!
Четвъртък, 18 Април 2024
11
юли
13
 

Действаме превантивно, увери проф. Стоименова

Липсата на е-здравеопазване забавила организацията по спрените от ИАЛ лекарства

Да не се окаже, че цялата буря с лекарствата е продиктувана от съвсем други сили, питаха от БСП

Сряда, 11 Юли 2018 | 14:58:50 Полина Тодорова
13

Липсата на информационна електронна здравна система е забавила организацията в действията около спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от ИАЛ. Това стана ясно от изслушването на директора на лекарствения орган проф. Асена Стоименова

Липсата на информационна електронна здравна система е забавила организацията в действията около спирането на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания от ИАЛ. Това стана ясно от изслушването на директора на лекарствения орган проф. Асена Стоименова пред депутатите в пленарна зала. Да обясни публично проблема настояха по-рано днес от БПС, като първоначално директорът на ИАТ отказа да се яви в зала, но впоследствие бе задължена да го направи от народните представители.

От опозицията критикуваха, че на отговорните институции е била необходима повече от седмица, за да предприемат нужните действия, както и че те не са излезли с обща публична позиция по темата, за да не се всява паника сред обществото.

В отговор проф. Стоименова заяви, че е уведомила за проблема зам.-министър Начева, като подчерта, че веднага е усетила подкрепа от нея. Писмено са били уведомени и НЗОК, и МЗ. "Защо на НЗОК е отнело тези пет дни, които вероятно допълнително са привнесли масло в огъня, е въпрос, на който аз не мога да отговоря”, посочи тя. Стоименова обясни, че по това време е била в испанската лекарствена агенция, която на практика е издала т. нар. rapid alert, тоест предупреждението за спиране на медикаментите. "Видях, че усилията, които те полагат, са същите, само че им е малко по-лесно, защото има електронно здравеопазване”, заяви тя, като допълни, че тези пет дни организация у нас може би биха изглеждали по-различно, ако е-системата съществуваше и у нас.

От своя страна председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова посочи, че проблемите са възникнали около списъците на медикаментите, които не са били достатъчно прецизирани именно поради недостатъчно ефективната електронна система на българското здравеопазване. По думите й това е нещо, в което трябва да се инвестира. Сега е много важно да се чуе, че опасността е потенциална, това е превантивна мярка, заяви тя. „Досега канцерогени са доказвани единствено върху опитите с животни, така че българските граждани могат да са спокойни, има достатъчно налични медикаменти”, увери Дариткова, като посъветва пациентите да се доверят на своите лекуващи лекари по отношение на терапията си. По думите й НЗОК е действала бързо и навременно е уведомила изпълнителите на медицинска помощ, включително нея самата в качеството й на такъв, за проблема.

Пред депутатите проф. Стоименова представи и хронологията на проблема, като изясни, че на 3-ти юли между всички национални регулаторни органи и Европейската агенция по лекарства е проведена телеконференция, на която е съобщено за проблема с наличието на веществото валсартан, произведено от китайски производител. В края на срещата отделните агенции са уведомени, че ще се издаде rapid аlert от испанските им колеги. Ден по-късно сигналът е постъпил в ИАЛ и агенцията издава заповеди на засегнатите 14 притежатели на разрешение на употреба, които по закон са задължени в срок от 24 часа да организират спирането на медикаментите. Уведомени са МЗ и НЗОК, както и всички РЗОК, които трябва да осъществят контрол.

Проф. Стоименова уточни още, че не е имало шестгодишна употреба на медикаменти с въпросната съставка и разясни, че всъщност през 2012 година е установено наличието на субстанцията заради промени в производствения процес. „Няма категорични данни, че примесът е в лекарствените продукти от 2012 година”, заяви тя, като допълни, че се касае за предполагаем канцероген. „Това е превантивна мярка”, каза още проф. Стоименова и призова хората да черпят информация по темата само от сайтовете на официалните институции, както и да се доверяват на своите лекари.

