!
Петък, 29 Март 2024
01
юли
31
 

МЗ установило нарушения в 7 болници, най-сериозни в УМБАЛ "Св. Екатерина" (Обновена)

600 млн. лв. са дълговете на държавните болници

Петък, 01 Юли 2022 | 15:32:45 Надежда Ненова
31

600 млн. лв. са задълженията на 65 държавни търговски дружества, от които 62 са болници. 113 млн. лв. са просрочените задължения. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова на брифинг днес. „Всички лечебни

600 млн. лв. са задълженията на 65 държавни търговски дружества, от които 62 са болници. 113 млн. лв. са просрочените задължения. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова на брифинг днес.

„Всички лечебни заведения са представили бизнес програми, но са одобрени едва три от тях. Има редици липсващи данни, липсва ангажимент от ръководството и известна доза формализъм. От седем болници са изискани оздравителни планове“, каза още тя.  

Министърът съобщи, че са извършени 64 проверки от контролните органи на Министерството през 2022 г., 81 - от Вътрешен одит, а 18 са изпратени на компетентните органи.

Установени са сериозни нарушения в Националната хематология, УМБАЛ-Канев, МБАЛ-Сливен, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Екатерина“ и УМБАЛ Пловдив. Проверките в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ продължават.

Началникът на кабинета на министъра и председател на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов съобщи, че най-много нарушения са открити в УМБАЛ „Св. Екатерина“, в която извършената проверка от Вътрешен одит на МЗ е втора за последните десет години. За сравнение в УМБАЛСМ „Пирогов“ и УМБАЛ „Александровска“ за същия период са извършени 8-9 проверки. (Останалите лечебни заведения само с поне една проверка за 10 години са УМБАЛ „Царица Йоана-ИСУЛ и УСБАЛАГ „Майчин дом“.)

Проверката в УМБАЛ „Св. Екатерина“ е показала, че в лечебното заведение договори за целеви средства за капиталови разходи за медицинско оборудване са били сключвани с доставчик преди допълнителното споразумение, с което се осигурява финансирането от МЗ, сключван е договор по оферта с изтекъл срок, не е прилагана системата за двоен подпис.

„В УМБАЛ „Св. Екатерина“ не е изградена действаща система за финансово управление и контрол и не е синхронизирана със закона. Не са определени показатели за оценяване на служителите, съответно и критерии, и показатели за оценка при разпределение на ДМС. При проверка на сключените граждански договори се установи, че от 1 януари 2019 до 30 април 2022 г. 85,3% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори са изплатени на изпълнителния директор“, каза доц. Пандов.

Той конкретизира, че за 2019 г. проф. Генчо Начев е получил 362 000 лв., за 2020 г. – 226 000 лв., за 2021 г. – 258 000 лв., а за първите четири месеца на тази година – 105 000 лв.

„Общата стойност на

възнагражденията по граждански договори, изплатени на проф. Начев, е 952 570 лв.

Само по себе си това не е нарушение, тъй като договорите са за медицински услуги, дейности, избор на екип и т.н. Според констатацията на Вътрешен одит обаче тъй като договорите са с действие три години, по своя характер те представляват трудови договори, за които при вземане на решение от Съвета на директорите за сключването им, той е гласувал сам за себе си. Два от договорите влизат в сила със задна дата, преди съответното решение на Съвета на директорите. Също така е нарушен договорът за възлагане на управление на лечебното заведение, както и Законът на публичните предприятия, които забраняват на членовете на Съвета на директорите да извършват трудова дейност в лечебното заведение“, каза доц. Пандов.

Проф. Сербезова допълни, че тези суми са допълнителни към основното месечно възнаграждение на проф. Начев по договора му за управление на УМБАЛ „Св. Екатерина“, които е над 30 000 лв.

От Вътрешен одит са изчислили, че допълнителните приходи на проф. Начев са средно месечно около 22 000 лв. по граждански договор, докато основната месечна заплата на лекар, началник на клиника и отделение в болницата е 1700 лв.

По отношение на обществените поръчки в болницата са установени плащания към контрагенти без сключени договори за суми, надхвърлящи праговете по закон от 50 000 лв. за строителство и над 30 000 лв. за услуги. За тези дейности е било задължително да бъдат обявени обществени поръчки и да бъдат сключени договори. На следващо място при отдаване под наем на имущество има допускане на сключване на договори с клауза за автоматично подновяване всяка следваща година, т.е. на практика те са безсрочни.

Проф. Сербезова обаче отказа да съобщи какви мерки ще предприеме Министерството по отношение на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и дали ще се пристъпи към смяната му, както това беше направено с изпълнителите директори на УМБАЛСМ „Пирогов“ и Националната хематологична болница проф. Иван Поромански и проф. Бранимир Спасов.

