!
Четвъртък, 13 Юни 2024
13
февр
25
 

Жени Начева:

МЗ ще изготви насоки за единни правила за управление на държавните лечебни заведения

Проблемът в НКБ основно е в начина на управление и на преразпределение на ресурсите в лечебното заведение, каза зам.-министърът

Вторник, 13 Февруари 2018 | 10:52:46
25

„Категорично е изненадващо недоволството, което се изразява в лечебното заведение. Няма недофинансиране, болницата няма просрочени задължения към днешна дата. Би било странно и нелогично държавата да не подкрепя една уникална структура, каквато е

„Категорично е изненадващо недоволството, което се изразява в лечебното заведение. Няма недофинансиране, болницата няма просрочени задължения към днешна дата. Би било странно и нелогично държавата да не подкрепя една уникална структура, каквато е детската кардиология и кардиохирургия в НКБ. Според нас в МЗ, проблемът основно е в начина на управление и на преразпределение на ресурсите в лечебното заведение.“ Така зам.-министър Жени Начева коментира пред БНТ информацията, че единствената у нас клиника по детска кардиология към Националната кардиологична болница е застрашена от закриване.

„Това означава, че цялостно трябва да се промени начинът на управление на болницата - като човешки ресурси, оптимизиране на дейностите, на административния персонал, който работи в лечебното заведение, на използването на сградния фонд, на използваемостта на леглата. Клиниката по кардиохирургия за възрастни и съдова хирургия, по данните, които са предоставени от лечебното заведение, имат използваемост на леглата около 30-40%. В детската кардиохирургия и кардиология използваемостта на леглата е над 63%. Това показва, че тези звена са най-добре работещите и именно те следва да бъдат подкрепени“, каза още тя.

По думите на Жени Начева по-скоро има неоптимално използване на наличния потенциал, леглови фонд и човешки ресурси между отделните клиники и отделения, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки, които са различни за различните клиники и отделения. „В тази връзка МЗ ще подготви насоки за единни правила за управление както на финансовите ресурси на болницата, така и насоки за определяне на средствата за възнаграждение на това и на другите държавни лечебни заведения“, каза тя.

Липсата на медицински сестри пък можело да се предотврати чрез инвестиции в млади специалисти по медицински грижи, тъй като НКБ е университетска база. Професионалистите по здравни грижи можело да бъдат обучени там, а след това да продължат да работят в лечебното заведение. По думите на Жени Начева обаче в момента политиката по обучение на млади кадри е по-скоро в посока висшия медицински персонал, а не толкова медицинските сестри.

Тя подчерта и че болниците в Ловеч, Враца и Стара Загора ще бъдат оздравени и не се предвижда тяхното закриване. "Във всяко едно от тези лечебни заведения се дадоха насоки за намаление на административния персонал между 30 и 40%, подчертавам, на административния персонал, не на лекарския персонал, медицински персонал. Министерството ще инвестира капиталови разходи, така че да подобри дейността, например във Враца трябва да се осигури ангиограф, за да продължи да се извършва инвазивната кардиология. В Ловеч беше инвестирано в скенер, който не беше използван от 5 години. В Стара Загора ще се инвестират средства за преситуиране на отделението по акушерство и гинекология, за да може да се освободи цяла сграда, която не се използва. Сега текущо всяко едно от тези лечебни заведения работи при ясно дефинирани парични потоци. Всички тези мерки и дейности са свързани с реализиране на дейността и с изпълнение на чисто медицинската дейност за пациентите от съответната област. Без да работят лечебните заведения, няма как да се реализират и оздравителните им планове“, каза Жени Начева.

По думите на зам.-министъра най-важното е средствата, които постъпват в лечебните заведения по клинични пътеки, когато постъпят в болницата, да се разпределят и управляват по правилния начин. „Факт е, че има лечебни заведения с аналогичен предмет на дейност, които формират просрочени задължения, и други лечебни заведения, които не формират просрочени задължения. Т.е. това показва, че управлението на средствата от здравната каса е въпрос наистина на управленски решения в самите лечебни заведения. А това, че механизмът на финансиране по клинични пътеки има и своите недостатъци, е факт. Както знаете, министърът на здравеопазването обяви, че ще се работи по нов модел, който подготвяме, ще бъде подложен на обществено обсъждане. Но той ще важи за 2019 г.“, каза Жени Начева.

Тя подчерта, че е оптимист за крайните резултати от преговорите по предстоящия НРД. „Предстои разглеждането му от Надзорния съвет на касата и този на БЛС през настоящата седмица“, съобщи тя.

