!
Сряда, 29 Ноември 2023
07
февр
1
 

Маргарита Габровска: Необходимо е устойчиво решение на проблема с лекарствата за недоносените деца

Нужно е създаването на регистър на недоносените деца

Понеделник, 07 Февруари 2022 | 14:54:29 Надежда Ненова
1

"Проблемът с липсата на медикаментите „Вентолин“ (бронходилататор) и „Пулмикорт“ (кортикостероид) е системен, защото държавата не може да гарантира регулярните доставки на продуктите, заради лошо планиране на доставките особено

"Проблемът с липсата на медикаментите „Вентолин“ (бронходилататор) и „Пулмикорт“ (кортикостероид) е системен, защото държавата не може да гарантира регулярните доставки на продуктите, заради лошо планиране на доставките особено във времето на пандемията.“ Това каза пред Zdrave.net Маргарита Гарбовска от фондация „Нашите недоносени деца“.

Двата медикамента са от жизнена необходимост за лечението на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета и деца със специфични здравни нужди, но същевременно се ползват за лечение и на COVID.

Фондацията сигнализира за недостига на медикаментите на 7 декември 2021 г. с отворено писмо, а на 20 януари изпрати и второ писмо. В отговор здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че от 7 януари 2022 „Пулмикорт“ е включен в списъка, който се генерира автоматично в електронната система за проследяване на наличности и износът му е временно спрян, а от септември до декември 2021 г. са доставени 51 565 опаковки. За месец януари фирмата производител е заявила, че ще достави 18 000 опаковки, за месец февруари – 14 000 опаковки и за месец март –още 14 000 опаковки. По отношение на „Вентолин“ министърът заяви, че 25 000 опаковки има осигурени.

Същевременно в аптечната мрежа медикаментите продължават да липсват. Родителите ги набавят от Гърция и Турция, тъй като те нямат адекватни заместители.

„Няма никаква гаранция, че дори сега да са изпълнени ангажиментите за доставка, този проблем няма да се появи отново след няколко месеца. Необходимо е да се намери устойчиво решение“, каза Габровска.

Тя подчерта, че това решение е от първостепенно значение, тъй като когато родителите не могат да успеят да намерят медикаментите за приложение в домашна среда според предписанието, дечицата се влошават до степен да се налага да бъдат хоспитализирани. „Липсата на тези лекарства създава ситуации с животозастрашаващ риск“, допълни Габровска.

Според фондацията една от възможностите за навременно и адекватно планиране, е създаването на регистър на недоносените деца, от който институциите, както и здравните специалисти да извличат необходимата информация, отнасяща се до здравните нужди на тази група деца.

По отношение на проблемите на недоносените деца, тя подчерта, че у нас колкото по-малък е един пациент, толкова по-малко се зачитат правата му.

„От една страна виждаме липсата както на педиатри, така и на специалисти по здравни грижи в неонатологичните отделения. Ситуацията с достъпа на родителите до техните бебета в неонатологичните звена през последните две години е ужасяваща, тъй като на практика такъв им е отказан по време на пандемията. В момента, в който майката е изписана, бебето остава в отделението и в голяма част от случаите следващата им среща е едва на изписването. Министерството не прави разлика между хоспитализирани възрастни пациенти и хоспитализирани недоносени новородени или бебета с влошено здравословно състояние, а родителите влизат в групата “посетители”, докато всъщност те би следвало да са разпознати като активна и значима част от възстановителния процес на тяхното дете. Многократно изпратихме писма до МЗ с молба да бъде преразгледана тази дефиниция и недоносените новородени и бебета във влошено здравословно състояние да получат по-специален статут, с оглед на това, че по цял свят родителите са активно включени в грижата за тях и това има доказани терапевтични ползи за децата.“, каза Габровска.

Следващият проблем е на изхода, защото България е от малкото страни, в която няма програма за проследяване на развитието на недоносените деца след изписването. Маргарита Габровска подчерта, че се е наложило фондацията да направи такава програма, с подкрепата на дарители, за да може да бъде проследено развитието на тази група деца в критично важния период на първата година от живота му.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dajp

аз 07.02.2022 15:03:29

Защото ги продават без рецепта!!! Това е абсолютно недопустимо.


Всичко за коронавируса
Още новини
Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд
28.11.2023 17:18:54

Проф. Ангелов: В момента да разклащаме „Пирогов“ е абсурд

Констатациите в болница "Пирогов", направени от „Вътрешен одит“ към Министерството на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...