Четвъртък, 29 Октомври 2020
29
септ
 

Министърът: Хората трябва да чуват истината от нас

Чрез вендинг машини може да се продават само лекарства без рецепта

Вторник, 29 Септември 2020 | 10:44:31


Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения. Това каза пред bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в Министерството на зд

Връщаме брифингите, защото искаме до хората да достига истината, а не спекулации или манипулативни твърдения. Това каза пред bTV министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че те ще се провеждат в четвъртък в Министерството на здравеопазването, ще ги води министърът на здравеопазването, с представители на Националния оперативен щаб.

„Ще бъдат поканени всички журналисти и ще е отворен за въпроси, не е задължително да се излъчва. Идеята е до хората в България да стига информацията такава, каквато е в действителност. Не да се разпространяват слухове, че ще се затварят градове, че ще се слагат КПП-та, че ще се купуват руски ваксини. Нека хората да чуват истината от нас. Нищо, което не е казано от нас, не е истина“, каза министърът.

По думите му ситуацията в момента е под контрол и няма здравна криза. „От всички европейски страни България е на 26 място от 29 страни в ЕС и ЕИП, преди бяхме на второ място по заболеваемост, отбеляза министърът. В момента ситуацията е напълно контролирана и хората могат да бъдат спокойни, че всичко се случва така както трябва да се случи. В България системата се управлява йерархично, ако искаме да постигнем резултат“, каза министър Ангелов.

„Броят на болните през последните два месеца в лечебните заведения не е променян. Те са около 750 и около 45-50 в интензивните структури. За повишаването на броя на заразените министърът уточни, че трябва да минат две седмици, за да се разбере каква е тенденцията в сравнение с предходните две седмици. По този начин работи Европейският център за контрол на заболяванията“, поясни министърът.

Той отново допълни, че КПП-та не са обсъждана мярка в България. „Към настоящия момент цифрите са такива, че не изискват никакво втърдяване на мерките. Сега мерките са носене на маски на закрито, спазване на дистанция, дисциплина и дезинфекция“, каза проф. Ангелов.  

В отговор на въпрос трябва ли да се носят маски на закрито в Народното събрание, министърът отговори, че трябва и че го е обяснил много ясно на депутатите. „Нито е имало някакво разминаване, нито е имало поправка. Просто определен брой депутати четат заповедите на министъра както им се иска. Те казват, че сградата на НС не е достъпна за граждани, което не е вярно. Заповедта е ясна, голяма част от депутатите са лекари, трябва да даваме пример. Органите на РЗИ ще си свършат работата. Правилата в България важат за всички, МЗ чрез РЗИ осъществява здравен контрол по места. Всеки, който нарушава правилата ще бъде санкциониран. Това е принцип“, отбеляза министърът.

Той уточни, че глоби ще има за нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч. „Тези хора, които организират такъв тип събития, трябва да мислят адекватно. Организаторите ще бъдат глобени“, каза още проф. Ангелов.  

 „Не следим само броят на заболелите, следим и броя на свободните легла в лечебните заведения, следим броя на смъртните случаи, броя на заболелите в рисковите групи, при децата, как са разположени случаите – в групи или дифузно. Следим всички тези данни в съвкупност могат да бъдат основание за разширяване или не на мерките. В момента нямаме нужда от разширяване на мерките“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

По отношение на модернизацията на Спешната помощ, министърът уточни, че тя върви в няколко посоки. „Първата посока е оборудването с линейки, което си върви. Втората е строителството, което ще започне през октомври в Северна България. Предстои и да бъде подписан договора за осигуряване на евросредствата за закупуване на хеликоптери. И третата част на проекта е програма ПУЛСС, по която ще бъдат обучени 7400 служители на спешната помощ“, каза министърът.

Той коментира и становището на МЗ за инвестиционния проект за вендинг машините за лекарства.

„Инвестиционният проект е разгледан от експертите в МЗ, където има изключително добри специалисти в областта на лекарствената политика. Те казаха, че имат притеснения по отношение на разписаните механизми в него. Според тях такъв тип апарати за продажба на лекарства може да има само за лекарства, които се отпускат без рецепта. Това са основно обезболяващи лекарства и такива с температуропонижаващи елементи. Освен това продажбата по този начин на лекарства към момента не може да бъде синхронизиран с нашето законодателство. Такава промяна в ЗЛПХМ не е правена. Идеята на този проект е разкритието на работни места и след като нашето становище е разгледано, включително и от фирмата, която е внесла проекта, той е изтеглен. Министерски съвет отмени този проект в петък, за да не остава усещане в обществото за някакъв тип непрозрачност. Напротив – цялата процедура е напълно прозрачна. Единствената възможност, която даваме чрез нашето становище, е да се продават лекарства без рецепта“, каза министър Ангелов.

„Политиката на МЗ е да реши проблема с продажбата на лекарства в малките населени места. В момента в Закона за лекарствата е предвидена възможност там, където няма аптеки, общопрактикуващите лекари и лекарите по дентална медицина да продават лекарства или да се отварят аптеки на втори адрес“, допълни още той.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4H76


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани
29.10.2020 11:56:57

Андрей Марков: Всички болници, независимо от собствеността, са еднакво ангажирани

Медицинските кадри трябва да се реорганизират, за да покрият нуждите на населението от медицински ...

Проф. Кантарджиев: Спешно трябва да се въведат бързите антигенни тестове
29.10.2020 11:07:35 Надежда Ненова

Проф. Кантарджиев: Спешно трябва да се въведат бързите антигенни тестове

Спешно трябва да се наложат бързите антигенни тестове. Резултатът от тях излиза почти веднага, хв ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...