!
Понеделник, 22 Юли 2024
23
юни
4
 

Медиците в Спешното отделение в Силистра пред колективна оставка

Вторник, 23 Юни 2020 | 13:43:14
4

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат. „Кол

След агресията срещу дежурния екип на Спешното отделение в Силистра от началото на миналата седмица, медиците готвят колективна оставка, съобщи БНР. Ако това се случи, цяло звено остава без персонал, а кадри няма откъде да се вземат.

„Колегите не искат да работят в Спешното отделение, не само заради този случай, а заради непрекъснатите скандали и заплахи. Четириминутно изчакване за случай, който въобще не е за Спешно отделение… То са заплахи, то са обиди на етническа основа… Аз лично се чувствам ужасно омерзена. Колегите ме питат кой ще ги защити, кой ще им върне достойнството. Хората ги заплашват дори в момент, когато се спасява живот на техен близък. Чувството за безнаказаност работи в тази посока, можем да ругаем, да бием“, казва директорът на МБАЛ-Силистра д-р Даниела Костадинова.

Припомняме, че в началото на миналата седмица дежурният екип на Спешното отделение е бил обиждан и унижаван от гражданин, който снимал скандала с телефона си, а впоследствие качил кадрите в социалните мрежи с нови обиди към лекарите. Под темата има обидни коментари, които скандализират цялата болницата.

Инцидентът е станал по време на нощно дежурство. Малко след полунощ д-р Бейти Насуф и сестрите излезли навън, докато трае задължителната дезинфекция заради епидемията от коронавирус. В това време влязъл гражданин с дете, който вместо да изчака, започнал скандал.

„Ядосан господин, с телефон снима, говори агресивно, обижда. Не ми посегна, не се стигна дотам. Полицията и охраната дойдоха бързо, обаче той като ги видя, още повече започна да вика, да крещи“, разказа д-р Насуф. Охраната извела бащата, а лекарят прегледал детето: „Имаше оплакване болка в окото. Спешно състояние нямаше“.

Проверка на директора е показала, че персоналът е бил навън точно 4 минути, колкото е траела дезинфекцията. 

„Случаят е потресаващ. Тук става дума и за писания на хора с позиция в града, които са толкова вулгарни, че сме потресени. Колегите не искат да дават дежурства в Спешно отделение“, каза още д-р Даниела Костадинова, която написа отворено писмо до обществеността заради поредния случай на агресия към медици от Спешното отделение.

Силистра е единственият град без спешен кабинет и това неимоверно натоварва Спешното отделение. „Нашето Спешно отделение се е превърнало в кабинет за всякакви оплаквания извън работното време на общопрактикуващите лекари“, каза още д-р Костадинова.  

Според председателя на регионалната колегия на Българския лекарски съюз д-р Васил Славов едва около 5% от пациентите, които търсят медицинска помощ отговарят на критериите за спешност.

И ръководството на болницата, и БЛС са подали сигнали в прокуратурата, включително и срещу хората, отправяли обиди във Фейсбук групата „Забелязано в Силистра“. С апел към обществото се обърна и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи.

„Нашата реакция е против анархия и заради отчаянието на колегите, че няма кой да им помогне. Човек отива на работа с идеята, че могат да го набият, да го обиждат и че нищо няма да се промени“, каза д-р Славов.

Пострадалият д-р Бейти Насуф казва, че това отношение убива всяко желание за работа. Аз се върнах в Силистра, за да помагам на хората, тук сме много малко колеги. Всички си задаваме въпроса - докъде трябва да стигнат нещата? Да бъде бъде убит лекар, ли?“, попита риторично той.

Д-р Даниела Костадинова пък призова за мерки на национално ниво.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
akK@

Гост 23.06.2020 23:05:51

На гражданинът бияч що му криете името? Да не би щото е от семейството на един виден местен дерибей - общински съветник от една парламентарно представена, управляваща партия, начело на която стои един едър ДС доносник?

Гост 23.06.2020 16:47:44

Махайте се от там, колеги! Не си тровете живота с малоумни претенциозни простаци. Ще ви се молят след време.

Междувременно 23.06.2020 15:19:53

Окръжна Прокуратура - Силистра: Информационен център за работа с граждани 7500 Силистра, ул. "Илия Блъсков" №7 тел.: 086/817 172 тел.: 086/817 173 тел.: 086/817 174 факс: 086/820 957 Говорител ОП Силистра: Ивелин Василев Чафаланов тел.: 0884110 048 Преди малко гледах по телевизията уважаемият г-н Гешев, и чух неговите думи, че Прокуратурата няма да диференцира българските граждани, а единственият критерий ще бъде дали те нарушават Закона. Много ми е интересно по този конкретен случай ще има ли някакъв резултат?

Любопитен 23.06.2020 15:14:28

А вярно ли е, че агресорът е от семейството на Областният координатор на ВМРО – Силистра и общински съветник в града Веселин Георгиев?


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...