Понеделник, 03 Август 2020
23
юни
4
 

Медиците в Спешното отделение в Силистра пред колективна оставка

Вторник, 23 Юни 2020 | 13:43:14
4

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат. „Кол

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат.

„Колегите не искат да работят в Спешното отделение, не само заради този случай, а заради непрекъснатите скандали и заплахи. Четириминутно изчакване за случай, който въобще не е за Спешно отделение… То са заплахи, то са обиди на етническа основа… Аз лично се чувствам ужасно омерзена. Колегите ме питат кой ще ги защити, кой ще им върне достойнството. Хората ги заплашват дори в момент, когато се спасява живот на техен близък. Чувството за безнаказаност работи в тази посока, можем да ругаем, да бием“, казва директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова.

Припомняме, че в началото на миналата седмица дежурният екип на Спешното отделение е бил обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите. Под темата има обидни коментари, които скандализират цялата болницата.

Инцидентът е станал по време на нощно дежурство. Малко след полунощ д-р Бейти Насуф и сестрите излезли навън, докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете, който вместо да изчака, започнал скандал.

„Ядосан господин, с телефон снима, говори агресивно, обижда. Не ми посегна, не се стигна дотам. Полицията и охраната дойдоха бързо, обаче той като ги видя, още повече започна да вика, да крещи“, разказа д-р Насуф. Охраната извела бащата, а лекарят прегледал детето: „Имаше оплакване болка в окото. Спешно състояние нямаше“.

Проверка на директора е показала, че персоналът е бил навън точно 4 минути, колкото е траела дезинфекцията. 

„Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение“, каза още д-р Даниела Костадинова, която написа отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.

Силистра е единственият град без спешен кабинет и това неимоверно натоварва Спешното отделение. „Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари“, каза още д-р Костадинова.  

Според председателя на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Васил Славов едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ отговарят на критериите за спешност.

И ръководството на болницата, и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, отправяли обиди във Фейсбук групата „Забелязано в Силистра“. С апел към обществото се обърна и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи.

„Нашата реакция е против анархия и заради отчаянието на колегите, че няма кой да им помогне. Човек отива на работа с идеята, че могат да го набият, да го обиждат и че нищо няма да се промени“, каза д-р Славов.

Пострадалият д-р Бейти Насуф казва, че това отношение убива всяко желание за работа. Аз се върнах в Силистра, за да помагам на хората, тук сме много малко колеги. Всички си задаваме въпроса - докъде трябва да стигнат нещата? Да бъде бъде убит лекар, ли?“, попита риторично той.

Д-р Даниела Костадинова пък призова за мерки на национално ниво.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$J6E

Гост 23.06.2020 23:05:51

На гражданинът бияч що му криете името? Да не би щото е от семейството на един виден местен дерибей - общински съветник от една парламентарно представена, управляваща партия, начело на която стои един едър ДС доносник?

Гост 23.06.2020 16:47:44

Махайте се от там, колеги! Не си тровете живота с малоумни претенциозни простаци. Ще ви се молят след време.

Междувременно 23.06.2020 15:19:53

Окръжна Прокуратура - Силистра: Информационен център за работа с граждани 7500 Силистра, ул. "Илия Блъсков" №7 тел.: 086/817 172 тел.: 086/817 173 тел.: 086/817 174 факс: 086/820 957 Говорител ОП Силистра: Ивелин Василев Чафаланов тел.: 0884110 048 Преди малко гледах по телевизията уважаемият г-н Гешев, и чух неговите думи, че Прокуратурата няма да диференцира българските граждани, а единственият критерий ще бъде дали те нарушават Закона. Много ми е интересно по този конкретен случай ще има ли някакъв резултат?

Любопитен 23.06.2020 15:14:28

А вярно ли е, че агресорът е от семейството на Областният координатор на ВМРО – Силистра и общински съветник в града Веселин Георгиев?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
ТЕЛК Кърджали е свръхнатоварена, нужни са още комисии за областта
03.08.2020 12:53:54

ТЕЛК Кърджали е свръхнатоварена, нужни са още комисии за областта

Област Кърджали е областта в страната с най-много издадени ТЕЛК решения. Двете комисии към област ...

Доц. Кунчев: Заболеваемостта от COVID е устойчива и се движи между 4,5% и 5,5%
03.08.2020 12:03:59

Доц. Кунчев: Заболеваемостта от COVID е устойчива и се движи между 4,5% и 5,5%

През последните четири седмици процентът на положителните проби за коронавирус у нас е сравнителн ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...