За бързо изясняване на ситуацията настоя депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, който всъщност призова директора на агенцията да говори пред парламента.  Все пак той благодари на проф. Стоименова, че е дала подробности за проблема публично.

Проф. Михайлов изтъкна, че е въведен аналитичен метод, който показва много по-ниски количества от валсартана, които не са опасни за гражданите. Да не се окаже, че цялата буря с лекарствата е продиктувана от съвсем други сили, заяви той, като допълни, че в общественото пространство вървят и други мнения, а именно, че се предписва терапия с различна финансоемкост от тази, която пациентите в момента получават. Намесата на агенцията трябва да бъде своевременна, категоричен бе той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UN*q

От един пич 26.07.2018 01:32:47

Писмото беше пуснато от бившата секретарка на Плочев - Силвия, когато той самиат черпи с уиски и с някои други неща НС на НЗОК, че ще го освобождават.Пълно падение.Абе пич .......това са неща, за които има свидетели и тези неща са доказуеми, а не както се пише във форума на едро кой и какво и всякакви глупости.Това, за което пиша са доказуеми неща.

google 25.07.2018 02:09:28

Евростат, разглеждащи разходите в здравната сфера през 2015 г. Според тях страните-членки отделят средно по 2076 евро на глава от населението за здравеопазване. България се заделят едва 343 евро, Австрия с 3149 евро, а разликата в БВП им е 6 пъти, бвп на глава. А разликата в здравн. разх. е 9 пъти. Ако се махнат разходите в кеш, тогава разликата става 13 пъти. Малко обществени раходи води до големи кеш разходи. Великобритания има 4000 долара разходи, а САЩ 10 000 долара, на глава средно.

Гост 11.07.2018 22:51:59

Предложение към новия управител на НЗОК: Всеки служител без изключение да може да направи минимум 20 лицеви опори+10 коремни преси. Който не може, е физически негоден и да бъде освободен. Така здр. каса ще се оттърве от дъртите, куците, болните, дебелите, следователно мързеливите и заспалите, с които е пълна здравната каса ще се акажат физически негодни да оказват контрол и да бъдат разчистени

Гост 11.07.2018 21:53:35

Браво на този който прави публично писмото на Плочев въпреки пенсионерката която помогна писмото да не стигне до всички служители.

О,да! 12.07.2018 07:11:31

Истината накрая винаги си проправя път.Наистина много смело от страна на този,който публикува писмото.Дано нещо се промени към по-добро.Абе,май има надежда!

Гост 11.07.2018 22:55:52

Коя е пенсионерката? Отново ли е Багряна ? В дъното на всяка мръсотия и гадория, е тази дърта очилата змия.

Гост 12.07.2018 00:00:21

Ц. Има и друга пенсионерка .... пак началничка....

Гост 12.07.2018 22:41:35

Зойчето?Хм, ако ги сложат с Багряна на кантар, ще залепне.....маааалко , ама съвсем мааалко в полза на Багряна, хи, хи..