Доц. Пандов обобщи и констатациите на Вътрешен одит за последните две болници. В „Пирогов“ проверката е започнала по сигнал на дребен доставчик, към когото задълженията не са били високи, но към заплащане така и не е било пристъпено.

„Установи се, че в рамките на последните пет години в „Пирогов“ са били сключени 57 договора, като заплащанията не са били извършвани по поредността на фактурите, въпреки че болницата разполага с достатъчно средства. Липсва регистър на договорите. Не са били предприети и действия за съхраняване и прибиране на медицинската апаратура, предоставена на община Царево, въпреки множеството писма от кмета на общината, че няма възможност да я охранява, а медицински център там няма да бъде създаден“, каза доц. Пандов.

Прокуристът на „Пирогов“ Пламен Милев заяви, че макар проблемите в „Пирогов“ и „Александровска“ да са възникнали по сходни причини, последните ръководства на двете лечебни заведения са предприели съвършено различен подход за решаването им. „Докато в „Александровска“ са били сключени споразумения с доставчиците, то в „Пирогов“ само за една година просрочените задължения са нараснали от 9 млн. лв. на 16 млн. лв., макар че в рамките на годината са били намалени общите задължения“, каза той. По думите му освен избирателното плащане на дълговете, голямо нарушение на директора Поромански е, че е взимал еднолични решения, без да се съобразява със Съвета на директорите. И като пример прокуристът даде обществена поръчка за канцеларски материали и хартия на стойност над 1 млн. лв. в условия на електронизация.

В Националната хематология пък са били констатирани високи стойности на бракувани лекарствени продукти – 178 000 лв. на година. „При 19 договора не е приложена системата на двоен подпис, превишение на задълженията, което е довело до неговата декапитализация, което означава, че прокуратурата във всеки един момент може да се поиска прекратяване на съществуването на дружеството“, каза доц. Пандов.

Драстични нарушения са открити и в МБАЛ „Д-р Иван Селемински“ в Сливен, макар че те касаят отношението към пациентите, а не финансовите резултати на дружеството. „Направени са две проверки във връзка със сигнала за връзваните бебета в детското отделение на болницата. Първата проверка на Вътрешен одит показва, че те са били връзвани през деня, само докато им се правят вливанията. Инспекторите обаче правят изненадваща проверка през нощта, когато установяват, че

децата са били обездвижени по садистичен начин –

вързани на кръст в леглата си. Още по-шокиращото е, че ръководството на болницата във вътрешния си правилник е утвърдило възможността децата да бъдат фиксирани по този начин, което е пряко нарушение на медицинския стандарт“, каза доц. Пандов.

Нарушение е открито и в УМБАЛ-Пловдив, като то касае имот от 89 дка. „Община Пловдив актува целия имот като общинска собственост, въпреки че той е изключително държавна собственост. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по този казус, въпреки че има много писма от МЗ. Едва сега при изтичане на давностния срок са предприети действия за защита на имота, на който се намира и самото лечебно заведение“, каза доц. Пандов.

В УМБАЛ „Канев“ пък са открити нарушения при назначени лица на граждански договор като външни експерти с 3500 лв. месечно възнаграждение, което годишно надхвърля законовото ограничение. „Има 12 нарушения за избор на екип, което представлява нарушаване на икономическите права на пациентите“, допълни още доц. Пандов.

Сред отличниците при държавните болници той спомена УМБАЛ „Св. Анна“ и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, които са равностойни на другите по обем и оборот, но по думите му се справят значително по-добре от тях. „Това показва, че най-важен е начинът, по който се управляват болниците. Данните показват още, че една болница е ефективна, когато има добра използваемост на леглата. Болниците с под 50% използваемост на леглата трупат задължения, затова сме взели мерки за актуализация на Здравната карта“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

Министерството е извършило и проверки на всички РЗИ в страната, които са показали, че в едва 5 от 28 РЗИ са създадени комисии, които да разглеждат оферти за антигенните тестове, 22 са публикували покани за доставка, но 13 нямат критерии за оценка. Това била и причината антигенните тестове да бъдат доставяни на единична цена от 3 лв. до 18,50 лв. За сравнение, по обществената поръчка на МЗ за антигенни тестове на учениците, цената на един от тях е била 2,03 лв.