„Електронната здравна карта, здравното досие, електронната рецепта, електронното направление са част от стратегията за национална здравна информационна система, за която МЗ работи в момента. Имаме подкрепата на управляващия орган към МС, на Държавната агенция за електронно управление. Съвместно с тях още тази година ще стартират обществените поръчки и някои от най-приоритетните дейности като изграждане на електронната рецепта и някои от най-важните регистри като онкорегистъра, регистъра на ражданията, които ще ни дадат възможност да планираме по-добре и прогнозираме болните и насоките за развитие на болничното заплащане. Освен това тази година смятаме да подобрим информацията, която се включва от отчетите на лекарите в здравното досие на пациентите. В момента се отразяват само клиничните пътеки и направените медицински изследвания като вид. От настоящата година, от месец април съответно и септември в досието на пациента смятаме, че може да се включват и резултатите от медико-диагностичните изследвания, и резултатите от историята на заболяването при престой в болнична медицинска помощ“, очерта главните приоритети на МЗ към момента зам.-министърът Жени Начева.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U7Jd

Гост 13.02.2018 20:37:07

Не е нормално при икономическата ситуация през 2018г. да плащаш болничната дейност по цени от 2006г. и да говориш за лош мениджмънт. Е, ако си химичка и бивша касиерка може.

Гост 13.02.2018 21:48:07

Глупости! През 2012 ги увеличиха за последно, а не през 2006

Гост 13.02.2018 19:56:48

Този тип хора, като жената на снимката, скоро няма да могат да продължат да ръководят системата по този начин. Така повече неможе! Неможе с натиск и манипулации!

Гост 13.02.2018 19:33:44

Жени, яко сте я закъсали, душа! Ако не сте го схванали все още, скоро ще е късно за вас. Системата се срива с нарастваща скорост. Само слепец не би го забелязал. Но потъвайки болничната система ще полече всички, които имат някакво отношение към нея.

Гост 13.02.2018 19:23:07

Незабавно да се провери имотното състояние на всички, които в последните десет години са били управители на болници, членове на управителни съвети в държавни болници, били са шефове от началник отдел нагоре в партийните инкубатори на корумпета - МЗ, ЗДРАВНА КАСА, РЗИ и БЛС. На бас, че ще е около 15% от икономиката на България. После къде са парите? Ами там са. Крайно време е Цацаратурата да се размърда и да провери из дъно кой и как определя тия мизерни лимити за огромната част от болниците.

Гост 13.02.2018 15:48:48

Мантрата за мениджърите крадци и некадърници.,Ще спре да е мантра като няколко от тях станат цигански булки в Софийския Централен Затвор.Да пръснат халките мангалите поне на трима четирима другото крадец сами ще се разбягат. Едвам ще се намира човек за директор на болница.

Гост 13.02.2018 18:05:57

Ми хайде отиди ти да управляващ болница, която има разходи X при приходи (X-100). Доставчиците на медикаменти и консумативи ще ти пръснат наглия червен задник като не плащаш много преди да те опънат мангалите в затвора. А бе как хора , които едвам се справят с програматора на пералнята си в куши дават високопарно мнение как се управлява болница в комунистическа здравна система ? А другари профани?

Гост 13.02.2018 19:36:36

Това с процента за директора ли го смяташ или без ?

Гост 13.02.2018 15:43:27

Системата ви е сбъркана. В основата си, в корена...

Гост 13.02.2018 15:42:07

Тази мантра за мениджърите - крадци и некадърници няма да спаси нещата.

Гост 13.02.2018 18:12:18

Тези са възтъпи папагали на управляващите , които плиткоумници не се замислят ,че може да имаш 3-4 болници с некадърни и крадливи директори, но НЯМА КАК ДА ИМАШ едновременно 30-40 болници във фалит без да си направиш изводи за комунистическата здравна система , която е в основата на тези фалити. Клета майка България с такива прости хора едвам изкарали средно образование, лесно управляем прост електорат , не можещ да анализира и съпостави елементарни факти от околния свят.... Каквото каже Цецо Физкултурника, Боко помпиера и Киро Тефтера това е ИСТИНАТА И ПЪТЯТ И ЖИВОТА

гост 13.02.2018 15:40:45

Само бъдеще време-вече 20г.Резултат-всички са недоволни.А е толкова просто.

Гост 13.02.2018 15:09:28

Ако понятието преструктуриране означава да се спрат кражбите в болниците и да се въведат някакви смислени правила,да се ограничат разхищенията на нашите пари . Подкрепям напълно.Който е против въвеждането на ред,махането на излишни тунеядци от администрацията и да няма контрол на това как и колко се харчи и за какво ,значи е един от крадците . Кой е луд да налива вода в продънена кофа.Ние сме идиоти ако искаме да се дава народна пара без да се спрат течовете от тези продънени кофи-болниците.Първо спиране на кражбите и чак тогава може да се искат още пари.Омръзна ми да ме крадат отвсякъде .А тука някакви олигофрени пишат и бришат само да размиват нещата.

Гост 13.02.2018 18:00:18

Како Сийке, да чуем имената на крадците. О,чакай ти само си говориш така по впечатления от свинските вестници и кияците в МЗ и правителство, Ми ....добре, пиши си. За протокола точно политическите червени боклуци за които гласуваш купуват трескаво АПАРАТУРА, ЛИНЕЙКИ, КОНСУМАТИВИ, вместо да плащат заплатите на медицинския персонал . КОЙ КРАДЕ ОТ СИСТЕМАТА А ? За апаратура има комисионни кой да даде ,за заплати няма мутрички, които да дадат комисионни. Айде първо се осъзнайте кой краде системно здравната система. И защо това няма да го има с други 20 неправителствени здравни каси и защо си я държат една като толкова се крало от нея. Плиткоумници, подгответе се по темата преди да повтаряте лъжите на управляващите,

Гост 13.02.2018 19:39:06

Името им е легион.По лесно е да се каже кой не е крадец отколкото кой мародерства на гърба на болни и лекари.

