Сряда, 06 Юли 2022
03
дек
1
 

Проф. Надежда Гаврилова:

Мотивът за затваряне на интензивното отделение в Педиатрията, е смешен

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете, каза дългогодишният началник на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов"

Вторник, 03 Декември 2019 | 11:23:15
1

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете. Никой лекар не може да предвиди как ще се развие едно вирусно или бактериално заболяване в следващите часове. Това каза пред bTV вчера проф. Надежда Гаврилова, дългогодишен началник н

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете. Никой лекар не може да предвиди как ще се развие едно вирусно или бактериално заболяване в следващите часове. Това каза пред bTV вчера проф. Надежда Гаврилова, дългогодишен началник на Клиниката по детска анестезиология в УМБАЛСМ „Пирогов" по повод случая с починалото тригодишно дете, проверката за който все още продължава.

Тя подчертя, че никога родителите не бива да забравят, че техните деца не растат в България отпреди 20 години, когато храната е била храна, напитките бяха напитки и не е имало 20 добавки към всеки продукт, към който детето посяга. „Всяко второ дете е с дерматит, всяко пето дете е с астма. Това рефлектира върху живота, който водят тези деца. Така че за това, че Алекс е загинал, действително причината е в неговото заболяване. Нито един от лекарите, който го е видял преди това, не е можел да предвиди, че болестта ще се развие по този начин, а винаги най-добрата среда, в която може да се лекува едно дете, е изолирано от другите инфекции в неговия дом. Ако беше хоспитализиран по-рано в едно класическо педиатрично звено, до него щеше да кашля дете с друг вирус, от другата страна щеше да има дете с бактериална инфекция и никой не може да каже дали това дете нямаше да свърши по същия начин или още по-драматично“, заяви проф. Гаврилова.

По думите й категорично трябва да съществува спешен портал, място, на което родителите да заведат детето си, когато е болно и към него да има система за триажиране. „Ако имаше такава система в Педиатрията, може би това дете, докато е чакало отвън във фоайето, а други деца, които са били преди него на ред, са минавали в кабинета, тези родители нямаше от нетърпение да отидат да търсят помощ в друга болница, а щяха да останат на това място, защото щеше да е преценено, че това дете трябва да пререди другите деца, които са дошли преди него“, допълни педиатърът.

Порф. Гаврилова заяви, че проблемите на столицата с детското здравеопазване са големи, но те не са проблеми на цялата страна. „В София имаме един уникален проблем – не можем да лекуваме децата на едно място. Всяко едно дете, което има нужда от дихателна реанимация, от хемодинамична поддръжка, след като се стабилизира на място, трябва да бъде прехвърлено в друго болнично заведение, където тези дейности могат да бъдат осъществени. А тези лечебни заведени в град София бяха отделението по педиатрия към бившата Трета градска болница (сега НКБ – б.р.) и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към „Пирогов”. Искам да подчертая, че Клиниката в „Пирогов“ е създадена, за да обгрижва оперирани деца. И можете да си представите пред какъв проблем са поставени сега на първо място пациентите, когато до едно оперирано новородено, с неговата крехка имунна система, или дете, което е било подложено на тежка гръдна или коремна операция, или жертва на травма, се намират легло до легло с дете, което е болна от вирусна или бактериална инфекция, или е с менингит, или с енцефалит. За съжаление това е големият проблем на София“, каза проф. Гаврилова.

По думите й обаче дори в „Пирогов“ да има един пулмолог, един ендокринолог, който да се справя с кетоацидозните коми, един невролог, който да се справя с гърчовете, които идват почти ежедневно в болницата, тези специалисти няма да могат да осигурят 24-часово покритие.

„За „Пирогов“ и респективно за моите колеги интензивисти, настъпват месеци на страхотно предизвикателство. Мотивът за затваряне на интензивното отделение в Педиатрията, е смешен. Никъде по света анестезиолозите-реаниматори не вършат работата на интензивните педиатри. Така както във Варна проф. Шмилев е подготвил своя школа педиатри, които обдишват, поддържат хемодинамично пациентите. Има и други места в България, където това се случва. Само в София сме изправени пред този проблем от години – педиатрите да не желаят да изпълняват тази роля, която е лично тяхна. Те нямат нужда от анестезиолози-реаниматори, самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа. В детското кардиохирургично отделение на НКБ работят само педиатри. Те работят с интубирани деца, работят с деца, които са на хемодинамична поддръжка и не се оправдават с това, че нямат анестезиолози на работа“, заяви проф. Гаврилова.

Тя уточни, че е на-добре за града да има една-единствена педиатрична болница, но е  песимистична, че това ще се случи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RrDe

ПАЦИЕНТ 03.12.2019 23:40:36

"В детското кардиохирургично отделение на НКБ работят САМО педиатри", " и не се оправдават с това, че нямат анестезиолози на работа“ ; " ....педиатрите нямат нужда от анестезиолози-реаниматори, самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа" - заявява проф. Гаврилова - началник на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов. ЗНАЧИ В НКБ СЕ ПРАВИ КАРДИОХИРУРГИЯ ОТ ПЕДИАТРИ КОИТО СА И АНЕСТЕЗИОЛОЗИ И КАРДИОЛОЗИ И ХИРУРЗИ!?!? ОЩЕ ОТ СНИМКАТА СИ ЛИЧИ, ЧЕ ТАЗИ, КАКТО Е ЗЯПНАЛА И ОЦЪКЛЕНА, НЕЩО НЕ Е НАРЕД!!! КАКВИ СА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ "ИНТЕНЗИВНИ ПЕДИАТРИ"? АМИ ТОГАВА ЗАЩО Е ТАЗИ "КЛИНИКА ПО ДЕТСКА АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ"? САМО ДА СЕ ПРАВИТЕ НА НАЧАЛНИЦИ И ДА ЩРАКАТЕ С ПРЪСТИ, А ПЕДИАТРИТЕ ДА ВИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЛИ? ТОГАВА ЗАЩО НЕ СЕ РАЗКАРАТЕ ОТ "ПИРОГОВ"?


Всичко за коронавируса
Още новини
Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“
06.07.2022 18:06:43

Дигитализация, въздушни линейки, оценка на болниците – в програмата на „Продължаваме промяната“

Готова е законодателната програма на „Продължаваме промяната“ за ново правителство, о ...

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри
06.07.2022 17:47:43

Одобрени са 53-те болници, които ще назначат студенти медицински сестри

153-ма работодатели ще могат да сключват договори със студенти през академичната 2022/2023 година ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...