Четвъртък, 30 Юни 2022
06
юни
3
 

Министър Сербезова: Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад

Повечето от проблемите с е-направленията вече са отстранени

Понеделник, 06 Юни 2022 | 17:29:50
3

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т. г. От тази дата направленията за хоспит

„Посоката е ясна. Вървим към електронно здравеопазване и няма връщане назад. Следващата стъпка към дигитализацията на сектора е въвеждането на направлението за хоспитализация, което ще е факт от 1 август т. г. От тази дата направленията за хоспитализация на хартиен носител ще отпаднат“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с най-големия доставчик на медицински софтуер у нас „Контракс“ и с представители на „Информационно обслужване“ – компанията, на която е възложена разработката на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

В рамките на срещата беше уточнено, че предстои въвеждането на софтуерен стандарт, задаващ условията, на които следва да отговарят всички разработчици, обслужващи лекари, фармацевти, дентални лекари, както и лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ.

Припомняме, именно „Контракс“ беше фирмата, която предизвика проблемите с е-направленията, стартирали официално на 1 юни. Продуктът на компанията „Хипократ“ не бе актуализиран навреме, което остави лекари от редица области в страната без възможност да издават е-направления, а пациентите им – без достъп до специалист и изследвания.

От страна на „Контракс“ като причина за проблемите при старта на модула за е-направление бяха посочени първоначални дефекти в софтуера, повечето от които вече са отстранени, както и различните компютърни конфигурации при изпълнителите на медицинска помощ, информират сега от МЗ.

„Както при всяко ново начало, така и тук трудностите са очаквани. Важното е, че всички имаме разбирането и волята българското здравеопазване да излезе на светло, което означава да го дигитализираме“, посочи още министър Сербезова.

Всеки нов модул на НЗИС, чието използване предстои да стане задължително, е активен за тестване поне два месеца по-рано, за да имат време фирмите, осигуряващи медицински софтуер, за интеграция, обясниха представителите на „Информационно обслужване“. Те поеха ангажимент, че както и досега ще провеждат поне по една среща месечно със страните, ангажирани с процеса по внедряване на електронното здравеопазване.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gK6A

д-р Хаус 25.06.2022 16:51:47

АСЕНА, АКО ИСКАШ УВАЖЕНИЕ НАПРАВИ СЪЩОТО КАТО В ПИРОГОВ И В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА ПО ОНКОЛОГИЯ, КЪДЕТО СЕ ВИХРИ ЕДНО МАЛКО ЧОВЕЧЕ! МОЖЕ ЛИ ЕДИН АГ ФЕЛДШЕР ДА РЪКОВОДИ ОНКОЛОЗИ????? САМО В БЪЛГАРИЯ ...

Лекарка 07.06.2022 10:59:21

Аз не знам докога ще търпим измислиците на НЗОК, само камера в клозетите не са сложили да ни броят електронно. Накрая ще останат 5 горди с постиженията си лелки, като успеят да разгонят всеки нормален лекар. И тогава наблюдавайте в реално време, каквото решите!

Гост 07.06.2022 09:06:14

Полуелектронно ти е здравеопазването како- с листчета, вместо с електронни смарт карти на пациентите. Пациентът трябвало да носи листче с НРН ,защото идентификация по ЕГН била невъзможна в момента. ТОлкова сте жалки ,че няма накъде .Вашите близки до властта IT фирми поддържащи АЗИС са кухи като лейки и са като пътно-строителните фирми на Мутрата - първо правят нещо недодялно и некачествено след това се абонират за многогодишни довършителни работи и корекции за същата некачествена работа. Целта е масово крадене на средства дадени от данъкоплатеца, А политическите леки жени след това се гордеят с .......електронното уж здравеопазване, което вместо да облекчава лекарския труд го прави все по-здраво монтиран на стола като оператор на ЕИМ. А пациентът гледа тъпо седящ на медицинската кушетка , така и непрегледан. За да върви митът за електронното здравеопазване и псевдопрогреса.


Всичко за коронавируса
Още новини
Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш шеф на СЗОК за принуда
30.06.2022 17:33:19

Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу бивш шеф на СЗОК за принуда

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски районен съд (СРС) срещу Билян ...

Момченце се роди в линейка на път за Момчилград
30.06.2022 17:17:34

Момченце се роди в линейка на път за Момчилград

Момченце проплака в линейка на път за болницата в Момчилград, съобщиха регионални медии. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...