Понеделник, 27 Май 2024
17
дек
11
 

МЗ ще плаща лекарствата под мораториум, специализирана комисия ще гледа случаите

Неделя, 17 Декември 2017 | 12:54:57
11

Специализирана комисия към здравния министър ще разглежда всеки отделен случай на пациент, който е показан за терапия с медикамент, попадащ под мораториума. Това стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев пред Дарик. Той уточни, че в състав

Специализирана комисия към здравния министър ще разглежда всеки отделен случай на пациент, който е показан за терапия с медикамент, попадащ под мораториума. Това стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев пред Дарик.

Той уточни, че в състава на комисията ще бъдат включени водещи специалисти в зависимост от конкретното заболяване. „Т.е. всеки, който има нужда от лечение и съответно лекарство, ще получи необходимата му здравна помощ. Няма да оставим един български пациент, който да не бъде обгрижен и да не бъде лекуван с най-добрите средства, които се използват в ЕС”, заяви той.

Лекарствата пък ще се заплащат не от НЗОК, а от здравното министерство. „И аз мисля, че този механизъм е много по-добър, отколкото да слагаме ограничение 9 и ние да сме 10-ата. Тук може да сме втората и третата държава, но щом човекът се нуждае от такава помощ и комисията преценява, че неговото заболяване се нуждае от такова лекарство, тази комисия ще вземе решение и съответно МЗ ще заплати разходите за този медикамент”, увери Ананиев.

Този режим ще функционира до доказването на терапевтичния ефект от лечението с въпросните медикаменти. Едва след това и след изтичане на временната едногодишна мярка въпросните лекарства ще бъдат реимбурсирани от здравната каса, уточни той и пред БНР.

Президентът Румен Радев пък заяви, че след като има склонност към промяна на режима, няма да бърза със сезирането на Конституционния съд. „Не, аз не искам да избързвам с такава мярка. Ако наистина правителството в лицето на премиера Борисов, който заяви, че наистина е склонен за преразглеждане, аз няма да бързам. Ако може да се ревизира този акт, който беше извършен, със структурирането на бюджета по такъв начин и на този мораториум, трябва да дадем шанс”, каза той пред Дарик.

Радев коментира и работата на здравния министър в контекста на мораториума, като заяви: „Министърът на здравето, ако сега е свикнал да борави само с числа, трябва да се научи да мисли за хората. Това се иска от него също и основно. (...) Той трябва да разбере, че няма време. Той трябва да се пренастрои. Да, един човек, който цял живот се е занимавал с числа и иска да ги върже, сега той трябва да се занимава с човешки съдби. Има голяма разлика. Тук вече е въпрос на подход, въпрос на мироглед и той трябва да се пренастройва”, коментира президентът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n5UY

бай Генчо 20.12.2017 08:46:42

Популистките правителства изнудват фармацевтичните фирми да им продават най- евтино за да се котка пролетариата. Следва въпроса: Защо обаче партийната класа не иска да се разделят с 20% ДДС? . От 1000 левов онко- медикамент другарят Т....а смъква 200 лева от фонда за асфалт . Много фарма-фирми напуснаха страната и отказаха да внасят на 5-кратно по- ниски цени медикаменти, които така и не стигат до пациента , а отиват за реекспорт. Същото изнудване се прилага и на нас лекарите да работим за жълти стотинки, при нечовешки нормативни условия, без остойностяване на труда и на нива 20-30 пъти под заплащането на европейските ни колеги. В момента в който поискаме достойно заплащане започват да бъдат обявявани за "мръсни търговци" , "крадци" и "диспичири"и пр. пропагандни манипулации и така още веднъж и системно да се дискредитира професията ни и доверието на пациентите ни . Увеличават постоянно данъчната ни тежест и налагат още по-бюрократични пречки за упражняване на професията ни без при това да има икономическа обосновка и ограничават свобода лекарят да развива / апаратура, кадри, специализации/ своето частно здравно заведение. За нео-комунягите лицемерието достига колосални размери определяйки нормалното желание на работещия лекар да получава достойно заплащане , УВАЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и да се развива като алчност пак при условие, че това заплащане е далеч назад в това на неговия европейски колега.

doctor 18.12.2017 08:52:30

Това са пълни недомислици! Според кой нормативен документ комисия ще определя кой с какво ще се лекува? С чий бюджет ще се отпускат тези лекарства? Или може би касата ще ги купува, а друг ще казва кой има право да се лекува. Това означава ли, че водещите специалисти са неспособни да назначават тези лекарства?! Нарушен е равният достъп до лечение.

