Вторник, 27 Септември 2022
26
юли
4
 

Лечебните заведения ще перат прането си в отделен вид обществени перални

Идеята е да се избегне заразяване заради вътреболнични инфекции

Четвъртък, 26 Юли 2018 | 11:23:02
4

В обществените индивидуални перални на самообслужване, предназначени за граждани, се забранява изпирането на пране от обществени обекти. Това е заложено в новата

В обществените индивидуални перални на самообслужване, предназначени за граждани, се забранява изпирането на пране от обществени обекти. Това е заложено в новата Наредба за здравните изисквания към обществените перални на МЗ, публикувана на сайта на ведомството за обществено обсъждане.

С нея се разделят видовете обществени перални и се разписват изисквания към устройството и дейността им.

Забраната се налага с идеята да се избегне рискът в обществените перални за граждани да пере пране от обекти като места за временно настаняване, лечебни, детски и учебни заведения и т.н.

Документът разграничава пет вида обществени перални, като тези, в които се пере пране на лечебни и здравни заведени, както и на специализирани институции за предоставяне на социални услуги за възрастни, са обособени в отделна точка.

За спазването на хигиенните норми ще следят РЗИ.

С наредбата се залагат изисквания към изграждането, устройството и обзавеждането на обществените перални, изисквания към експлоатацията им, както и към перилния процес.

С проекта на наредба се въвеждат изисквания за микробиологична чистота на готовото за експедиция пране, с което се очаква да се намали и почти да се елиминира рискът от разпространение на заразни заболявания чрез изпраното пране.

В наредбата се разписват и изисквания за начините на транспортиране на чистото и нечистото пране и разработване на подробно ръководство, което ще подпомогне дейността на обществените перални и ще подобри ефекта от предлаганите от тях перилни услуги, посочват от МЗ в мотивите към проекта.

С предвидените предварителни и периодични медицински прегледи и изследвания на работещите в обществените перални се цели недопускане на замърсяването на чистото пране с патогенни и непатогенни микроорганизми от лица от персонала, които най-често се явяват т.нар. „здрави заразоносители“. Това от своя страна ще гарантира опазване здравето на лицата, ползващи се от услугите на обществените перални, в т.ч. децата в детските заведения, лицата, ползващи хотелиерски и други подобни услуги, пациентите в лечебните заведения и т.н., смятат от ведомството.

Чрез недобре и неправилно изпрани дрехи, спално бельо, покривки, работно облекло и др. се предават бактерии и вируси като: вируса причинител на хепатит А, норовируси,

ротавируси, салмонела, E. Coli, кандида и др., отбелязват от там.

В лечебните заведения съществуват специфични фактори, които способстват за развитието на т.нар. вътреболнични инфекции, които не са характерни за други учреждения. При замърсяване на вътреболничната среда с микроорганизми – в лечебните заведения често се замърсяват повърхности, апаратура, материали, инструменти, а също така постелъчен инвентар и работно облекло, микробните агенти могат да попаднат в тялото на възприемчиви пациенти, пише в мотивите.

„Вътреболничните или нозокомиални инфекции представляват отделна категория заболявания, причинени от микроорганизми, които възникват при пациенти след постъпването им в лечебно или здравно заведение и са отсъствали преди приема им. Тези инфекции могат да се развият по време на лечение за други заболявания и дори след изписването на пациентите от стационара. Освен това, те включват и инфекции сред медицинския персонал, получени по време на работа в лечебните и здравни заведения. В термина нозокомиални инфекции се акцентира върху основната характеристика на вътреболничните инфекции – връзката им с медицинските грижи“, посочват от Министерството на здравеопазването.

Вътреболничните инфекции са широко разпространени и на всеки сто хоспитализирани пациенти 7-10 могат да бъдат инфектирани от причинител на подобни заболявания. Най-често се засягат пациенти в структури за интензивни грижи, за лечение на изгаряния, хирургични, родилни, кърмачески и неонатологични структури. Въз основа на обширни проучвания в САЩ и Европа е установена честота на разпространение на вътреболничните инфекции, която варира от 13 до 20,3 случая на хиляда дни престой в болница. Инфекциите, придобити в болнична обстановка, могат да засегнат редица органи и системи, но най-чести са инфекциите на пикочните пътища, дихателната система, раневите инфекции след хирургично лечение и инфекциите на кръвообращението, свързани със съдова катетеризация. Нозокомиални патогенни (болестотворни) микроорганизми могат да бъдат широк кръг от причинители и на практика всеки един микроб е способен да предизвика вътреболнична инфекция.

Вътреболничните инфекции засягат огромен брой пациенти в световен мащаб, увеличават смъртността при болнично лечение и водят до значителни финансови загуби, подчертават от ресорното ведомство.

„Според доклад на Световната здравна организация приблизително 15% от всички хоспитализирани пациенти страдат от тези инфекции. Те са причина за 4-56% от случаите на смърт при новородени, като честотата на заболеваемостта в страни от Югоизточна Азия и Африка на юг от Сахара е 75%. Честотата в икономически развитите страни е между 3,5-12%,докато в развиващите се икономики тя варира между 5,7-19,1%“, отчита документът.

Но не само бактериите и вирусите представляват опасност по прането. Според експерти алерголози, неправилно изпраното пране елиминира едва от 6 до 10% от наличните по дрехите акари. Акарите са микроскопични паякообразни, които живеят във вътресградната прах на помещенията на жилища, детски заведения, хотелски стаи и др. Считат се за едни от най-честите причинители на астма по целия свят, като причиняват още алергии, хрема, епидемичен конюнктивит и дерматит, пише още в мотивите.

„С приемането на настоящата наредба ще се осигурят условия за предоставяне на безопасни перилни услуги на детските и лечебните заведения, на обектите от туристическия и хранителния бранш, на други търговски, производствени, промишлени и стопански обекти, като с това ще се избегне рискът от неспазване на хигиенния и противоепидемичен режим и опасността от разпространение на различни видове заболявания чрез недобре изпрано пране“, посочват още от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tJER

Христо 20.12.2018 19:13:07

Целта е болниците да се перат в 4-5 перални в България.Лобистки закон от където и да го погледнеш.малките болници ще им вдигнат цените многократно,за инфекциозното съм за ,но да има контрол,защото вмомента такъв липсва.Сега инфекциозното също е със сериозни изисквания за пране и транспорт,но никой не ги спазва и следи.

Валя 27.07.2018 13:01:28

Има финансово закъсали болници, които пестят от парите за пране и пациентите си носят бельо от къщи, как ще се процедира ...!?

Doncho 26.07.2018 11:47:59

Абсолютно лобистка наредба, цели стесняване на кръга от фирми, които могат да работят с болниците. Да не би тлъстака да е замислил и той да се знимава с пране?

Гост 26.07.2018 11:28:13

С това ли започва новата концепция на киро тефтера.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме
26.09.2022 17:29:15 Невена Попова

Проф. Нели Корсун: Грип все още няма, но сега е времето да се ваксинираме

„У нас грип все още няма, рано е още, но сега е най-подходящото време за ваксиниране“ ...

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив
26.09.2022 17:11:06

Семинар по невронаука се проведе в МУ-Пловдив

В Научноизследователския институт към МУ-Пловдив се проведе работен семинар по проект Development ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...