Събота, 18 Септември 2021
23
юни
4
 

Медиците в Спешното отделение в Силистра пред колективна оставка

Вторник, 23 Юни 2020 | 13:43:14
4

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат. „Кол

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат.

„Колегите не искат да работят в Спешното отделение, не само заради този случай, а заради непрекъснатите скандали и заплахи. Четириминутно изчакване за случай, който въобще не е за Спешно отделение… То са заплахи, то са обиди на етническа основа… Аз лично се чувствам ужасно омерзена. Колегите ме питат кой ще ги защити, кой ще им върне достойнството. Хората ги заплашват дори в момент, когато се спасява живот на техен близък. Чувството за безнаказаност работи в тази посока, можем да ругаем, да бием“, казва директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова.

Припомняме, че в началото на миналата седмица дежурният екип на Спешното отделение е бил обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите. Под темата има обидни коментари, които скандализират цялата болницата.

Инцидентът е станал по време на нощно дежурство. Малко след полунощ д-р Бейти Насуф и сестрите излезли навън, докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете, който вместо да изчака, започнал скандал.

„Ядосан господин, с телефон снима, говори агресивно, обижда. Не ми посегна, не се стигна дотам. Полицията и охраната дойдоха бързо, обаче той като ги видя, още повече започна да вика, да крещи“, разказа д-р Насуф. Охраната извела бащата, а лекарят прегледал детето: „Имаше оплакване болка в окото. Спешно състояние нямаше“.

Проверка на директора е показала, че персоналът е бил навън точно 4 минути, колкото е траела дезинфекцията. 

„Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение“, каза още д-р Даниела Костадинова, която написа отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.

Силистра е единственият град без спешен кабинет и това неимоверно натоварва Спешното отделение. „Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари“, каза още д-р Костадинова.  

Според председателя на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Васил Славов едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ отговарят на критериите за спешност.

И ръководството на болницата, и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, отправяли обиди във Фейсбук групата „Забелязано в Силистра“. С апел към обществото се обърна и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи.

„Нашата реакция е против анархия и заради отчаянието на колегите, че няма кой да им помогне. Човек отива на работа с идеята, че могат да го набият, да го обиждат и че нищо няма да се промени“, каза д-р Славов.

Пострадалият д-р Бейти Насуф казва, че това отношение убива всяко желание за работа. Аз се върнах в Силистра, за да помагам на хората, тук сме много малко колеги. Всички си задаваме въпроса - докъде трябва да стигнат нещата? Да бъде бъде убит лекар, ли?“, попита риторично той.

Д-р Даниела Костадинова пък призова за мерки на национално ниво.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
fLq7

Гост 23.06.2020 23:05:51

На гражданинът бияч що му криете името? Да не би щото е от семейството на един виден местен дерибей - общински съветник от една парламентарно представена, управляваща партия, начело на която стои един едър ДС доносник?

Гост 23.06.2020 16:47:44

Махайте се от там, колеги! Не си тровете живота с малоумни претенциозни простаци. Ще ви се молят след време.

Междувременно 23.06.2020 15:19:53

Окръжна Прокуратура - Силистра: Информационен център за работа с граждани 7500 Силистра, ул. "Илия Блъсков" №7 тел.: 086/817 172 тел.: 086/817 173 тел.: 086/817 174 факс: 086/820 957 Говорител ОП Силистра: Ивелин Василев Чафаланов тел.: 0884110 048 Преди малко гледах по телевизията уважаемият г-н Гешев, и чух неговите думи, че Прокуратурата няма да диференцира българските граждани, а единственият критерий ще бъде дали те нарушават Закона. Много ми е интересно по този конкретен случай ще има ли някакъв резултат?

Любопитен 23.06.2020 15:14:28

А вярно ли е, че агресорът е от семейството на Областният координатор на ВМРО – Силистра и общински съветник в града Веселин Георгиев?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
С пълно единодушие: Д-р Маджаров отново е председател на БЛС
18.09.2021 13:51:49

С пълно единодушие: Д-р Маджаров отново е председател на БЛС

С 324 гласа "за" от 364 гласували д-р Иван Маджаров беше преизбран за председател на БЛС по време ...

72-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС започна в НДК
18.09.2021 10:51:40

72-ият редовен отчетно-изборен събор на БЛС започна в НДК

В зала 1 на НДК, при спазване на всички противоепидемични мерки, започна Отчетно-изборния Събор н ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...