Един 18.12.2017 00:17:19

Участници в този форум - стига сте се правили на интересни.Фарма-фирмите управляват българското здравеопазване.Това управление не дава по-добър живот на пациентите, а предимно облаги на хората, които изписват съответните лекарства.Не ви ли е срам да пишете глупости във форума и да ходите по конгреси и симпозиуми, където нищо не правите, освен, че сте на екскурзия.Кажете ми колко иновации в терапията дадоха български лекари на конгреси по медицинска онкология???Колко предложения за нови молекули излязоха от България като научно изследване???Разбира се никакви.Стегнете се и не пращайте пациентите пред вас, когато се криете зад техния гръб, защото бог гледа и това, което правите е недостойно.

Гост 18.12.2017 09:24:45

Aми стани и ти лекар, учи 14 г, вземи 2 специалности,натрупай 35 г стаж с мизерна заплатка и ходи ако искаш на Марс.Честно казано не ми пука за пациентите,чакам мизерната пенсийка! И се грижа главно за собственото си здраве.

Гост 17.12.2017 23:16:20

Обществото не борави с понятия, особено като не ги разбира, а със символи. Мораториумът вече стана символ на нещо много лошо, отнемащо надежда, лишаващо от живот. Даже няма значение колко е вярно това. Мораториумът, докато го има, ще е тежък пасив за управляващите и обяснение за много проблеми с лечението на пациенти. Фармамафията ще подхранва символиката, опозицията ще я яха. Прости закономерности. Символите не можеш да ги победиш с аргументи, просто трябва да се отървеш от тях.

Наблюдател 17.12.2017 21:41:59

Мораториумът си остава. Тази комисия ще е само за 4 лекарства за редки болести, за които досега няма лечение. Всичко останало си остава блокирано.

Гост 17.12.2017 20:22:11

Интересно сега фармамафията какво ще измисли.Този вариант определено няма да ги задоволи.На тях им трябва тези лекарства да с изписват безкнтролно и по много.На тях им трябва някое подкупно докторче да изписва на колкото се може повече пациенти тези лекарства и да не го контролира никой.

Наблюдател 17.12.2017 13:36:35

PR акция, да покажат грижа и да запушат устата на опозицията. Обаче ще стане от трън та на глог. МЗ по закон не може да купува и отпуска лекарства освен ваксини и за СПИН. А за пациентите какво ходене по мъките и бумащина ще е, само вижте фонда за лечение в чужбина . Хиляди пациенти без алтернатива или за които досегашните терапии не работят ще чакат комисия към МЗ да реши. Всяка седмица ще се обясняват защо има забавяне и защо някой си е отишъл. Зрелищно политическо самоубийство, леко отложено във времето.

Advisor 18.12.2017 09:13:24

Прочети си Наредба 34. С една лека промяна ще ги включат тези 4 лекарства в нея и проблем няма да има.

Кой? 17.12.2017 16:13:46

PR натиск върху правителството е това. Решението за мораториум беше слабо от споменаването му преди време, но пък и тези преувеличения с хилядите пациенти, Айде стига вече. После ще стане, че не били десетки хиляди ами само десетки. Освен това има правила и закони и една част от тези лекарства няма как да влязат понеже все още не отговарят на изискванията. Да не се окаже, че всички са ги пуснали ей така щото ще има мораториум и после като падне касата да се чуди какво ще прави.

Гост 17.12.2017 13:14:45

В закона не пише така. Тази комисия ще е незаконна и решенията и също. Или просто лъжат. Ако наистина искат да е така в члена от закона щеше да пише, че се създава комисия и тези лекарства се отпускат от въпросната комисия. Иначе излиза, че тази комисия стои над парламента. И че не сме парламентарна република, а комисионна република. Думата “комисионна” да се разбира и в двете и значения.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...