Четвъртък, 01 Октомври 2020
03
дек
1
 

Проф. Надежда Гаврилова:

Мотивът за затваряне на интензивното отделение в Педиатрията, е смешен

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете, каза дългогодишният началник на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов"

Вторник, 03 Декември 2019 | 11:23:15
1

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете. Никой лекар не може да предвиди как ще се развие едно вирусно или бактериално заболяване в следващите часове. Това каза пред bTV вчера проф. Надежда Гаврилова, дългогодишен началник н

Категорично няма грешка при лечението на починалото тригодишно дете. Никой лекар не може да предвиди как ще се развие едно вирусно или бактериално заболяване в следващите часове. Това каза пред bTV вчера проф. Надежда Гаврилова, дългогодишен началник на Клиниката по детска анестезиология в УМБАЛСМ „Пирогов" по повод случая с починалото тригодишно дете, проверката за който все още продължава.

Тя подчертя, че никога родителите не бива да забравят, че техните деца не растат в България отпреди 20 години, когато храната е била храна, напитките бяха напитки и не е имало 20 добавки към всеки продукт, към който детето посяга. „Всяко второ дете е с дерматит, всяко пето дете е с астма. Това рефлектира върху живота, който водят тези деца. Така че за това, че Алекс е загинал, действително причината е в неговото заболяване. Нито един от лекарите, който го е видял преди това, не е можел да предвиди, че болестта ще се развие по този начин, а винаги най-добрата среда, в която може да се лекува едно дете, е изолирано от другите инфекции в неговия дом. Ако беше хоспитализиран по-рано в едно класическо педиатрично звено, до него щеше да кашля дете с друг вирус, от другата страна щеше да има дете с бактериална инфекция и никой не може да каже дали това дете нямаше да свърши по същия начин или още по-драматично“, заяви проф. Гаврилова.

По думите й категорично трябва да съществува спешен портал, място, на което родителите да заведат детето си, когато е болно и към него да има система за триажиране. „Ако имаше такава система в Педиатрията, може би това дете, докато е чакало отвън във фоайето, а други деца, които са били преди него на ред, са минавали в кабинета, тези родители нямаше от нетърпение да отидат да търсят помощ в друга болница, а щяха да останат на това място, защото щеше да е преценено, че това дете трябва да пререди другите деца, които са дошли преди него“, допълни педиатърът.

Порф. Гаврилова заяви, че проблемите на столицата с детското здравеопазване са големи, но те не са проблеми на цялата страна. „В София имаме един уникален проблем – не можем да лекуваме децата на едно място. Всяко едно дете, което има нужда от дихателна реанимация, от хемодинамична поддръжка, след като се стабилизира на място, трябва да бъде прехвърлено в друго болнично заведение, където тези дейности могат да бъдат осъществени. А тези лечебни заведени в град София бяха отделението по педиатрия към бившата Трета градска болница (сега НКБ – б.р.) и Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към „Пирогов”. Искам да подчертая, че Клиниката в „Пирогов“ е създадена, за да обгрижва оперирани деца. И можете да си представите пред какъв проблем са поставени сега на първо място пациентите, когато до едно оперирано новородено, с неговата крехка имунна система, или дете, което е било подложено на тежка гръдна или коремна операция, или жертва на травма, се намират легло до легло с дете, което е болна от вирусна или бактериална инфекция, или е с менингит, или с енцефалит. За съжаление това е големият проблем на София“, каза проф. Гаврилова.

По думите й обаче дори в „Пирогов“ да има един пулмолог, един ендокринолог, който да се справя с кетоацидозните коми, един невролог, който да се справя с гърчовете, които идват почти ежедневно в болницата, тези специалисти няма да могат да осигурят 24-часово покритие.

„За „Пирогов“ и респективно за моите колеги интензивисти, настъпват месеци на страхотно предизвикателство. Мотивът за затваряне на интензивното отделение в Педиатрията, е смешен. Никъде по света анестезиолозите-реаниматори не вършат работата на интензивните педиатри. Така както във Варна проф. Шмилев е подготвил своя школа педиатри, които обдишват, поддържат хемодинамично пациентите. Има и други места в България, където това се случва. Само в София сме изправени пред този проблем от години – педиатрите да не желаят да изпълняват тази роля, която е лично тяхна. Те нямат нужда от анестезиолози-реаниматори, самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа. В детското кардиохирургично отделение на НКБ работят само педиатри. Те работят с интубирани деца, работят с деца, които са на хемодинамична поддръжка и не се оправдават с това, че нямат анестезиолози на работа“, заяви проф. Гаврилова.

Тя уточни, че е на-добре за града да има една-единствена педиатрична болница, но е  песимистична, че това ще се случи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
HAEV

ПАЦИЕНТ 03.12.2019 23:40:36

"В детското кардиохирургично отделение на НКБ работят САМО педиатри", " и не се оправдават с това, че нямат анестезиолози на работа“ ; " ....педиатрите нямат нужда от анестезиолози-реаниматори, самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа" - заявява проф. Гаврилова - началник на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов. ЗНАЧИ В НКБ СЕ ПРАВИ КАРДИОХИРУРГИЯ ОТ ПЕДИАТРИ КОИТО СА И АНЕСТЕЗИОЛОЗИ И КАРДИОЛОЗИ И ХИРУРЗИ!?!? ОЩЕ ОТ СНИМКАТА СИ ЛИЧИ, ЧЕ ТАЗИ, КАКТО Е ЗЯПНАЛА И ОЦЪКЛЕНА, НЕЩО НЕ Е НАРЕД!!! КАКВИ СА ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ "ИНТЕНЗИВНИ ПЕДИАТРИ"? АМИ ТОГАВА ЗАЩО Е ТАЗИ "КЛИНИКА ПО ДЕТСКА АНЕСТЕЗИОЛОГИЯ"? САМО ДА СЕ ПРАВИТЕ НА НАЧАЛНИЦИ И ДА ЩРАКАТЕ С ПРЪСТИ, А ПЕДИАТРИТЕ ДА ВИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЛИ? ТОГАВА ЗАЩО НЕ СЕ РАЗКАРАТЕ ОТ "ПИРОГОВ"?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...