„Анализът на контролните органи показва, че информацията за процедурите не се публикува, много кратки срокове за доставка, но офертите се разглеждат продължително и без краен срок. Не се обявяват участниците, които са спечелили. Не е предоставяна информация дори и на контролните органи. Проверка на Инспектората на МЗ установи, че РЗИ не са изпълнявали указанията на МЗ да съставят актове за предаване на лични предпазни средства и тестове на лечебни заведения и на предприятия на бюджетна издръжка“, каза още доц. Пандов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gzuJ

д-р Хаус 11.07.2022 17:15:57

ПРОФ. КУРТЕВ, ВЕДНАГА УВОЛНИ ЧАВДАР КРАДЕЦА И БИБА ЛЪЖЕЦА! ПРОВЕРИ И КОНКУРСИТЕ НА АГ ФЕЛДШЕРА, ЧЕ Е СТРАШНА РАБОТА! ВЪРНИ УВАЖЕНИЕТО КЪМ ПРОФЕСОРИТЕ, КОИТО ТОЗИ НЕЩАСТНИК УНИЗИ!

онколог 11.07.2022 17:14:12

Стефан Константинов се е наакал и ще дава пресконференция утре да се жалва като девойка! Сега се изнася от кабинета на прибежки и чака да се стъмни, така навремето си отиде унизително кожната докторка Петранка Троянова и Стефчо се нареди редом до нея и Вальо алкохолика сред най-слабите директори на УСБАЛО в историята!

д-р Хаус 11.07.2022 15:31:47

КОЛЕГИТЕ ОНКОЛОЗИ ИМАТ ПОВОД ДА ЧЕРПЯТ! АГ ФЕЛДШЕРА СИ ОТИВА НА СЕЛО! МНОГО ХОРА РАБОТИХМЕ ЗА ТОВА, НО МНОГО КЪСНО ДОЙДЕ ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ!

Гост 11.07.2022 14:33:34

БРАВО на министър Сербезова!!! Успя да да отстрани от длъжност малкият доктор Стефан Константинов!

Гост 05.07.2022 00:26:13

85,3% от всички изплатени възнаграждения по граждански договори са изплатени на изпълнителния директор. Браво Генчо, браво Начев. Който може го може.

състудент 02.07.2022 23:50:38

Няма ли един по сърцат колега да удари един шамар на това малко човече Стефан Константинов той от студент е страхливец и веднага ще избяга даже може и да се разреве като момиче... Като не беше вече министър то беше рев и пълзене да го сложат някъде директор /все пак човека си мисли като е бил министър и е абониран доживот да е поне директор!/ и явно празните тикви в ГЕРБ решиха да го трапосат в Онкологията! Копелетата решили това им пожелавам там да се лекуват, ама директора дето сложиха да им назначи терапията! Господ всичко вижда, да знаете...

УСБАЛО 02.07.2022 23:43:01

ЗА СТЕФЧО ЗЛОБНОТО И ИМПОТЕНТНО ДЖУДЖЕ Е ВАЖНО ДА ГО ПОДКРЕПЯТ ЧАВДАРЧО КРАДЕЦА И БИБА ЛЪЖЕЦА! ЗАД НЕГО СТОИ ВЕЛИКАТА СПЕЦИАЛИСТКА "ДОЦЕНТ" ОТ БУРГАС ДОВЛЕЧЕНА ТУК С НАГЛАСЕН КОНКУРС ЗА ПАРИ! НАЛИ В СОФИЯ СИ НЯМАМЕ ЧИТАВИ ОНКОЛОЗИ И ТО ПРОФЕСОРИ, ОПРЯХМЕ ДО ВАРНЕНКИ ОТ БУРГАС! КАК ТОВА НИЩОЖЕСТВО СТОИ НАДУТ КАТО ПУЯК ПРЕД ХАБИЛИТИРАНИ ЛИЦА СЪС СТАЖ НАД 20 ГОДИНИ ТАКАВА НАГЛОСТ НЯМА ДОРИ У ПРЕСТЪПНИЦИТЕ!!!

д-р Хаус 02.07.2022 23:37:42

Ако проф. Сербезова се съмнява в мнението на колегите онколози винаги може да покани на разговор цитираните по-долу водещи имена в Онкологията, които всички признаваме и търсим при нужда за консултация! Тези хора са специалисти от европейска и световна величина защо не се чуе тяхното мнение за водещата ни университетска болница по онкология?! Малко е, че са дали по 30 и нагоре години на специалността и болницата и ще търпим мнението на един самозабравил се нахален акушер?! Накрая колегите ще го изхвърлят и може да яде и бой, защото ще дойдем да ги подкрепим от много други места, как може такава наглост и арогантност у този човек? Никой не го иска , той стои там като плашило и не се маха!

