!
Събота, 27 Април 2024
21
ян
3
 

Милка Василева: НЗОК трябва да плаща пакет дейности в автономните акушерски практики

Петък, 21 Януари 2022 | 09:15:39 Надежда Ненова
3

„Настояваме да бъде определен пакет от дейности, които акушерките да извършват в самостоятелните си практики, а НЗОК да заплаща“. Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по

„Настояваме да бъде определен пакет от дейности, които акушерките да извършват в самостоятелните си практики, а НЗОК да заплаща“. Това каза пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева по повод днешния Ден на родилната помощ в България. По-рано тя отправи приветствие към акушерките във фейсбук и попита защо няма автономни акушерски практики, които да предлагат услуги, финансирани от НЗОК.

Василева припомни, че миналата година служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров е променил Наредба 9 за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, но това касае единствено здравни грижи, осъществявани в дома за новородени до 14 дни след изписване от лечебното заведение.

„Заплащането за тези дейности влиза в бюджета на общопрактикуващия лекар, който евентуално трябва да сключи договор със сестрата и акушерката, ако има такава, и да й определи някаква сума за това, че тя извършва патронажна дейност в рамките на 14 дни от раждането. Лекарят също би могъл да сключи договор с регистрирана практика на акушерки, но това все още не се е случило“, каза тя.

Тя коментира и отделените в бюджета на НЗОК за 2021 г. 2 млн. лв., с които трябваше да бъдат покрити разходите за 14-дневната патронажна грижа, като уточни, че тъй като парите се отпускат на личните лекари, БАПЗГ няма информация колко от тях са разходени.

Около 30 са самостоятелните практики на здравни специалисти, които са разкрити до момента по Закона за здравето, каза още Милка Василева. По думите й обаче е необходима промяна в наредбата, която да уточни дейностите, които да бъдат заплащани от Здравната каса, а не от пациента.  

„Ние искаме самостоятелни практики, в които акушерките да могат да провеждат женски консултации, да посещават жените след раждане, да помагат за кърмене, за отглеждане на детето – всички неща, които преди 20 и няколко години бяха в компетенциите на експертите. Искаме пакет дейности, които професионалистите по здравни грижи – акушерките, медицинските сестри, лекарските асистенти и рехабилитатори, да извършват, а здравноосигурените лица да не плащат от джоба си“, каза тя.

„Преди пандемията бяхме започнали да работим по такъв пакет дейности, за да може Касата да ги остойности и да има реално заплащане. За съжаление този процес беше спрян заради COVID. Това е нещо, за което ще настояваме принципно и не заради нас, а заради хората“, допълни още Василева.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
m4rp

Гост 23.01.2022 11:21:05

Бабо Милке, а не искаш ли НЗОК да ти плаща пенсията и социалните помощи?

Биби 21.01.2022 09:48:10

Срещата с главната сестра на Европа Ана 2000г тогава ти бе обща работничка на сексолог и градеше през трупове кариера та...медицинските специалисти да бъдат самостоятелна единица с договор с държавата според профила си даде премахнат измислени филиали на мед. Колежи да останат само 5 спрямо населението а не бизнес платени интереси сред които си и ти 2000 лв не са по силни и като купиш задължително за 1000лв издадени глупави книги кой ще учи за мед. Специалист

Биби 21.01.2022 09:37:19

Милко припомни си какво каза на срещата какви са проблемите на м.с. акушерки ако годините ти позволяват. До сега освен да гледаш личния си материален интерес друго нищо не си направила. Просто толкоз са възможностите които те устройват.дано природата помогне.


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...