Гост 13.02.2018 14:57:40

Тука явно пишат доста хора от административния персонал на болниците.Като стане дума че ще се съкращават и почват с обиди ,клевети и лъжи.А това ме кефи извънредно много. Мрете паразитна паплач. Що не говорите за това как безумно се краде от болниците? За Ловешката болница този скенер дето са го купили на безумно висока цена и после не са го инсталирали за да го ползват ,А СА ПЛАЩАЛИ ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ЧАСТЕН СКЕНЕР ГОДИНИ НАРЕД ,нали се сещате само от това колко е окрадена болницата. Ами Врачанската с безумството болница в болница?Колко пари са загубили. Тези неща не ви ли вълнуват.Щото само се реве и се искат повече пари ,но за кражбите пълно мълчание.Малко били парите,а кражбите? И те ли са малко?

Гост 13.02.2018 14:42:54

Какви отявлени тъпи тролове пишете тука.Само безумни съждения и плюене. Вие трябва да провеждате сериозон лечение. Не сте добре .Такава животинска първичност и злоба не са присъщи за нормални хора.

Гост 13.02.2018 17:52:12

Ти си очевидно зле подготвен(а) (или трети -четвъртия пол) по темата. Седни си ! Слаб 2(две) ЗА сериозно лечение се обърни към Карлуково, за допълнително образоване - курсовете за вечерно обучение за придобиване на средно образование

Гост 13.02.2018 12:52:08

През това министерство минаха всякакви лица, заемащи поста на зам.-министър, но чак толкова неориентирана, некомпетентна и непознаваща проблемите на здравната ситема персона, МЗ не помни.

Гост 13.02.2018 12:42:09

Уважаема госпожо, няма неоптимално използване на наличния потенциал, леглови фонд и човешки ресурси между отделните клиники и отделения в публичните болници. Има измислени цени на клинични пътеки, които по никакъв начин не кореспондират с разходите за болничните дейности по тези пътеки. Има наложени лимити на обема на оказваната помощ, респ. на средствата, които лечебните заведения получават за извършването и. Не са проблем управлението и разпределянето на средствата, които постъпват в болниците от НЗОК, а е проблем липсата на достатъчно такива средства. Що се отнася до липсата на медицински сестри пък трябва да знаете, че неможете да предотвратите тази липса чрез призоваване на болниците, които са акредитирани като бази за обучение, да инвестират в млади специалисти по медицински грижи. Тези хора отдавна са загубили мотивация да се занимават с подобна дейност.

Гост 13.02.2018 12:40:09

Ако нямаш медицински сестри и лекари в една клиника или болница и те не идват защото заплащането там е унизително , то колко нагъл и безочлив трябва да си за да твърдиш ,че няма недофинансиране ? Очевидно нивото на наглост надхвърля скалата на всякакви нагломери.

БЛС-Въоръжено Крило 13.02.2018 12:24:44

Извиянвайте , преситуиране термин на редакцията на Здраве.нет ли е или нова гавра на управляващите тъпанари в МЗ след перверзията с думата преструктуриране ? Както стана практика, когато на МЗ се казва ЛИПСА НА ФИНАНСИРАНЕ, от там се гърчат като червеи и изкарват слуз наречена преструктуриране с което гледат да се измъкват. Няма начин на тези кретени да се каже ,чер здравната система е ТЕЖКО НЕФИНАНСИРАНА. вече не трябва да говорим за недофинансиране, а за тотално оттегляне на правителството и неговите дебелокожи чиновници от здравната система на една уж европейска страна. Обтекаеми фрази като неоптимално използване на наличния потенциал, леглови фонд и човешки ресурси, инвестиции в млади специалисти по медицински грижи, тъй като НКБ е университетска баз. НИЩО СЪЩЕСТВЕНО КАТО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ. Тази лелка как я мисли тази работа ? За какво плащат данъкоплатците? Ако напише такова есе ще бъде скъсана във всяка образователна система по света, а тази има наглостта да заема длъжността зам. министър. Как тази защитава взимането на заплата в тази страна? ЗА КАКВО ? Знае ли някой за какво получават възнаграждение тези хрантутници на държавна ясла ? Докога ше има търпимост към държавните НЕКАДЪРНИЦИ заемащи фиктивни длъжности ?

Гост 13.02.2018 20:46:45

С кво си въоръжен? С гол уй през пояса?Егати смешника.

Гост 13.02.2018 11:06:21

За пореден път: Тази защо още не е в затвора, където и е мястото?

Гост 13.02.2018 12:50:02

Щото тия, които трябва да я вкарат и те са за затвора. Като свински черва са омотани


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения
13.06.2024 10:16:38

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения

Над половин милион лева е сумата, която одобриха на заседанието си общинските съветници от Комиси ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...