онколог 02.07.2022 17:51:29

Ако един от водещите ни професори - онколози като проф. Черноземски, проф. Тимчева, проф. Гаврилов, проф. Куртев, проф. Александрова, проф. Валерианова застане зад Стефан Константинов нека бъде директор пожизнено! Как може този безочлив дребен акушер да седи в стола на покойния проф. Каранов????! Това е най-голямото падение за българската онкология изобщо!

Истината 02.07.2022 21:59:46

Поклон пред тях. И знайте - истината ще дойде все някога. "Ти закъсняваш, понякога, истоно, но винаги идваш при нас! Горе главата, онколози!

УСБАЛО 02.07.2022 13:35:14

ПРОФ. СЕРБЕЗОВА, УМОЛЯВАМ ВИ! НАШАТА ПОСЛЕДНА НАДЕЖДА СТЕ! ОТСТРАНЕТЕ ТОЗИ САМОЗАБРАВИЛ СЕ ДИРЕКТОР В ОНКОЛОГИЯТА! КОЛКО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ПИША ТУК ЗА ДА МЕ ЧУЕТЕ! НЕДОПУСТИМО Е ДА БЪДАТ ПЕНСИОНИРАНИ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНИ ЛЕКАРИ, ОСНОВАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ОНКОЛОГИЧНА ШКОЛА. С КАКВО НАХАЛСТВО СЕ НАЗНАЧАВАТ В БОЛНИЦАТА НИКОМУ НЕИЗВЕСТНИ МЛАДИ ДОЦЕНТКИ?! ПОТЪРСЕТЕ ЕКСПЕРТИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕ – ПРОФЕСОР КУРТЕВ, ДОКАЗАН ХИРУРГ И ОНКОЛОГ С НАЦИОНОЛНО ЗНАЧЕНИЕ. МОЛЯ ВИ МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА. ВИЕ КАТО ПРОФЕСОР И ЧОВЕК ТРЯБВА ДА НИ РАЗБЕРЕТЕ!

Гост 02.07.2022 19:17:24

Една от тези млади "доцентки" е със съмнително придобита титла,ако някой се разрови ще излязат интересни неща.

УСБАЛО 02.07.2022 21:43:02

Ама тази същата е на три дневна или четири дневна работна седмица, но заплатата й.........малеееееее, голема ще да е. За хубавите очи на Константинов едва ли ще бие път от другият край на страната.

УСБАЛО 03.07.2022 20:19:42

Същото се случва и с последната назначена преди два месеца. Още на първият онкокомитет си показа рогата! Нямаше уважение към никого! Само с фирмаджий се среща и далаверите и схемите вече се въртят! Много жалко!

Гост 03.07.2022 07:23:37

Има още една млада "доцентка" назначена от Константинов преди 2-3 години, която унищожи цяла клиника и вече сериозно върти схеми и далавери, разбира се с участието на ръководството.Жалко за пациентите обслужвани от подобни неморални хора.

УСБАЛО 02.07.2022 21:37:02

Явно няма смисъл колеги да се борим! Мечо пух е казал"Колкото повече, толкова повече ". Явно и отровното трио налива повече и повече......

д-р Хаус 02.07.2022 13:04:48

ДОКОГА МАЛКОТО НЕПРИЯТНО ЧОВЕЧЕ СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ ЩЕ СЕ ИЗЖИВЯВА КАТО ДИРЕКТОР НА УСБАЛО??? АГ ФЕЛДШЕР ДА РЪКОВОДИ ОНКОЛОГИЯ?! ТОЙ РАЗБИРА ОТ ОНКОЛОГИЯ КОЛКОТО И КУЧЕТО МИ!? СЛОЖЕТЕ ТОГАВА ОРТОПЕД ДА УПРАВЛЯВА ХЕМАТОЛОГИЯТА И НЕВРОЛОГ ДА Е ДИРЕКТОР НА МАЙЧИН ДОМ - ЗНАЧИ ВСИЧКО МОЖЕ!

МЗ 02.07.2022 13:02:18

Проверки няма само в Университетската болница по Онкология, защо ли? Доц. Пандов може би знае отговора много добре, но само да му кажа: за всичко дето прикривате е докладвано на президента ЛИЧНО! Сега продължавайте да стоите със заровени глави в пясъка, а задниците ви отгоре голи!

УСБАЛО 02.07.2022 12:14:12

Г-жо министър, проверете договорите и заплатите само на отровното трио в УСБАЛО КОНСТАНТИНОВ, МАРИНОВ И ОГНЯНОВА. То не е НОМЦ,то не е ваксинация срещу Ковид,то не са договори за консумативи и материали, договори за лекарства. Вижте какъв персонал назначават и по какъв начин се пробват конкурси особено за главна сестра. Ако няма нарушения здраве му кажи!