Гост 11.07.2018 21:02:53

До личният състав на НЗОК ОТКРИТО ПИСМО От Проф. Камен Плочев Изпълняващ длъжността Управител на НЗОК до 20 06 2018 г. Уважаеми колеги, Считам за свой морално-етичен дълг да се сбогувам с Вас, тези които ме приехте и тези които не ме приехте. Това писмо е акт на уважение и признание за безспорният Ви професионализъм и позитивни човешки качества. Времето на престоят ми бе кратък, поради което можах да се вида с всеки един от Вас само два пъти - при встъпването ми в длъжност и по време на новогодишния коктейл. Макар и кратки, тези срещи оставиха у мен приятното чувство на симпатия и респект. С други колеги се срещах ежедневно, като не мога да не отбележа, че не винаги срещите ни бяха приятни. Но такива са взаимоотношенията, когато в един колектив попадне „чуждо” тяло. Този феномен го коментирах на новогодишния коктейл, когато се поувлякох и изнесох кратка лекция на тема – как имунната система на един биологичен организъм приема чуждо тяло. НЗОК може да се сравни с организъм (тяло) който има своите правила, бариерни механизми, системи на самоконтрол и непоносимост към нещо непознато (нарушаващо рахатлъка). Това е причината някои от колегите трудно да приемат „чуждото тяло” - Камен Плочев. Перфектен организъм е този, който притежава минимум две качества: - да се самоусъвършенства и да развива процеси на толерантност. Тези два механизма за съжаление не са характерни в НЗОК. Преобладават механизмите водещи до застой и непоносимост към новото. Грешката не е във Вас. Проблем не са и „парашутистите”. Грешката е системна. Системата е създадена така, че да бъде лесно манипулирана, чрез умишленото назначаване и съхраняване до дълбока старост на ръководни кадри (директори, началници на отдели) които работят само за едно – да си запазят мястото си и да изнасят платена информация. Нещо повече, те използват прийоми, като предателство, угодничество и интригантство с цел максимум до една година да дискредитират оперативното ръководство, преди да са се ориентирали кои са вредителите в системата. Това е причината да държим рекорд по смени на ръководства. Друг подход, дискредитиращ институцията и системата на здравеопазване е захранването с информация (реална и фалшива) на лица извън НЗОК. Намесват се лобиски интереси. Следват подсказани от вън грешни решения, които дискредитират работата Ви - правят я обществено укорима. Много боли когато четем, че за всичко което не върви в здравеопазването е виновна касата. Коментирам всичко това, защото е жалко и несправедливо по-малко от 10 човека от Вас да обезличават, обезсърчават и унижават стотици. Системата е пред разруха, а Вие уважаеми колеги, не само нямате вина, но и сте потърпевши. Тонът на това писмо е тъжен и депресивен. Не крия - мъчно ми е. Направих грешки, оставих се да бъда многократно подведен, от лицата които манипулират системата.Укорявам се. Не можах да се справя. А не беше толкова трудно – още с постъпването ми трябваше да се освободя от няколко директора на дирекции в ЦУ. Това криеше риска да бъда изгонен, но поне щеше да си струва. Аз и така си отидох, но за съжаление направих тези които съсипват системата още по самоуверени и нагли. Искам да се извиня на всички Вас за слабостите и компромисите които допуснах. Искам обаче и да подчертая - не съм отчаян, не съм капитулирал. Има надежда системата да бъде напълно реконструирана, респективно изчистена от паразитите и да бъде създадена нова, напълно независима от никоя държавна институция, здравна осигурителна мрежа от няколко каси. Бъдете оптимисти, защото тези които могат и искат здравно осигурителна система да е една уважавана, независима и добре работеща институция са болшинство. Бог да е с Вас. Проф. Камен Плочев

Гост 11.07.2018 20:55:39

че е уведомила за проблема зам.-министър Начева, като подчерта, че веднага е усетила подкрепа от нея. Писмено са били уведомени и НЗОК, и МЗ. "Защо на НЗОК е отнело тези пет дни, които вероятно допълнително са привнесли масло в огъня, е въпрос, на който аз не мога да отговоря”, посочи тя. Трябваше ли и Асена Стоименова да каже в парламента, че има толкова много глупави хора в НЗОК ? И след това ИАЛ уведомила всички РЗОК, които трябва да осъществят контрол. Та там контрольорите изготвят протоколи, в които пишат собствените си имена с правописни грешки, пък какво остана да контролират опасни медикаменти в аптеките. Та те самите използват опасни медикаменти и самите те са обществено опасни ! Много глупост и мъка има в тази каса

Гост 11.07.2018 22:07:07

Дали някой изобщо ще проумее че НЗОК 5 дни е спала. Ей така ще мине и замине

Гост 11.07.2018 19:33:14

Защо алхимичката се занимава с лекарства и ИАЛ. Няма ли ресорен заместник? Тази иска да направи каши навсякъде. Няма ли кой да я озапти тая.

Хм 11.07.2018 15:50:37

Катализаторите в алхимията в повечето случаи имат обратно действие - вместо да забързат процеса, напротив - забавят го, а понякога тотално го компрометират.


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...