. От лекарите – защото съществува вариант да отпадне или акцизът, или биодобавката, и тогава заплатите ще намалеят драстично. Авторите на промяната пък се опасяват, че ако е обвързана с дизела, тогава всички медици ще напълнят колите си догоре и ще предизвикат изкуствено завишаване на цените, съответно и на заплатите си. Всичко това все – с уговорката, че имат пари да напълнят „догоре”, но все пак решили да не поемат този риск.

Другата реформа – тази при личните лекари, ще бъде далеч по-голяма от очакваното. За това споделиха отлично информирани източници на Zdrave.net. Текстовете още са в процес на избистряне от властимащите, но основните промени вече са начертани. Хората все пак ще имат възможност да си имат лично джипи, но няма да бъде на свободен избор. Лекарите ще се избират на случаен принцип по почина на спортния тотализатор. Който иска да има личен лекар, ще трябва да пусне фиш с посочено от него име на общопрактикуващ лекар. Тегленето ще се излъчва всеки петък от 18.30 по националната телевизия от Део.

Критици на идеята изказаха опасенията, че на човек от Невестино може да се падне лекар от Крушари и за него ще е трудно да се сдобие с направление или пък да бъде прегледан адекватно. Авторите на промяната обаче успокоиха, че след като се направи електронна система, това не би трябвало да представлява каквото и да е препятствие за получаване на направление, а пък ако човек може да отиде от Кричим до Берковица за преглед, то неговото състояние едва ли е толкова тревожно, колкото пациентът си мисли. По този начин се очаква и да се намалят хоспитализациите и така ще се освободят средства за увеличаване на цените на клиничните пътеки, допълват източниците ни.

Освен всичко, отново ще има промени и в правилата за носене на маски. Те падат, но не навсякъде. Това стана ясно от промени в Закона за здравето, които се очаква да бъдат приети следващата седмица в експресен порядък от здравната комисия и парламента. Според новите промени маските ще бъдат задължителни в кафенетата и нощните клубове. Официалната причина – говоренето на висок глас там, което съответно благоприятства предаването на коронавируса. Отлично информирани източници обаче обявиха, че действителната причина е стяган протест в социалните мрежи от хора с нелицеприятна външност. Много от тях за първи път се радвали на нормален социален живот и според тях това сега ще им бъде отнето. Опасяват се и от тежки психични разстройства, което ще бъде изключително неприятно при нереформираната психиатрична помощ у нас.

Zdrave.net Ви честити 1-ви Април!



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LKRP


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...