УСБАЛО 02.07.2022 10:00:37

ЗАЩО НЕ Е ПРОВЕРЕНА И ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНА ГРУПА В ОНКОЛОГИЯТА ВОДЕНА ОТ СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ?!?!?! ПРОФ. СЕРБЕЗОВА ИСКА ДА СТАНЕ НОВ СТОЙЧО КАЦАРОВ В МЗ ЛИ? АКО ЩЕ СЕ МАХАТ НЕКАДЪРНИ И НЕ НА МЯСТО ДИРЕКТОРИ СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ ТРЯБВА ДА ВОДИ КОЛОНАТА ПО ВСИЧКИ ПОКАЗАТЕЛИ!

д-р Хаус 02.07.2022 09:56:58

Асена, това че се правиш на разсеяна заедно с Пандов за УСБАЛО в София и безобразията на малкото АГ фелдшерче е показателно! Като не си мръднеш пръста - идва служебен министър и служебен премиер , но РАЗОЧАРОВАНИЕТО от твоето бездействие ще остане! Наистина ли искаш да се изложиш накрая?!

P*4v 02.07.2022 09:29:19

Я да се изнесат данни за заплатите в МЗ и касата. И там е същия жмел - едни реално работят, други правят пара от заплати и покровителстване.

УСБАЛО 01.07.2022 22:43:48

Г-жо министър, вие прекрасно знаете какво става в УСБАЛО! Но явно ви е страх да си го признаете. Тук при нас нещата не са по различни от Св. Екатерина! С какво ви държи Стефан Константинов? Той съсипа всички клиники и отделения ! Изгони всички интелигентни хора, обгражда се с некадърници, доносници и утрепки! Но тези поне не му пречат на бизнеса. Този човек направи УСБАЛО посредствена болница! Жалко за проф.Черноземски- той никога не си е мислел че това което е изградил ще бъде сринато от един селянин ......Жалко за колегите ,за пациентите и за доверието им!

Гост 01.07.2022 18:10:42

И тъй като Стефан Константинов е приятел на Сербезова , неговите незаконни действия отново са подминати! ДОКОГА?????

Гост 01.07.2022 20:15:42

Стефан Константинов е недосегаем. Недосегаеми са и двамата от борда - Чавдар и Биляна, недосегаем е и личният му пиар. Няма шанс нещо да се промени в близко бъдеще. Това е истината.

Питащ 02.07.2022 18:57:58

Кой пък е този недосегаем пиар. Някой знае ли му името и виждал ли го е някога?

Гост 02.07.2022 21:39:32

Той е бзименен и неразпознаваем. Носи шапка невидимка, защото никъде никога не е работил нищо. Само е получавал редовно пари. Жокер - близък на Златица Петрова, покрай жена си - с уролозите, един от които е в борда.

Гост 01.07.2022 21:13:21

В тази връзка,защо Сербезова не провери гражданските договори и всички други допълнителни плащания на приближените на ръководството. Защо при основни заплати 1500лв. средно ,някои получават по 10-15000лв.на месец. Редно ли е главната сестра на болницата заема същата длъжност и в ДКЦ-то към болницата (НОМЦ), което е дъщерно дружество към УСБАЛО? Редно ли е зам.директора на болницата е управител на на същото дъщерно дружество (НОМЦ)? Кой позволява на тези хора да се държат като феодали ?????

GEST 01.07.2022 16:58:00

Генчо на чардак седеше, печено агне ядеше. Генчо на чардак седеше, джанъм, и руйно вино пиеше.(x2) Оздола иде Асена сербез мома хубава. Оздола иде Асена, джанъм, сербез мома гиздава.(x2) Генчо, Асена думаше, сербез моме хубава. Ела Асенке при мене, джанъм, печено агне да ядем. Печено агне да ядем, джанъм, и руйно вино да пием. Асена, Генчо думаше, Генчо ле дърто магаре. Уще ли кардиохирург ке одиш, джанъм, уще ли свето ке гориш? НАРОДНА ПЕСЕН

а Плевен 01.07.2022 16:32:35

Какво става с УМБАЛ "Д-р Г.Странски" ЕАД -Плевен ?

Гост 01.07.2022 17:53:13

Нищо


Всичко за коронавируса
Още новини
78-годишен извади пистолет срещу медик
29.03.2024 12:27:30

78-годишен извади пистолет срещу медик

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в областната болница, съобщи БНР. М ...

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават
29.03.2024 11:42:26

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават

„В Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) има повече медицински асистенти и фелдшери, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...