Понеделник, 27 Януари 2020
11
март
1
 

Д-р Ценка Бонева:

Лекувайки болните, ние възприемаме и личните им, и здравословните им проблеми и ги натрупваме върху себе си

Неделя, 11 Март 2018 | 12:10:58 Надежда Ненова
1

Д-р Ценка Бонева е завършила Медицинския университет-София през 1997 г., специализира „Вътрешни болести“ (2008) и „Кардиология“ (2016). Асистент е в МУ-София, катедра „Вътрешни болести“.  Работи в кардиологи
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Ценка Бонева е завършила Медицинския университет-София през 1997 г., специализира „Вътрешни болести“ (2008) и „Кардиология“ (2016). Асистент е в МУ-София, катедра „Вътрешни болести“.  Работи в кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска“.

В периода 1.03 – 31.03.2018г. специалистите от кардиологичната клиника ще консултират безплатно хора с гръдна болка или други оплаквания в сърдечната област. Прегледите ще се извършват в приемно-консултативния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), всеки делничен ден от 16 до 19.00ч. Направления по НЗОК не се изискват, но се изисква предварително записване на тел. 02/9230 467 и 02/9230 339 от 14 до 18 часа.

Пред Zdrave.net д-р Бонева разказа за кампанията, която специалистите в клиниката са обявили през март тази година и избора си на професионален път.

 

- Д-р Бонева, какво включва кампанията за сърдечно здраве?

- Кампанията стартира на 1 март и ще продължи до 31 март. В Клиниката по кардиология се преглеждат пациенти на свободен принцип, без направление или насочване от общопрактикуващи лекари. Целта на кампанията е както да се повиши здравната култура на пациентите, така и да им се даде свободен достъп, защото голяма част от тях са ограничени от липсата на направления или трудния достъп до личните лекари в малките населени места. Затова даваме възможност на хората да дойдат свободно да се прегледат в клиниката.

- Към кого е насочена кампанията?

- Към пациентите, които имат оплаквания, свързани със сърцето, такива, които имат рискови фактори като артериална хипертония, високи стойности на кръвната захар, пациенти с повишен холестерол, такива, които водят заседнал начин на живот или имат вече известна кардиологична диагноза, нарушение в сърдечния ритъм, имат прояви на сърдечна или дихателна недостатъчност, преживян инфаркт или други форми на исхемична болест на сърцето.  Нашата идея е пациентите да бъдат прегледани за основните , както и за придружаващите им заболявания . Да им се дадат правилни насоки, свързани с лечение  и ако лекарят прецени, че пациентът има  нужда да се хоспитализира в  клиниката .

- Какви са резултатите от кампанията до тук?

- Всеки ден идват много пациенти. Потвърждава се опитът  ни от други кампании в предшестващи години, който показа, че хората  са много болни и голяма част от тях дори не са диагностицирани. Но пък ползата от профилактиката е много голяма, тъй като по данни от официалната статистика  смъртността намалява  с повече от 50%, когато има контрол върху рисковите фактори и с 40%, когато пациентите се лекуват. Сърдечно-съдовите заболявания са водеща причина за смъртност в Европа и в света и България не прави изключение.  2-2,5 млн.  или 65% от населението на страната са диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания. Други статистики показват, че 50 000 души годишно получават инфаркт като 18 000 от тях загиват. 30% от инфарктноболните загиват преди да им бъде оказана изобщо лекарска помощ. 25 000 души годишно развиват мозъчен инсулт, от тях загиват 5000 души, а голяма част развиват трайни увреждания.  Затова отново подчертавам колко са важни профилактичните мерки върху  контрола на рисковите фактори.

- Какви са причините да изберете медицината за своя професия?

- Изборът на тази професия винаги е много сложен. Винаги съм била любознателна по отношение на човешкото здраве и  съм имала  желание да помагам на хората.  Професията е много трудна, изключително изчерпваща. Лекарите сме хора, които вследствие на емпатията, която така или иначе имаме към нашите болни, лекувайки ги ние възприемаме и личните им, и здравословните им проблеми, натрупваме ги върху себе си. Това е неминуемо. Съпреживяването е част от нашата професия. Изключително е деликатен момента къде да се постави границата с нашите болни, защото дистанцирайки се, съхраняваме повече себе си, но това е много трудно да се направи. Аз лично не бих могла да кажа, че го правя.

- Как тогава успявате да се съхраните и да заредите така, че да сте пълноценна в работата си?

- Основният извор на спокойствие, на добро настроение, на заряд идва от семейството. При мен, в голяма степен, за това допринася и музиката. Обичам музиката, в продължение на 10 години съм свирила на пиано. Сега не ми остава време да свиря, но пък винаги намирам време да слушам музика. Изключително много обичам разходките в планината. Спортът също много разтоварва.

- А какво Ви накара да изберете кардиологията?

- Винаги съм искала да се занимавам с вътрешни болести. Интересът ми към кардиологията е още от студентските години, когато посещавах кръжока. Работила съм 10 години белодробни болести, но пък покрай тях имах и много кардиологични пациенти. Освен това кардиологията изключително много напредна, особено с всички варианти на ендоваскуларно лечение. Сърдечно-съдовата медицна е изключително привлекателна , бързоразвиваща се, много динамична, спешна  специалност, с  тежки  случаи, но и възможност за бързи клинични  резултати.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AQFH

Гост 11.03.2018 12:29:23

Поздрави от В. Търново.


Още новини
Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите
27.01.2020 17:19:47 Надежда Ненова

Допълнителните увеличения в ПИМП, СИМП и МДД се виждат в цените и обемите

Увеличението, което има в СИМП, ПИМП и МДД се вижда в цените, които са договорени. Това каза пред ...

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците
27.01.2020 16:47:32

Д-р Николай Болтаджиев: Печалбите от лекарствата са за фирмите, а не за болниците

„Болница „Света Богородица“ преди години заведе процедура пред ЕК заради несъот ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...