!
Неделя, 14 Април 2024
28
март
 

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Четвъртък, 28 Март 2024 | 17:19:22 Невена Попова


Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен „Ядрена химия“ през 2022 г. През 2023 г. придобива магистърска степен „Ядрена химия“ във Факултета по химия и фармац

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакалавърска степен „Ядрена химия“ през 2022 г. През 2023 г. придобива магистърска степен „Ядрена химия“ във Факултета по химия и фармация.

Професионалната й дейност стартира през 2021 г. , когато става част от екипа на „Нуклеарна медицина“ в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

От октомври 2023 г. е част от екипа на Центъра по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Софиямед“.

Г-жо Атанасова, какво e мястото на специалиста по радиохимия в медицинския екип на Центъра по нуклеарна медицина?

Радиохимикът играе ключова роля в нуклеарната медицина. Той може да бъде полезен като професионален учен и е необходимо да управлява лабораторията, в която се инжектира радиофармацевтикът 18F-FDG. 18F-FDG, наречен още флуородезоксиглюкоза, се използва като основно радиофармацевтично вещество в ПЕТ скенер изследванията в отделенията по нуклеарна медицина. Това вещество е аналог на глюкозата и се натрупва в тъканите, които я използват за енергия. В раковите клетки, които имат по-висока метаболитна активност в сравнение с нормалните клетки, се наблюдава по-голямо натрупване на радиофармацевтика, което се визуализира с помощта на ПЕТ скенера. В съвременната лаборатория по нуклеарна медицина, радиохимикът е необходимо да изпълнява определени задачи.

Лично аз като химик в Центъра по нуклеарна медицина в УМБАЛ ,,Софиямед“ участвам в изготвянето на месечните графици с пациенти и съставям ежемесечните заявки за доставка на радиофармацевтика. Подготвям и правя ежедневен контрол на качеството и проверявам изправността на изключително модерната апаратурата, с която работим- инжектор IRIS. Ежедневно приемам доставката на радиофармацевтика и съответно изготвям, приемам и проверявам документите за качество на продукта. Координирам пациентите и реда, по който те се инжектират и изготвям индивидуална доза за всеки в зависимост от теглото на пациента.

Как се промениха във времето задачите на тези специалисти – науката напредва и се усъвършенства, навлизат нови високотехнологични методи, какво е новото и по-различното през последните 1-2 години?

За последните години, нуклеарната медицина напредва много бързо, продължават да се развиват нови методи и технологии, които дават възможност за по-точна диагностика и лечение на пациентите, а химиците в областта продължават да развиват нови методи за синтез на радиофармацевтични съединения и да работят върху подобряването на процесите за производство на радиологични агенти. Разработват се и се синтезират повече нови радиофармацевтици, които да имат по-висока специфичност и чувствителност, насочени към точно определени тумори за диагностика и лечение, като например 68Ga-PSMA за рак на простата.

Освен специфичните знания в областта на ядрената химия - специалността, която сте завършила, сигурно работата Ви изисква и медицински познания в някаква степен. На кого разчитате в тази насока?

Щастлива съм, че съм част от медицинския екип на Центъра по нуклеарна медицина, тъй като всички са изключителни професионалисти с дългогодишен опит и познания и винаги когато имам нужда, имам възможността да черпя знание от тях. Също така разполагаме с изготвени алгоритми за реакция при възникнали спешни случаи и ситуации, с които всички трябва да бъдат запознати.

Като част от екипа, осъществяващ лечебна работа, търсите ли информация за резултата от лечението, интересувате ли се от състоянието на пациентите?

Да, важно е да бъдем отзивчиви и внимателни към състоянието на пациентите, като редовно събираме и анализираме информация за техния напредък и реагираме адекватно на всякакви нужди или промени, които могат да възникнат.

Каква е Вашата прогноза, как ще се развива нуклеарната медицина в далечно бъдеще? Какви методи ще навлизат, лечението на кои заболявания ще може да включва и нуклеарномедицински процедури?

Както вече споменах, нуклеарната медицина напредва бързо, тъй като самата методика е изключително точна и специфична. Тя бележи възход съответно смятам, че ще продължи да играе все по-важна роля в диагностиката, лечението и мониторинга на различни заболявания. Например тази година очакваме да можем да работим с нов радиофармацевтик, който до този момент е заместван от много по-скъп такъв, насочен към диагностика и проследяване на рака на простата. Продължаващото развитие на радиофармацевтичните съединения ще позволи разширяване на приложенията им за диагностика и терапия на различни заболявания, включително ракови, кардиологични, неврологични заболявания и други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mQjk


Всичко за коронавируса
Още новини
Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...