!
Вторник, 05 Март 2024
20
май
4
 

МЗ не одобрява идеята за задължителен PCR тест при хоспитализация

Сряда, 20 Май 2020 | 19:14:51
4

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение. Това съобщават от ведомството във връзка с

Министерството на здравеопазването не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение. Това съобщават от ведомството във връзка с изпратената до МЗ позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България. В нея болничните сдружения искат МЗ да поема PCR тест на плановите пациенти при прием в лечебно заведение.

От министерството заявяват, че по отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:

Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция.

От МЗ считат, че от медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест за COVID-19, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване.

Според ведомството, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременния достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

"Припомняме, че в анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода.

В заключение: Приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия", съобщават още от МЗ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z8#N

Гост 21.05.2020 09:08:47

Икономиите на чичките Киро и Сие са майка на комунистическата мизерия .Големия брой заразен медицински персонал е просто крещящ за сравнително по-бавния ход на CоV-2 в Бочковото гето

Да да 21.05.2020 05:23:17

Колега, на Маджаров, Меджедиев и бай Киро и компания, българските лекари и пациенти са им през онази работа. Много по - важно за тях е да си взимат паричките и да въртят далавери.

crocodile 20.05.2020 22:47:09

Уважаеми колеги! Не мога да възприема като нормална организацията на доболнична и болнична помощ в България, както и нейното финансиране по така наречените клинични пътеки, защото просто такава система не съществува никъде другаде в Европейския съюз и в Европа като цяло! Но министерство на здравеопазването в България да твърди, че не приема PCR тест за нормално нещо при хоспитализация на пациенти в болница е "malpractice", който граничи с абсолютна профанщина и лесно може да бъде доказано, само ако се погледне как става приемането на пациенти за хоспитализация във Франция, Австрия, Германия и Великобритания! Там стандартът е следния: PCR тест при постъпване, последващ PCR тест до 48ия час, ако на пациента му предстои операция и трети PCR тест, ако пациента лежи повече от 7 дни в болница! Дори изписването на пациенти, заразени с Covid-19 не става след 2 негативни теста преди изписването, а само след 1 негативен тест! Защо ли?! Ами защото ако пациентът е "medically fit for discharge", вторият PCR test е абсолютно измислен! Не знам откъде господата от министерството набъркаха и СЗО, но ако погледнете линка и сте добре с английския, ще разберете, че твърденията на МЗ са абсолютна лъжа! За съжаление това не е първия случай, когато попадам на "интересни" интерпретации по отношение на коронавируса от български хабилитирани лица, които за съжаление нямат нищо общо с добрата клинична практика! Въпросът е сериозен и касае като сигурността на пациентите, така и на медицинския персонал! Крайно време е ръководството на БЛС да признае или че еимпотентно да управлява и защитава интересите на българските лекари или да признае че е избрано, за да подкрепя със задкулисни договорки гробаджиите, нали така неуважаеми Маджаров и Меджидиев! Вие сте срам и позор за лекарското съсловие в България! https://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/germany-covid-19-masterclass-testing-tracing-uk https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/covid-19-rapid-risk-assessment-coronavirus-disease-2019-eighth-update-8-april-2020.pdf

Гост 21.05.2020 09:13:11

Какви господа .моля ти се. Управляващите здравеопазването са вмирисани другари комунистически каскети. Да се иска от тях западно мислене и поведение е все едно от педали да чакаш поколение и демографски прираст.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения
04.03.2024 11:37:07

Прекаралите COVID могат да изпитват слаби, но продължителни когнитивни нарушения

Изследователи от Imperial College London (ICL) доказаха, че хората, които са се възстановили след ...

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции
04.03.2024 10:46:46

Проф. Кантарджиев: Намаляват респираторните инфекции

Грипът и острите респираторни заболявания продължават да се разпространяват. Това заяви в ефира н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...