!
Петък, 12 Април 2024
03
февр
4
 

Меджидиев: Чрез публично-частно партньорство може да се разкрият навсякъде денонощни аптеки

Петък, 03 Февруари 2023 | 13:21:30
4

Сегашното законодателство не урежда критерии както по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, така и относно режима на работа на аптеката - дневен, полудневен или денонощен. Преценката за мястото на откриване на аптеката, за

Сегашното законодателство не урежда критерии както по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, така и относно режима на работа на аптеката - дневен, полудневен или денонощен. Преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено в ръцете на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти, който е самостоятелен стопански субект.

Това казва служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев в отговор на въпрос от депутата от „Възраждане“ Петър Петров относно възможности за регламентиране на денонощно работещи аптеки на територията на всяка община.

Министърът съобщава, че предстои да бъдат предприети действията по сформиране на Национална комисия, чиято задача е на база на изготвените областни аптечни карти да изработи Националната аптечна карта.

Към момента от събраната в M3 информация се вижда че в страната функционират 56 аптеки с денонощен режим на работа, които са разположени в 14 общини. 51% от работещите денонощни аптеки са в София. В 13 области обаче няма нито една денонощна аптека. Заради това след финализиране изготвянето па Националната аптечна карта МЗ ще предложи конкретни мерки за намаляване на тези наблюдавани диспропорции във фармацевтичното обслужване.

„Смятаме обаче, че не командно-административното налагане на задължения на аптеките да извършват денонощен режим на работа е правилния подход за решаване на този наболял проблем. Още повече, че преобладаващата част от аптеките в тези непривлекателни от стопанска гледна точка райони не разполагат с необходимия кадрови и финансов ресурс за да покрият 24-часов режим на работа. Въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства е един от начините за справяне с проблема със затруднения достъп до фармацевтична услуга. Реализирането на проекти по разкриване на аптеки или разширяване на дейността на вече съществуващи аптеки би могло да се осъществява и чрез договаряне на процедури за съвместна дейност между общините и съществуващи местни търговски дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност. Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. Общините също биха могли да осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура в региони, в които аптеките нямат рентабилност да поддържат дейности по отпускане на лекарства заплащани от НЗОК“, казва министърът.

В отговор на въпрос на депутата Петров относно възможности за перманентно осигуряване на лекарства в складовата и аптечната мрежа в страната д-р Меджидиев заявява, че неритмичното снабдяване и недостигът на лекарства са наднационален проблем, породен от нарушените вериги на производство и доставки в условията на глобална икономическа криза.

„Недостигът на лекарства, с който се сблъскват всички държави членки е поставен като проблем от общоевропейския дневен ред с искане за централизирана политика на ниво Европейски съюз за неговото решаване“, категоричен е министърът.

Той подчертава обаче, че е създадена работна група с представители на M3, Изпълнителната агенция по лекарствата и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, чиято задача е да изготви законодателни промени, които да гарантират достъпа на гражданите до жизненоважните лекарствени продукти. „Такива промени включват например анализиране на възможностите за промяна в алгоритъма на изчисление на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), посредством който се идентифицира недостига на лекарствени продукти, както и съкращаване на административните срокове за издаване на разрешение за паралелен внос и образуване на цена, когато конкретен лекарствен продукт е включен в забранителния списък па СЕСПА. Последната мярка ще даде възможност да се компенсира недостига на определен продукт чрез извършване на паралелен внос“, казва д-р Меджидиев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
FTvg

Гост 05.02.2023 19:02:41

Питайте дебелогъзата Сербезова защо като председател на БФС настояваше само за генерично предписване, но не и либерализация на пазара на дребно в малките населени места. Защото е проста селянка

Гост 04.02.2023 10:21:45

Глупаци, за какво са ви денонощни аптеки а ? Кога ще започнете да мислите,а ? Къде и при какви ситуации ,някой ще напише рецепта в 02.00 ч за да отиде пациентът в 02.30 ч и да търси аптека бе, ктретени? Пациент с внезапно през нощта медицинско състояние трябва да е за Спешна помощ и да е приет в болница. Не му трябва нито рецепта, нито аптека. .Или ще ми кажете ,че рецепта писана в 10.00 ч, някой дебил ще тръгне да купува лекарствата по нея в 02.00 ч, а ? Това е идиотско , икномически и логически неиздържано и е само по логиката науправляващите тъпаци ,за които няма и без това никаква здрава мисъл в тиквите им. Партиите ви загрижени, да ви откриват аптеки с помощта на партийците ви ,които да стоят там през нощта, гадни популисти с идеи за чужд труд в полза за необразованите класи. Дайте да дадете ,няма да мине. Докога ще манипулирате и лекари и аптекари, а?

Гост 05.02.2023 14:47:08

Точно казано!

Стар лекар 03.02.2023 21:39:00

Най-удачно с участието на некадърниците от ФФ на МУ София. Дава ли си сметка с какви идиоти си има работа


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли
12.04.2024 17:31:56

ЕМА: Няма доказателства за връзка между GLP-1 агонистите и суицидните помисли

Няма доказателства, че клас лекарства за диабет и отслабване, сред които изключително популярните ...

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия
12.04.2024 17:12:31 Надежда Ненова

Селективното договаряне на НЗОК с болници отпада от Здравната стратегия

Няма да има селективно договаряне на НЗОК с болници, каквото беше записано в отхвърления от парла ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...